Η Τζούλη Μεταξά μοιράζεται μαζί μας τις πιο δυνατές στιγμές της ζωής της

Η Τζούλη Μεταξά μοιράζεται μαζί μας τις πιο δυνατές στιγμές της ζωής της

Η Τζούλη Μεταξά μοιράζεται μαζί μας τις πιο δυνατές στιγμές της ζωής της
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαττής

Κουβαλά ένα όνοµα µε µια ιστορία στο κόσµηµα από το 1963. Η Τζούλη Μεταξά φωτογραφίζεται στο εξοχικό της και µοιράζεται µαζί µας τις πιο δυνατές στιγµές της ζωής της.

Του Τάσου Ευαγγέλου

Σε τι φάση σε πετυχαίνω αυτό τον καιρό;
Θα έλεγα σε μια πολύ καλή φάση της ζωής μου, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά μου, συναισθηματικά και οικογενειακά.

Δεν φαντάζομαι να χρειάζεσαι κάτι άλλο αυτή τη στιγμή μιας και οι πιο πάνω παράγοντες που έχεις αναφέρει είναι οι βασικοί πυλώνες που φέρουν την προσωπική μας ισορροπία.
Ακριβώς έτσι είναι Τάσο μου, μετά από τις μπόρες έρχεται στη ζωή σου και η ηρεμία που τόσο πολύ έχεις ανάγκη.
Τζούλη Μεταξά, κουβαλάς ένα όνομα, με μια ιστορία στο κυπριακό κόσμημα από το 1963, λόγω της οικογενειακής επιχείρησης του πατέρα σου. Υποθέτω λοιπόν πως όλες οι παιδικές σου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με το κόσμημα.
Όλες μα όλες μου οι αναμνήσεις έχουν να κάνουν με το κατάστημα του πατέρα μου, Κώστα Μεταξά και το εργαστήρι μας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, μαθητές ακόμα στο δημοτικό με τον αδελφό μου, ένα μέρος των διακοπών μας το περνούσαμε στην επιχείρηση του πατέρα μας. Όπως καταλαβαίνεις μεγαλώσαμε μέσα στο κόσμημα, στην κατασκευή αλλά και στην πώληση.

Και ενώ όλες οι παιδικές σου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με την οικογενειακή σας επιχείρηση, παρόλα αυτά εσύ επιλέγεις να σπουδάσεις οικονομικά, marketing και λογιστική!
Όντως σπούδασα κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι θα περίμενε κανείς, αλλά αυτό έγινε κατόπιν προτροπής του πατέρα μου. Προσωπικά δεν σου κρύβω ότι ήθελα να σπουδάσω αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικού χώρου. Αυτό το αναγνωρίζει κανείς όταν έρθει στο σπίτι μου (Χαμόγελο). Το χρονικό διάστημα που δούλεψα σε λογιστικό γραφείο στο Λονδίνο υπήρξε η πιο δυστυχισμένη περίοδος της ζωής μου. Δυστυχώς χάσαμε τον πατέρα μου πολύ νέο, σε ηλικία 49 ετών. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα εντούτοις δεν το έβαλα ποτέ κάτω. Αργότερα, σπούδασα γενική γεμολογία για πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. Συνέχισα και ειδικεύτηκα σε ό,τι αφορά το διαμάντι. Όταν πήρα τα διπλώματά μου επέστρεψα στην Κύπρο σε ηλικία 25χρόνων. Έτσι μπήκα και εγώ στην οικογενειακή επιχείρηση την οποία είχε αναλάβει ο αδελφός μου αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα μας. Με τον αδελφό μου ήμασταν μαζί μέχρι πριν από τρία χρόνια ακριβώς, αφού είχαμε πάρει την απόφαση να χωρίσουμε τους δρόμους μας. Από τότε βαδίζω μόνη μου.

Να υποθέσω πως έχεις κρατήσει το όνομα της επιχείρησης;
Βεβαίως το κράτησα. Άλλωστε αυτή ήταν και η διευθέτηση που κάναμε με τον αδελφό μου. Απλά έχω διαφοροποιήσει το λογότυπο της εταιρίας σε Metaxas since 1963. Πραγματικά όταν κληρονομείς ένα τόσο μεγάλο όνομα φέρεις και μια ευθύνη, όχι μόνο να το συνεχίσεις αλλά και να το πάρεις ακόμα πιο ψηλά.

Τρία χρόνια κρατάς μόνη το πηδάλιο της επιχείρησης. Πόσο δύσκολα ήταν αυτά τα χρόνια;
Πάρα πολύ δύσκολα. Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο. Πειραματίστηκα, έτρεξα πολύ, έπεσα κάτω αλλά ποτέ δεν τα παράτησα. Πήρα μεγάλη δύναμη από το σύζυγό μου Αντώνη αλλά και από τους φίλους μου. Μπορώ να πω με σιγουριά πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι πίστεψαν από την αρχή σε μένα, ίσως περισσότερο και από εμένα την ίδια ότι μπορούσα να τα καταφέρω και είχαν δίκαιο. Πάλεψα με τους προσωπικούς μου δαίμονες, αναγκαστικά έκανα τις αλλαγές που ήθελα να κάνω. Παρόλα αυτά έχω πολύ καλούς συνεργάτες και συνεργασίες που πραγματικά με κάνουν να αισθάνομαι χαρούμενη και περήφανη για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Ήταν διπλά δύσκολα γιατί είχα χάσει και τη μητέρα μου Νίκη πριν από δύο χρόνια. Ο χαμός της με αποδυνάμωσε, αλλά σιγά – σιγά και με τη στήριξη των δικών μου ανθρώπων προχώρησα μπροστά.

Από όλα όσα μου διηγείσαι φαντάζομαι ότι είσαι κάτι παραπάνω από ευγνώμων σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που σε στήριξαν από την αρχή.
Με όλη την ειλικρίνεια που με διακατέχει σου λέω πως πραγματικά χωρίς τη στήριξή τους δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τα καταφέρω.

Τι είναι αυτό που σε κάνει και ξεχωρίζεις στον τομέα σου;
Θεωρώ το γεγονός της συνεχούς προσπάθειας να παρακολουθώ τις εξελίξεις και να εξελίσσομαι κι εγώ μαζί, με διαφοροποιεί. Ο πελάτης πλέον έχει την ευκαιρία όταν έρθει κοντά μας, να δει το αρχικό σχέδιο του κοσμήματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέχρι ένα κέρινο ομοίωμα, έτσι ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το τι έχει παραγγείλει, με τη βοήθεια πάντα της τεχνολογίας. Αυτό θεωρώ πως ναι, είναι μια καινοτομία. Στον τομέα μας μπήκαν καινούριες αγορές και προσωπικά δύο φορές το χρόνο ταξιδεύω στο Χονγκ Κονγκ, στις μεγαλύτερες εκθέσεις κοσμήματος στον κόσμο. Το κλειδί της επιτυχίας μιας επιχείρησης είναι να προσαρμόζεται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας όπου βρίσκεται.

Και τι είναι αυτό που σου αρέσει πιο πολύ στον τομέα σου;
Η επαφή μου με τον κόσμο, αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει ποτέ. Μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως αρκετοί από τους καλύτερούς μου φίλους αυτή τη στιγμή τους οποίους και θεωρώ δεύτερη οικογένειά μου ξεκίνησαν από πελάτες μου.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα σου;
Να διατηρήσω και να εξελίξω το όνομα του πατέρα μου στο χώρο του κοσμήματος.
Ας αφήσουμε όμως το επαγγελματικό κομμάτι και να πάμε στη ζωή σου πέρα από το κόσμημα.
Όπως σου είπα είμαι παντρεμένη με έναν υπέροχο σύζυγο και έχω αποκτήσει με δυσκολία αλλά τα καταφέραμε την κόρη μας Κωνσταντία πριν από πέντε χρόνια. Ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου είναι ο σύζυγός μου Αντώνης και η μεγάλη μου αγάπη η κόρη μου.

Πόσα χρόνια είστε μαζί με το σύζυγό σου;
Με τον Αντώνη είμαστε μαζί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Ο σύζυγός μου είναι η δύναμή μου, το στήριγμά μου, το καταφύγιό μου, η αδελφή ψυχή μου.

Ποιες στιγμές όλων αυτών των δεκαπέντε χρόνων μαζί με το σύζυγό σου ξεχωρίζεις και γιατί;
Θυμάμαι έντονα την πρόταση γάμου που μου έκανε. Ο τρόπος, ο τόπος και όλα τα συναφή παραμένουν ανεξίτηλα στο πέρασμα των χρόνων. Αναμφισβήτητα η πιο ευτυχισμένη με διαφορά στιγμή της ζωής μου ήταν όταν έφερα στον κόσμο την κόρη μας.

Λόγω της φύσης της δουλειάς σου, τα ταξίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής σου εξέλιξης. Ποιος όμως είναι για σένα προσωπικά ο αγαπημένος σου προορισμός;
Κατά την άποψή μου η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο είναι η Ελλάδα και τα νησιά της. Έτσι κάθε χρόνο το καλοκαίρι που χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα για να πάρουμε ανάσα και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, μας αρέσει πολύ οικογενειακώς να πηγαίνουμε σε κάποιο νησί ή κάποιο μέρος της Ελλάδας. Ένας άλλος αγαπημένος προορισμός μου, ίσως και λόγω των σπουδών μου, είναι το Λονδίνο.

Πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι, ποια η σχέση σου με τη μόδα;
Μου αρέσει που η μόδα αλλάζει συνεχώς. Προσωπικά μου αρέσει και όταν αλλάζω την γκαρνταρόμπα μου, πολλές φορές μαζί της αλλάζει και η διάθεσή μου. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω, πως την ακολουθώ πιστά. Φοράω πάντα αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο τόσο σε γραμμή όσο και σε χρώματα. Θέλω να φοράω το ρούχο και όχι να με φοράει (Χαμόγελο). Πιστεύω πως το στυλ του κάθε ενός στη μόδα σκιαγραφεί ένα πολύ μεγάλο μέρος από την προσωπικότητά του.

Πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή σου;
Θεωρώ πως η πραγματική φιλία είναι από τα πλέον σημαντικά κομμάτια στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Δεν θα μπορούσα με τίποτα να αποτελώ εξαίρεση στον κανόνα.

Ο καθένας από εμάς έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θέλω να μου πεις δύο από το κάθε ένα που σε χαρακτηρίζουν.
Είμαι τρομερά αγχώδης και απαισιόδοξη, αυτά στα μειονεκτήματα (Χαμόγελο). Στα πλεονεκτήματα θα έλεγα το πείσμα μου. Δηλαδή όταν βάλω κάτι στο μυαλό μου, θα δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου για να το πετύχω. Επίσης θεωρώ πως ως άνθρωπος είμαι πολύ δοτικός.

Ποια τα όνειρά σου;
Σε επαγγελματικό επίπεδο νομίζω έχω μιλήσει πιο πάνω. Σε προσωπικό επίπεδο θα έλεγα να με αξιώσει ο Θεός να δω την κόρη μου να μεγαλώνει και να γίνει σωστός άνθρωπος στην κοινωνία.

Ποιο είναι το motto σου;
Τα πράγματα είναι πολύ απλά για να τα κάνουμε δύσκολα και πολύπλοκα.

Επιμέλεια: Άντρεα Χατζηνικόλα
Μακιγιάζ: Κούλα Νικολάου (Florentia Makeup Artist Worksahop)
Η Τζούλη φορά δημιουργίες Ratt από προσωπική συλλογή. Παπούτσια και κοσμήματα Metaxas Since 1963, επίσης από προσωπική συλλογή.

Πηγή : Περιοδικό HELLO

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *