Μάρθα Κουτουμάνου Vs Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: Ο μεγάλος “πόλεμος” της βίλας

Μάρθα Κουτουμάνου Vs Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: Ο μεγάλος “πόλεμος” της βίλας

Μάρθα Κουτουμάνου Vs Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: Ο μεγάλος “πόλεμος” της βίλας

Εξώδικα, προσβολές, ανταλλαγές «πυρών» σε τηλεοπτικές εκπομπές, δύο αδελφές και μια -προβεβλημένη- οικογένεια σε πόλεμο για ένα σπίτι. Η Ζωή, δεν θα το φανταζόταν ποτέ. Αλλά η ζωή, επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Από την Κάλλια Καστάνη

«Όλη αυτή η υπόθεση με έχει πληγώσει πολύ. Τόσο η Μαρία-Ελένη όσο κι εγώ δεν είχαμε καμία διάθεση να δημοσιοποιηθεί το θέμα. Η αφετηρία για τη δημοσιοποίηση, δυστυχώς, βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Δυστυχώς, υπάρχει μια κακοποίηση της αλήθειας την οποία δεν περίμενα. (…) Ελπίζω να υπάρξει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και να λυθεί το θέμα προς το συμφέρον και των δύο…»

Η τελευταία ατάκα από τον «πόλεμο της βίλας» που μαίνεται ανάμεσα στη Μάρθα Κουτουμάνου και τη Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου, ανήκει, προς το παρόν στον πατέρα της δεύτερης. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη «Μετά τα μεσάνυχτα», δήλωσε «έκπληκτος» μπροστά στο οικογενειακό του «ρήγμα». Λιγότερο έκπληκτος, ίσως από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, που παρακολουθεί, άφωνη, τις δύο κόρες μιας σταρ να «σφάζονται» και μια επίφαση ευτυχίας να κατρακυλάει στην άβυσσο..

|
Η Ζωή με την νεογέννητη Μαρία – Ελένη Λυκουρέζου στην αγκαλιά της και την Μάρθα Κουτουμάνου στο πλάι της.

 

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ
Όταν η Ζωή Λάσκαρη έφυγε από τη ζωή δεν άφησε πίσω της διαθήκη. Σύμφωνα με τον νόμο, κληρονόμοι της ήταν οι κόρες της, Μάρθα Κουτουμάνου και Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου καθώς και ο σύζυγός της Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Ο τελευταίος κατέθεσε δήλωση αποποίησης κληρονομιάς, συνεπώς η Μάρθα με τη Μαρία-Ελένη ήταν οι μόνες εξ αδιαθέτου κληρονόμοι της ηθοποιού. Οι αδελφές κάνουν αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής, βρίσκουν χρέη, και αποφασίζουν να εκποιήσουν μέρος της περιουσίας της μητέρας τους, για την κάλυψή τους – μεταξύ αυτών, είναι και η βίλα στο Πόρτο Ράφτη. Η αγαπημένη «γωνιά» της Ζωής. Περιέργως, η Μάρθα -αν και δεν αμφισβητεί ότι το σπίτι ανήκει κατά το ήμισυ στην αδελφή της- δηλώνει ότι δεν μπορεί να δώσει τα καινούρια κλειδιά του σπιτιού σε κανέναν, διότι μες στο σπίτι υπάρχουν μόνο τα προσωπικά της αντικείμενα και διότι, στο παρελθόν είχε πέσει θύμα κλοπής. Ταυτόχρονα, διαμηνύει στην αδελφή της ότι «το σπίτι είναι διαθέσιμο να το επισκεφτεί οποιοσδήποτε σοβαρός υποψήφιος αγοραστής, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, κατόπιν συνεννόησης μαζί μου».

Από ‘κει και πέρα, ξεκινάει ένα γαϊτανάκι ανταλλαγής εξωδίκων και ήπιων (;) προσβολών. Αρχικά, η Μαρία-Ελένη κατηγορεί τη Μάρθα πως «δυστροπεί» και πως εξαιτίας της «πολλοί από τους αγοραστές που μέχρι σήμερα είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον έχουν υπαναχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια αδιέξοδη κατάσταση κατά την οποία το ακίνητό μας να μην εκποιείται και το παθητικό της κληρονομιάς να βαίνει διαρκώς προσαυξανόμενο».

Η Μάρθα απαντά, υπενθυμίζοντας στην αδελφή της «τις αλήθειες που παριστάνει ότι αγνοεί» – αλήθειες που αφορούν στα έξοδα του σπιτιού για διάφορες οφειλές ακόμη και πριν από τον θάνατο της Ζωής Λάσκαρη, όπως χρέη στη ΔΕΗ, κοινόχρηστα κ.ά., τα οποία υποστηρίζει ότι κάλυψε εξ ολοκλήρου από την τσέπη της, («Γνωρίζεις άριστα ότι έχεις λάβει και εξώδικο από τη διαχείριση του Απολλωνίου συγκροτήματος, στο οποίο βρίσκεται το σπίτι για απλήρωτα κοινόχρηστα πάνω από 22.000 ευρώ, τα οποία όφειλε να πληρώσει ο πατέρας σου και μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτα. Πρέπει να καταλάβεις επιτέλους ότι το σπίτι δεν είναι αυτοσυντηρούμενο και τα χρήματα δεν φυτρώνουν σε κάποιο δέντρο του κήπου…»). Επιπλέον, αναφέρει ότι η Μαρία-Ελένη και ο πατέρας της μετά την κηδεία πήραν από το σπίτι διάφορα αντικείμενα αξίας που ανήκαν στη Ζωή Λάσκαρη: «Εκτός του γεγονότος ότι από όλα τα παραπάνω δεν μου δώσατε το παραμικρό, δεν δώσατε ούτε ευρώ σε χρέη που μας βαραίνουν. Θα είχαμε αυτή τη στιγμή ξεχρεώσει τα χρέη της ως πρωτοφειλέτριες και θα περίσσευαν και χρήματα. Φρόντισες επίσης και άδειασες εν αγνοία μου τις δύο αποθήκες της μητέρας μας που περιείχαν πράγματα όχι μόνο οικονομικής, αλλά και μεγάλης συναισθηματικής αξίας. Ενδεικτικά αναφέρω μια μεγάλη συλλογή των θεατρικών και κινηματογραφικών της κουστουμιών, έπιπλα, σκηνικά και όλα της τα ρούχα και τα παπούτσια που είχες πάρει προηγουμένως από το σπίτι δήθεν για να τα αποθηκεύσεις και στη συνέχεια τα πήρες όλα εσύ τελικά. Αφαίρεσες από τη Θεατρική Σκηνή ‘‘Ζωή Λάσκαρη’’ όχι μόνο όλο τον μεγάλης αξίας οπτικοακουστικό εξοπλισμό, αλλά και το όνομά της (!!!) αφήνοντας ένα τεράστιο χρέος προς τους ιδιοκτήτες του θεάτρου…». Ο πόλεμος, είχε μόλις ξεκινήσει …

 


Αλέξανδρος και Ζωή φωτογραφημένοι στο Πόρτο Ράφτη για το περιοδικό «Life & Style».

 

ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΕΣ, ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ
Η Ζωή Λάσκαρη δεν υπήρξε ποτέ συνηθισμένη μητέρα – δεν θα το μπορούσε, ακόμα και να το ‘θελε. Στερημένη η ίδια από το «κανονικό» οικογενειακό πλαίσιο, μεγαλωμένη χωρίς γονείς, έγινε για τις κόρες της, τη Μάρθα Κουτουμάνου και τη Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου, μια μάνα-«σπίτι». Κάτω από τη «στέγη» της πάλευε να συνταιριάσει τα πάντα: αγάπη, συγχώρεση, αγκαλιά, ελευθερία, γάμους, διαζύγια, ελλείψεις, υπόγειες κόντρες μια -επίπλαστη- «κανονικότητα», το δικό της ελεύθερο πνεύμα. Και το απλό γεγονός πως εκείνη -η καλλονή, η σταρ, η κοσμική ντίβα- ήταν το «μέτρο», που τα δυο κορίτσια της, δεν θα κατάφερναν ποτέ να ξεπεράσουν.

Δεν τις είχε μεγαλώσει με τον ίδιο τρόπο. Τη Μάρθα, την είχε στερηθεί, «Ο Πέτρος Κουτουμάνος δεν με άφηνε να περνάω πολύ χρόνο με τη Μάρθα», είχε πει σε μια παλιά συνέντευξή της στο People, το 2014. «Δεν μου επέτρεπε ούτε στο πάρκο να πάω μαζί της. Κι όταν χωρίσαμε, πάλι δεν με άφηνε να τη βλέπω. Δεν κατάλαβα ποτέ μου το γιατί. Με έβαζε τιμωρία, λέγοντάς μου “άλλες είκοσι μέρες δεν θα δεις το παιδί”. Του απαντούσα “Δεν κάνεις κακό σε μένα, αλλά στο παιδί”. Το “κακό”, φάνηκε αργότερα. “Με τη Μάρθα ακόμη προσπαθούμε να αναπληρώσουμε εκείνο το κενό. Της έλεγα συχνά ότι όσο δεν μου μιλάει, η απόσταση θα μεγαλώνει και δεν θα υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας”…».


Βλάσης Μπονάτσος και Μάρθα Κουτουμάνου κάνουν την Ζωή τρισευτυχισμένη γιαγιά.

Η Μάρθα, ήταν 9,5 χρονών όταν γεννήθηκε η αδελφή της. Και ξαφνικά, όλο το σύμπαν της, μετατοπίστηκε. «Έβγαλα όλο μου το άχτι πάνω στη Μαρία-Ελένη», δήλωνε η Ζωή. «Δεν πήγαινα πουθενά χωρίς αυτήν. Σε ταινίες, παραστάσεις, φωτογραφήσεις, την είχα μαζί μου στο μάρσιππο». Μάνα τρυφερή, μάνα σκληρή. Στην ίδια συνέντευξη, η Μαρία-Ελένη διηγιόταν γελώντας πως κάποτε η μάνα της, της είχε ξηλώσει την πόρτα του υπνοδωματίου για να της στερήσει την ιδιωτικότητά της. Εκείνη ήταν πάντα, η καλλιτεχνική φύση, το «αναρχικό πνεύμα» της οικογένειας. Μισούσε το σχολείο, αγαπούσε τα parties («Άνοιγα την πόρτα και έφευγα όποτε ήθελα. Έβγαινα πολύ, από μικρή»), έκανε έναν γάμο-εξπρές στα 19. Της τα συγχωρούσαν όλα. Η «μαζεμένη», εσωστρεφής Μάρθα ήταν αλλιώς, ένα κουβάρι από ευαισθησίες. Στα 23 της, είδε το «θέμα» της με τα ναρκωτικά, να γίνεται πρωτοσέλιδο – μετά από αποκάλυψη-σοκ της ίδιας της Ζωής. «Η μάνα μου, μου έριξε μια κλωτσιά και με έριξε στον ωκεανό», θα παραπονιόταν αργότερα. Αναγκάστηκε να κολυμπήσει. Πήγε σε υποκριτική σχολή, την παράτησε, λάτρεψε έναν άντρα, τον παντρεύτηκε, τον έχασε. Της πήρε 8 χρόνια να βγάλει τη βέρα της. Μεγάλωσε το παιδί του Βλάση χωρίς εκείνον – άλλη μια τεράστια απουσία («Ίσως επειδή λείπει ο πατέρας της Ζένιας, έχω μέσα μου ένα άγχος, ίσως να γκρινιάζω λίγο παραπάνω. Κάπως συμπληρώνεται, βέβαια, η απουσία του από τη μαμά, τον Αλέξανδρο ή τη Μαρία-Ελένη. Ωστόσο, το άγχος μου ήταν ότι δεν μπορούσα να της πω “θα το πω στον πατέρα σου” και αισθανόμουν κάπως “κουτσή” σε αυτό το θέμα…».

Η Μάρθα και η Μαρία-Ελένη, ήταν πάντα δύο διαφορετικές γυναίκες. Διαφορετικοί κόσμοι. Όσο ζούσε η Ζωή, «συγκατοικούσαν» μες στο σπίτι-αγκαλιά της. Ύστερα εκείνη έφυγε, το σπίτι άδειασε. Και φάνηκαν οι ρωγμές στους τοίχους. «Αισθάνομαι μόνη μου. Και η μαμά ήταν μόνη της από 7 ετών. Ούτε ξαδέλφες, ούτε τίποτα…», δήλωσε πρόσφατα η Μαρία-Ελένη Λουκουρέζου στην Ελεονώρα Μελέτη. «Με τη Μάρθα δεν τα βρίσκουμε γενικώς. Ποτέ δεν ήμασταν πολύ δεμένες, γιατί δεν έχουμε μεγαλώσει στο ίδιο σπίτι. Είμαστε τελείως αντίθετες, δηλαδή άσπρο η Μάρθα, μαύρο εγώ. Όχι, δεν με στενοχωρεί αυτό. Εγώ με τους γονείς μου έχω μεγαλώσει. Οι γονείς μου με έχουν στηρίξει, νοιάστηκαν για μένα και ήταν δίπλα μου. Η αδελφή μου δεν το έχει κάνει ποτέ αυτό σε μένα…».


Πάνω και κάτω: Φωτογραφίες από το εσωτερικό και την πισίνα της κατοικίας στο Πόρτο Ράφτη.

 

Η «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΙ Η «ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΠΑΓΗ» ΜΕ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ
Ο «πόλεμος της βίλας», μοιραία, δεν μένει κρυφός. Γίνεται θέμα συζήτησης σε τηλεοπτικά πάνελ, «τηλεφωνική σύνδεση» σε εκπομπές, «έκτακτη παρέμβαση» σε show και δημόσια συζήτηση στα social media με ένθερμους υποστηρικτές της μιας ή της άλλης πλευράς. Σε μια απ’ αυτές, στην Τατιάνα Στεφανίδου, εμφανίζεται και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, για να δηλώσει: «Μετά τον θάνατο της Ζωής, τον Αύγουστο του 2018, έγινε η διανομή -με τη δική μου παρουσία- όλων των πραγμάτων μεταξύ των παιδιών Μαρίας-Ελένης και Μάρθας ηρεμότατα και ωραιότατα. Η κάθε μία επέλεγε τι θέλει να πάρει από τα αντικείμενα, τα ρούχα και με απόλυτη συμφωνία προχώρησε αυτή η διανομή. Όλα αυτά που λέγονται ότι άλλαξε η συμπεριφορά απέναντί της είναι ένα χονδροειδέστατο ψεύδος… Τη Μάρθα τη φιλοξενούσαμε, εκεί έμενε, εκεί κοιμόταν, εκεί έτρωγε, δεν προσέφερε τίποτε απολύτως οικονομικά, δεν εργαζόταν, δεν μπορούσε… Η Ζωή Λάσκαρη είχε επιλέξει τη Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου να είναι στο θέατρο, μαζί είχαν παίξει το πρώτο έργο. Η Μάρθα Κουτουμάνου ουδέποτε ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για το θέατρο. (…) Η συμπεριφορά της Μάρθας τα δύο τελευταία χρόνια είναι τουλάχιστον ανεξήγητη! Ακόμα και τους πίνακες τούς χαρίσαμε στη Μάρθα. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες οικονομικές, οι οποίες θα επιλυθούν με την πώληση του ακινήτου», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος σε έναν μονόλογο χωρίς την παραμικρή διακοπή.

Στην απέναντι όχθη, η Μάρθα Κουτουμάνου θα περιοριστεί μόνο σε μία λιτή γραπτή δήλωση όπου αναφέρει: «Η σιωπή μου όμως δεν συνιστά, ούτε δηλώνει αδυναμία απόδειξης της αλήθειας ή αναλήθειας των όσων έχουν γραφτεί ή ειπωθεί. Ευτυχώς πλήθος αποδείξεων και μαρτυριών βρίσκονται στη διάθεσή μου. (…) Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι εφικτή στα πλαίσια μιας πολιτισμένης εξωδικαστικής λύσης η πλήρης διευθέτηση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν με σκοπό την εξεύρεση λύσεων που θα είναι δίκαιες και νόμιμες και για εμένα και για την αδελφή μου».

Την ίδια στιγμή, η Μάρθα ζητά από τα φιλικά και συγγενικά της πρόσωπα να απέχουν από κάθε δήλωση αναφορικά με το επίμαχο θέμα. Η επιθυμία της γίνεται σεβαστή απ’ όλους πλην της κόρης της Ζένιας Μπονάτσου, που με τη σειρά της, εμφανίζεται σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Κι εκεί, μεταξύ άλλων αποκαλύπτει πως «η θεία μου, την πρώτη βδομάδα μετά που πέθανε η γιαγιά μου όχι απλά έμενε στο σπίτι, αλλά έφερνε και τους φίλους της. Δεκαπέντε άτομα, και γελάγανε και πίνανε κοκτέιλ… Και μετά από έναν μήνα περίπου από εκεί που μπαινόβγαινε συνέχεια κόσμος, λες και το σπίτι ήταν ξενοδοχείο, και κάθε βράδυ πάρτι και δεν ξέρω κι εγώ τι, μια μέρα λέει ο Λυκουρέζος: “Μάρθα, θέλω να ανέβεις πάνω στο σαλόνι να μιλήσουμε” και λέει η μάνα μου: “Ναι, πολύ ευχαρίστως”. (…) Στη συζήτηση αυτή ανακοίνωσαν στη μάνα μου ότι σε μία εβδομάδα θέλουν να φύγει από το σπίτι για να πουληθεί, ότι θέλουν να πουληθούν όλα τα πράγματα της Λάσκαρη και κάποια λεφτά που είχε η γιαγιά μου στην άκρη σε κάτι ντουλάπια, ότι αυτά τα πήραν χωρίς να το ξέρει η μάνα μου. Μετά χωρίσανε κάποια λεφτά που υποτίθεται ότι υπήρχαν, αλλά ήταν περισσότερα από όσα έλεγαν. Η μάνα μου δεν πήρε μία από αυτά τα χρήματα, όπως δεν πήρε από τα πράγματα της μάνας της ούτε ένα πραγματάκι. Η θεία μου ερχόταν με βαλίτσες και φορτηγά και τα φόρτωνε όλα…».


Η Ζωή Λάσκαρη με τις κόρες της και την εγγονή της, Ζένια Μπονάτσου, φωτογραφημένες για το ελληνικό περιοδικό «People».

 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Μαρία-Ελένη εις βάρος της αδελφής της στις 7 Απριλίου του 2019, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της να διοριστεί προσωρινός διαχειριστής της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Ζωής Λάσκαρη ο φίλος της και για πολλά χρόνια σύντροφός της Μάκης Σούλης. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η Μάρθα οφείλει να παραδώσει στη Μαρία-Ελένη αντίγραφο των κλειδιών του επίμαχου ακινήτου στο Πόρτο Ράφτη, προκειμένου να το δείχνει σε υποψήφιους αγοραστές και να γίνει εκτίμηση της αξίας του από αρμόδιους πραγματογνώμονες.

Από την πλευρά της, η Μάρθα Κουτουμάνου φαίνεται πως αποφάσισε να μην κάνει αίτηση ανάκλησης της απόφασης, ενώ μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της Δημήτρη Περπατάρη ενημέρωσε την αδελφή της Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου ότι θα της παραδώσει αντίγραφο των κλειδιών. Η ίδια, ζητάει ωστόσο οι επισκέψεις να γίνονται συγκεκριμένες ώρες και μετά από σχετική ειδοποίηση, καθώς και έναν χώρο εντός της οικίας στον οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει τα προσωπικά της αντικείμενα. Κι έτσι, φαίνεται πως ο «πόλεμος της βίλας» οδεύει προς προσωρινή ανακωχή – τουλάχιστον μέχρι να μετρηθούν οι πληγές και οι απώλειες. Κι όλα να αρχίσουν ξανά…

 

 

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 652

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *