Μαρία & Ειρήνη Θεοδώρου: Το δίδυμο πίσω από τη Mira Boutique

Μαρία & Ειρήνη Θεοδώρου: Το δίδυμο πίσω από τη Mira Boutique

Μαρία & Ειρήνη Θεοδώρου: Το δίδυμο πίσω από τη Mira Boutique
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μηνά

Συναντήσαμε τις δύο αδελφές που κρύβονται πίσω από το Brand Tropicana Beachwear και τη Mira Boutique και μιλήσαμε για μόδα, όνειρα και όχι μόνο.

Από τη Νατάσσα Γεωργίου

Είστε η κινητήριος δύναμη πίσω από το brand Tropicana Beachwear. Από πού γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του;
Μαρία: Αρχικά, η ιδέα για το Tropicana Beachwear, γεννήθηκε μέσω της οικογενειακής επιχείρησης, όπου η κύρια ενασχόλησή της είναι ο σχεδιασμός και οι εισαγωγές τουριστικών προϊόντων. Είχαμε την ιδέα της δημιουργίας του brand, όταν σπουδάζαμε. Έχοντας τον τουρισμό και τη φύση της οικογενειακής επιχείρησης στο μυαλό μας, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα brand, που να αποτελείται από ένα portfolio προϊόντων, από summer & beachwear essentials. To όνομα ήταν ιδέα της Ειρήνης, καθώς και ο σχεδιασμός του λογότυπου, πριν περίπου 5 χρόνια. Τα πρώτα προϊόντα του brand, πριν ακόμα εμείς ασχοληθούμε με το μαγιό, ήταν καπέλα, πετσέτες, τσάντες θαλάσσης και σαγιονάρες. Το να ασχοληθούμε με το μαγιό και το beachwear, ήταν κάτι που συζητούσαμε με την Ειρήνη και ήταν ένας στόχος που θέλαμε να υλοποιήσουμε, όταν θα επιστρέφαμε και οι δύο στην Κύπρο. Τον τελευταίο χρόνο των σπουδών της Ειρήνης και μετά που εγώ ήμουν ήδη για 3 χρόνια στην επιχείρηση, νιώσαμε έτοιμες να προχωρήσουμε με αυτό το project. Βοήθησε πολύ το ότι ταξίδευα με τον πατέρα μου, σε μεγάλες εκθέσεις στο Hong Kong και την Κίνα, όπου είχα ήδη έρθει σε επαφή με εργοστάσια και είχα ξεκινήσει έρευνα αγοράς. Το συζητήσαμε και με τους γονείς μας, ώστε να μας στηρίξουν στο ξεκίνημά μας. Αρχίσαμε τον Αύγουστο του 2016 να μελετούμε trends, χρώματα, υφάσματα, εργοστάσια. Το καλοκαίρι του 2016, κρατούσαμε δύο sketchbooks και σημειώναμε ιδέες, κάναμε πρόχειρα sketches και μεταφέραμε τις ιδέες μας, η μια στην άλλη. Πρέπει να αναφέρω ότι έχουμε μεγάλη βοήθεια από την Graphic Designer μας, Μαρτίνα Κομήτη, που αναλαμβάνει το σχεδιαστικό κομμάτι και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό μέλος της ομάδας που χτίζουμε. Όταν πήραμε τα πρώτα δείγματα στα χέρια μας, πραγματικά νιώσαμε ότι ξεκινά να χτίζεται κάτι μεγάλο. Είναι απίστευτο το συναίσθημα να βλέπεις τις ιδέες και τα απλά sketches, να παίρνουν μορφή, και ακόμα μεγαλύτερη η χαρά, μετά την πρώτη φωτογράφηση, τις πρώτες παραγγελίες και τα θετικά μηνύματα από πελάτες. Ταυτόχρονα με το Tropicana, γεννήθηκε και το κατάστημά μας, Mira Boutique.

Πώς μπορεί ένα καινούριο brand να κερδίσει το αγοραστικό κοινό;
Eιρήνη: Ένα καινούριο brand, για να κερδίσει το αγοραστικό κοινό, πρέπει να έχει ταυτότητα. Για να δημιουργήσει ταυτότητα, είναι σημαντική η μοναδικότητα και η ποιότητα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρεις. Με αυτό τον τρόπο, χτίζεται και η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. To Tropicana Beachwear είναι ένα νέο, δυναμικό brand, που συνδυάζει μοντέρνα και μοναδικά σχέδια, που ταιριάζουν στις προτιμήσεις όλων των γυναικών. Δημιουργήθηκε για το ελκυστικό, μοντέρνο και μοναδικό κορίτσι, που δεν φοβάται να ξεχωρίζει. Το Tropicana δίνει έμφαση στην απλότητα και την κομψότητα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι οι προσιτές τιμές.

Νιώθετε ικανοποιημένες από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου;
M.: Πάρα πολύ! Έχουμε πολλά όνειρα και στόχους για το brand. Μέσα σε ένα χρόνο, πιστεύω ότι έχουμε εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια, κάτι που φαίνεται και από τα μηνύματα που μας στέλνουν στις σελίδες μας στα social media. Φέτος, καταφέραμε να μεγαλώσουμε το πελατολόγιό μας στην ντόπια αγορά και να έχουμε προτάσεις συνεργασίας με νέα καταστήματα, ακόμη και στο εξωτερικό.

Αγαπάτε τη μόδα και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι διατηρείτε και την μπουτίκ Mira, στη Λάρνακα. Με σπουδές στα οικονομικά, ήταν μεγάλη πρόκληση να μπείτε σε ένα χώρο τον οποίο, ουσιαστικά, δεν γνωρίζατε;
E.: Σίγουρα κάθε καινούριο βήμα αποτελεί πρόκληση για εμάς. Οι σπουδές μας, αν και όχι στον κλάδο της μόδας, μας βοήθησαν στο επιχειρηματικό κομμάτι της πορείας μας. Και οι δύο έχουμε πτυχίο οικονομικών από το University of Birmingham. Η Μαρία θέλησε να συνεχίσει τις σπουδές της, αποκτώντας Master στο Management, από το Imperial College of London. Εγώ, συνεχίζω τα μαθήματα στην ειδικότητα του Certified Accounting. Επίσης, στα πλάνα μου είναι να κάνω ένα Master στο Digital Marketing, που είναι κάτι που με ενδιαφέρει και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια. Σίγουρα, ήταν μεγάλη πρόκληση, αλλά οι κατάλληλες βάσεις μέσα από τις σπουδές μας, η αγάπη που τρέφουμε για τη μόδα και η σωστή καθοδήγηση των γονιών μας, που βρίσκονται χρόνια στο χώρο, ήταν αυτά τα οποία μας ώθησαν στη δημιουργία του δικού μας brand και του καταστήματός μας. Η δυσκολία και στις δύο περιπτώσεις, είναι να βρεις τους σωστούς συνεργάτες, έτσι ώστε να υπάρξει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση του καταστήματος, στο ξεκίνημά μας, κάναμε την έρευνά μας και ξέραμε εξαρχής ποια brands θέλαμε να αντιπροσωπεύσουμε στο κατάστημα.

Και ποια είναι αυτά;
Μ.: Το κάθε brand που επιλέξαμε είναι μοναδικό, με το δικό του ύφος και χαρακτήρα. Τα κύρια μας brands σε ρουχισμό είναι τα εξής: ckontova, Gregory Morfi, RATT, Mix & Match, Lovin’cloz, 4tailors, No Thinkin και See the Sea. Δύο αγαπημένα μας brands, τα οποία είναι resort wear και έχουν μόνο καλοκαιρινές συλλογές, είναι τα Bitter Coco και Kivos. Και φυσικά το δικό μας brand, Tropicana beachwear! Σε κοσμήματα, έχουμε τα brands, Replica & PD Paola και Individual art Leather, με χειροποίητες ζώνες και τσάντες. Στα παπούτσια, έχουμε συνεργασία με την εταιρία Mourtzi.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο σήμερα στην προώθηση της δουλειάς σας;
Μ.: Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως το σημαντικότερο ρόλο στην προώθηση των προϊόντων, τον κατέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, βάσει της ανταπόκρισης του κόσμου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την αναγνωρισιμότητα του Tropicana beachwear ως brand, και την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

Το μικρόβιο του εμπορίου υπάρχει στην οικογένεια, αφού και οι γονείς σας ασχολούνται με το χονδρικό εμπόριο, στην οικογενειακή επιχείρηση. Με ποιους τρόπους σας έχουν επηρεάσει στον επαγγελματικό τομέα;
Μ.: Σε καμιά περίπτωση οι γονείς μας, δεν προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη συνέχιση της δικής τους δουλειάς. Αντίθετα, σε κάθε επιλογή μας, ήταν και είναι δίπλα μας, είτε αυτή τους βρίσκει σύμφωνους, είτε όχι. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το μικρόβιο όντως υπάρχει (χαμόγελο). Οι γονείς μας είναι αυτοί οι οποίοι μας βοήθησαν σε κάθε δυσκολία, μας έμαθαν να λειτουργούμε με ευθύνη απέναντι στις υποχρεώσεις μας και να παίρνουμε τη δουλειά στα σοβαρά. Μας έμαθαν ότι όταν έχεις δική σου επιχείρηση, δεν υπάρχουν επαγγελματικοί τίτλοι, ούτε γίνεσαι από τη μια μέρα στην άλλη αφεντικό, εάν δεν έχεις περάσει από όλα τα στάδια, μέχρι να φτάσεις να ηγείσαι της επιχείρησης.

Είναι αρκετό ένα εικοσιτετράωρο για να προλάβετε όλα όσα έχετε να κάνετε;
Ε.: Δυστυχώς, δεν είναι αρκετό ποτέ ένα εικοσιτετράωρο! (Γέλια). Το πρωί, πάμε γραφείο στις 8, όπου εκεί οι ευθύνες μας δεν περιορίζονται μόνο στο Tropicana, αλλά και με άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης. Στο κατάστημά μας, Mira Boutique, πάμε τα απογεύματα, Παρασκευή και Σάββατο. Το βράδυ πάμε γυμναστήριο και μετά, τις πιο πολλές φορές, ακολουθεί και δουλειά στο σπίτι για το κατάστημά μας. Αν και η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη και κουραστική, είναι συνάμα ευχάριστη και δημιουργική. Για να πετύχεις κάτι, χρειάζεται δουλειά και πείσμα. Εννοείται πως προσπαθούμε να ξεκλέψουμε και λίγο χρόνο για μια βόλτα ή ένα ποτάκι με φίλους, κάτι που μας αναζωογονεί και μας ξεκουράζει.

Μαρία, είσαι η μεγάλη αδελφή. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την Ειρήνη, σαν παιδί;
Μ.: Λοιπόν, η εντονότερη ανάμνηση που έχω από την Ειρήνη, είναι ότι ήταν το αγοροκόριτσο της γειτονιάς! (Γέλια). Έπαιζε μπάλα με τα αγόρια της γειτονιάς, με τα ποδήλατα και ήταν τόσο μικρή και υπερκινητική, που εξαφανιζόταν από τα μάτια σου. Μια φορά, είχαμε πάει στο χωριό των παππούδων μας, γιατί οι γονείς μας ήταν σε ταξίδι και πήγαμε σε ένα εστιατόριο κοντά στη θάλασσα. Κάποια στιγμή εξαφανίστηκε, την ψάχναμε για μισή ώρα, η γιαγιά ήταν λιπόθυμη, ο παππούς με άλλους χωριανούς ήταν με φακούς στη θάλασσα να την ψάχνουν. Στο τέλος, την βρήκα κάτω από ένα τραπέζι, να παίζει με έναν πυροσβεστήρα! Οφείλω να ομολογήσω ότι με την Ειρήνη δεν βαριέσαι ποτέ. Μοναδικός άνθρωπος, γεμάτος συναισθήματα. Με γεμίζει αφάνταστα που την έχω δίπλα μου και χαίρομαι που μοιραζόμαστε τόσες στιγμές μαζί.

Εσύ, Ειρήνη, πώς αντιλαμβανόσουν τον ρόλο της Μαρίας στη ζωή σου;
Ε.: Έχουμε μια ξεχωριστή σχέση. Αν και η διαφορά ηλικίας μας είναι μεγάλη, είναι η καλύτερή μου φίλη. Η Μαρία είναι το στήριγμά μου, ο άνθρωπος που είναι πάντοτε δίπλα μου, σε κάθε δύσκολη στιγμή μου και σε κάθε σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρω. Μπορεί να καταλάβει τα θέλω μου και να σταθεί στο πλάι μου για να τα υλοποιήσω. Είναι το στήριγμα και το πρότυπό μου.

Τι σας ενώνει και τι σας χωρίζει σαν χαρακτήρες;
Μ.: Είμαστε τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες. Εγώ, λειτουργώ πάντα με τη λογική, αναλύω και σκέφτομαι τα πάντα, η Ειρήνη λειτουργεί με συναίσθημα και αυθορμητισμό. Συμβιβάζομαι με καταστάσεις και προσαρμόζομαι εύκολα στα νέα δεδομένα, σε αντίθεση με την Ειρήνη, που δεν υποχωρεί εύκολα. Πιστεύω είμαστε και οι δύο δυναμικές και η κάθε μια έχει τις δικές της ευαισθησίες. Εννοείται πως μας ενώνουν πολλά, με ένα από αυτά την αγάπη μας για το Tropicana και το όραμά μας για αυτό.

Περνάτε τις περισσότερες ώρες της μέρας σας μαζί. Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα;
Ε.: Όντως, τις περισσότερες ώρες της μέρας τις περνάμε μαζί, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι. Υπάρχουν και μικρές στιγμές έντασης, αλλά πάντοτε τις αντιμετωπίζουμε και είναι κάτι που δεν κρατά ποτέ για πολύ. Αν και περνάμε πολύτιμο χρόνο μαζί, η κάθε μια έχει τον δικό της χρόνο και χώρο, είτε με φίλους, είτε για προσωπικά ενδιαφέροντα.

Για ποια πράγματα διαφωνείτε και ποια υποχωρεί συνήθως;
E.: Συνήθως, για θέματα που αφορούν τη δουλειά, δεν έχουμε σημαντικές διαφωνίες και συνεργαζόμαστε άψογα. Όπως όλες οι αδελφές, έτσι και εμείς, κατά τη διάρκεια της μέρας, έχουμε διαφωνίες που σχετίζονται με μικρά ασήμαντα πράγματα, όπως τον διαχωρισμό των προσωπικών μας αντικειμένων, ρούχων και καλλυντικών! (Γέλια).

Θα ήθελα να αναφερθούμε και στη μητέρα σας, το άτομο που σας στηρίζει σε όλες σας τις αποφάσεις. Πόση σημαντική είναι για εσάς η καθοδήγησή της;
M.: Η μητέρα μας είναι η κινητήρια δύναμή μας. Είναι ο άνθρωπος που μας καθοδηγεί, μας εμψυχώνει και μας παροτρύνει. Είναι πάντα δίπλα μας, ήρεμη δύναμη, σε κάθε στιγμή και την ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό.

Ποια συμβουλή της έχετε πάντα στο μυαλό σας;
Μ.: Αυτό που μας λέει πάντα είναι: «Ό,τι κάνετε στη ζωή σας, να το κάνετε καλά». Πραγματικά, μακάρι όταν κάνουμε και εμείς τις δικές μας οικογένειες, να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ό,τι πρόσφερε αυτή σε εμάς.

Για φλερτ και έρωτα υπάρχει διάθεση;
Μ.: Είναι όμορφο στη ζωή μας να υπάρχει ωραίο φλερτ! Ο έρωτας είναι ένα μοναδικό συναίσθημα, που με γεμίζει.

Τι είναι αυτό το κάτι που θα σας κερδίσει σε έναν άντρα;
Μ.: Το χιούμορ και ο δυναμισμός.
Ε.: Να είναι εργατικός, ανεξάρτητος και με χιούμορ.

Δέκα χρόνια μπροστά, πού φαντάζεστε τους εαυτούς σας;
Μ.: Σε 10 χρόνια, μας φαντάζομαι και εύχομαι να έχουμε εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση, στον βαθμό που επιθυμούμε. Παράλληλα, ελπίζω να έχουμε καταφέρει το Tropicana brand να γίνει ευρέως γνωστό και να ξεχωρίσει ως επωνυμία, τόσο στην κυπριακή όσο και στην ξένη αγορά. Επίσης, σημαντικό για μένα είναι να φτιάξω τη δική μου οικογένεια. Όνειρο ζωής είναι να αποκτήσω τουλάχιστον δύο παιδάκια, αφού πιστεύω ότι είναι το ομορφότερο δώρο για ένα ζευγάρι. Θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να μπορώ να προσφέρω στα παιδιά μου ένα αξιοπρεπές μέλλον, όπως πρόσφεραν σε εμάς οι γονείς μας.
Ε.: Σχετικά με τα επιχειρηματικά σχέδια, συμφωνώ με τα όσα έχει προαναφέρει η Μαρία. Θα ήθελα να φανώ και εγώ με τη σειρά μου, ως νέο μέλος, αντάξια των προσδοκιών των γονιών μας, που μας εμπιστεύτηκαν την οικογενειακή επιχείρηση.

Eπιμέλεια: Άντρεα Χατζηνικόλα
Μακιγιάζ: Άντρη Χριστοφόρου (Florentia Makeup Artist Workshop) 
Μαλλιά: Κορίνα Καπετάνιου (Miele Hair & Beauty Spa) 
Θερμές ευχαριστίες στο Alia Wellness Retreat για τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης.
Η Μαρία και η Ειρήνη φοράνε ρούχα και παπούτσια αππό το Mira Boutique. 

Πηγή : Περιοδικό Hello!, τ. 176

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *