Κόκκινος συναγερμός

Κόκκινος συναγερμός

Δεν έχει σημασία αν έχεις διδακτορικό, αν είσαι μαθήτρια με σιδεράκια, υπάλληλος περιπτέρου, σταρ της τηλεόρασης, αν φοράς μίνι φούστες ή ζεις σε καταφύγιο αστέγων. Αν είσαι γυναίκα είσαι μέσα στο ποσοστό: μία στις τρεις από μας θα υποστεί σωματική βίασε κάποια φάση της ζωής της. Αν αυτή η πραγματικότητα σε θυμώνει πάτα τον κόκκινο συναγερμό.

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου κάνει σετ με το κόκκινο σε όλες τις εκδοχές του. Από τα μπουκέτα με τα παγωμένα τριαντάφυλλα του θερμοκηπίουμέχρι τους φιόγκους στις βελούδινες θήκες που κρύβουν βελγικά σοκολατάκια. Μια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί γύρω από μία μέρα και τα πάντα γύρω μας μοιάζουν σαν να τα ξέρασε μια γιγάντια πασχαλίτσα. Τα τελευταία χρόνια όμως, η 14η του Φεβράρη κουβαλάει ένα άλλο μήνυμα, λιγότερο ευχάριστο και με την ένδειξη του κατεπειγόντωςνα αναβοσβήνει επάνω του. Είναι μία μέρα που λειτουργεί σαν κόκκινος συναγερμός για τη βία κατά των γυναικών. Μία στις τρεις σημαίνει ότι ένα δισεκατομμύριο γυναίκες που ζουν σήμερα στον πλανήτη θα υποστούν κάποιας μορφής σωματική βία: ξυλοδαρμό, βιασμό, ακρωτηριασμό, κάψιμο με οξύ, μαχαίρωμα, πυροβολισμό. Η ψυχολογική βία, η οικονομική βία, ο έλεγχος, η καταπάτηση περιουσίας, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η παρενόχληση στο χώρο εργασίας, συνθέτουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών στον κόσμο που ζούμε.

Η EveEnsler, συγγραφέας του συγκλονιστικού θεατρικού έργου «Ιστορίες Αιδοίων» άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Πριν από τέσσερα χρόνια έκανε ένα βήμα πάρα κάτω, ξεκινώντας την επανάσταση της 14ης Φεβρουαρίου, το OneBillionRising, ζητώντας από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και άνδρες στον πλανήτη να βγουν στους δρόμους και να κουνήσουν τη γη χορεύοντας κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες και τα κορίτσια. Τα περισσότερα κράτη αποτυγχάνουν να θεσπίσουν αποτελεσματικές πολιτικές, κυρίως γιατί αντιμετωπίζουν κάθε περιστατικό σαν μεμονωμένο, χωρίς να διευρύνουν την εικόνα και να δουν ότι η πηγή της βίας είναι οι σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα και τα στερεότυπα σε θέματα σχέσεων. Ηίδια η EveEnsler, πριν γίνει διάσημη συγγραφέας, σεναριογράφος, ακτιβίστρια και σύμβολο του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος, ξεκίνησε τη ζωή της με μια πολύ επώδυνη αλλά και τραγικά συνηθισμένη «ιδιότητα», αυτή του θύματος. Ο πατέρας της την βίαζε από τα 5 μέχρι τα 10 της και πάλεψε τη μισή της ζωή για να καταφέρεινα κερδίσει την ελευθερία της από αυτή την εμπειρία και να αποτελέσει πηγή δύναμης για να αλλάξουν οι ζωές γυναικών σε όλο τον κόσμο. Από το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το μηδέν, ο δρόμος είναι μεγάλος.

* Αυτο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών διοργανώνει στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία, εκδήλωση στο πλαίσιο της εκστρατείας OneBillionRising (www.onebillionrising.org).

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *