Μαρίνος Χατζιβασιλείου: H αλληλεγγύη για μένα είναι καθήκον

Μαρίνος Χατζιβασιλείου: H αλληλεγγύη για μένα είναι καθήκον

Μαρίνος Χατζιβασιλείου: H αλληλεγγύη για μένα είναι καθήκον

Πολυπράγμων και πολυτάλαντος, ο Μαρίνος Χατζηβασιλείου είναι ο καλλιτέχνης  που συνδυάζει πολύ καλά το ταλέντο με την ανθρωπιά, προσφέροντας γέλιο αλλά και συγκίνηση σε όσους χρόνια παρακολουθούμε την πορεία του.

Ο ίδιος βρίσκεται σε μία επαγγελματικά έντονη περίοδο της ζωής του, με τη θεατρική παράσταση «Ένα ΖΑΝΑΞ την ημέρα» να κάνει πρεμιέρα πριν λίγες ημέρες, τα γυρίσματα για τη σειρά «Ο κόσμος να χαλάσει» στον Ant1 να συνεχίζονται και τη σατιρική ραδιοφωνική του εκπομπή στον Super FM να σημειώνει επιτυχία. Μέσα σε όλα αυτά βρίσκει την ευκαιρία να νοιάζεται για τον συνάνθρωπο και να προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του.

Η κοινωνική του ευαισθησία έχει αποτυπωθεί και μέσω της υποστήριξής του στην οργάνωση ActionAid με την οποία έχει συμμετάσχει σε δύο ταξίδια αλληλεγγύης σε Αιθιοπία και Ουγκάντα ως Ανάδοχος Παιδιού της οργάνωσης.

Πώς αποφάσισες να γίνεις Ανάδοχος Παιδιού της ActionAid και γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον;

Η συγκίνηση και η εμπειρία τού να μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη είναι μοναδική. Και πιο βαρυσήμαντο γίνεται επειδή πρόκειται για ένα παιδί ανήμπορο. Που περπατά 6 ώρες την ημέρα για να φέρει νερό στην οικογένειά του και στον δρόμο μπορεί να βιαστεί ή να φαγωθεί από τις ύαινες. Αν γίνεις Ανάδοχος, είναι σαν να φέρνεις εσύ νερό στο χωριό του και να δίνεις ευκαιρία σε αυτό το παιδί να ζήσει. Με λίγα λόγια μέσω της Αναδοχής ο κόσμος γίνεται καλύτερος.

Πόσο σημαντική θεωρείς την αλληλεγγύη;

Η αλληλεγγύη για μένα είναι καθήκον και ταυτόχρονα είναι ένα είδος επανάστασης. Επανάσταση για να αλλάξει ο κόσμος.

Ποια εικόνα έχει μείνει πιο έντονα μετά το ταξίδι με την ActionAid στην Ουγκάντα το Ιούλιο του 2017;

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσο ζω, ένα μωρό που μας είπαν ότι ήταν τυφλό. Ένα αγοράκι 7-8 ετών που ήρθε με κλειστά τα ματάκια. Ήταν τυφλό τα τελευταία χρόνια. Μετά που του βάλαμε μια κρέμα, άνοιξε σιγά σιγά τα ματάκια του και η μόλυνση άρχισε να υποχωρεί. Σε 2-3 ώρες έπαιζε ξανά αλλά κάθε στιγμή μας κοίταζε με εκείνα τα μάτια που μας έλεγαν συνέχεια «ευχαριστώ».

Ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των ταξιδιών;

Ο σκοπός κάθε ταξιδιού είναι να προσφέρουμε ως εθελοντές για τις ανάγκες της κάθε κοινότητας, του κάθε χωριού. Για παράδειγμα στην Αιθιοπία , στην κοινότητα της Αζερνέτ χτίσαμε 2 υδραγωγεία και βάλαμε σωλήνες νερού για να έχουν καθαρό νερό περίπου 43.000 άνθρωποι!

«Μην στηρίζετε τα παιδιά της Αφρικής, στηρίξτε τα Κυπριόπουλα». Τι θα έλεγες σε κάποιον που το υποστηρίζει αυτό;

Είναι πολύ σωστή άποψη…ειδικά για κάποιον που στηρίζει μόνο αυτά που είδε και αυτά που ξέρει. Ευτυχώς που στην Κύπρο δεν ζούμε κάτω από το όριο της φτώχιας. Ευτυχώς που τα παιδιά μας και γενικά οι Κύπριοι έχουν να φάνε. Που δεν πίνουν νερό της βροχής από λιμνάζοντα νερά. Που έχουν μια στέγη. Που ζουν σε δημοκρατικό πολίτευμα. Ευτυχώς που δεν κάνουν κλειτοριδεκτομή στα κοριτσάκια μόλις γίνουν 7-8 χρόνων. Αντί αυτού τα βάζουν στο δημοτικό γιατί έχουν δικαίωμα να μορφωθούν. Και τα παιδιά στην Κύπρο δεν βιάζονται ή κακοποιούνται, ή πεθαίνουν πριν γεννηθούν από AIDS ή από ασιτεία… Επειδή τα παιδιά που προσπαθούμε να στηρίξουμε στην ActionAid αυτά παθαίνουν…

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *