Η Νικολέτα Σπανιόλι αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από το οικογενειακό brand ρούχων!

Η Νικολέτα Σπανιόλι αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από το οικογενειακό brand ρούχων!

Η Νικολέτα Σπανιόλι αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από το οικογενειακό brand ρούχων!
Φωτογραφία: House photos: Giorgio Baroni - Posed photos: Fernando Lombardi - Aerial photos: Giovanni Barbieri

Απόδοση: Εύα Βλαχάβα

Η ιστορία της οικογένειας της Νικολέτα Σπανιόλι ξεκίνησε από ένα… φιλί. Για την ακρίβεια, από τα διάσημα σοκολατάκια Baci –στα ιταλικά «φιλιά»– τα οποία εμπνεύστηκε η προγιαγιά της, Λουίζα, το 1922, σε μια όμορφη πόλη δίπλα στην Περούτζια της Ιταλίας, προκειμένου να χρησιμοποιούνται όσα φουντούκια περίσσευαν. Για τους «γλυκατζήδες» Ιταλούς τα Baci ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά! Και όχι μόνο για εκείνους. Μέχρι το 1939 τα Baci Perugina είχαν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά, έχοντας ανοίξει ένα φινετσάτο κατάστημα ακόμα και στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, η δημιουργικότητα της Λουίζα Σπανιόλι δεν περιορίστηκε στα σοκολατάκια, αλλά επεκτάθηκε στο χώρο της μόδας, ιδρύοντας το δικό της brand. Μετά την πρώτη, «γλυκιά» επιτυχία της, καταπιάστηκε με τη δημιουργία πλεκτών, θέτοντας τα θεμέλια για μια αυτοκρατορία μόδας που έχει ντύσει μέχρι σήμερα κάποιες από τις πιο κομψές γυναίκες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κάθριν Μίντλετον τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο εταιρείες έχουν αναγνωριστεί ως μέρος της ιταλικής κληρονομιάς, της αυθεντικής dolce vita. Παρόλο που το εργοστάσιο σοκολάτας ανήκει πλέον στην πολυεθνική Nestlé, το brand ρούχων Luisa Spagnoli έχει παραμείνει στα χέρια της οικογένεια. Μετά το θάνατο της Λουίζα Σπανιόλι σε ηλικία 58 ετών, το 1935, ο γιος της, Μάριο, ανέπτυξε ακόμα περισσότερο την επιχείρηση, η οποία σήμερα διαθέτει 153 μπουτίκ στην Ιταλία και 54 σε ολόκληρο τον κόσμο, απασχολώντας 800 υπαλλήλους, με περισσότερες από 600 να είναι γυναίκες. Φέτος, καθώς το brand γιορτάζει την 90ή επέτειο από την ίδρυσή του, η Νικολέτα Σπανιόλι μας μιλά για τη σκληρή δουλειά που κάνει, ώστε η επιχείρηση να συνεχίζει να ανθίζει.

Η προγιαγιά σας έκανε πολλά για τις γυναίκες.
Το 1923 η Λουίζα Σπανιόλι ήταν η πρώτη γυναίκα πίσω από το τιμόνι μιας επιχείρησης στην Περούτζια. Σε μια εποχή που οι Ιταλίδες δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου, όταν η χώρα ήταν αποκλεισμένη από τη διεθνή αγορά και η ανώτερη εκπαίδευση αυτή που λέμε σήμερα υποχρεωτική, εκείνη κατάφερε να χαράξει τη δική της πορεία. Στον μεσοπόλεμο, όταν οι άνδρες εργάτες ήταν δυσεύρετοι λόγω της ταραγμένης πολιτικής ιστορίας της χώρας, το εργοστάσιο στην Περούτζια βρέθηκε χωρίς προσωπικό. Η προγιαγιά μου, όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά προσέλαβε γυναίκες και τις εκπαίδευσε ταχύτατα. Ήταν μάλιστα η πρώτη που εγκατέστησε σε χώρο εργασίας κέντρο φύλαξης και δραστηριότητας για τα παιδιά των εργαζομένων, ενώ επιτρεπόταν στις γυναίκες να θηλάζουν τα παιδιά τους στο διάλειμμά τους.

Η ζωή της ενέπνευσε και μια μίνι σειρά, η οποία προβλήθηκε στην ιταλική τηλεόραση.
Πράγματι, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι είχαν καθηλωθεί στους δέκτες τους για να την παρακολουθήσουν. Ήταν συναρπαστικό για την οικογένειά μας να βλέπουμε την απήχηση της ζωής της Λουίζα σε όλα τα Μέσα, ενώ στη συνέχεια έγινε μεγάλη επιτυχία και εκτός Ιταλίας.

Νιώθετε κάποιο ιδιαίτερο δέσιμο με την προγιαγιά σας;
Πάντα την είχα ως παράδειγμα και πιστεύω ότι η Λουίζα Σπανιόλι είναι έμπνευση για όλες τις γυναίκες. Απέδειξε ότι η θέληση και η εσωτερική δύναμη είναι τα ισχυρότερα θεμέλια για μια επιτυχημένη πορεία.

Βρίσκεστε στο τιμόνι της επιχείρησης τα τελευταία 30 χρόνια. Μεγάλη πρόκληση.
Επιβλέπω τα πάντα, από τα σχέδια των ρούχων, την επιλογή των υφασμάτων και των δειγμάτων μέχρι τις βιτρίνες των καταστημάτων και τις φωτογραφίες των look books. Σκληρή δουλειά και υπευθυνότητα ήταν αυτά που μου δίδαξε ο μπαμπάς μου, Λίνο, από μικρή. Και όταν πέθανε, κλήθηκα σε ηλικία 30 ετών να αναλάβω τη διεύθυνση του brand Luisa Spagnoli. Μέχρι τότε εργαζόμνουν στην εταιρεία ως υπάλληλος και είχα ωράριο όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Και ξαφνικά βρέθηκα επικεφαλής και της παραμικρής λεπτομέρειας στην επιχείρηση, κάτι που ήταν εντελώς καινούργιο για μένα.

Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων στη Luisa Spagnoli είναι γυναίκες.
Είμαστε μια εταιρεία γυναικών, για γυναίκες. Περισσότεροι από τα 3/4 των εργαζομένων μας –από τους σχεδιαστές μέχρι τους πωλητές– είναι γυναίκες, οπότε το θηλυκό στοιχείο έχει ισχυρή παρουσία στην εταιρεία μέχρι σήμερα. Και μπορεί πλέον να μην υπάρχει το κέντρο φύλαξης για τα παιδιά των εργαζομένων, αλλά η εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος για τη φύλαξή τους σε ειδικά κέντρα στην Περούτζια μέχρι να γίνουν 20 μηνών –οκτώ μήνες περισσότερο απ’ ό,τι επιβάλλει ο νόμος–, ενώ οι μαμάδες τους έχουν μία ώρα καθημερινά διάλειμμα για να πηγαίνουν να τα θηλάζουν. Επίσης, μέσα στην εταιρεία έχουμε ιατρείο με νοσοκόμα και γιατρό μία φορά την εβδομάδα, καθώς και καντίνα όπου όλοι οι εργαζόμενοι τρώνε δωρεάν. Εκεί τρώω κι εγώ. Μ’ αρέσει να είμαι κοντά στους υπαλλήλους και είναι πιθανότερο να με βρει κανείς στους πάγκους των πωλήσεων ή στην αποθήκη με τα δείγματα παρά στο γραφείο μου.

Η δούκισσα του Κέιμπριτζ είναι λάτρις των δημιουργιών Luisa Spagnoli.
Πράγματι, έχει φορέσει αρκετές φορές κομμάτια μας, όπως το κόκκινο ταγιέρ «Sushi Florian». Η πρώτη ήταν το 2011, στην εμφάνισή της μετά την ανακοίνωση των αρραβώνων της με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Τον προηγούμενο Απρίλιο, σε μια πιο casual εκδήλωση στο παλάτι τουΚένσινγκτον, είχε επιλέξει ένα ριγέ βαμβακερό πουλόβερ από την ανοιξιάτικη συλλογή μας. Η δούκισσα του Κέιμπριτζ είναι ένα πραγματικό παράδειγμα κομψότητας. Είμαστε υπερήφανοι που έχει δείξει προτίμηση στο brand μας για πολλές από τις εμφανίσεις της.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;
Αποφασιστική στο να πετυχαίνω τους στόχους μου.

Μένετε στην έπαυλη της οικογένειάς σας, εκτός πόλης. Γιατί;
Επειδή ταξιδεύω συνεχώς νιώθω πως είναι το καταφύγιό μου αφού, όπως λένε, σπίτι είναι εκεί όπου βρίσκεται η καρδιά, η κληρονομιά, η ιστορία σου. Επιπλέον, κοντά βρίσκεται και η εταιρεία. Είναι το σπίτι και το εργοστάσιο που επέκτεινε ο παππούς μου, οπότε το μέρος έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα.

Interview & production: Nana Bottazzi
Hair and make-up: ELisa Rampi
Additional photos_ Splash / Ideal image, Rex features
Clothes: Luisa Spagnoli
Jewellery: Chantecler
Decor: Fabrizio Cocchi
Rugs: Pasha Vicenza

 

 

Πηγή : Περιοδικό Hello!, τ. 157

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *