ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY

UncategorizedΚεφαλλονιά: Η γαλάζια όαση του Ιονίου

Κεφαλλονιά: Η γαλάζια όαση του Ιονίου

Η Κεφαλλονιά, το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου πελάγους, έχει τον τρόπο να σε σαγηνέψει επιδεικνύοντας την αστείρευτη και την πολύτιμη ομορφιά της!

Μαγευτική, διάσηµη, µοναδική. Ο επίγειος παράδεισος της Ελλάδας. Κάπως έτσι και µε αυτούς ακριβώς τους χαρακτηρισµούς θα µπορούσε κανείς να αρχίσει να µιλά για την Κεφαλλονιά. Το µεγαλύτερο νησί των Επτανήσων όµως, είναι κάτι πολύ περισσότερο, επιφυλάσσοντας για τον κάθε επισκέπτη συναρπαστικές διαδροµές από τη µια πλευρά έως την άλλη, µε τις εναλλαγές του τοπίου να κάνουν παιχνίδι µε τα υπέροχα χρώµατα µεταξύ θάλασσας και στεριάς. Η περιπέτεια, η εξερεύνηση και η αδρεναλίνη είναι µερικά από τα στοιχεία που µπορεί να συναντήσει κανείς στην Κεφαλλονιά. Τα φαράγγια, τα βουνά και οι λόφοι, τα σπήλαια, η πανέµορφη φύση και οι διάσηµες παραλίες συνθέτουν την αστείρευτη και πολύτιµη οµορφιά του νησιού.

Εξίσου σηµαντική είναι η χλωρίδα και πανίδα του νησιού, µε τα άγρια άλογα του Αίνου, τις φώκιες Monachus monachus, τις αιωνόβιες χελώνες και τα παιχνιδιάρικα δελφίνια, τους αετούς και τις κουκουβάγιες που µπορεί να συναντήσει κανείς σε πολλές περιοχές. Υπάρχουν τόσα πολλά που αξίζει να δείτε στην Κεφαλλονιά ενώ ακόµα περισσότερα θα ανακαλύψετε πεζοπορώντας, οδηγώντας ακόµα και…εν πλω.

Περιηγηθείτε στην πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς, στο Αργοστόλι κατηφορίζοντας από τον κεντρικό λιθόστρωτο πεζόδροµο µε τα καταστήµατα. Εκεί θα συναντήσετε και την οικία Κοσµετάτου όπως επίσης και τη χαρακτηριστική πέτρινη αψιδωτή γέφυρα του ?ραπάνου ή ?εβοσέτου, η οποία κατασκευάστηκε από το 1813 και ενώνει την πόλη µε την άλλη όχθη της λιµνοθάλασσας του Κουτάβου. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο όπως επίσης και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται σηµαντικά ευρήµατα που ανακαλύφθηκαν στο νησί. Σε ένα θεόρατο σηµείο σε λόφο κοντά στα Τραυλιάτα, δεσπόζει και το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου από το οποίο µπορείτε να βγάλετε απίθανες φωτογραφίες, κάνοντας ένα ταξίδι στο µακρινό παρελθόν του 16ου αιώνα. Μεγάλο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες κατέχει και η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Κεφαλλονιάς, το Ληξούρι. Πρόκειται για µια από τις πιο γραφικές περιοχές του νησιού η οποία είναι ακόµα πιο ήσυχη και γαλήνια, διατηρώντας τον αυθεντικό νησιώτικο χαρακτήρα της. Σηµείο ενδιαφέροντος το νεοκλασικό της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης µε την ενδιαφέρουσα συλλογή από χειρόγραφα και εικόνες.

Άλλα σηµαντικά αξιοθέατα στην περιοχή είναι η αρχαία πόλη Πάλη, η εκκλησία του Άγιου Χαράλαµπου – του προστάτη της πόλης – και το άγαλµα του σατιρικού ποιητή, Ανδρέα Λασκαράτου το οποίο έχει την πλάτη του γυρισµένη στο Αργοστόλι. Οι όµορφες πλατείες, οι χρωµατιστές λουλουδάτες βεράντες και το πεζοδροµηµένο παραλιακό µέτωπο µε τη γραφική παραλία, αποτελούν ιδανική επιλογή για απογευµατινές βόλτες. Εκεί θα βρείτε πολλές ταβέρνες και εστιατόρια τα οποία σερβίρουν ελληνικά αλλά και διεθνή πιάτα. Η ιταλική κουζίνα συνιστάται ανεπιφύλακτα, αφού το νησί έχει έντονες επιρροές βενετσιάνικης κουλτούρας, ένα στοιχείο που αποκόµισε λόγω και της γεωγραφικής της θέσης.

Αξίζει να επισκεφθείτε το εγκαταλελειµµένο χωριό Παλιά Βλαχάτα Σάµης. Παρά το γεγονός ότι ερηµώθηκε µετά το µεγάλο σεισµό του 1953, εντούτοις κατά τους καλοκαιρινούς µήνες λόγω της αυξηµένης επισκεψιµότητας των τουριστών, ζωντανεύει και πάλι. Εκκλησίες και µοναστήρια υπάρχουν σε πολλά σηµεία της Κεφαλλονιάς που αξίζει να δείτε από κοντά. Θαυµάστε τη Μονή Κηπουραίων που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Παλικής η οποία βρίσκεται στο χείλος ενός γκρεµού, χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαµα που κόβει την ανάσα. Η Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, η Μονή Αγίου Γερασίµου και η Μονή της Άτρου βρίσκονται ψηλά στις προτιµήσεις των επισκεπτών.

Από το βουνό Ευµορφία, µπορείτε να δείτε όλο το νησί, να θαυµάσετε το Μαύρο Βουνό (Αίνος) και να πάρετε µια γερή δόση από τα χρώµατα του ηλιοβασιλέµατος. Ένα από τα πολλά για τα οποία φηµίζεται η Κεφαλλονιά είναι φυσικά και για τα δεκάδες σπήλαια, από τα οποία ξεχωρίζουν η υπόγεια λίµνη, Μελισσάνη και η ?ρογκαράτη στη Σάµη µε τους «χρυσαφένιους» σταλακτίτες. Ο κάθε επισκέπτης θα πρέπει να ζήσει µια ανεπανάληπτη εµπειρία στη θαλάσσια σπηλιά του Άη-Γιάννη του Γιαννισκάρη και στο Λιµνοσπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων, περιοχές οι οποίες είναι προσβάσιµες µόνο µε σκάφος. Μία εκδροµή στην Άσο, ένα από τα πιο όµορφα χωριά του νησιού το οποίο είναι χτισµένο σε µια µικροσκοπική χερσόνησο θα σας καταπλήξει. Στις αγαπηµένες διαδροµές στο νησί περιλαµβάνονται η πεζοπορία στο µονοπάτι της Κουτσουπιάς, η κατάβαση µε ποδήλατο στη νότια πλευρά του Αίνου, η οδήγηση προς το γραφικό Φισκάρδο περνώντας πάνω από τον Χάρακα και η πορεία από το Αργοστόλι µέχρι τον Αγκώνα.

Οι παραλίες της Κεφαλλονιάς φηµίζονται για τα κρυστάλλινα νερά και τα µαγευτικά τοπία στα οποία µπορείτε να τις συναντήσετε. Πρώτη επιλογή για µπάνιο δεν θα µπορούσε να µη συµπεριλαµβάνεται η διάσηµη παραλία Μύρτος, µια από τις καλύτερες στον κόσµο σύµφωνα µε διεθνείς ταξιδιωτικούς Οργανισµούς. Εξίσου δηµοφιλείς, πολυσύχναστες και οργανωµένες παραλίες είναι ο Μακρύς Γιαλός στο Αργοστόλι και το Ξι στο Ληξούρι. Επιβάλλεται να επισκεφθείτε την παραλία Αντίσαµος, η οποία έγινε διάσηµη µέσα από την ταινία «Το µαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Για πιο αποµονωµένες παραλίες, το ?αφνούδι είναι η καλύτερη επιλογή. Η Κορώνη από την άλλη είναι αµµουδερή και εντυπωσιακή επίσης, µια παραλία στην οποία αν είστε τυχεροί µπορεί να πετύχετε τις χελώνες καρέτα-καρέτα. Οι Πετανοί, η Βούτη, η Άβυθος, η Αγία Κυριακή, η Πλατιά Άµµος και η Σκάλα είναι επίσης παραλίες που δεν πρέπει µε τίποτα να παραλείψετε.

Η Κεφαλλονιά έχει την τιµητική της και στο καλό φαγητό. Η Κεφαλλονίτικη κουζίνα δεν πρόκειται να σας αφήσει µε τίποτα αδιάφορους µιας και πρόκειται για ένα νησί που διατηρεί έντονο το παραδοσιακό στοιχείο και τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Έξυπνες και πρωτότυπες συνταγές µε αγνά υλικά και πιάτα που ενδεχοµένως να µη βρείτε πουθενά αλλού θα σας γαργαλίσουν τη διάθεση, προκαλώντας την όρεξη και τον ουρανίσκο σας για γευστικές περιπέτειες. Σε πολλά σηµεία του νησιού θα εντοπίσετε ψαγµένα στέκια που σερβίρουν καλό φαγητό αλλά και ταβέρνες µε ολόφρεσκο ψαράκι της ηµέρας. Επιβάλλεται να δοκιµάσετε την καυτερή σκορδαλιά µε πατάτα – ένα από τα πιάτα που λατρεύουν οι Κεφαλλονίτες – όπως και τα βραστά κολοκυθάκια ή γαύρο µαρινάτο. Η µπακαλιαρόπιτα και διάφορα άλλα µαγειρευτά θα σας συνεπάρουν ενώ οι µεθυστικές σαλάτες θα σας χαρίσουν τη δροσιά που χρειάζεστε. Φυσικά, δεν νοείται να εγκαταλείψετε το νησί χωρίς να πάρετε µαζί σας και κάποιο από τα παραδοσιακά ντόπια εδέσµατα όπως µάντολες, κρασί Ροµπόλα ή θυµαρίσιο µέλι.

Περιοδικό Go, τεύχος 66.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS