Μαρίνα Βερνίκου: «Είμαι λάτρης του ωραίου»

Μαρίνα Βερνίκου: «Είμαι λάτρης του ωραίου»

Μαρίνα Βερνίκου: «Είμαι λάτρης του ωραίου»
Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη

Ένας καρχαρίας, μια σανίδα του surf, μια φωτογραφική μηχανή, ένα καπέλο. Αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τα ταξίδια, τις εμπειρίες και την αγάπη της για τη θάλασσα, επέλεξε η Μαρίνα Βερνίκου για την πρώτη της συλλογή κοσμημάτων.

Από την Τώνια Σταυρινού

Το όνομά της φιγουράρει συνέχεια στα περιοδικά και τις ιστοσελίδες: Το τελευταίο ταξίδι της, στην Ινδία, μία έκθεση φωτογραφίας της στο Παρίσι, η εμφάνισή της με μαγιό στη Μύκονο, η φωτογράφηση της κολλητής της Μαρίας Μπεκατώρου, τρυφερά ενσταντανέ με τον σύζυγό της Μίλτο Kαμπουρίδη, το φιλανθρωπικό της ίδρυμα Creaid και -τώρα- το νέο της project, η δημιουργία κοσμημάτων από χρυσό και ασήμι… Η Μαρίνα Βερνίκου είναι ένας αεικίνητος άνθρωπος που σπρώχνει διαρκώς τα όριά της εκεί που την καλεί μια καινούρια περιπέτεια. Είτε αυτή είναι ένα μακρινό ταξίδι, είτε μια νέα δημιουργική εμπειρία, είτε οι καθημερινές μικρές περιπέτειες της ανατροφής των τριών παιδιών της.

Μιλήστε μας πρώτα για αυτή τη νέα συλλογή κοσμημάτων… Τι περιλαμβάνει;
Η συλλογή αποτελείται από τέσσερα ασημένια σχέδια που βγαίνουν σε τρία διαφορετικά χρώματα, χρυσό, ασημένιο και μαύρο. Πρόκειται για τέσσερα πολύ αγαπημένα μου αντικείμενα, τα οποία με εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν κάτι προσωπικό. Είναι ένας καρχαρίας, ένα surf board, μια φωτογραφική μηχανή και ένα καπέλο.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις της έκθεσης, θα δοθούν σε κάποιο Οργανισμό;
Ένα ποσοστό από τις πωλήσεις τους θα πάει στον φιλανθρωπικό Οργανισμό Creaid που ενισχύει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα, κυρίως παιδιά. Στην Κύπρο πωλούνται από την Alpha C. K  Art Gallery και φυσικά από την ιστοσελίδα μας, www.marinavernicos.com με δωρεάν μεταφορικά σε όλο τον κόσμο.

Τι αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία τους;
Για αρχή μου αρέσει πολύ το κόσμημα. Κι αυτό το εγχείρημα το σκεφτόμουν αρκετά χρόνια. Η ιδέα ήταν να φτιάξω ένα αντρικό κόσμημα που να μπορεί να φορεθεί και από γυναίκες. Να λέει η κοπέλα στον φίλο της τι ωραίο είναι αυτό που φοράς και να το βγάζει από επάνω του και να της το δίνει.

Η ενασχόληση σας με τη φωτογραφία πώς ξεκίνησε;
Ξεκίνησε από ένα ταξίδι που έκανα με τον πατέρα μου στο Χονγκ Κονγκ, σε ηλικία 11 χρόνων. Εκεί μου αγόρασε την πρώτη μου καλή φωτογραφική μηχανή και έκτοτε ερωτεύτηκα τη φωτογραφία. Από τότε, δεν σταμάτησα ποτέ να φωτογραφίζω…

Η φωτογραφία, στην περίπτωσή σας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ταξίδια. Τι σας συναρπάζει τόσο στα ταξίδια;
Τα ταξίδια είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, στις διαφορετικές κουλτούρες κι είναι ο καλύτερος τρόπος να γεμίσεις το μυαλό σου με όμορφες εικόνες. Τα ταξίδια είναι ένα μέσο για να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Να βάζεις τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική.

Σήμερα που ο καθένας μπορεί με ένα κινητό να κάνει τον φωτογράφο, τι μπορεί να κάνει έναν καλλιτέχνη να ξεχωρίζει;
Σήμερα, ακριβώς επειδή όλοι μπορούν να κάνουν τους φωτογράφους και επειδή η καθημερινή μας έκθεση σε φωτογραφίες είναι απίστευτη, μιας και βομβαρδιζόμαστε από χιλιάδες εικόνες, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να το πετύχεις είναι να βρεις ένα δικό σου τρόπο προσέγγισης και να τον ακολουθείς πιστά.

Τι ξεχωρίζει στο δικό σας μάτι;
Το δικό μου μάτι ξεχωρίζει την ομορφιά και προσπαθεί να της δώσει μια πιο ιδιαίτερη ματιά. Είμαι λάτρης του ωραίου.

Ποια ταξίδια σας ξεχωρίζετε;
Τα αγαπημένα μας ταξίδια είναι αυτά που έρχονται τα παιδιά μας μαζί και η χαρά πενταπλασιάζεται. Τους τελευταίους μήνες έχουμε πάει όλοι μαζί στην Τανζανία, τη Σλοβενία, τη Γεωργία και στην Ινδία.

Πού θα θέλατε να ζείτε αν όχι στην Ελλάδα και γιατί;
Δεν θα ήθελα να ζω οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα.

Με την Κύπρο ποια η σχέση σας;
Ο σύζυγός μου είναι Κύπριος και την επισκεπτόμαστε τουλάχιστον δύο-τρεις φορές το χρόνο όλοι μαζί και ο σύζυγός μου συχνότερα. Τη λατρεύουμε.

Τι τύπου μητέρα είστε;
Προσπαθώ να είμαι cool και από ό,τι λένε οι συμμαθητές της κόρης μου τα καταφέρνω. Με έχουν «ψηφίσει» ως την πιο cool μαμά.

Τι θέλετε να μεταδώσετε στα παιδιά σας;
Να είναι καλοί και δίκαιοι άνθρωποι. Να αγωνίζονται για το καλό και για τον συνάνθρωπό τους.

Τι κρατά ζωντανό ένα γάμο;
Ο θαυμασμός. Μόνο αν θαυμάζεις τον συνάνθρωπό σου και αυτός εσένα μπορεί μια σχέση να μείνει για πάντα ζωντανή. Κι ο γάμος θέλει δουλειά, δεν γίνονται να λειτουργούν αυτόματα τα πράγματα. Ό,τι αφήνεις σε αφήνει.

Εσείς τι κάνετε για να κρατήσετε ζωντανή τη σχέση;
Κάνουμε πολλά ταξίδια και γνωρίζουμε τον κόσμο. Είμαστε ομάδα.

Έχετε κάποιο απωθημένο;
Απωθημένα δεν έχω. Έχω όμως όνειρα και ένα από αυτά είναι να γυρίσουμε κάποτε τον κόσμο με ιστιοπλοϊκό.

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 252

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *