Καταρρίπτεται και επιστημονικά ο κλισέ μύθος της “χαζής ξανθιάς”

Καταρρίπτεται και επιστημονικά ο κλισέ μύθος της “χαζής ξανθιάς”

Καταρρίπτεται και επιστημονικά ο κλισέ μύθος της “χαζής ξανθιάς”

Το στερεότυπο πως όσοι έχουν ξανθά μαλλιά -ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες- είναι λιγότερο έξυπνοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι απλώς ένα μεγάλο λάθος, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα.   Ομάδα ερευνητών του Ohio State University ανέλυσε τα σκορ IQ από σχεδόν 11.000 φυσικές ξανθές και διαπίστωσε πως οι μέσες επιδόσεις τους διέφεραν μόλις τρεις βαθμούς από τα αντίστοιχα ανθρώπων με κόκκινα, μαύρα ή καστανά μαλλιά.

Το αξιοσημείωτο συμπέρασμα όμως είναι πως η διαφορά δεν έδειξε πως υπολείπονται συγκριτικά, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Οι ξανθές γυναίκες σημείωσαν υψηλότερα σκορ στα τεστ IQ από τις υπόλοιπες.   Βέβαια, οι ερευνητές σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση η διαφορά ήταν τόσο μικρή, που στατιστικά δεν μπορεί να βγάλει νέο σχετικό “κανόνα”. Αυτό που προκύπτει, όπως λένε, είναι περισσότερο το συμπέρασμα πως το σχετικό στερεότυπο της “χαζής ξανθιάς” -έδαφος για άπειρα αστεία εδώ και χρόνια- στην πραγματικότητα έχει ρεαλιστική βάση όσον αφορά στις ξανθιές.

Η μέση βαθμολογία μιας ξανθιάς ήταν 103,2 έναντι 102,7 μιας καστανομάλλας, 101,2 μιας κοκκινομάλλας και 100,5 μιας γυναίκας με μαύρα μαλλιά. Σε ό, τι αφορά τους ξανθούς, οι επιδόσεις στους στα τεστ δεν διέφεραν ιδιαίτερα από εκείνες ανδρών με μαλλιά άλλου χρώματος.

Ο Jay Zagorsky, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Centre for Human Resource Research του Πανεπιστημίου κι επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί: “Η μελέτη δείχνει πως τα στερεότυπα έχουν αντίκτυπο στην πρόσληψη, την προαγωγή και σε άλλες κοινωνικές δεξιότητες. Κι αποδεικνύει πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διακρίσεις απέναντι στις ξανθές γυναίκες με βάση την νοημοσύνη τους”.   “Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες, αλλά σίγουρα δεν είναι πιο χαζές”, καταλήγει ο Zagorsky

Πηγή : Πηγή: lifo.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *