Καν’ το όπως η Αλίκη

Καν’ το όπως η Αλίκη

Καν’ το όπως η Αλίκη

Παπουτσάκη, Κορινθίου, Γερονικολού, Ζαχαράτος. Τέσσερις ηθοποιοί που «φόρεσαν» το κοστούμι της Αλίκης. Ποιος την υποδύθηκε καλύτερα;

Η πρόταση από παραγωγούς να υποδυθούν ρόλους που ερμήνευσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και στους οποίους άφησε το στίγμα της, δελεαστική. Εκείνες άρπαξαν την ευκαιρία, έκαναν αυτό το βήμα, σχολιάστηκαν ιδιαίτερα και πολλές φορές δέχτηκαν σκληρή κριτική που δεν την άξιζαν. 85 χρόνια από τη γέννησή της και 23 από το θάνατo τής αλησμόνητης εθνικής σταρ θυμόμαστε τις ηθοποιούς που την έχουν υποδυθεί είτε στο θέατρο είτε στην τηλεόραση.

 

Η πρώτη ηθοποιός που «τόλμησε» να μεταμορφωθεί σε Αλίκη, ήταν η Κατερίνα Παπουτσάκη. Το 2009, η ηθοποιός πρωταγωνίστησε στη σειρά του Alpha, «Έχω Ένα Μυστικό», βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Παπαμιχαήλ για τη ζωή της μητέρας του.

Πρωταγωνίστρια η όμορφη Κατερίνα, η οποία όχι μόνο έβαψε τα μαλλιά της ξανθά, αλλά όπως αποκάλυψε χρειάστηκαν πολλές ώρες για να διαβάσει λεπτομέρειες για τη ζωή της Αλίκης προκειμένου να μπει στο πετσί του ρόλου.

Το σίριαλ κατακρίθηκε, όπως και η ηθοποιός, με την ίδια να δηλώνει αργότερα: «Τώρα έχει μείνει πολύ πίσω όλο αυτό. Είναι σαν μια άλλη ζωή. Αλλά αν γυρνούσε πίσω ο χρόνος και είχα ξανά την επιλογή δεν θα το ξανάκανα. Ήταν μεγάλη ψυχική δοκιμασία, με ταλαιπώρησε». Το σίριαλ, ωστόσο δεν πήγε τόσο καλά σε τηλεθέαση. Κατακρίθηκε, μειώθηκαν τα επεισόδια και ολοκλήρωσε όπως – όπως τον κύκλο μετάδοσής του.

 

Το Κατερινιώ υποδύθηκε η Μαρία Κορινθίου στη θεατρική μεταφορά του έργου «Η Νεράιδα και το Παληκάρι». Η πρωταγωνίστρια, που μέχρι πρότινος δήλωνε αμετανόητη μελαχρινή, αποχωρίστηκε το χρώμα των μαλλιών της και έγινε ξανθιά, προκαλώντας εντύπωση.

Αν και η παράσταση έχει ολοκληρωθεί, η Μαρία ανέφερε: «Θα πουν ότι αντιγράφω την Αλίκη, αλλά Αλίκη δεν είμαι γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορώ να γίνω για πολλούς λόγους. Πρώτο και κυριότερο γιατί η Αλίκη είναι η Αλίκη, δεύτερον γιατί ο χαρακτήρας μου δεν είναι Αλίκη. Θεωρώ ότι είναι χαζό, είναι κουτό, είναι ανούσιο και ανώφελο να το κάνουμε αυτό το πράγμα. Κανένας ηθοποιός δεν πάει να αντιγράψει τον άλλον».

 

Στην περίπτωση της Κατερίνας Γερονικολού, τα πράγματα ήταν διαφορετικά! Η ηθοποιός μπορεί να πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», όμως δεν πήρε την απόφαση να βάψει τα μαλλιά της ξανθά και γενικότερα, αποφάσισε να τηρήσει μία πιο low profile στάση χωρίς να σχολιάζει ιδιαίτερα την κριτική που δέχτηκε πριν καν ξεκινήσει το έργο για το ρόλο της Λίζας Πετροβασίλη.

Σε συνέντευξή της είχε παραδεχτεί ότι «Είναι μια πρόκληση και συνάμα μια ευθύνη», ενώ για το χρώμα των μαλλιών έχει πει: «Αυτή ήταν η εμφάνιση της Αλίκης. Εμείς δεν θα προσεγγίσουμε την ταινία, αλλά το θεατρικό, που είναι βασισμένο στο κείμενο του Αλέκου Σακελλάριου και την ουσία του ρόλου της Λίζας Πετροβασίλη». Πάντως όσοι έχουν δει την παράσταση έχουν να λένε για το σκέρτσο, τη ζωντάνια και τα μπρίο της γνωστής ηθοποιού και οι κριτικές για την ερμηνεία της μέχρι τώρα είναι μόνο θετικές.

 

Σφήνα ανάμεσα στις τρεις ηθοποιούς μπαίνει και ο Τάκης Ζαχαράτος, που δέχτηκε φέτος να υποδυθεί την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μία από τις δύο θεατρικές παραστάσεις! «Με φώναξαν να υποδυθώ τον ρόλο της Βουγιουκλάκη σε μια από τις φετινές παραστάσεις και είπα όχι. Δεν θέλω να πω ποιο από τα δύο. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόταση. Είπα όχι γιατί δεν θα μου άρεσε το 2019 να δω τον εαυτό μου κάνοντας αυτό. Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω για την Αλίκη κάτι άλλο που έχω στο κεφάλι μου. Αυτό που της αξίζει. Γιατί είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που αυτός ο «ήλιος» μας φώτισε για τόσα χρόνια σε αυτή τη χώρα.

Η Αλίκη, δεν έχουν καταλάβει ακόμα την αξία της, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, καμία δεν έχει αντέξει να είναι πρώτη και να συνεχίζει να είναι πρώτη ενώ δεν είναι στη ζωή, είναι φαινόμενο. Θέλω να κάνω μια παράσταση που να είναι αφιερωμένη στην Αλίκη, όπως της αξίζει και όχι απλά να είναι ένας ρόλος που έχει παίξει. Να είναι πολλοί. Να δείξει και αυτό που δεν έχουμε δει. Έφτιαξε μόνη της μια βιομηχανία, ήταν ο βιομήχανος και το προϊόν».

Πηγή : Περιοδικό TV Mania, τεύχος 1286

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *