Η ταινία «Sami Blood» απέσπασε το κινηματογραφικό βραβείο LUX

Η ταινία «Sami Blood» απέσπασε το κινηματογραφικό βραβείο LUX

Η ταινία «Sami Blood» απέσπασε το κινηματογραφικό βραβείο LUX

Μετά την περσινή διοργάνωση, που σηματοδότησε τη δέκατη επέτειο της πρωτοβουλίας, το LUX FILM PRIZE  εξακολουθεί να αγκαλιάζει μια εντυπωσιακή ποικιλία κινηματογραφικών ειδών και αφηγήσεων μέσα από τις ταινίες ταλαντούχων νεαρών Ευρωπαίων σκηνοθετών και σκηνοθετριών.

Φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε τρεις διαγωνιζόμενες ταινίες για το LUX FILM PRIZE 2017:

120 ΧΤΥΠΟΙ ΤΟ ΛΕΠΤΟ (120 battements par minute), ταινία του Robin Campillo, Γαλλία

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΣΑΜΙ (Sameblod), ταινία της Amanda Kernell, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία

ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ (Western), ταινία της Valeska Grisebach, Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία

Οι ταινίες πραγματεύονται ευφυώς και εν θερμώ θέματα της επικαιρότητας και αποτυπώνουν όσα αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Δείχνουν πρόσωπα που με μάτια ορθάνοιχτα ανακαλύπτουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, προσπαθώντας να κατανοήσουν την πραγματικότητα, τις κοινωνίες και τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν. Οι ιστορίες μας, φωτισμένες μέσα από τη συγκίνηση του σινεμά, αναδεικνύουν την ποιότητα και την πολυμορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, όπως και τον σημαντικό του ρόλο στην οικοδόμηση κοινωνικών αξιών και πολιτισμικών κοινοτήτων.

Φέτος, το βραβείο κέρδισε η ταινία «Sami Blood». Στην ταινία, παρακολουθούμε την Ελε Μάργια, ένα 14χρονο κορίτσι μέλος της κοινότητας των Σάμι, των ιθαγενών της Σκανδιναβίας, να βιώνει την ρατσιστική συμπεριφορά των συμμαθητριών της στο οικοτροφείο του σχολείου της. Η Ελε Μάργια θέλει ό,τι κι οποιαδήποτε έφηβη της εποχής της, όμως ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να την υποδεχτεί: αντίθετα, θα την κοροϊδέψει, θα την υποβιβάσει, θα την περιθωριοποιήσει, κάνοντάς την ν’ απαρνηθεί την καταγωγή και την ιστορία της και τέλος να απορροφηθεί από το συνηθισμένο σύνολο.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *