Η ώρα του Γεδεών Δούκα

Η ώρα του Γεδεών Δούκα

Επιστήμες της ζωής

Καλησπέρα σας, φίλοι μου! Για ακόμα ένα βράδυ Κυριακής συναντιόμαστε στην αγαπημένη συχνότητα του Retro Radio. Κατ’ εξαίρεση σας μιλώ απόψε από το θερμοκήπιο «Κάρολος Δαρβίνος» στη βόρεια πλευρά του κήπου. Το θερμοκήπιο σχεδιάστηκε, όπως και η οικία μας, από τον διαπρεπή αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Ο πάππος μου Θεοδώρητος Πρωτοπρεσβύτερος αφιέρωσε το θερμοκήπιο στη μνήμη του σπουδαίου Άγγλου φυσιοδίφη και άοκνου σκαπανέα της εξελικτικής σκέψης Κάρολου Δαρβίνου επειδή εκτιμούσε βαθύτατα το έργο του. Τον γνώρισε μάλιστα και προσωπικά στο Λονδίνο το 1856, σ’ ένα σουαρέ στη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Διαθέτουμε και επιστολή του Δαρβίνου προς τον πάππο μου όπου του ζητά με πολλή ευγένεια δείγματα σπανίων φυτών της νήσου, «η βοήθειά σας είναι για μένα ανεκτίμητη, κύριε Πρωτοπρεσβύτερε, παρακαλώ μη λησμονήσετε να μεταβιβάσετε τους χαιρετισμούς μου προς την αξιότιμη σύζυγό σας».

Ως οικογένεια είχαμε αναντάμ παπαντάμ μία απύθμενη αγάπη για τις επιστήμες της ζωής. Όπως γνωρίζετε έχω ολοκληρώσει κύκλο σπουδών στον κλάδο της μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών. Κατόπιν σπούδασα βοτανική δι’ αλληλογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Παροναξίας. Η δε αδελφή μου Αμαλία, όπως σας έχω πλειστάκις πει, διεξάγει τις ορνιθολογικές της έρευνες στα τροπικά δάση της Μαλαισίας. Αξίζει, επίσης, να σας αναφέρω ότι ο μοναχός Γκρέγκορ Μέντελ, ο πατέρας της γενετικής, είχε αγοράσει το πρώτο του ράσο από το ιεροραφείο που διατηρούσε στην Πράγα ο Αναξίμανδρος Πρωτοπρεσβύτερος, αδελφός του παππού Θεοδώρητου.

Ας περάσουμε σιγά σιγά στα θέματα της εκπομπής… Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η σχολική χρονιά της αγαπημένης μου αλώπεκος Μαρίκας Βοναπάρτη, το καθημερινό διδακτικό πρόγραμμα της οποίας αναστέλλεται μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Η τελική γιορτή έγινε την Παρασκευή στη μεγάλη σάλα του ισογείου. Συναθροίστηκαν εκεί όλοι οι διδάσκαλοι, με έναν πρόχειρο υπολογισμό ξεπερνούσαν τους εκατό δώδεκα. Στις έντεκα το βράδυ εισήλθα στην αίθουσα και τους χαιρέτισα εξ αποστάσεως. Σ’ ένα τέταρτο της ώρας κατέφθασε και η Μαρίκα Βοναπάρτη με τη στολή της πρίμα μπαλαρίνας των Μπολσόι. Εκ μέρους των διδασκόντων η καθηγήτρια της Μετανεωτερικότητας Οφηλία Παστέρ παρέδωσε τον μήκους δύο μέτρων έλεγχο στη θυγατέρα μου. Όλα άριστα! Η κυρία Παστέρ εξήρε την επίδοση της Μαρίκας Βοναπάρτη και μου επιδαψίλευσε πολλούς επαίνους, «η προσήλωσή σας στην πολυσχιδή εκπαίδευση του τέκνου σας είναι για εμάς φάρος τηλαυγής». Έλαβα μετά τον λόγο, ανακοινώνοντας στους διδάσκοντες πως η σύμβασή τους ανανεώνεται για δώδεκα μήνες. Η κατ’ οίκον εκπαίδευση της θυγατρός μου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και του χρόνου. Μετά βλέπουμε. Οι διδάσκαλοι ήσαν κατενθουσιασμένοι με την εξέλιξη, «σας είμαστε ευγνώμονες, κύριε Δούκα, η εντουκασιόν της μοναχοκόρης σας είναι για εμάς στόχος ζωής». Κολοκύθια, αλλά ήτανε αργά, κι εγώ είμαι πλέον γέρος για ανώφελες συζητήσεις.

Συνεχίζουμε τώρα με τις επιστολές σας που μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες. Κάνω ό,τι μπορώ, σεβαστοί μου ακροατές, ο χρόνος της εκπομπής όμως είναι αμείλικτος. Η κυρία Ουρανία Μαμούθ από τον Δελίκηπο είναι προβληματισμένη γιατί η θυγατέρα της Αντζελίνα είναι σαράντα οκτώ ετών και δεν λέει να εγκαταλείψει τον πατρικό οίκο. Είναι άνεργη και άγαμη. Το μοναδικό της μέλημα στη ζωή είναι μία τεράστια συλλογή από χαρτοπετσέτες που διατηρεί από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, «μου έχει γεμίσει το σπίτι χαρτοπετσέτες, κύριέ μου, δεν είναι ζωή αυτή, και στην τηλεόραση βλέπουμε μόνο ό,τι θέλει αυτή… έχω τέσσερα χρόνια να δω μεταγλωττισμένο, ούτε στον εχθρό μου να μην τύχει». Κυρία Μαμούθ, για να απαλλαγείτε από αυτό το βάσανο θα πρέπει, είτε να την παντρέψετε, είτε να της κάνετε έξωση. Η παντρειά μού φαίνεται κομματάκι δύσκολη, χώρια που μπορεί να σας κουβαλήσει για σώγαμπρο κανένα ηλίθιο και να διπλασιαστεί το πρόβλημα. Συνεπώς, στη θέση σας θα προχωρούσα στην έξωση. Μακριά κι αγαπημένες.

Η κυρία Πανσέμνη Τρικολόρε επιθυμεί, λέει, να αφιερώσει το επόμενο τραγούδι στην εγγονή της Γενοβέφα Τρικολόρε που είναι νεοσύλλεκτη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λάρνακος. Περίφημα! Όμως, ποιο επόμενο τραγούδι, κυρία μου; Σάμπως υπήρξε και προηγούμενο; Δεν είμαστε μια μουσική εκπομπή. Λόγω, όμως, της κατατάξεως της εγγονής σας, θα κάνω μια εξαίρεση. Μετά το πέρας της εκπομπής, παρακαλώ τον σταθμό να παίξει το άσμα «Της γερακίνας γιος» για τη νεοσύλλεκτη μαζί με τις θερμότερές μας ευχές για καλή και καρποφόρο θητεία! Καλώ, επίσης, τον διοικητή του ΚΕΝ Λάρνακος να χορηγήσει μία δεκαήμερον τιμητική άδεια στη δεσποινίδα Τρικολόρε επ’ ανδραγαθία.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *