Η πολυκατοικία του Jean Nouvel στη Λευκωσία στη «βίβλο» του design

Η πολυκατοικία του Jean Nouvel στη Λευκωσία στη «βίβλο» του design

Η πολυκατοικία του Jean Nouvel στη Λευκωσία στη «βίβλο» του design
Φωτογραφία: Γιωργής Γερόλυμπος

Η πολυκατοικία των 18 ορόφων και ύψους 67 μέτρων στο κέντρο της Λευκωσίας, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel σε συνεργασία με το κυπριακό γραφείο Takis Sophocleous Architects, φιλοξενήθηκε στο πιο δημοφιλές στον τομέα της αρχιτεκτονικής online περιοδικό designboom.com.

Το καμάρι της πρωτεύουσας εντυπωσιάζει για τον σχεδιασμό του και τους χώρους πρασίνου, με το περιοδικό να κάνει αναφορά στον «κάθετο» κήπο του, που επιτρέπει στα φυτά που βρίσκονται στα μπαλκόνια και στους άλλους χώρους να βρουν διέξοδο μέσα από τις εντέχνως κατασκευασμένες τετράγωνες οπές, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ενός πραγματικά «πράσινου κτιρίου».

«Τα φυτά ελέγχουν το φως του ήλιου που περνά, προστατεύοντας τα διαμερίσματα και γραφεία το καλοκαίρι από τη ζέστη και επιτρέποντας να είναι φωτεινά τον χειμώνα» αναφέρει το περιοδικό. Παράλληλα, «τα φυτά αναλαμβάνουν και την προστασία από το θόρυβο, τον αέρα και τη μόλυνση»

jean

Εντυπωσιακό και το διώροφο ρετιρέ του κτιρίου που βρίσκεται όπως είναι αναμενόμενο στην κορυφή της πολυκατοικίας, διαθέτοντας μεταξύ άλλων και ιδιωτική πισίνα στην ταράτσα. Το εν λόγω διαμέρισμα συνδυάζει αρμονικά τις πιο μοντέρνες τάσεις της αρχιτεκτονικής με τον παραδοσιακό κυπριακό σχεδιασμό των κτιρίων, μιας και είναι οργανωμένο γύρω από μία κεντρική αυλή.

jeannouvel

cyprus

cyprus4

cyprus5

cyprus6

cyprus8

cyprus7

cyprus9

cyprus12

 

Related posts

1 Comment

  1. Μαρία

    Το καμάρι της πρωτεύουσας??? ποιος το αποφάσισε? ”με τον παραδοσιακό κυπριακό σχεδιασμό των κτιρίων.΄΄ και ποιος είναι αυτός???

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *