Η ώρα του Γεδεών Δούκα

Η ώρα του Γεδεών Δούκα

Ιχθυοψυχολογία

Βρίσκομαι σε αναβρασμό, αγαπητοί ακροατές. Συμβαίνουν πολλά αυτό το διάστημα. Την ερχόμενη Τετάρτη, λόγου χάριν, θα προβώ στην ετήσια λογοδοσία μου ως πρόεδρος του πνευματικού κέντρου «Εν τούτω νίκα». Η ομιλία θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών «Γεδεών Δούκας» του συλλόγου στην παρουσία όλων των αξιωματούχων και των μελών. Έχουμε επιτύχει πολλά και φέτος. Το σημαντικότερο επίτευγμά μας είναι ότι ξεκινήσαμε επιτυχώς το πρόγραμμα υποτροφιών για υπερήλικες που, είτε δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν, είτε ακολούθησαν έναν κλάδο ο οποίος στην πορεία απεδείχθη ξένος προς τα ενδιαφέροντά τους.

Να αναφέρω ενδεικτικά την περίπτωση του πρώην κρεοπώλη Αρμόδιου Κήρυκα. Ο κύριος Κήρυκας, που έχει κλείσει τα ογδόντα πέντε, διατηρούσε κρεοπωλείο στην οδό Λέοντος Σοφού στο κέντρο της Λάρνακος. Ακολούθησε αυτό το επάγγελμα επειδή του το είχε προτείνει τυχαία ένας Άγγλος πυροτεχνουργός μόλις τελείωσε το γυμνάσιο. Πρόθεσή του ήταν να μαζέψει χρήματα για να σπουδάσει αρχιτεκτονική που ήταν ο μεγάλος του πόθος. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Μέσα σε λίγα χρόνια βρέθηκε παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ο κύριος Κήρυκας, λοιπόν, έμαθε για το πρόγραμμα υποτροφιών για ζώσες μούμιες του «Εν τούτω νίκα» και είπε να αποταθεί.

Μετά από προσωπική συνέντευξη από τριμελή επιτροπή στον χώρο όπου φιλοξενείται, τον οίκο ευγηρίας «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», εγκρίθηκε η αίτησή του κι έτσι από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά θα εισαχθεί, είτε στην εντατική, είτε στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Πάβλοβα. Όταν του το ανακοίνωσε ο γραμματέας μας, ο κύριος Παντελεήμων Δρυς, εκείνος είπε πως θα προτιμούσε να μην πάει στην Πάβλοβα διότι είναι διαβητικός. Μα, δεν θα τη φάτε, κύριέ μου, θα μετοικήσετε εκεί για να γίνετε αρχιτέκτων! Είμαστε ήδη σε επαφή με τις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας του εν λόγω πανεπιστημίου για εξεύρεση της κατάλληλης εστίας για τον πρωτοετή φοιτητή Αρμόδιο Κήρυκα.

Ήταν πολλές οι αιτήσεις, φίλοι μου και δυστυχώς κάποιες δεν ευοδώθηκαν. Με λύπη, ας πούμε, απορρίψαμε την αίτηση της πρώην αμπιγιέζ στη Σχολή Ευελπίδων Λούλας Ανανά, η οποία ήθελε παιδιόθεν να γίνει ιχθυοψυχολόγος. Η κυρία Ανανά είναι σήμερα εβδομήντα οκτώ ετών και μένει με την πρεσβύτερη αδελφή της, τη γνωστή αγωνίστρια της ΕΟΚΑ Ευαγγελία Ανανά, στον Άγιο Ιωάννη της Λάρνακος. Τι είναι η ιχθυοψυχολογία; Έχετε, παραδείγματος χάριν, ένα χρυσόψαρο το οποίο παρουσιάζει κάποια ψυχολογική δυσχέρεια, τι θα κάνατε; Θα το πηγαίνατε σε ιχθυοψυχολόγο. Ακούγεται μία πρώτης τάξεως ειδικότητα, μετά από έρευνα, ωστόσο, καταλήξαμε σε δύο αρνητικά ευρήματα. Πρώτον, δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ψυχολογικής αρωγής. Δεύτερον, δεν βρήκαμε ανάλογο πρόγραμμα σπουδών στα υπάρχοντα πανεπιστήμια της Γης. Έτσι, η αίτηση της κυρίας Ανανά εκ των πραγμάτων απορρίφθηκε. Της στείλαμε όμως ένα φορητό ανεμιστηράκι που είναι και ραδιόφωνο. Να μας ακούει και να δροσίζεται.

Οι υποτροφίες δεν είναι ασφαλώς η μοναδική μας επιτυχία. Έχω πολλά να πω και πιστέψτε με, δεν θα φεισθώ χρόνου για να δώσω την πλήρη εικόνα του τι έχουμε κατορθώσει. Δεν θα μπορούσα, ας πούμε, να παραλείψω τον γύρο του Αιγαίου για κατοικίδια με το κρουαζιερόπλοιο Casta Diva… Μετά τη λογοδοσία θα ακολουθήσει η διά βοής επανεκλογή μου στο ύπατο αξίωμα του «Εν τούτω νίκα». Κάθε χρόνο έχω την ίδια κατακλείδα, «έχοντας, με τη δική σας συμπαράσταση, καταφέρει τόσα πολλά, αισθάνομαι ότι έφτασε η ώρα, με καθαρά τη συνείδηση, να παραδώσω τη σκυτάλη». Αμέσως σείεται όλη η αίθουσα «Μη!», «Ποτέ!», «Άξιος!». Έτσι, αποσύρω την παραίτηση και παραμένω στην προεδρία για ακόμη ένα έτος.

Πέρα από τη λογοδοσία, έχω τις προετοιμασίες για τους γάμους της ανιψιάς μου Σεραφίνας -εδώ στους κήπους της οικίας μου- με την εκλεκτή της καρδιάς της, την ταξίαρχο του πυροβολικού Αντιλόπη Καλαμπαλίκη. Η Ναυσικά Δημογέροντα μού ανέφερε ότι όλα βαίνουν καλώς. Τι γίνεται, παρεμπιπτόντως, με τη σχέση της δεσποινίδος Δημογέροντα με τον κύριο Ελευθέριο Κύκλωπα δεν γνωρίζω…. Α, ο ιατρός μου Λυσικράτης Ευγενικός ζήτησε να με δει «το συντομότερο δυνατόν». Πρέπει να διευθετηθεί κι αυτό. Μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα κοντεύω να λησμονήσω τα καθήκοντά μου ως επικεφαλής του Ελλάς 2021. Τα διακόσια χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία πρέπει να εορταστούν μεγαλοπρεπώς.

Δεν ξέρω τι να πω, φίλοι μου, παρεκτός ότι είμαι ευτυχής που τώρα, στη δύση του βίου μου, είμαι δραστήριος, χρήσιμος και αγαπητός. Ένα τέτοιο χαρμόσυνο τέλος εύχομαι και σε σας.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *