Η Θέκλα Παπαδοπούλου στην γκαλερί Αποκάλυψη

Η Θέκλα Παπαδοπούλου στην γκαλερί Αποκάλυψη

Η Θέκλα Παπαδοπούλου στην γκαλερί Αποκάλυψη

Η γκαλερύ Αποκάλυψη ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δεύτερη ατομική έκθεση της νεαρής εικαστικού Θέκλας Παπαδοπούλου.

Η Παπαδοπούλου με μια νέα προσέγγιση επαναφέρει στο κυπριακό σύγχρονο εικαστικό προσκήνιο τις παραδοσιακές αξίες της  αφηρημένης ζωγραφικής. Η μη ορατή πραγματικότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό στη δημιουργία αυτής  της εικαστικής ενότητας της ζωγράφου, η οποία φέρει τον τίτλο «Θραύσματα». Πρόκειται για μια παρουσίαση  διορθωμένη σε ενότητες  ζωγραφικών έργων, τα οποία δίνουν συνέχεια αλλά και εξέλιξη στην προηγούμενη εκθεσιακή παρουσίαση της Παπαδοπούλου

Πρωταρχικό και  σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία των έργων ,αποτελεί η δομή της σύνθεσης και ο σχηματισμός των στοιχείων πάνω στον καμβά. Έντονα χρώματα σε αδρές πινελιές, ελεύθερα τραβηγμένες γραμμές με το πινέλο δίχως συνοχή, αγκαλιάζουν  κομμάτια από χαρτί  και μαζί με άλλα υλικά συναποτελούν το  χτίσιμο της σύνθεσης, ενώ η αφαίρεση ή η επιπλέον προσθήκη των στοιχείων αυτών αποφασίζεται από τη ζωγράφο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των έργων. Πρόκειται για μια διαδικασία που ενώ είναι αθέατη και πολύ προσωπική, κατά κάποιο τρόπο απορρέει μέσα από τα έργα της Παπαδοπούλου και σκιαγραφεί την διακριτική, σχεδόν χορογραφική κίνηση, της ίδιας  της εικαστικού, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των έργων της

Τα θραύσματα  για την Παπαδοπούλου εννοιολογικά προσδοκούν να αποδώσουν ενδόμυχα αποσπάσματα από έντονα συναισθήματα. Απλά και λιτά, χωρίς περίπλοκες σημειολογικές και συμβολικές αναφορές, η εικαστικός συνθέτει αφηρημένες φόρμες που αποβλέπουν να ξεπεράσουν τα πλαίσια του ζωγραφισμένου καμβά. Αυτοστιγμεί,  προσδοκούν   να αποτελέσουν προέκταση του περιβάλλοντα χώρου και να εκφράσουν μια προσωπική ερμηνεία για τον σύνθετο κόσμο των ανθρωπίνων συναισθημάτων.

Η Θέκλα Παπαδοπούλου διοχετεύει την κίνηση και την ενέργεια της πάνω στον καμβά και μέσα από τη δράση της εικαστικής της γραφής, επιδιώκει να δώσει στον θεατή, να αγγίξει τα δικά του ξεχασμένα συναισθηματικά θραύσματα.

thekla2

H Θέκλα Παπαδοπούλου σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Urbino, στο εργαστήρι του Dr. Mundula.

Στις 3 Μαρτίου του 2016 εκθέτει έργα της στη διάσημη Caelum Gallery της Νέας Υόρκης , κατόπιν επιλογής που πραγματοποιήθηκε του διαγωνισμού στo πλαίσιo του project Αrt Takes Manhattan όπου ένα πάνελ καταξιωμένων κριτών επέλεξε τους 20 καλλιτέχνες για να εκθέσουν τα έργα τους στην ομαδική έκθεση με τίτλο Extended Consciousness.

Η Θέκλα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1978 στη Λεμεσό αλλά ζει μόνιμα στη Λάρνακα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Urbino, στο εργαστήρι του καθηγητή Μούντουλα. Εργάζεται στην Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας ως καθηγήτρια τέχνης, ενώ παράλληλα διατηρεί το δικό της εργαστήρι, το Atelier di Pittura. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ντουμπάι.

th4

Τα εγκαίνια της έκθεσης  θα πραγματοποιηθούν από την εικαστικό κυρία Νίτσα Χατζηγεωργίου, την Παρασκευή  8 Απριλίου 2016, ώρα 20:00, στην γκαλερί «Αποκάλυψη», Χύτρων 30, Μέγαρο Τοφάρκο Λευκωσία, Κύπρος.

 

th3

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *