Η ώρα του Γεδεών Δούκα

Η ώρα του Γεδεών Δούκα

Αμαρυλλίς

Την Πέμπτη, φίλες και φίλοι ακροατές, ξύπνησα με μια έντονη διάθεση αδελφοποίησης. Ήθελα να αδελφοποιήσω τον οίκο μου με κάποιο ίδρυμα. Έγραψα ορισμένες επιλογές, μεταξύ των οποίων το Μουσείο του Λούβρου, το Ερμιτάζ, το Μαντάμ Τισό, η Δραματική Σχολή της Μιμής Ντενίση. Κάλεσα εσπευσμένα τον νομικό μου σύμβουλο Σακελλάριο Ρίχτερ, δίδοντάς του εντολή να προβεί στα δέοντα για την αδελφοποίηση με ένα από τα ιδρύματα που είχε καταγράψει. Ας επέλεγε αυτός. Κατόπιν θα ετοίμαζε το σύμφωνο και εγώ θα το υπέγραφα στη μεγάλη σάλα του ισογείου στην παρουσία του διπλωματικού σώματος.

Ο κύριος Ρίχτερ μου εξήγησε πως μια τέτοια πράξη δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, «είναι κάτι σαν τον γάμο, κύριε Δούκα, χρειάζεται η εκατέρωθεν επικύρωση». Μα, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η προσφιλής μου γιαγιά Μερόπη Αλευρομάγειρου, αφού πρώτα παντρεύτηκε τον πάππο μου Κλεομένη, συνήψε γάμο με τον σπουδαίο ηθοποιό Αριστείδη Δαμαλά. Ερήμην του τελευταίου, όμως το πιστοποιητικό γάμου ήτανε κρεμασμένο μέσα σε ολόχρυση κορνίζα στην κάμαρά της. Κι αυτό ουδόλως ενόχλησε τον πάππο μου, πιο πολύ τον ενοχλούσε που η αείμνηστος του μιλούσε απαρεγκλίτως στον πληθυντικό ακόμη κι όταν ήτανε μόνοι, «μην φάτε κι άλλο μαρόν γλασέ, Κλεομένη, θα σας ανέβει το ζάχαρο». Ο κύριος Ρίχτερ, ωστόσο, επέμεινε πως απαιτείται η σύμφωνος γνώμη του ετέρου μέρους κατόπιν «εκτενούς συνεννοήσεως». Τουτέστιν; «Τουτέστιν, πρέπει να το επισκεφθείτε για διαβουλεύσεις και καλόν θα ήτο να παρίσταμαι κι εγώ για τις νομικές παραμέτρους». Ε, ας πάμε σε κάποιο ίδρυμα και βλέπουμε.

Μου πρότεινε την αίθουσα δεξιώσεων «Κόπα Καμπάνα» στους πρόποδες του Τροόδους. Εφόσον είναι στην ημεδαπή και διαθέτει και μουσικοχορευτικό όνομα μού φάνηκε μία καλή επιλογή. Όπως μου εξήγησε ο καθηγητής Ρίχτερ, πρόκειται για μία περικαλλή αίθουσα όπου συναθροίζεται κόσμος για εορτασμούς και συμπόσια. Είναι, δηλαδή, το μέγαρο της τελετουργίας και της πανηγύρεως. Σύμφωνοι! Να προσεγγίσουμε οπωσδήποτε το συγκεκριμένο ίδρυμα.

Ο κύριος Ρίχτερ επικοινώνησε αμέσως μαζί τους και διευθέτησε την πρώτη μας συνάντηση στο μέγαρό τους. Θα τους επισκεφθούμε τη δεκάτη πέμπτη του αυτού μηνός… αι ειδοί του Μαρτίου! Στη συνάντηση με τους ιθύνοντες του «Κόπα Καμπάνα» θα συνοδεύομαι από την οικονόμο μου τη δεσποινίδα Δημογέροντα, τον καθηγητή Ρίχτερ, τον προσωπικό μου αστρολόγο Άνθιμο Θιβέτ και τον εγγαστρίμυθο μάγειρά μου Τιμόθεο. Η αδελφή μου Αμαλία, λόγω ερευνών στα δάση της Μαλαισίας ζήτησε να εξαιρεθεί. Απευθύνθηκα στον αδελφό μου Μανδραγόρα, από δεκαετίες εγκατεστημένο στη Βραζιλία, τον παρακάλεσα να παραστεί. Επικαλέστηκε σοβαρότατο κώλυμα. Στις δεκαπέντε τρέχοντος θα ανοίξει το άνθος ενός σπάνιου κάκτου που έχει στην κατοχή του και ο οποίος ανθοφορεί μια φορά στα ογδόντα έτη.

Κατά την άφιξή μας στο «Κόπα Καμπάνα» θα παιανίζει η μικτή φιλαρμονική ορχήστρα των δήμων Λάρνακος και Ντουμπρόβνικ, ενώ από το πυροβολείο του Λυκαβηττού στην Αθήνα θα γίνει ρίψη εβδομήντα εννέα χαιρετιστήριων βολών. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διαρκέσουν δύο μερόνυχτα. Αν ευοδωθεί η προσπάθεια, θα ενημερωθείτε για την ημερομηνία υπογραφής του συμφώνου αδελφοποιήσεως. Για αποφυγή παρεξηγήσεων θα προτείνω αυτή να γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Θα προτείνω τη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα είναι προϊόν διαπραγματεύσεων, όμως είμαι βέβαιος πως θα περιλαμβάνει κοινές εκδηλώσεις, ανταλλαγή επισκέψεων και έκδοση επετειακού γραμματοσήμου. Εκ μέρους του οίκου των Δούκα δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση πως επιθυμούμε μία αδελφοποίηση βιώσιμη, λειτουργική και αμοιβαία επωφελή. Αν προκύψει συμφωνία που να παρεκκλίνει από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές, θα εμφανιστώ εγώ ο ίδιος τηλεοπτικώς και θα την καταγγείλω. Θα προτιμήσω την τηλεόραση και ουχί το ραδιόφωνο για να δουν απαξάπαντες το υγρό μου βλέμμα.

Αυτό όμως είναι ένα μακρινό ενδεχόμενο, αγαπητοί μου. Έχω μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις. Όταν ο πατέρας μου θέλησε να κλείσει τον ζωολογικό κήπο με τα ταριχευμένα ζώα και πτηνά στο κέντρο της Λάρνακος, εγώ είχα διεξαγάγει τις δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις με το Ελληνικό δημόσιο. Τελικά όλα τα εκθέματα αγοράστηκαν από την Αθήνα έναντι του ποσού των τριών δισεκατομμυρίων δραχμών και της βραχονησίδας Αμαρυλλίδος που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου. Μια που το έφερε η κουβέντα, με το πέρας της εκπομπής, θα καλέσω εκ νέου τον Σακελλάριο Ρίχτερ και θα του ζητήσω να προβεί στα αναγκαία διαβήματα ώστε να ανακηρύξω κι εγώ τη δική μου ΑΟΖ. Τόση όση, δεν έχει σημασία. Ουκ εν τω πολλώ το ευ.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *