Η ώρα του Γεδεών Δούκα

Η ώρα του Γεδεών Δούκα

Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί 

Καλησπέρα σας, φίλοι μου. Κάνω αρχή με τα της υγείας μου. Ο ιατρός Λυσικράτης Ευγενικός αξιολόγησε όλες τις παραμέτρους της κλινικής μου καταστάσεως, αλλά και τα ευρήματα των εργαστηριακών ελέγχων στους οποίους υπεβλήθη εκ μέρους μου ο εκ Ναυπλίου αναγνώστης μου, ο κύριος Ελευθέριος Κύκλωπας και επιθυμεί, είπε, να με υποβάλει σε περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις. Του εξήγησα ότι ως πατέρας, πυλώνας πολιτισμού, επικεφαλής του Ελλάς 2021, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου «Εν τούτω νίκα» και ραδιοφωνικός παραγωγός έχω ελάχιστο χρόνο. Παρόλα αυτά, ας μιλήσει με την οικονόμο μου προκειμένου να διευθετηθούν οι εξετάσεις στις αρχές του επόμενου έτους. Πιο ενωρίς είναι πρακτικώς αδύνατο.

Γυρίζουμε σελίδα. Πάντα μου δίνουν μεγάλη χαρά οι επιστολές σας, αγαπητοί μου. Είπα απόψε να ασχοληθώ δειγματοληπτικά με δύο εξ αυτών. Αρχίζω με την επιστολή του μοναχού Ελένιου Χείμαρρου εκ Ναζαρέτ. Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για το ότι μας ακούτε και στους Αγίους Τόπους! Λοιπόν, όπως μου γράφει ο πατήρ Ελένιος, ήρθε στον ύπνο του με καθημερινά ενδύματα η οσία Ματρώνα η Ρωσίδα, η επονομαζόμενη και αόμματος και του είπε πως είναι θαμμένο το εικόνισμά της στην περιοχή του αγίου Κασσιανού της παλαιάς Λευκωσίας. Του έδωσε μάλιστα και τις ακριβείς συντεταγμένες, τις οποίες για ευνόητους λόγους δεν μου κοινοποιεί.

Ο πατήρ Ελένιος επιθυμεί να έλθει στην Κύπρο και να υποδείξει το σημείο για να γίνει η ανεύρεση της εικόνος, την οποία προτίθεται να δωρίσει στην Εκκλησία της Κύπρου προτού επιστρέψει στη σκήτη του. Το βασικό εμπόδιο, ωστόσο, είναι η έλλειψη πόρων για να πραγματοποιήσει το ταξίδι, αλλά και για να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα ανασκαφικά έργα. Μην ανησυχείτε, πάτερ. Ο σταθμός μας θα καλύψει τα έξοδα της μετάβασής σας στη νήσο, ενώ θα σας χορηγήσει κι ένα επαρκές χρηματικό ποσόν για τα καθημερινά σας έξοδα. Την ανασκαφή θα αναλάβει αμισθί η εργοληπτική εταιρεία «Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί» που εδρεύει στη Λάρνακα.

Συνεχίζουμε με την κυρία Μαγδαληνή Βιτάμ μόνιμη κάτοικο του κρουαζιερόπλοιου «Παναγία Δέσποινα» που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Νέα Υόρκη. Η κυρία Βιτάμ μάς ακούει ανελλιπώς μέσω δορυφόρου και την ευχαριστούμε θερμώς για την ακρόαση. Όπως μου αναφέρει στην επιστολή της, είναι πενήντα έξι ετών, χωρισμένη εδώ και χρόνια, εργάζεται στο κρουαζιερόπλοιο ως πλωτή κομμώτρια από το 2011. Προηγουμένως διατηρούσε κομμωτήριο στην οδό Μπιζανίου στα Πετράλωνα. «Με κούρασε η θάλασσα και η μοναξιά, κύριε Δούκα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας για να βρω σύντροφο. Είμαι άτεκνη, έχω ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα -δυάρι- πάνω από το πρώην κομμωτήριό μου που τώρα λειτουργεί ως ενεχυροδανειστήριο. Είμαι λιονταρίνα, καλή μαγείρισσα και καλή χριστιανή. Επιθυμώ να βρω έναν κύριο αδέσμευτο, με καλή υγεία και οικονομικά εύρωστο, αν ανήκει ζωδιακά στο σταθερό σταυρό, αυτό θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν».

Να πω στο σημείο αυτό ότι, στο σταθερό σταυρό ανήκουν οι Λέοντες, οι Ταύροι, οι Υδροχόοι και οι Σκορπιοί. Αν κάποιος ακροατής πληροί τις προδιαγραφές που παραθέτει η κυρία Βιτάμ κι αν ενδιαφέρεται να συνάψει σοβαρό δεσμό μαζί της, παρακαλώ να επικοινωνήσει με το Retro Radio. Αυτός που θα επιλεγεί από την ακροάτρια θα λάβει από τον σταθμό μία σωσίβια λέμβο και ένα ζεύγος αγαπόρνιθες, lovebirds αγγλιστί, σε ξύλινο κλουβί.

Είμαι πεπεισμένος ότι κάτι θα βρεθεί, κυρία Βιτάμ μου. Θέλω να ξέρετε ότι σας κατανοώ απόλυτα. Μπορεί να μην είμαι κομμώτρια σε καράβι, όμως γνωρίζω από μοναξιά. Οι γονείς μου έχουν αποβιώσει και τα αδέλφια μου έχουν ξενιτευτεί. Η μεν Αμαλία μελετά τα σπάνια πτηνά της Μαλαισίας, ο δε Μανδραγόρας καλλιεργεί καφεόδεντρα με τους απογόνους του στη Βραζιλία. Η ανιψιά μου Σεραφίνα, από την άλλη, είναι συνεχώς απασχολημένη με την περιοδεύουσα μπουτίκ με ρούχα γάτων. Έχω τη θυγατέρα μου, ναι, αλλά το καθημερινό διδακτικό της πρόγραμμα μαζί με τις δικές μου υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να περνάμε πολύ χρόνο μαζί. Είμαι, όμως, τυχερός που την έχω. Πώς θα ήταν η ζωή μου αν δεν την είχα υιοθετήσει;

Κάποτε σκέφτομαι πως η μοναξιά των γηρατειών είναι το τίμημα που πληρώνουμε για ό,τι ζήσαμε στη νεότητά μας. Για τη φιλία, την αγάπη των δικών μας, την υγεία, τον έρωτα· τον όσον έρωτα μας κληρώθηκε. Είναι οπωσδήποτε βαρύ το τίμημα. Όμως και τα δώρα της ζωής ήταν στην ώρα τους πολύτιμα.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *