GOOD LIFE ΣΧΕΣΕΙΣ Ιστορίες αγάπης: 5 γυναίκες μιλούν για τις σχέσεις ζωής

Ιστορίες αγάπης: 5 γυναίκες μιλούν για τις σχέσεις ζωής

Πέντε γυναίκες μιλούν για εκείνο το είδος της αγάπης που αναπνέει μέσα από το γενναιόδωρο δόσιμο και την πνευματικότητα, που την καθιστά σχέση ζωής.

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ: ΤΩΝΙΑ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΡΙΦΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΡΑΤΖΙΑ

Η Αννίτα Σαντοριναίου για τον Γιώργο Μουαΐμη

«Θυμάμαι το κάθε λεπτό από εκείνη τη φορά που τον πρωτοσυνάντησα. Αλλά, όπως έλεγε και η γιαγιά μου, αυτές οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικής χρήσης. Σήμερα, το λένε “προσωπικά δεδομένα”. Αλλά και οι πρόγονοί μας συνιστούσαν “τα εν οίκω μη εν δήμω”. Όσο για το τι με τράβηξε κοντά του, ποτέ δεν είχε σημασία αν ο άνθρωπος που θα ήταν δίπλα μου θα ήταν όμορφος, άσχημος, ψηλός, κοντός, πετυχημένος, δυνατός ή όχι. Δεν είχα πρότυπα τέτοιου είδους. Αρκούσε να μπορούσε να σταθεί ψηλά στην εκτίμησή μου. Κι αυτό είναι που με τράβηξε. Αυτό που είναι.

Ο Γιώργος είναι ένας ήσυχος ποταμός. Κι εγώ μια ηφαιστειογενής περιοχή. Εκείνος με ηρεμεί και με δροσίζει. Δεν ξέρω τι είμαι εγώ για κείνον. Ή μάλλον ξέρω. Το εισπράττω καθημερινά. Με τον Γιώργο μάς συνδέουν κοινά όνειρα, αγάπη, σεβασμός, θαυμασμός και, γιατί όχι, έρωτας. Κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια. Γιατί δεν μπορείς να μην είσαι ερωτευμένη μ’ έναν άνθρωπο που τον εκτιμάς βαθιά, με τον οποίο σκέφτεσαι και αγωνιάς με τον ίδιο τρόπο και που ανακαλύπτεις κάθε μέρα σ’ αυτόν περισσότερο βάθος. Άμα ψάχνεις βρίσκεις. Και σε τραβά όλο και πιο κοντά του.

Η λέξη “συνειδητοποιώ’’ από μόνη της προϋποθέτει χρόνο. Έτσι ακριβώς, λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι αυτός είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Μέσα στον χρόνο. Μέσα από βιώματα, εμπειρίες κοινής ζωής, μέσα από την τριβή της καθημερινότητας, μέσα από κρίσεις σημαντικές και ασήμαντες, πολλές μικρές συνειδητοποιήσεις προστίθενται και αθροίζουν μια μεγάλη. “Τη συνειδητότητα της αγάπης”. Η αγάπη είναι κάτι που καλλιεργείται. Είναι απαραίτητο. Αν την αφήσεις ακαλλιέργητη θα μαραθεί.

Το θέατρο είναι επιλογή μας. Μας ενώνει. Μας παθιάζει. Δεν έχει να κάνει με επαναπροσδιορισμό. Είναι κοινός προορισμός. Από τότε, όταν κάναμε τις Τρωάδες του Ευριπίδη, ήμασταν ευτυχισμένοι που δουλεύαμε μαζί. Γυρνούσαμε κατάκοποι τα μεσάνυχτα απ’ την πρόβα και μιλούσαμε μέχρι τις πέντε-έξι το πρωί. Στη Μήδεια του Μποστ, στις Εκκλησιάζουσες και στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, στις Εκκλησιάζουσες Πρόβα Τζενεράλε, στο Μπουφάν της Χάρλεϊ του Κατσικονούρη, στις Καρέκλες του Ιονέσκο και την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου… Μπορεί να κουβεντιάζουμε ως αργά τη νύχτα και να μας δεις ξανά, το πρωί, στο παράθυρο της κουζίνας, όπου επιτρέπεται να καπνίζουμε, να συζητάμε ξανά, να κοιτάμε το κείμενο, τις λεπτομέρειες. Είναι όμορφο, πολύ όμορφο. Είμαστε ευτυχισμένοι που δουλεύουμε μαζί. Αγωνιούμε με τον ίδιο τρόπο. Αλληλοσυμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο. Αγαπάμε τη δουλειά μας με το ίδιο πάθος κι αυτό είναι προορισμός. Περπατάμε χέρι-χέρι στη ζωή και στο θέατρο.

Μια πολυετής συνύπαρξη-συμβίωση, προϋποθέτει μαθητεία. Γίνεσαι μαθητής και μαθαίνεις. Ασκείσαι να αγαπάς, να ανέχεσαι, να κατανοείς τη διαφορετικότητα του ανθρώπου με τον οποίο επέλεξες να συμβιώσεις. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα, τον χαρακτήρα του, τον ψυχισμό του, είναι προϋπόθεση. Είναι αγάπη. Έτσι λοιπόν, αν εξακολουθείς να αγαπάς, μένεις. Αν όχι, φεύγεις. Αυτό. Παρά τον χρόνο που έχει περάσει, εμείς είμαστε ένα αγαπημένο ζευγάρι. Η αγάπη, ξέρεις, δεν συμβαίνει μόνο. Βεβαίως συμβαίνει, όμως αν την αφήσεις ακαλλιέργητη, θα μαραθεί. Η καθημερινότητα σε συνθλίβει. Και δεν μπορώ να πω ότι δεν περνάμε από την καθημερινότητα, μην τα παρουσιάζω όλα ρόδινα, αλλά για κάποιο λόγο μαγικό, επειδή ίσως ένα τμήμα του εαυτού μας έχει παραμείνει νεανικό, κρατάμε και καλλιεργούμε ενσυνείδητα αυτή την αγάπη. Ίσως, ο κυριότερος λόγος να είναι το ότι αγαπάμε και οι δυο την αισθητική στη ζωή σε όλα. Ακόμη και μέσα από έναν άγριο καβγά που μπορεί να έχουμε, κάτι όμορφο θα βγει. Ένα καλύτερο αύριο…»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη για τον Ανδρέα Πολίτη

«Έγκυος ήμουν όταν παντρευτήκαμε με τον Ανδρέα, το 1973, στην Ακρόπολη, στον Άγιο Δημήτριο τον Λαμπαδιάρη, με δέκα άτομα καλεσμένους μεταξύ των οποίων και η Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία μου έβαλε στο χέρι ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια με μπλε ζαφείρια επάνω, “για το καλό”. Αλλά, δυστυχώς, το είχα χάσει μετά το παιδί γιατί έπαθα παλίνδρομο κι έκτοτε δεν ξανασυνέβη. Διότι, έκανα πράγματα που δεν θα έπρεπε, αν ήθελα να κάνω παιδί: Δούλευα πολύ, πήγαινα από τα μαγαζιά στα γυρίσματα για τις ταινίες, σχεδόν σερί, χόρευα, έκανα σπαγκάτα. Τότε έκλαιγα, ήμουνα απαρηγόρητη. Τώρα πια, όχι. Παρόλο που αγαπάω πολύ τα παιδιά -λατρεύω τα ανίψια μου!- μπορώ να πω πως, υπό τις σημερινές συνθήκες ζωής, είμαι χαρούμενη που δεν έχω παιδιά. Βλέπω τι ζόρια τραβάνε, πλέον, οι γονείς και λυπάμαι… Αν είχα, εξάλλου, παιδί ίσως να μην ήμουνα η Ζωζώ που είμαι σήμερα. Ή καριέρα θα έκανα ή οικογένεια – και τα δύο μαζί δεν γίνονταν.

Το πρώτο πράγμα που μου είπε ο Ανδρέας όταν με γνώρισε ήταν “έχεις πολύ ωραία χέρια!”. Αυτό δεν μου το ’χε πει κανείς άντρας μέχρι τότε! Μου έλεγαν διάφορα, για τα πόδια μου, τα μάτια μου… αλλά για τα χέρια μου δεν μου είχε μιλήσει κανείς. Αισθάνθηκα κολακεία. Έτσι με κέρδισε!

Εγώ όταν αγαπώ, αγαπάω με όλο μου το είναι. Έτσι αγάπησα και τον Ανδρέα! Θυμάμαι που έρχονταν στην Αμερική εφοπλιστές και μου έκαναν προτάσεις γάμου, αλλά εγώ έλεγα “δεν θέλω!”. Έτσι κι αλλιώς, έκανα ήδη μεγάλη καριέρα, έβγαζα πολλά χρήματα, κι ούτε που μου περνούσε απ’ το μυαλό ότι θα πήγαινα με κάποιον άντρα για τα λεφτά του. Μόνο η καρδιά μιλούσε για μένα! Είμαι, εξάλλου, βαθιά συναισθηματική, καθόλου σαρκική. Αν δεν χτυπούσε η ψυχή μου, δεν γινόταν τίποτα…

Ο Ανδρέας ήταν ο απόλυτος έρωτας και αισθάνομαι τυχερή που αυτό το συναίσθημα το ένιωσα με έναν τόσο ακέραιο άνθρωπο που με αγαπούσε και με προστάτευε από όλα και από όλους. Σκέψου πως, μέχρι να φύγει από τη ζωή, δεν γνώριζα τι σήμαινε εφορία, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, λογαριασμοί – δεν ασχολήθηκα ποτέ μ’ αυτά. Κλονίστηκα όταν τον έχασα, ένιωσα ότι χάνω τον κόσμο όλο, λύγισα, είπα: “Τώρα εγώ τι θα κάνω; Δεν ξέρω τίποτα!”. Εγώ γνώριζα μέχρι τότε μόνο να χορεύω, να τραγουδάω, να ντύνομαι, να βάζω τα αρώματά μου, να πηγαίνω και να βλέπω τα ωραία ρούχα, να ξοδεύω λεφτά – δεν γνώριζα τίποτα από την πρακτική ζωή. Στην προσωπική μου ζωή ήμουν αδύναμη. Δυνατή έγινα το 1994, στις 20 Ιανουαρίου, όταν πέθανε ο Ανδρέας, ύστερα από 23 χρόνια που ήμασταν μαζί.  

Μέχρι να μπει στη ζωή μου ο Ανδρέας, πολλοί άντρες, θαυμαστές μου, μου έκαναν δώρα, με έραιναν με σαμπάνιες όπου εμφανιζόμουν, αλλά δεν με άγγιξαν ποτέ. Με θαυμάζανε! Γιατί, για να πάω εγώ μαζί με κάποιον άντρα, έπρεπε να τον έχω ερωτευτεί για μήνες, να δω τα μάτια του, να τον γνωρίσω, να τον ξέρω. Για να δοθώ σε έναν άνθρωπο, έπρεπε να τον έχω νιώσει από πριν, να έχει μπει μέσα στην καρδιά μου. Δεν μ’ ένοιαζε αν ο άντρας ήταν όμορφος στην εξωτερική του εμφάνιση, εγώ ήθελα να έχει χιούμορ, προσωπικότητα, να ήταν λεβέντης και, κυρίως, αρσενικό. Ο Ανδρέας ήταν το απόλυτο, έγινε το λιμάνι μου.

Τα περισσότερά μου χρόνια που θυμάμαι, ζούσα ολομόναχη. Μέχρι να γνωρίσω τον Ανδρέα, απογοητεύτηκα από άντρες, αλλά δεν μετανιώνω. Δεν είχαν έρθει τα πράγματα στη ζωή μου, όπως τα περίμενα. Ίσως να έφταιγε αυτό που έβγαζα στη δουλειά μου, το οποίο ήταν παρεξηγημένο από πολλούς, αλλά εγώ ήμουνα το ακριβώς αντίθετο. Σκέψου πως μέχρι τα 18 μου, δεν με είχε φιλήσει άνθρωπος! Και ο πρώτος που με φίλησε, με παντρεύτηκε κιόλας, άσχετα αν μετά χωρίσαμε. Για πολλά χρόνια, τα μόνα που είχα στη ζωή μου ήταν η μάνα μου, η δουλειά και ο καθρέφτης μου. Μετά ήρθε ο Ανδρέας και με ολοκλήρωσε και ως γυναίκα.

Ναι, έχω κλάψει για άντρες, δεν ντρέπομαι να το πω. Όσο τυχερή ήμουνα στη δουλειά μου, όσο τα πράγματα μου έρχονταν ωραία εκεί, άλλο τόσο άτυχη ήμουνα στη ζωή μου. Όταν έφυγε απ’ τη ζωή ο Ανδρέας, μου κόπηκαν τα πόδια. Έχασα όλο τον κόσμο! Κι έκτοτε αποφάσισα πως δεν θα ξαναπαντρευτώ ποτέ. Θέλησα ο τελευταίος μου σύζυγος να είναι ο Ανδρέας. Να ξέρετε πως η ταυτότητά μου λέει “Πολίτη”, δεν λέει “Σαπουντζάκη”. Κι αυτό τα λέει όλα!»

Λεζάντα – Στις φωτογραφίες η Ζωζώ Σαπουντζάκη τη μέρα του γάμου της με τον Ανδρέα Πολίτη (προσωπικό αρχείο κ. Σαπουντζάκη).

Η Χρυσούλα Διαβάτη για τον Νικήτα Τσακίρογλου

«Αυτό που ερωτεύτηκα στον Νικήτα ήταν ο δυναμισμός του! Τον θαύμαζα… Ακόμη, δηλαδή, τον θαυμάζω πολύ… Ήμουν πολύ παρορμητική και ατίθαση όταν τον γνώρισα και εκείνος κατάφερε να με τιθασεύσει. Είχα ανάγκη να βρω έναν άνθρωπο για να ακουμπήσω πάνω του… Αυτός ήταν ο Νικήτας!

Γνωριστήκαμε όταν παίζαμε στην παράσταση “Ιούλιος Καίσαρας”, με τον σπουδαίο Μάνο Κατράκη, ο οποίος μας αγαπούσε πάρα πολύ! Ο Μάνος με κυνηγούσε, όπως όλα τα κοριτσόπουλα, αλλά εγώ τον απέφευγα, με αποτέλεσμα να μου έχει θυμώσει. Ώσπου μία μέρα, όταν έμαθε ότι έχω δεσμό με τον Νικήτα, με έπιασε και μου είπε: “Μωρή, μπράβο σου! Είσαι πολύ έξυπνη. Βρήκες το καλύτερο παιδί!”. Νέα παιδιά ήμασταν, μέσα στη φλόγα, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ανάψει η φωτιά. Μπορεί να ήρθε έτσι μπαμ και κάτω, αλλά διανύσαμε δρόμο, μέχρι να έρθει η στιγμή που να αποφασίσουμε να κάνουμε οικογένεια.

Η πρόταση γάμου έγινε στη Θεσσαλονίκη, ένα χρόνο μετά τη γνωριμία μας, ύστερα από πρόταση που είχε ο Νικήτας από το “Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος” για να παίξει εκεί. Είχα ανέβει κι εγώ μαζί του, αλλά η οικονομική μας κατάσταση δεν μας επέτρεπε ούτε καν να σκεφτούμε να παντρευτούμε. Κάποια στιγμή, χρειάστηκε να ράψει ένα κοστούμι για να είναι ευπαρουσίαστος στη δεξίωση που θα οργάνωνε το “Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας”, μετά την πρεμιέρα της παράστασης. Όταν πήγε λοιπόν στον ράφτη, για την τελευταία πρόβα, του λέει: “Σαν γαμπρός είσαι!”. Φεύγουμε από το κατάστημα και επειδή μας άρεσε να περπατάμε στην Τσιμισκή, κάναμε μία βόλτα και χαζεύαμε τις βιτρίνες. Όπως περπατούσαμε, λοιπόν, μου λέει: “Βρε Χρυσούλα, τώρα που έχουμε το κοστούμι, δεν πάμε να παντρευτούμε;”. Λίγες μέρες μετά, παντρευτήκαμε σε ένα υπέροχο μοναστήρι, στη Μονή Βλατάδων. Για να καταλάβεις, το νυφικό μου ήταν ένα κομμάτι φόδρας που μου έραψαν και μου έκαναν δώρο η φίλη μου η Τίτσα, μαζί με την αδελφή μου τη Νούλα, με κεντημένες πούλιες γύρω από τον λαιμό, γιατί τότε θέλαμε τα ρούχα μας να είναι σεμνά. Το έχω ακόμα φυλαγμένο, γιατί για μένα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία.

Τα πάντα στη ζωή αντιγράφουν τη φύση: Μετά τους κεραυνούς, τις βροντές και τις αστραπές, συνήθως ο ουρανός ανοίγει, βγαίνει το ουράνιο τόξο και τα φαινόμενα διαδέχονται το ένα το άλλο, για να υπάρχει ισορροπία. Αυτή ακριβώς είναι και η συμβουλή που δίνω στα νέα κορίτσια: Δεν μπορείς να διαλύσεις τον γάμο σου, με το πρώτο καβγαδάκι. Και κρίνω από τη δική μας σχέση που ήταν πολύ εκρηκτική, γιατί ήμασταν δύο αντίθετοι άνθρωποι που συγκρουόμασταν συνέχεια. Καταρχήν, εγώ ζήλευα και ο Νικήτας έκανε τα πάντα για να ενισχύει αυτό το συναίσθημα. Ίσως να έφταιγε το ότι ήμουν μοναχοπαίδι, γιατί είμαι πολύ κτητική. Για να καταλάβεις, όταν ήμουν μικρή, είχα πει στη μητέρα μου: “Αν κάνεις άλλο παιδί θα το σκοτώσω!”.

Το καλό στη δική μας περίπτωση ήταν ότι γνωριστήκαμε σε μία περίοδο που και οι δύο προσπαθήσαμε να χτίσουμε την καριέρα μας. Όταν είσαι σε μία τέτοια φάση της ζωής σου, δεν σε απασχολούν τόσο πολύ τα προσωπικά σου προβλήματα. Επίσης, ήταν σημαντικό ότι η σχέση μας δεν είδε τα φώτα δημοσιότητας. Πολύ αργότερα έμαθαν ότι είμαστε ζευγάρι και παίξαμε μαζί μόνο επειδή μας το ζητούσαν οι παραγωγοί, γιατί ήταν της μόδας να παίζουν μαζί τα ζευγάρια. Δεν μπερδευόταν ο ένας στη δουλειά του άλλου και όταν πια γυρίζαμε στο σπίτι μας δεν υπήρχε το θέατρο. Ακόμα και τώρα, ο Νικήτας διαβάζει τον ρόλο του στο γραφείο του, ενώ εγώ μπορεί να μαθαίνω τα λόγια μου, την ώρα που μαγειρεύω, που σιδερώνω ή που απλώνω τα ρούχα. Αλλά και τότε, όταν εγώ πήγα στο Θέατρο Τέχνης, ο Νικήτας παραιτήθηκε, γιατί δεν θέλαμε να δουλεύουμε στον ίδιο χώρο.

Πώς να μη θαυμάσω αυτά τα πράγματα που αντέχει να κάνει; Καταρχήν, ο Νικήτας, παρόλο που προέρχεται από μία παλιά σχολή θεάτρου, όπως ήταν το Εθνικό Θέατρο, είναι ένας πολύ μοντέρνος ηθοποιός. Πολλοί έχουν παίξει και τον “Βασιλιά Ληρ” και τον “Αγαμέμνονα” και τον “Φιλοκτήτη”, αλλά ο Νικήτας έχει οριοθετήσει αυτούς τους ρόλους. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μου μιλούν για τον “Ορέστη” που είχε παίξει σε μία παράσταση με τη Μαρία Σκούντζου. Είναι σαν τους αθλητές που μπορεί να κάνουν ένα παγκόσμιο ρεκόρ, που δεν έχει καταφέρει κανείς να ξεπεράσει.

Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία του πατέρα μέσα στο σπίτι! Θυμάμαι, κάποια στιγμή, επειδή και ο πατέρας μου ήταν δύσκολος άνθρωπος τη ρώτησα: “Βρε, μαμά, πώς τον άντεξες όλα αυτά τα χρόνια;”. Τότε εκείνη μου απάντησε: “Για σένα το έκανα κυρίως, γιατί το παιδί πρέπει να μεγαλώνει και με τους δυο του γονείς”. Όταν μία γυναίκα γίνει μητέρα, πρέπει να βάλει στην άκρη τις δικές της επιθυμίες και να καταλάβει ότι από εκεί και πέρα προτεραιότητα θα έχει πάντα το παιδί της! Και βέβαια, για να κρατήσω τον άντρα μου, έμαθα να μαγειρεύω, έγινα καλή νοικοκυρά… Αν το σπίτι δεν μυρίσει φαΐ, γιατί ο άλλος να μείνει μαζί σου; Δεν έχετε ακούσει εκείνο το παλιό και σοφό που έλεγαν ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι;» 

Η Κάτια Δανδουλάκη για τον Μάριο Πλωρίτη

«Από μικρή “μυριζόμουν” ότι ο σκοπός είναι η αγάπη και το αλισβερίσι της. Δεν ξέρω γιατί το καταλάβαινα, ίσως επειδή πάντα -πάντα!- εισέπραττα αγάπη: Από τη δουλειά μου, τους γονείς μου, τον άνθρωπό μου, τον κόσμο. Έδινα και δίνω ακόμη ό,τι αποθέματα έχω, αλλά εισπράττω κιόλας. Αγάπησα και αγαπήθηκα πολύ. Κι εκεί είναι η ευτυχία!

Στον έρωτα ήμουν η γάτα της αγκαλιάς. Ήθελα πάντα να αισθάνομαι πρώτα ότι θαυμάζω τον σύντροφό μου. Ήθελα να νιώθω ότι ο άνθρωπός μου είναι πιο πάνω από εμένα. Όταν συνέβαινε το αντίθετο, αισθανόμουν δυστυχής. Με τον Μάριο ήμασταν όλη την ώρα αγκαλιά… Η αφή μας, η αγκαλιά μας και η προσωπική μας σχέση ήταν το ίδιο έντονη με το δημιουργικό κομμάτι. Γι’ αυτό ήταν καταλυτική σχέση!

Τον ερωτεύτηκα για όλα! Για μένα ήταν τα πάντα! Τον έχω παντού μέσα μου. Υπάρχει πάντα ένας εσωτερικός διάλογος με τον Μάριο. Πάω στο Λονδίνο διακοπές και βλέπω παραστάσεις. Μετά λέω: “Είδαμε αυτό το έργο και μας άρεσε…”. Μέσα μου μιλάω στο πρώτο πληθυντικό.

Πιστεύω ότι αποπνέω έναν συντηρητισμό. Όμως, στη ζωή μoυ τίποτα από την ουσία της δεν στηρίχτηκε σε συντηρητισμό, αλλά σε ακραία πράγματα. Ο άνθρωπος της ζωής μου, ο Μάριος Πλωρίτης και η ζωή μου μαζί του ήταν -ακραία- εκτός συμβατικής σχέσης. Ήταν μια ζωή υπό τη γη επί τριάντα δύο χρόνια, εκ των οποίων τα τελευταία δώδεκα παντρευτήκαμε. Ήταν όλη μου η ζωή – και είναι ακόμα όλη μου η ζωή. Ό,τι πλούτο έχω συναισθηματικό, τον έχω από αυτή τη σχέση…

Ο Μάριος ήταν το μεγάλο στήριγμα της ζωής μου, στην ψυχή μου, στην καθημερινότητά μου – στα πάντα! Αλλά, οι αποφάσεις ήταν δικές μου. Πολλές φορές διαφωνούσαμε και έντεκα φορές στις δέκα είχε δίκιο, αλλά εγώ έκανα το δικό μου γιατί ήμουν πεισματάρα. Έκανα πάντα αυτό που πίστευα! Ο Μάριος σεβόταν την προσωπικότητά μου που ήταν πιο πάνω σε κάποια πράγματα κι εγώ αντίστοιχα τη δική του που υπερτερούσε σε άλλα. Τον σεβόμουν και με σεβόταν! Έτσι, αγαπάς τον άλλον διπλά. Ο Μάριος, επίσης, δεν με καταπίεσε ποτέ. Ποτέ! Ήξερε ότι ήμουν αντιδραστική και γνώριζε το πώς θα με χειριστεί. Ποτέ του δεν με πίεσε. Αν μου πεις: “Μην κάνεις αυτό”, να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνω. Αυτός είναι ο “κακός” μου χαρακτήρας.

Ένα μεγάλο μέρος της κατάθλιψης που βίωσα κάποια στιγμή, ήταν το ξέσπασμα για την απώλεια του Μάριου. Αν έχεις μάθει να ζεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο για 32 χρόνια -όλα τα δημιουργικά μου χρόνια δηλαδή- μετά είναι πολύ δύσκολο. Εγώ δούλευα για να μη σκέφτομαι… Για εμένα πρώτα είναι οι προσωπικές μου σχέσεις και μετά το θέατρο. Πόσο, μάλλον, η σχέση μου με τον Μάριο. Ακόμα και τώρα είναι διαρκώς στη σκέψη μου, σαν ένα μουσικό χαλί όλη την ημέρα. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να μιλάω και να κάνουμε διάλογο στο μυαλό μου.

Ο στόχος της ζωής μου ήταν οι αγάπες μου. Έτυχε ο άνθρωπος της ζωής μου και το θέατρο να ήταν ένα. Αγαπούσαμε και οι δύο το ίδιο. Αν μου έλεγε ο Μάριος να φύγουμε, θα έφευγα, αν μου έλεγε να πάμε να ζήσουμε στα Φιόρδ, θα πήγαινα ασυζητητί – γιατί θα ήμουν μαζί του…»  

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αυτά τα πουκάμισα είναι η τελευταία λέξη της μόδας

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της μόδας και ένα από τα πιο hot trends της Άνοιξης του 2020. Το grandma΄s shirt λοιπόν είναι εδώ.  Όπως...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή φόρεσε το κοστούμι με τον πιο θηλυκό τρόπο!

Κάντο όπως η Σταματίνα.  Σε ότι αφορά τη θηλυκότητα σε συνδυασμό, όμως, με την κομψότητα η Σταματίνα Τσιμτσιλή δεν μας απογοητεύει ποτέ. Πάντα...

Τα ωραιότερα looks που είδαμε στις πασαρέλες στο London Fashion Week

Μετά την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, τη σκυτάλη πήρε η βρετανική πρωτεύουσα κι έτσι βρισκόμαστε ακόμη σε ρυθμούς μόδας για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας...

Πιέρος Σωτηρίου – Μαρία Κορτζιά: Μετακομίζουν στο Καζακστάν!

Το ζευγάρι μετακομίζει μετά την μεταγραφή του Πιέρου. O Κύπριος διεθνής επιθετικός αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί τους συμπαίκτες...

Κόκκινο κραγιόν: H αγαπημένη απόχρωση πολλών Ελληνίδων celebrities

Το κόκκινο κραγιόν ήταν είναι και θα παραμείνει τάση από τώρα και μέχρι το τέλος του κόσμου. Το κόκκινο δεν έχει εποχή ούτε περίσταση,...

Street Style: Αυτό είναι το χρώμα που κυριάρχησε στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης

H εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης έχει φτάσει στο τέλος της, αλλά εμείς ασχολούμαστε ακόμα με τα street style looks που δημιούργησαν...

LIKE NEWS

Αυτά τα πουκάμισα είναι η τελευταία λέξη της μόδας

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της μόδας και ένα από τα πιο hot trends της Άνοιξης του 2020. Το grandma΄s shirt λοιπόν είναι εδώ.  Όπως...

Έβελυν Καζαντζόγλου: 7 beauty looks που θα θες ν’ αντιγράψεις

Η Έβελυν Καζαντζόγλου, είναι ένα από τα πιο stylish κορίτσια που συχνά μας δίνουν τέλειες ιδέες τόσο με τα outfits της, όσο και με τα...

Άννα Βίσση – Σοφία Καρβέλα: Bόλτες στους δρόμους της Νέας Υόρκης 

Η Άννα Βίσση μετά το τέλος της εμφάνισής στο Hotel Ermou το περασμένο Σάββατο, ετοίμασε τις αποσκευές της και μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή φόρεσε το κοστούμι με τον πιο θηλυκό τρόπο!

Κάντο όπως η Σταματίνα.  Σε ότι αφορά τη θηλυκότητα σε συνδυασμό, όμως, με την κομψότητα η Σταματίνα Τσιμτσιλή δεν μας απογοητεύει ποτέ. Πάντα...

Πήγαμε στην συναυλία με τίτλο «Στον Αστερισμό του Μίκη Θεοδωράκη»

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Παντελής Θαλασσινός πραγματοποίησαν συναυλίες με τίτλο «Στον Αστερισμό του Μίκη Θεοδωράκη» σε Πάφο, Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα, ο μεγάλος...

Ελληνίδα ηθοποιός: “Θέλω να παντρευτώ τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο”

Στην κοπή πίτας του ομίλου ΑΝΤ1, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ευαγγελία Μουμούρη. Εκεί τη συνάντησε η κάμερα του Πρωινού με την ηθοποιό να...

To twerk της Irina Shayk σε ξέφρενο party αφήνει τους θαυμαστές της άφωνους

Η διάσημη καλλονή Irina Shayk είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες και επιτυχημένο μοντέλο. H Shayn συμμετέχει σε πολλά από τα fashιοn shows...

Η απάντηση της Λάουρας σε follower για το σχόλιο που έκανε για τα κιλά της

Η Λάουρα Νάργες για άλλη μια φορά νιώθει την ανάγκη να απαντήσει σε όλους εκείνους που σχολιάζουν με κακοπροαίρετο τρόπο τα κιλά της. Το μεσημέρι...

Ανακαλύψαμε το brand που θα δώσει άποψη στο μακιγιάζ σου

Με motto του «Η ομορφιά είναι ενέργεια» το Wakeup Cosmetics Milano είναι το νέο brand ομορφιάς που σίγουρα θα σου...

Τα ωραιότερα looks που είδαμε στις πασαρέλες στο London Fashion Week

Μετά την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, τη σκυτάλη πήρε η βρετανική πρωτεύουσα κι έτσι βρισκόμαστε ακόμη σε ρυθμούς μόδας για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας...

Πιέρος Σωτηρίου – Μαρία Κορτζιά: Μετακομίζουν στο Καζακστάν!

Το ζευγάρι μετακομίζει μετά την μεταγραφή του Πιέρου. O Κύπριος διεθνής επιθετικός αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί τους συμπαίκτες...

Μάθαμε το ποσό που θα παίρνει κάθε παίκτης στο Big Brother

Λίγο πριν την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου ριάλιτι, έγινε γνωστό το ποσό το οποίο θα παίρνουν μηνιαίως οι παίκτες που θα συμμετέχουν σε αυτό.  Το πρωί...

Κόκκινο κραγιόν: H αγαπημένη απόχρωση πολλών Ελληνίδων celebrities

Το κόκκινο κραγιόν ήταν είναι και θα παραμείνει τάση από τώρα και μέχρι το τέλος του κόσμου. Το κόκκινο δεν έχει εποχή ούτε περίσταση,...

Δεν θα προβληθεί η σημερινή εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη

Μια ανακοίνωση έκανε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Ελένη Μενεγάκη, το πρωί της Τρίτης. Συγκεκριμένα, η λαμπερή παρουσιάστρια ανακοίνωσε στους διαδικτυακούς...

Οι ειδικοί μίλησαν: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για τρέξιμο

Τι πιο ωραίο από το να ξυπνήσετε κσι να πάρετε την απόφαση να... πάτε για τρέξιμο! Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως καλύτερη στιγμή της μέρας...

O Joaquin Phoenix ήταν ο «Joker» και κέρδισε ένα Oscar γι’αυτό

Ευαίσθητος, τρυφερός, σκοτεινός, απειλητικός δυσλειτουργικός, συναισθηματικά και πνευματικά ασταθής - ίσως έχουν δίκιο όσοι γκρινιάζουν πως είναι λάθος ο Joaquin Phoenix να παίρνει ένα βραβείο Oscar, επειδή απλώς...

Πρίγκιπας Ουίλιαμ- Κέιτ Μίντλετον: Kάνουν ένα διάλειμμα από τα βασιλικά τους καθήκοντα

Και μόνο στο άκουσμα ότι ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα από τα βασιλικά τους καθήκοντα, πολλοί...

Συγκινεί η Μίνα Αρναούτη για τα 4 χρόνια από το θάνατο του Παντελίδη

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα του μοιραίου τροχαίου που στοίχισε τη ζωή στον Παντελή Παντελίδη. Η συνεπιβάτισσά του στο αυτοκίνητο Μίνα Αρναούτη δημοσίευσε...

Master Chef: Η Σεμίνα μιλάει για την αποχώρηση της – “Όλα είναι καλύτερα τώρα”

Στη Φωλιά των Κου Κου βρέθηκε, το πρωί της Τρίτης, η Σεμίνα Κατσίβα από το MasterChef. Η παίκτρια που αποφάσισε να αποχωρήσει...

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Ο ξεριζωμός από την Αλεξάνδρεια και η καταξίωση

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη όπως δεν την έχετε ξαναδεί... «Θυμάμαι τα κλάματα και του πατέρα μου και της μητέρας μου» εξομολογείται μεταξύ άλλων η αγαπημένη...