Julian Assange: Mια υποσημείωση στην ιστορία;

Julian Assange: Mια υποσημείωση στην ιστορία;

Julian Assange: Mια υποσημείωση στην ιστορία;

Της Θεοδώρας Γιάγκου

Σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο στο ισόγειο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, χωρίς καμία πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, ο Τζούλιαν Ασάνζ μετράει σχεδόν τέσσερα χρόνια εγκλεισμού. Ο μόνος του σύνδεσμος με τον έξω κόσμο, είναι ένα μικρό μπαλκόνι, όπου επιτρέπεται να βγαίνει μόνο για να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Έχει έναν μόνιμο πόνο στον ώμο, παρουσιάζει αρρυθμίες, υπέρταση και χρόνιο βήχα, ενώ υποφέρει από προβλήματα στα δόντια.

Ο «τρομοκράτης εξ’ ίσου επικίνδυνος με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» που «απειλεί τη δημόσια ασφάλεια», ο «μουτζαχεντίν της ελεύθερης πληροφόρησης», όπως τον έχουν αποκαλέσει οι επικριτές του, παραμένει την τελευταία τετραετία σε αδράνεια, αποκομμένος από την άλλοτε περιπετειώδη διαδικτυακή ζωή του. Και αυτή είναι η πλέον σκληρή τιμωρία για έναν άνθρωπο που από το 2006 μέχρι το 2012 ελισσόταν με μεγάλη ελευθερία μέσα στο διαδίκτυο, σκάλιζε για ώρες και έσπαγε κώδικες μανιωδώς μέχρι να ανακαλύψει αλήθειες. Αλήθειες που προορίζονταν να μείνουν για πάντα απόρρητες, όμως από τον Ιούνιο του 2006 μπορούσε κανείς να διαβάσει online, πληκτρολογώντας wikileaks.org.

julian

Από το εγχειρίδιο λειτουργίας στο Γκουαντάναμο μέχρι τα μυστικά έγγραφα του πολέμου στο Ιράκ και την κρυφή βίβλο των Σαϊεντολόγων, όλες οι σημαντικές αποκαλύψεις, στερέωσαν τη φήμη του μέσου και του ιδρυτή του, υποσκάπτοντας παράλληλα την ασφάλειά του. Ο Ασάνζ, όμως, φλέρταρε από μικρός με τον κίνδυνο. Τα εφηβικά του χρόνια, ήταν απλά το πρελούδιο απ’ ό,τι θα ακολουθούσε. Όταν σιγουρεύτηκε για τις ικανότητές του ως χάκερ υιοθέτησε το ψευδώνυμο «Mendax», εντάχθηκε σε μία κοινότητα προγραμματιστών και μέχρι τα 20 του είχε εισβάλει ήδη στον κύριο τερματικό της Nortel, μιας Καναδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, είχε συλληφθεί, καταδικαστεί για 24 αδικήματα και αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Θα μπορούσε τη στιγμή που διέσχιζε το κελί να έβαζε μια τελεία και να επέλεγε το δικό του happily ever after. Δεν ήθελε, όμως, έναν επίλογο ντροπής. Δεν θα ξανακρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμό του. Θα είχε δικό του ιστότοπο με διαρροές και θα έγραφε το όνομά του στο καταστατικό ίδρυσής του. Ήθελε αδρεναλίνη και προκλήσεις και πήρε ό,τι ακριβώς γύρευε, παίζοντας πολλές φορές κρυφτό με κυβερνήσεις χωρών. Γιατί αν μη τι άλλο, αυτό που ξεκίνησε ήταν ένας πόλεμος, ψηφιακός.

assange

Η μία βόμβα έσκαγε μετά την άλλη σαν μια παρτίδα ντόμινο, στην οποία, όμως, το τελικό τουβλάκι έμελλε να είναι ο ίδιος. Τον Ιούνιο του 2012, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση και βιασμό δυο γυναικών και απ’ εκεί την έκδοσή του στις ΗΠΑ, έσπρωξε την πόρτα του κτιρίου με τα κόκκινα τούβλα στο Knightsbridge του Λονδίνου για να βρει πολιτικό άσυλο κι έμεινε φυλακισμένος σε μια κατάσταση που σίγουρα επιβάρυνε την ψυχική και τη σωματική του υγεία.

Ο ίδιος θεωρεί τις κατηγορίες περί βιασμού μέρος μιας συνωμοσίας για να οδηγηθεί ενώπιον του σκληρού δικαστικού μηχανισμού των ΗΠΑ, που είδαν τα μυστικά τους να εκτίθενται στους υπολογιστές όλου του κόσμου, ο ΟΗΕ έκρινε αυθαίρετη την κράτησή του, ζητώντας από τη Βρετανία και τη Σουηδία να τον αποζημιώσουν, όμως παραμένει ακινητοποιημένος, με την περιβόητη ιστοσελίδα του να στέκει ακόμη όρθια, αλλά απονευρωμένη.

Ο άνθρωπος πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων, που υπερασπίστηκε όσο κανείς άλλος στην ψηφιακή εποχή τη διαφάνεια, μοιάζει τώρα μια «υποσημείωση στην ιστορία». Θα παραμείνει έτσι, ή ο Τζούλιαν Ασάνζ κρύβει έναν άσσο στο μανίκι του; Μία ακόμη βόμβα έτοιμη να εκραγεί;

 

Πηγή : ΦιλGood

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *