Η Μυρτώ Μακρίδου μιλά για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ «Let’s Hippo»

Η Μυρτώ Μακρίδου μιλά για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ «Let’s Hippo»

Η Μυρτώ Μακρίδου μιλά για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ «Let’s Hippo»
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Μετά την τεράστια επιτυχία του «My Doll Story», ένα ακόμη πρότζεκτ έρχεται να ενισχύσει οικονομικά το Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά και το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω», το οποίο πρoσφέρει μεσημεριανό φαγητό στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία της Κύπρου.

Το νέο πρότζεκτ ονομάζεται «Let’s Hippo» και είναι εμπνευσμένο από τα πέτρινα ιπποποταμάκια του Σοφία για τα Παιδιά, που φτιάχνονται από τα παιδιά στην Κένυα με πολλή αγάπη και μεράκι. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Sophia Foundation και της Partners Y&R, με διαχρονικό υποστηρικτή τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος».

Στο πρότζεκτ πρωταγωνιστούν 20 ιπποπόταμοι οι οποίοι κατασκευάστηκαν στην Κύπρο από fiberglass, με τη βοήθεια του Πανίκου Τεμπριώτη, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της όλης προσπάθειας. Ακολούθως, παραδόθηκαν ένας – ένας στα χέρια 20 αναγνωρισμένων Κυπρίων καλλιτεχνών που προσφέρθηκαν να τους φιλοτεχνήσουν αφιλοκερδώς γι’ αυτό τον καλό σκοπό.

Καθένας από τους συλλεκτικούς ιπποπόταμους θα «υιοθετηθεί» από μία εταιρεία ή ιδιώτη έναντι του ποσού των €5000 και το συνολικό καθαρό ποσό θα ενισχύσει το έργο και τις υπηρεσίες του Σοφία για τα Παιδιά. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ)

Μυρτώ Μακρίδουμία από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ αυτό, μοιράζεται με το Like.com.cy την εμπειρία της:

Από πού εμπνεύστηκες για τη δημιουργία του ιπποπόταμού σου;

Εμπνεύστηκα τη δημιουργία του Ιπποπόταμού μου κυρίως από τις δράσεις του Ιδρύματος Σοφία. Χρησιμοποίησα άρθρα και κείμενα που περιγράφουν τις ενέργειες του Ιδρύματος, και μ’αυτά δημιούργησα ένα πάπλωμα με το οποίο κάλυψα τον Ιπποπόταμο.

Μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη περιγραφή του; Πώς προσέγγισες τη δημιουργία του από πλευράς χρωμάτων και μοτίβων;

Χρησιμοποίησα ασπρόμαυρα άρθρα και κείμενα που περιγράφουν τις δράσεις του Ιδρύματος Σοφία, και μ’αυτα δημιούργησα ένα πάπλωμα, το οποίο καλύπτει τον Ιπποπόταμο και εκτείνεται και στο πάτωμα. Το πάπλωμα είναι φτιαγμένο με την τεχνική “patchwork”, δηλαδή ενωμένα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι- που είναι και ένα άρθρο ή κείμενο- είναι κεντημένο. Τα κομμάτια αυτά είναι κεντημένα με διάφορα χρώματα κλωστές, τα οπία δημιουργούν ένα σχεδόν αόρατο παιχνίδι χρωμάτων καθώς υπερνικά το ασπρόμαυρο των άρθρων.

Πώς αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στο πρότζεκτ «Let’s Hippo» του Sophia Foundation και της Partners Y&R; Τι σημαίνει αυτό το πρότζεκτ για σένα;

Αυτό το πρότζεκτ για μένα είναι μια ευκαιρία να προσφέρω και μάλιστα μέσα από ένα πολύ δημιουργικό τρόπο. Μέ την πολύπλοκη καθημερινότητά μας και τις αμέτρητες ευθύνες που έχει ο καθένας μας να χειριστεί, δεν μας δίνεται συχνά η ευκαιρία γι’ αυτό. Άρα μου δίνει μεγάλη χαρά γιατί μέσα από αυτό το πρότζεκτ, συμμετέχω άμεσα στο να κερδηθούν χρήματα που θα βοηθήσουν έμπρακτα κάποιους ανθρώπους.

Σκεπτικό: Η συλλογή από άρθρα και κείμενα τα οποία καταγράφουν τη δράση του Ιδρύματος Σοφία, ήταν η πρώτη ύλη για την δημιουργία του έργου μου, το οποίο «ντύνει» τον μεγενθυμένο Ιπποπόταμο σύμβολο του Ιδρύματος. Μετά από περιγραφές εμπειριών από άτομα που συμμετείχαν στις αποστολές του ιδρύματος, οι δράσεις αυτές υπήρξαν η έμπνευση για τη δημιουργία του κολάζ-παπλώματος που καλύπτει τον Ιπποπόταμο, δίνοντας την αίσθηση της προστασίας και της ασφάλειας. Το πάπλωμα αποτελείται από κομμάτια ενωμένα- patchwork- και κάθε ένα από αυτά είναι κεντημένο με ελικοειδή κυρίως σχήματα. Το κέντημα συνδέει το έργο με την Κύπρο, καθώς είναι μια τέχνη ριζωμένη στην παράδοση μας. Ταυτόχρονα εισάγει το στοιχείο του «κόπου». Η χρονοβόρα διαδικασία που χρειάζεται ένα κέντημα και ένα χειροποίητο πάπλωμα για να φτιαχτεί, παραλληλίζεται με την χρονοβόρα διαδικασία των δράσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Τίποτα δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη!

 

Η Μυρτώ γεννήθηκε το 1975 στη Λεμεσό. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών από το 1997-2003. Συνέχισε στο University of Central England Birmingham, UK με ΒΑ.

Έχει παρουσιάσει προσωπική της δουλειά στη Κύπρο το 2004 και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Κύπρο και στο Εξωτερικό.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *