ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY

OMIKRONΚρίστη και Ελίνα Ζαβού: Power of Two

Κρίστη και Ελίνα Ζαβού: Power of Two

Οι πιο όμορφες καλοκαιρινές τους αναμνήσεις, ο πατέρας τους που αποτελούσε πάντα γι’ αυτές πρότυπο ενός επιτυχημένου επιχειρηματία, η γοητεία του κατασκευαστικού τομέα και η σχέση τους που γίνεται όλο και πιο στενή με την πάροδο του χρόνου. Οι διάδοχοι της D. Zavos Group φωτογραφίζονται στο εσωτερικό του Limassol Del Mar, βλέποντας από (πολύ) ψηλά τη θάλασσα, που βρισκόταν πάντα στο φόντο της ζωής τους.

Από την Νταϊάνα Αζά

Από μικρά κορίτσια, θυμούνται τον εαυτό τους στα γραφεία της εταιρείας και στα εργοτάξια, εντυπωσιασμένες από τους έντονους ρυθμούς με τους οποίους δούλευαν οι γονείς τους και συνεπαρμένες από όλα αυτά που κρύβονταν στο παρασκήνιο, από τις συμφωνίες και τις μακέτες μέχρι την παράδοση ενός ολοκληρωμένου έργου. Μεγαλώνοντας, όπως και κάθε παιδί στην εφηβεία, έκαναν την επανάστασή τους, βάζοντας στο μυαλό τους δεκάδες άλλα επαγγέλματα τα οποία παρέκκλιναν από τον στρωμένο δρόμο, μέχρι που κατέληξαν στην τελική τους απόφαση που, όπως αποδείχτηκε, ήταν και η πιο σωστή. Η Κρίστη ονειρευόταν από μικρή να σπουδάσει σχέδιο μόδας στο Λονδίνο, όμως πήρε τελικά την απόφαση να σπουδάσει Νομική. «Σήμερα, έχω καταφέρει να συνδυάσω και να ασχολούμαι και με τα δύο αυτά αντικείμενα που αγαπώ, αφού από το 2015 διατηρώ επίσης το δικό μου ατελιέ γυναικείων ρούχων στο κέντρο της Λεμεσού». Η Ελίνα, από την άλλη, ήταν πιο κατασταλαγμένη από την αρχή. «Μου άρεσε το επάγγελμα και θεωρούσα πάντα πως οι γονείς έκαναν κάτι πολύ δημιουργικό. Σήμερα, ως οι δύο διάδοχοι της οικογενειακής τους επιχείρησης, ανεβάζουν τον πήχη όλο και πιο ψηλά. «Θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των γονιών μας, ως η νέα γενιά», λένε και έχουν πάντα πηγή έμπνευσης τον πατέρα τους, που τους έμαθε πως για να είσαι επιτυχημένος επιχειρηματίας, δεν πρέπει να βλέπεις την εταιρεία σου ως δουλειά, αλλά σαν τρόπο ζωής στον οποίο πρέπει να δίνεσαι ολοκληρωτικά. Το Del Mar, ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα κτίρια στην πόλη, αποτελεί για την εταιρεία τους έργο καθοριστικής σημασίας, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της πόλης. «Η θάλασσα της Λεμεσού ήταν πάντα στο προσκήνιο της ζωής μας, ειδικά τώρα που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο». Πώς φαντάζονται τη Λεμεσό στο μέλλον; «Η πόλη είχε πάντα τη δική της, ξεχωριστή ενέργεια, είναι ιστορική και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικη. Τα έργα τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται υπό ανέγερση ή είναι στον προγραμματισμό για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια θα αναβαθμίσουν το προφίλ της, προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Και τότε, θα είναι, χωρίς αμφιβολία, σε θέση να ανταγωνιστεί ακόμα και τις πιο κοσμοπολίτικες μεγαλουπόλεις του πλανήτη!».

Ποιες είναι οι πιο όμορφες παιδικές σας αναμνήσεις από τη Λεμεσό;
Ελίνα: Θυμάμαι τις βόλτες μας στη θάλασσα με τις παρέες μας και τις κυριακάτικες οικογενειακές εκδρομές στα βουνά της Λεμεσού και κυρίως στο χωριό μας το Πέρα Πεδί, όπου βρίσκεται το εξοχικό των παππούδων μας.
Κρίστη: Μέχρι και σήμερα τις Κυριακές κάνουμε οικογενειακές εκδρομές σε διάφορα χωριά και μέρη της Κύπρου, αφού λόγω του φόρτου εργασίας ήταν και είναι η μόνη μέρα που μπορεί να μαζευτεί όλη η οικογένεια μαζί.

Πώς περνούσατε τα καλοκαίρια σας;
Ελίνα: Ταξιδεύαμε πολύ συχνά με τους γονείς μας. Ο αγαπημένος μας προορισμός ήταν το Ορλάντο της Φλόριντα.
Κρίστη: Κάθε καλοκαίρι από μικρές πηγαίναμε οικογενειακώς στην Αμερική. Από αυτά τα ταξίδια αποκτήσαμε τόσες πολλές εμπειρίες που δεν πρόκειται να τις ξεχάσουμε ποτέ.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας συνήθειες σήμερα;
Κρίστη: Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω, να σχεδιάζω ρούχα και να ενημερώνομαι για τις τάσεις της μόδας, να διαβάζω βιβλία και να πηγαίνω στο γήπεδο για να παρακολουθήσω την ομάδα μου, την Ανόρθωση.
Ελίνα: Αγαπώ πολύ τα ταξίδια και το περπάτημα στη θάλασσα γιατί με ξεκουράζει. Μαζί με την Κρίστη περνάμε ώρες ατέλειωτες προγραμματίζοντας ταξίδια και ανακαλύπτοντας νέους προορισμούς που θα θέλαμε μια μέρα να επισκεφθούμε παρέα.

Σε ποια ηλικία ήρθατε πιο κοντά;
Ελίνα: Όταν πήγαμε για σπουδές στο Λονδίνο. Σπουδάζαμε την ίδια περίοδο και μέναμε μαζί!

Περάσατε και τις δύσκολές σας στιγμές;
Κρίστη: Φυσικά, όλα τα αδέρφια έχουν τις διαφωνίες και τους τσακωμούς τους. Μεγαλώνοντας, όμως, καταλάβαμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μάς χωρίζουν. Πλέον έχουμε κοινούς επαγγελματικούς στόχους και μας ενώνει αυτή η επιμονή, η εφευρετικότητα και το πάθος μας για δημιουργία.

Με ποιον τομέα της εταιρείας ασχολείται η κάθε μία;
Ελίνα: Εγώ είμαι υπεύθυνη του τμήματος Διαχείρισης Ακινήτων της εταιρίας μας, όπου αναλαμβάνω τις καθημερινές ανάγκες των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων εκ μέρους των πελατών όπως υποστήριξη after-sales, εγκεκριμένες υπηρεσίες πολιτογράφησης, υπηρεσίες ανακαινίσεων και υπηρεσίες εσωτερικής διακόσμησης από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Η Κρίστη είναι η υπεύθυνη του Νομικού τμήματος της εταιρείας. Πώς αντιμετωπίζετε κάθε φορά τις επαγγελματικές σας διαφορές;
Κρίστη: Επειδή δουλεύουμε σε διαφορετικά τμήματα, δεν έχουμε ιδιαίτερες προστριβές ή διαφωνίες.

Τι σας γοητεύει στο χώρο των επιχειρήσεων;
Κρίστη: Οι μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά -δοκιμάζοντας πολλές φορές τις αντοχές μας- αλλά κυρίως οι επαφές που έχουμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Ελίνα: Το ότι έχω καθημερινή επαφή με πολύ κόσμο. Μέσα από τη δουλειά μου γνωρίζω πελάτες από διάφορες χώρες, που πολύ συχνά γίνονται και πραγματικές φιλίες.

Ποια συμβουλή σάς έδωσαν στην αρχή της καριέρας σας και την ακολουθείτε πιστά μέχρι σήμερα;
Κρίστη: Ότι όλοι μας έχουμε έρθει στον κόσμο για να συμβάλουμε στην εξέλιξή του. Το κρατάμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας και προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας συνεχώς, να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο και να εξελισσόμαστε καθημερινά.

Ο πατέρας σας τι συνηθίζει να σας λέει; Ποια λόγια του δεν πρόκειται να ξεχάσετε ποτέ;
Ελίνα: Η κυριότερη συμβουλή που μας έδωσε είναι να είμαστε τίμιες, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας πάντα με τον καλύτερο και ποιοτικότερο τρόπο ως σωστοί επαγγελματίες και να αποπνέουμε εμπιστοσύνη στους πελάτες αλλά και συνεργάτες μας, έτσι ώστε να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και ικανοποίηση.

Αποτελεί το πρότυπό σας;
Κρίστη: Σίγουρα αποτελεί για εμάς το πρότυπο ενός επιτυχημένου επιχειρηματία και πηγή έμπνευσης, αφού δίνεται απόλυτα σ’ αυτό που κάνει. Το να είναι κανείς επιχειρηματίας, ξέρεις, δεν είναι απλά μια δουλειά, αλλά τρόπος ζωής.

Ποιο είναι το κυριότερο μέλημά σας ως διάδοχοι της εταιρείας;
Κρίστη: Θέλουμε να ανταποκριθούμε επάξια ως η νέα γενιά στις προσδοκίες των γονιών μας. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε ενίσχυση του κύρους και της εικόνας τής εταιρείας μας.
Ελίνα: Να διατηρήσουμε σε μια σταθερή και ανοδική πορεία την επιτυχία και να καταφέρουμε να την αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο με νέες ιδέες.

Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις στον κατασκευαστικό τομέα σήμερα;
Κρίστη: Το δυσκολότερο είναι να καταφέρεις να έχεις διάρκεια και να μεγαλώνεις ως επιχείρηση μέσα στο χρόνο. Σίγουρα οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές αλλά η πιο ισχυρή κινητήρια δύναµή μας είναι η δημιουργία, προσπαθούμε δηλαδή να παρουσιάζουμε συνεχώς κάτι διαφορετικό. Για να ξεχωρίσεις, πρέπει να καινοτομήσεις.
Ελίνα: Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, πρέπει συνεχώς να βρίσκουμε νέες ιδέες για να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Το να καταφέρεις να αντέξεις σε μια εποχή όπως αυτή στη χώρα μας και με τα δεδομένα που επικρατούν στην επιχειρηματικότητα, είναι σχεδόν άθλος.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;
Ελίνα: Η περεταίρω ανάπτυξη του Ομίλου KRIEL, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης των ιδιόκτητων ακινήτων του ομίλου, τη διαχείριση τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και στον τομέα της υγείας.
Κρίστη: Δημιουργώντας µια επιχείρηση και ιδιαίτερα µια μεγάλη επιχείρηση, πρέπει να βάζεις συνεχώς νέους στόχους και να νιώθεις ότι συμμετέχεις σε κάτι ανώτερο, στην εξέλιξη της χώρας σου. Αν πηγαίνεις στη δουλειά µόνο και μόνο για να βγάλεις λεφτά, αυτό θα το πετύχεις στα πρώτα που θα κερδίσεις και μετά δεν θα έχεις άλλα κίνητρα. Πρέπει συνεχώς να σε κινητοποιούν άλλες, ανώτερες αξίες και να θέλεις να προσφέρεις στον τόπο σου και την κοινωνία.

Μαλλιά: Χρίστος Αρτεμίου, Μακιγιάζ: Βαρβάρα Νικολακάκη. Ρούχα από KRIZA. (Κόκκινο φόρεμα από προσωπική συλλογή, παπούτσια από προσωπική συλλογή)

Φωτο: Χάρης Ευαγόρου
Styling: Γιώργος Χρυσοστόμου

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS