Η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, μας υποδέχεται στο σπίτι της (εικόνες)

Η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, μας υποδέχεται στο σπίτι της (εικόνες)

Η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, μας υποδέχεται στο σπίτι της (εικόνες)
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαττής

Η  υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών καιΈργων υποδέχεται το περιοδικό HELLO! στο σπίτι της και μιλά για τα νέα της καθήκοντα, την ανάγκη για μεταρρύθμιση και τις ισορροπίες μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

Από τη Νατάσσα Γεωργίου

Στην Κύπρο του σήμερα, γυναίκα και πολιτική συμβαδίζουν αρμονικά;
Είναι δυνατόν να συμβαδίζουν αρμονικά, αλλά δεν δίνεται η ευκαιρία στη γυναίκα, στην Κύπρο του σήμερα, να συμμετέχει στην πολιτική, όσο θα μπορούσε και όσο θα έπρεπε. Δεν είναι γιατί δεν είναι ικανή η γυναίκα, αλλά υπάρχουν τα γνωστά στερεότυπα και η κουλτούρα, που περιορίζουν τις ευκαιρίες. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών μπαίνει στην πολιτική, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Σας ευχαριστεί το γεγονός ότι όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες ασχολούνται με τον χώρο της πολιτικής;
Γενικά, μου αρέσει να βλέπω νέους ανθρώπους να ασχολούνται με την πολιτική. Δεν μου αρέσει και πολύ να ξεχωρίζω ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Είναι θετικό το γεγονός ότι βλέπουμε και γυναίκες μεταξύ των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική και αρκετές αξιόλογες κοπέλες, τις οποίες συναντούσα και στην προηγούμενή μου θέση στη Βουλή και τώρα στο Υπουργείο και πραγματικά τις χαίρομαι. Είναι αλήθεια ότι στην προσωπική μου εμπειρία, ίσως και λόγω των συγκυριών, δεν ένιωσα ποτέ ότι ήμουν υπό δυσμένεια, επειδή ήμουν γυναίκα και ότι, αν ήμουν άντρας, θα πήγαινα καλύτερα. Στην πορεία μου στη Βουλή, προχώρησα αξιοκρατικά.

Είχατε ανέκαθεν, έντονη εμπλοκή στα κοινά. Ποιο ήταν το έναυσμα για την πορεία σας;
Προσλήφθηκα στη Βουλή, ως δημόσιος υπάλληλος. Η καριέρα μου δεν ήταν πολιτική, αν και ασχολούμουν και δούλευα σε ένα χώρο κατεξοχήν πολιτικό. Υπηρετούσα το νομοθετικό σώμα, και παράλληλα, έναν αριθμό εκλελεγμένων βουλευτών, που προέρχονταν από διάφορες πολιτικές παρατάξεις, και έτσι κάθε μέρα είχα να κάνω με κόσμο με εμπλοκή στα πολιτικά. Εγώ δεν υπήρξα πολιτικός και μάλιστα, η αρχή μου, ήταν να είμαι ουδέτερη και αντικειμενική με όλους. Έτσι, υπηρετούσα την πολιτική εμμέσως. Τώρα, ανήκω σε μια Κυβέρνηση, πρέπει να ακολουθήσω τη γραμμή της και να συμβάλω στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής με όλες μου τις δυνάμεις. Μέσα μου, κυριαρχούν ορισμένες αρχές που πιστεύω ότι πρέπει να επικρατούν πάντα, σε ανθρώπους που ασκούν την πολιτική, όπως η αντικειμενικότητα, η χρηστή διοίκηση και η δικαιοσύνη, αρχές δηλαδή που είναι υπεράνω πολιτικών πεποιθήσεων.

Οι σπουδές σας στη νομική, σας βοήθησαν κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σας καριέρας;
Πάρα πολύ! Οι σπουδές στη Νομική, αποτελούν μια πάρα πολύ γερή βάση. Σπούδασα στη Νομική Αθηνών, η οποία είναι μια εξαιρετική σχολή και μετά έκανα μεταπτυχιακό στα ευρωπαϊκά θέματα στο Πανεπιστήμιο του Leicester, ενόσω εργαζόμουν στη Βουλή, γιατί ήταν η περίοδος που πλησιάζαμε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήθελα να γνωρίζω το θέμα. Για αυτό και ασχολήθηκα, από τη θέση μου στη Βουλή, με την εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κεκτημένο.

Σας φόβισε η ευθύνη να αναλάβετε ένα Υπουργείο, και μάλιστα, το συγκεκριμένο, που δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα καίριων θεμάτων, όπως οι επικοινωνίες, τα δημόσια έργα και οι οδικές μεταφορές;
Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Ένα ευρύτατο Υπουργείο, με ευρύτατες αρμοδιότητες. Έχω μια προπαίδεια από τη Βουλή, για όλα τα θέματα του Υπουργείου, κυρίως για τον τρόπο που λειτουργεί η κρατική μηχανή, τις διάφορες νομοθεσίες, το Σύνταγμα, οπότε αυτό βοηθά στο να μπορώ να ασχοληθώ με τα θέματα του Υπουργείου. Μαθαίνω όμως και πολλά καθημερινά και έχω πολύ καλούς συνεργάτες που με στηρίζουν. Δεν είναι δυνατόν να τα ξέρεις όλα και δεν μπορείς να ασχολείσαι και με κάθε τεχνικό θέμα. Στηρίζομαι πολύ στη βοήθεια των συνεργατών μου. Πιστεύω ότι ένα πολύ σπουδαίο μέτρο, με οτιδήποτε και αν ασχολείται ο καθένας, είναι η κοινή λογική. Ο σωστός δρόμος για να αντεπεξέλθεις, είναι ακολουθώντας την κοινή λογική.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας;
Είχα και πριν ένα γεμάτο πρόγραμμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τώρα, είναι πιο απαιτητικό. Είμαι πλήρως απασχολημένη, από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Νιώθετε ότι έχετε προσαρμοστεί πλήρως στα καινούρια σας καθήκοντα;
Δεν έχεις περιθώριο να μην προσαρμοστείς. Υπάρχουν καθημερινά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και πρέπει να είσαι σε θέση να τα χειριστείς.

Υπάρχουν τομείς που θεωρείτε ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μεταρρύθμισης στο Υπουργείο σας;
Γενικά, απαιτείται ένας εκσυγχρονισμός σε όλα τα επίπεδα, παρόλο που έχουν γίνει μέχρι σήμερα πολλά. Χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνολογία, ηλεκτρονική επικοινωνία, που πρέπει να ενταχθεί οριζοντίως στα τμήματα του Υπουργείου. Πέραν τούτου, υπάρχει ανάγκη να προωθηθούν και ολοκληρωθούν έργα που προγραμματίζονται και να υλοποιηθούν στόχοι που έχουν τεθεί. Για παράδειγμα, να αναδείξουμε περισσότερο τις αρχαιότητές μας, να εφαρμόσουμε μια ψηφιακή στρατηγική και να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες, να τους φέρουμε κοντά σε δίκτυα, να βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες, αναπτύσσοντας μια πολιτική ανοικτών αιθέρων, την οποία ήδη εφαρμόζουμε, εντείνοντάς την. Παράλληλα, είμαστε και σε διαβούλευση για το Λιμάνι της Λάρνακας, αφού ολοκληρώθηκε η εμπορικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού, και συζητάμε με επενδυτές, για την ανάπτυξή του, μαζί με τη μαρίνα και τον ενδιάμεσο χώρο, ως ένα ενιαίο έργο. Είναι μια ώθηση για την πόλη της Λάρνακας, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά. Ακόμα, θα πρέπει να υλοποιήσουμε οδικά έργα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και της οδικής ασφάλειας. Οφείλουμε ταυτόχρονα, να προωθήσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα προσφέροντας στους πολίτες εναλλακτικές μορφές κινητικότητας.

Πόσο σημαντική είναι η ορθή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα; Είναι εφικτή;
Έχετε δίκιο να προβληματίζεστε για το θέμα. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα της εναλλαξιμότητας εντός της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά και από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου προς τη Δημόσια Υπηρεσία και αντίστροφα, που νομίζω θα βοηθήσει. Πρέπει διοικητικά να φροντίζουμε για την αξιοποίηση του προσωπικού. Η χρήση της τεχνολογίας, η μετεκπαίδευση, η παρακολούθηση δεικτών απόδοσης, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας και η γενικότερη μεταρρύθμιση, θα συμβάλουν στη σωστή αξιοποίηση του προσωπικού. Αυτό δεν είναι έργο ενός ανθρώπου. Είναι απαραίτητο να γίνει κλιμακωτά, συλλογικά και σε όλα τα επίπεδα. Για όλα υπάρχει προοπτική και για όλα υπάρχει λύση!

Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών είναι από τους βασικότερους παράγοντες, ώστε να επιτευχθούν ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;
Πιστεύω έντονα στο ότι είναι απαραίτητο να παίρνουμε τη γνώμη των πολιτών, να υλοποιούμε τα έργα που θέλουν, που αναμένουν και που έχουν ανάγκη. Να είμαστε κοντά στις επιθυμίες τους, ώστε να επιτύχουν και τα έργα μας. Στην παρούσα φάση, θα βγούμε σε διαγωνισμό για τις νέες συμβάσεις δημόσιων μεταφορών. Χρειάζονται βελτίωση οι τωρινές συμβάσεις, οι οποίες λήγουν το 2020. Προετοιμαζόμαστε από τώρα για νέους συνεργάτες για τα δημόσια λεωφορεία. Για τον σκοπό αυτό, οργανώνουμε μια δημόσια διαβούλευση, όπου θα καλέσουμε οργανωμένα σύνολα και οργανώσεις, από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, για να μας πουν πώς βλέπουν τις δημόσιες συγκοινωνίες να εξελίσσονται και να μεταμορφώνονται. Με ποιο τρόπο θα μας εξυπηρετούν καλύτερα, πώς να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, τι θέλει ο πολίτης και η κοινωνία μας. Ανάλογες προσπάθειες από το Υπουργείο μας, θα γίνουν και για άλλα έργα.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς του τόπου μας;
Είναι γεγονός ότι οι θεσμοί δοκιμάζονται παγκοσμίως και υπάρχει μια αμφισβήτηση και μια απαξίωση για τους πολιτικούς, που μοιραία, έφτασε και στον τόπο μας. Σίγουρα, σε αυτό συνέβαλε και η οικονομική κρίση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έξαρση της διαφθοράς, αλλά ότι τώρα, βγαίνουν στην επιφάνεια πράγματα, τα οποία παλιά έμεναν στα ντουλάπια. Αυτό είναι θετικό, ώστε να γίνεται κριτική και αυτοκριτική. Ίσως μας συνεφέρει και ως κοινωνία, καθώς ενδέχεται να επιφέρει αλλαγή και ανανέωση, που θα οδηγήσει, ελπίζω, στον τερματισμό της αδιαφορίας των νέων για την πολιτική.

Πόσο «ευρωπαϊκή» είναι η Κύπρος του σήμερα και τι είναι αυτό που χρειάζεται να αλλάξει ριζικά;
Είμαστε Ευρωπαίοι, από άποψη νομοθεσιών και διαδικασιών, αφού είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι. Ήταν καλό το ότι ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όλα αυτά τα εναρμονιστικά μέτρα έπρεπε, ούτως ή άλλως, να εφαρμοστούν σε μια σύγχρονη κοινωνία. Υπάρχουν ορισμένες νοοτροπίες που μας κρατούν λίγο πίσω, αλλά έχουμε ανοιχτόμυαλο κόσμο. Θεωρώ ότι και στο Υπουργείο υπάρχουν περιθώρια να γίνουμε πιο Ευρωπαίοι, παραδείγματος χάριν, σε ό,τι αφορά το θέμα της βιώσιμης κινητικότητας. Θα ήθελα να μη βασιζόμαστε μονίμως στο ιδιωτικό αυτοκίνητο, να δώσουμε διεξόδους στον κόσμο, να θυμηθούν οι Κύπριοι και το ποδήλατο, που το χρησιμοποιούσαν αρκετά παλαιότερα και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη, το περπάτημα, τη βιώσιμη κινητικότητα γενικότερα. Τώρα, είναι ένας φαύλος κύκλος γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες επιλογές για τους πολίτες. Είναι στο χέρι μας να τις δημιουργήσουμε.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία, υπάρχει κάποια άλλη θέση από την οποία θα θέλατε να υπηρετήσετε;
Δεν έχω φιλοδοξίες για κάτι άλλο! (Χαμόγελο).

Είναι εύκολο να διαχωρίζετε την επαγγελματική από την προσωπική σας ζωή;
Προσπαθώ, αλλά πάντα κουβαλάς μαζί σου τις σκέψεις. Τώρα που έχω και ένα νέο πόστο, είναι πιο έντονο, διότι είναι μικρό το διάστημα που έχω αναλάβει τα νέα μου καθήκοντα και τριγυρίζουν συνεχώς στο μυαλό μου προβληματισμοί. Πρέπει ώς ένα σημείο να γίνεται αυτό, γιατί πρέπει να χαλαρώνουμε και να παίρνουμε δυνάμεις για να συνεχίζουμε.

Συμβουλεύεστε τον σύζυγό σας για θέματα που σας προβληματίζουν;
Συζητούμε πολλά θέματα, όχι πολιτικά, αλλά της καθημερινής ζωής. Δέχομαι τις εμπειρίες και τα πιστεύω του, τα αξιολογώ και τα χρησιμοποιώ, με κάποιο τρόπο στη ζωή μου.

Τα παιδιά σας έχουν ενδιαφέρον για την πολιτική;
Από τη στιγμή που ούτε εγώ είμαι πολιτικός, κανένα από τα παιδιά μου δεν ακολούθησε τα βήματά μου!

Έχετε χρόνο για τον εαυτό σας;
Τώρα τον χρόνο αυτό, τον κλέβουμε είτε από τον ύπνο, είτε από την ξεκούραση! Όταν μου το επιτρέπει το πρόγραμμα μου, μού αρέσει να περπατώ και να ασκούμαι.

Από μικρή, αγαπούσατε ιδιαίτερα το τραγούδι. Ασχολείστε ακόμα με αυτό;
Είχα μια καριέρα στο τραγούδι μετά το 1974 ενόσω ήμουν μαθήτρια. Τραγουδούσα ερασιτεχνικά, πατριωτικά τραγούδια, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και Κύπριων συνθετών, ενώ εκπροσώπησα την Κύπρο στο Φεστιβάλ Κοινοπολιτείας στον Καναδά. Είχαμε κάνει και ένα δίσκο με τον Νάσο Παναγιώτου, με το τραγούδι «Δεν Ξεχνώ» σε στίχους Μ. Πασιαρδή, το οποίο είχα εκτελέσει εγώ. Τώρα τραγουδώ μόνο για το κέφι μας, με φίλους και την οικογένεια. Ο σύζυγός μου παίζει κιθάρα, τζαζ και διάφορα άλλα. Πρέπει να πω ότι απολαμβάνω όλα τα είδη μουσικής.

Τι θα θέλατε να γίνετε, αν όχι πολιτικός;
Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, ένιωθα ικανοποίηση, επαγγελματική και ψυχική. Θα μου άρεσε να είχα περισσότερο χρόνο να περνώ με τα παιδιά μου και την εγγονή μου, την οποία λατρεύω. Νιώθω πλήρης. Αν επιδίωκα κάτι άλλο, θα το έκανα. Αυτό που εύχομαι, είναι να βρω τις ισορροπίες μου. Είναι μεγάλη χαρά να έχεις γύρω σου την οικογένειά σου και προσπαθώ να τους μαζεύω, με το καθιερωμένο ψητό της Κυριακής, για να λέμε τα νέα μας. Είμαι λίγο των παραδόσεων, μου αρέσουν.

Μεγαλώνοντας, είχατε κάποιο πρότυπο στο μυαλό σας;
Τη μαμά μου, που τώρα είναι 95 ετών και ακμαιότατη. Είναι παιδίατρος, από τις πρώτες παιδιάτρους στην Κύπρο. Πριν ένα χρόνο έγραψε την αυτοβιογραφία της, σε χειρόγραφη μορφή, την οποία εκδώσαμε. Καλή μάνα, κοινωνική, τυπική σε όλες της τις υποχρεώσεις και ταυτόχρονα, γυναίκα με καριέρα. Είχα ένα σπουδαίο πρότυπο να ακολουθήσω!

Επιμέλεια: Άντρεα Χατζηνικόλα
Μακιγιάζ: Γιώργος Ιωσήφ (FLorentia Makeup Artist Workshop)
Ρούχα από προσωπική συλλογή

Πηγή : Περιοδικό Hello!, τ. 172

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *