GOOD LIFE Kρυολόγημα: Οι χρυσοί κανόνες της αποφυγής

Kρυολόγημα: Οι χρυσοί κανόνες της αποφυγής

Σε τι διαφέρει το κρυολόγημα από τη γρίπη, πώς θα το προλάβουμε, αλλά κι αν έρθει πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Μάθε τους χρυσούς κανόνες, για να αποφύγεις την ταλαιπωρία.

Πολλοί είναι εκείνοι που συγχύζουν το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η γρίπη είναι μια σοβαρή ίωση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία καθηλώνει συνήθως τους ασθενείς στο κρεβάτι. Τα συμπτώματά της εκδηλώνονται ξαφνικά με πονοκέφαλο και αίσθημα καταβολής και ακολουθούνται από ψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα, μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 10 μέρες και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Αντίθετα, στο κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα διαρκούν γύρω στις 4 με 10 μέρες, παρουσιάζεται πολύ πιο σπάνια ψηλός πυρετός, σπάνια παρουσιάζεται με ρίγος, μυαλγίες και πονοκεφάλους, ενώ οι επιπλοκές είναι επίσης σπάνιες.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Είτε πρόκειται, για γρίπη ή για κοινό κρυολόγημα υπάρχει τρόπος να προστατευθούμε και να το αποφύγουμε, ακολουθώντας τους χρυσούς κανόνες της ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής. ● Πλένουμε τακτικά τα χέρια και πάντα πριν από το φαγητό ή πριν αγγίξουμε τα μάτια και το στόμα ● Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που μπορεί να διατηρούν μικρόβια ● Προσπαθούμε, όσο αυτό είναι εφικτό, να αποφεύγουμε άτομα με ίωση και τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, κατά τις περιόδους που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση ● Εξίσου σημαντικό μέτρο για τους ειδικούς, είναι η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού (κάτι που δεν ισχύει μόνο για τη γρίπη ή το κρυολόγημα), πράγμα που ερμηνεύεται με τον υγιεινό τρόπο ζωής, την καλή φυσική κατάσταση, την ισορροπημένη διατροφή και τον καλό ύπνο.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αν δεν καταφέρεις, όμως, παρά τις… ηρωικές προσπάθειές σου να αποφύγεις το κρυολόγημα, υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά, έχοντας κατά νου ότι θέλει τις μέρες του, γύρω στις τέσσερις με επτά, για να ολοκληρώσει τον κύκλο του και να σε εγκαταλείψει. Και σ’ αυτή, όμως, την περίπτωση καλό είναι να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, αναγκάζοντας τον ιό να φύγει μια ώρα γρηγορότερα.

● Το κρυολόγημα, θέλει ξεκούραση, σωματική και ψυχική, γι’ αυτό μη διστάσεις να απουσιάσεις από την εργασία σου μια δυο μέρες, για να δώσεις τον χρόνο στον οργανισμό σου να ανασυνταχθεί. Σκέψου καλά πριν αποφασίσεις να περάσεις το κρυολόγημα «στο πόδι», διότι η κούραση είναι σύμμαχος των ιών ● Δικοί σου σύμμαχοι, είναι η βιταμίνη C, το νερό, οι χυμοί και τα ροφήματα από βότανα. Μπορεί οι ερευνητές να μην έχουν στα χέρια τους στοιχεία, τα οποία να δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα, όμως, έχει την ικανότητα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και έτσι να τον προφυλάσσει από ιώσεις. ● Συστήνεται, επίσης, η κατανάλωση τουλάχιστον οκτώ ποτηριών νερό την ημέρα, καθώς τα υγρά εμποδίζουν το «στέγνωμα» του λαιμού και της μύτης ● Από την άλλη, τα ζεστά ροφήματα βοηθούν τη συμφόρηση. Είναι γι’ αυτό, άλλωστε, που οι σούπες αποτελούν την ιδανική επιλογή, καθώς συνδυάζουν τη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας ή το κοτόπουλο ● Καλό θα ήταν, να αποφεύγεται η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, πράγμα που δεν είναι καθόλου επιθυμητό σε άτομα που έχουν κρυολογήσει

Τα απαγορευτικά

Στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, υπάρχουν και κάποια απαγορευτικά αλλά και κινήσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν ιδιαίτερο όφελος. Όπως η χρήση αντιπυρετικών. Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν όπως αποφεύγονται, επειδή η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος βοηθά στην εξόντωση των ιών του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίοι απεχθάνονται τη ζέστη.

Στα απαγορευτικά είναι η αντιβίωση, η οποία δεν καταπολεμά ιούς, αλλά μικρόβια. Στις μόνες περιπτώσεις που ο γιατρός θα συστήσει τη χρήση αντιβίωσης είναι για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών, καθώς και σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι καπνιστές, καλό είναι να ξεχάσουν αυτή τη συνήθειά τους, όταν είναι κρυολογημένοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μηχανισμοί άμυνας και αποκατάστασης των πνευμονικών κυττάρων στους καπνιστές, είναι «ελαττωματικοί», γι’ αυτό και ο κύκλος μιας αναπνευστικής ίωσης μπορεί να διαρκέσει το διπλάσιο χρόνο από το συνηθισμένο.

Θωράκισε την άμυνά σου

με θρεπτικά συστατικά

Τα θρεπτικά συστατικά στις τροφές, είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού, αναφέρει η κλινική διαιτολόγος, Ελένη Ανδρέου, προσφέροντάς μας προστασία από ασθένειες, λοιμώξεις και αλλεργίες. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, οι οποίες σύμφωνα με την κ. Ανδρέου, εμπεριέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας είναι οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το ελαιόλαδο, τα χόρτα, οι σαρδέλες, τα πορτοκάλια και τα καρύδια.

Πιπεριές: Περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, γι’ αυτό προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Περιέχουν, επίσης, σημαντική ποσότητα βιταμίνης C η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις.

Κρεμμύδια: Περιέχουν την ουσία κερκετίνη η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το κρεμμύδι συγκαταλέγεται μάλιστα στις αντικαρκινικές ουσίες.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνει μέχρι και 20 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και των ωοθηκών.

Καρότα: Είναι από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά.

Περιέχουν τις καροτενοειδείς ουσίες, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Γλυκοπατάτες: Πολύ πλούσιες σε β-καροτένια και βιταμίνη C.

Αυτό τους χαρίζει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και τις κάνει πολύτιμες για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.

Ελαιόλαδο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και, κυρίως, σε βιταμίνη Ε. Όχι μόνο δεν επιβαρύνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αλλά θεωρείται προστατευτικό.

Χόρτα: Πολύ πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες προστατευτικές του καρδιαγγειακού συστήματος και αντικαρκινικές.

Σαρδέλες: Κατατάσσονται στα πλέον υγιεινά ψάρια. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (που ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα) και ασβεστίου. Επειδή, μάλιστα, τρώγονται με το κόκαλό τους, το ασβέστιο μεταφέρεται πλήρως στον οργανισμό μας.

Πορτοκάλια: Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, καροτένια, κάλιο και σελήνιο. Επίσης, θεωρούνται καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και φολικού οξέος. Είναι τα φρούτα που προστατεύουν από τις ιώσεις. Επίσης έχουν συνδεθεί με τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Καρύδια: Περιέχουν κυρίως βιταμίνη Ε και Β6. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο). Πλούσια και σε πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα καρύδια βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και του καρκίνου.

Τη βιταμίνη Α τη βρίσκουμε στα ψάρια, τα αυγά ψαριών, στα έλαια ψαριών (μουρουνέλαιο), στο βούτυρο, γάλα, συκώτι και καρότο  (σαν προβιταμίνη Α). Τον ψευδάργυρο, στα δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόρους σιταριού, μαγιά μπίρας, αυγά. Την βιταμίνη C στα φρούτα και λαχανικά, κυρίως φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, µούρα, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο, τη βιταμίνη Ε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, ρόκα) αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και φυτικά έλαια (κυρίως ηλιέλαιο), το σελήνιο στο κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, σπόρους, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος, τα καροτονοειδή στα εσπεριδοειδή, πεπόνι, βερίκοκο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότο, ντομάτα και γλυκοπατάτα και τα φλαβονοειδή στα βατόμουρα, μήλα, κρεμμύδια, τσάι, κόκκινο κρασί, μαϊντανό, εσπεριδοειδή, σταφύλια και κεράσια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αυτά τα πουκάμισα είναι η τελευταία λέξη της μόδας

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της μόδας και ένα από τα πιο hot trends της Άνοιξης του 2020. Το grandma΄s shirt λοιπόν είναι εδώ.  Όπως...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή φόρεσε το κοστούμι με τον πιο θηλυκό τρόπο!

Κάντο όπως η Σταματίνα.  Σε ότι αφορά τη θηλυκότητα σε συνδυασμό, όμως, με την κομψότητα η Σταματίνα Τσιμτσιλή δεν μας απογοητεύει ποτέ. Πάντα...

Τα ωραιότερα looks που είδαμε στις πασαρέλες στο London Fashion Week

Μετά την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, τη σκυτάλη πήρε η βρετανική πρωτεύουσα κι έτσι βρισκόμαστε ακόμη σε ρυθμούς μόδας για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας...

Πιέρος Σωτηρίου – Μαρία Κορτζιά: Μετακομίζουν στο Καζακστάν!

Το ζευγάρι μετακομίζει μετά την μεταγραφή του Πιέρου. O Κύπριος διεθνής επιθετικός αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί τους συμπαίκτες...

Κόκκινο κραγιόν: H αγαπημένη απόχρωση πολλών Ελληνίδων celebrities

Το κόκκινο κραγιόν ήταν είναι και θα παραμείνει τάση από τώρα και μέχρι το τέλος του κόσμου. Το κόκκινο δεν έχει εποχή ούτε περίσταση,...

Street Style: Αυτό είναι το χρώμα που κυριάρχησε στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης

H εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης έχει φτάσει στο τέλος της, αλλά εμείς ασχολούμαστε ακόμα με τα street style looks που δημιούργησαν...

LIKE NEWS

Αυτά τα πουκάμισα είναι η τελευταία λέξη της μόδας

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της μόδας και ένα από τα πιο hot trends της Άνοιξης του 2020. Το grandma΄s shirt λοιπόν είναι εδώ.  Όπως...

Έβελυν Καζαντζόγλου: 7 beauty looks που θα θες ν’ αντιγράψεις

Η Έβελυν Καζαντζόγλου, είναι ένα από τα πιο stylish κορίτσια που συχνά μας δίνουν τέλειες ιδέες τόσο με τα outfits της, όσο και με τα...

Άννα Βίσση – Σοφία Καρβέλα: Bόλτες στους δρόμους της Νέας Υόρκης 

Η Άννα Βίσση μετά το τέλος της εμφάνισής στο Hotel Ermou το περασμένο Σάββατο, ετοίμασε τις αποσκευές της και μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή φόρεσε το κοστούμι με τον πιο θηλυκό τρόπο!

Κάντο όπως η Σταματίνα.  Σε ότι αφορά τη θηλυκότητα σε συνδυασμό, όμως, με την κομψότητα η Σταματίνα Τσιμτσιλή δεν μας απογοητεύει ποτέ. Πάντα...

Πήγαμε στην συναυλία με τίτλο «Στον Αστερισμό του Μίκη Θεοδωράκη»

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Παντελής Θαλασσινός πραγματοποίησαν συναυλίες με τίτλο «Στον Αστερισμό του Μίκη Θεοδωράκη» σε Πάφο, Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα, ο μεγάλος...

Ελληνίδα ηθοποιός: “Θέλω να παντρευτώ τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο”

Στην κοπή πίτας του ομίλου ΑΝΤ1, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ευαγγελία Μουμούρη. Εκεί τη συνάντησε η κάμερα του Πρωινού με την ηθοποιό να...

To twerk της Irina Shayk σε ξέφρενο party αφήνει τους θαυμαστές της άφωνους

Η διάσημη καλλονή Irina Shayk είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες και επιτυχημένο μοντέλο. H Shayn συμμετέχει σε πολλά από τα fashιοn shows...

Η απάντηση της Λάουρας σε follower για το σχόλιο που έκανε για τα κιλά της

Η Λάουρα Νάργες για άλλη μια φορά νιώθει την ανάγκη να απαντήσει σε όλους εκείνους που σχολιάζουν με κακοπροαίρετο τρόπο τα κιλά της. Το μεσημέρι...

Ανακαλύψαμε το brand που θα δώσει άποψη στο μακιγιάζ σου

Με motto του «Η ομορφιά είναι ενέργεια» το Wakeup Cosmetics Milano είναι το νέο brand ομορφιάς που σίγουρα θα σου...

Τα ωραιότερα looks που είδαμε στις πασαρέλες στο London Fashion Week

Μετά την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, τη σκυτάλη πήρε η βρετανική πρωτεύουσα κι έτσι βρισκόμαστε ακόμη σε ρυθμούς μόδας για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας...

Πιέρος Σωτηρίου – Μαρία Κορτζιά: Μετακομίζουν στο Καζακστάν!

Το ζευγάρι μετακομίζει μετά την μεταγραφή του Πιέρου. O Κύπριος διεθνής επιθετικός αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί τους συμπαίκτες...

Μάθαμε το ποσό που θα παίρνει κάθε παίκτης στο Big Brother

Λίγο πριν την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου ριάλιτι, έγινε γνωστό το ποσό το οποίο θα παίρνουν μηνιαίως οι παίκτες που θα συμμετέχουν σε αυτό.  Το πρωί...

Κόκκινο κραγιόν: H αγαπημένη απόχρωση πολλών Ελληνίδων celebrities

Το κόκκινο κραγιόν ήταν είναι και θα παραμείνει τάση από τώρα και μέχρι το τέλος του κόσμου. Το κόκκινο δεν έχει εποχή ούτε περίσταση,...

Δεν θα προβληθεί η σημερινή εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη

Μια ανακοίνωση έκανε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Ελένη Μενεγάκη, το πρωί της Τρίτης. Συγκεκριμένα, η λαμπερή παρουσιάστρια ανακοίνωσε στους διαδικτυακούς...

Οι ειδικοί μίλησαν: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για τρέξιμο

Τι πιο ωραίο από το να ξυπνήσετε κσι να πάρετε την απόφαση να... πάτε για τρέξιμο! Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως καλύτερη στιγμή της μέρας...

O Joaquin Phoenix ήταν ο «Joker» και κέρδισε ένα Oscar γι’αυτό

Ευαίσθητος, τρυφερός, σκοτεινός, απειλητικός δυσλειτουργικός, συναισθηματικά και πνευματικά ασταθής - ίσως έχουν δίκιο όσοι γκρινιάζουν πως είναι λάθος ο Joaquin Phoenix να παίρνει ένα βραβείο Oscar, επειδή απλώς...

Πρίγκιπας Ουίλιαμ- Κέιτ Μίντλετον: Kάνουν ένα διάλειμμα από τα βασιλικά τους καθήκοντα

Και μόνο στο άκουσμα ότι ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα από τα βασιλικά τους καθήκοντα, πολλοί...

Συγκινεί η Μίνα Αρναούτη για τα 4 χρόνια από το θάνατο του Παντελίδη

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα του μοιραίου τροχαίου που στοίχισε τη ζωή στον Παντελή Παντελίδη. Η συνεπιβάτισσά του στο αυτοκίνητο Μίνα Αρναούτη δημοσίευσε...

Master Chef: Η Σεμίνα μιλάει για την αποχώρηση της – “Όλα είναι καλύτερα τώρα”

Στη Φωλιά των Κου Κου βρέθηκε, το πρωί της Τρίτης, η Σεμίνα Κατσίβα από το MasterChef. Η παίκτρια που αποφάσισε να αποχωρήσει...

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Ο ξεριζωμός από την Αλεξάνδρεια και η καταξίωση

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη όπως δεν την έχετε ξαναδεί... «Θυμάμαι τα κλάματα και του πατέρα μου και της μητέρας μου» εξομολογείται μεταξύ άλλων η αγαπημένη...