HomeΜΟΔΑ & ΣΤΙΛΤο αγνό άγγιγμα της πολυτέλειας

Το αγνό άγγιγμα της πολυτέλειας

Από τις πεδιάδες της Μογγολίας, όπου ζουν οι κατσίκες Κασμίρ με το φίνο μαλακό μαλλί, μέχρι τους τεχνίτες της Ιταλίας που υφαίνουν τις κλωστές του, ο οίκος Falconeri ξετυλίγει την ιστορία της μόδας με αγνό, ανόθευτο κασμίρι.

Από την Τώνια Σταυρινού

Στην εποχή της μαζικής μόδας, της υπερκατανάλωσης και της κουλτούρας της μιας σεζόν -αν όχι και της μιας χρήσης- στο ντύσιμο, η ανάγκη επιστροφής στις βασικές αρχές, της ποιότητας και της καλαισθησίας, φαντάζει πιο μεγάλη από ποτέ. Το να αγοράζεις λιγότερο και να απολαμβάνεις (αυτά που έχεις) περισσότερο είναι μια τάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος, όχι μόνο στη μόδα αλλά ως γενικότερος τρόπος ζωής. Το κασμίρι ως υλικό εκπροσωπεί ακριβώς αυτό: την επιστροφή μας στις βασικές αρχές και στην ομορφιά και την ποιότητα που μας προσφέρει η ίδια η φύση όταν την σεβόμαστε και ακολουθούμε τους ρυθμούς της. Ο οίκος Falconeri εκπροσωπεί αυτή την αρχή, παρασκευάζοντας υψηλής ποιότητας ρούχα από 100% αγνό κασμίρι, εισάγοντάς το ως πρώτη ύλη από τη Μογγολία και υφαίνοντάς το σε βιοτεχνίες υφαντουργίας στην Ιταλία.


Ανάμεσα στην Κίνα και στη Μογγολία ζει η κατσίκα Κασμίρι, της οποίας το τρίχωμα και συγκεκριμένα το μαλακό κάτω μέρος του, είναι εξαιρετικά μαλακό και απαλό. Αυτή είναι η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή του υφάσματος. Σε αντίθεση με το μαλλί που προέρχεται από πρόβατα και υπάρχει άφθονο στη διάθεση της κλωστοϋφαντουργίας, το κασμίρι προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος κατσίκας. Έτσι ενώ ένα πρόβατο προσφέρει 3 κιλά μαλλιού το χρόνο, μία κατσίκα Κασμίρι δίνει μόλις 200 γρ. από το τρίχωμά της.

Για την παγκόσμια παραγωγή του κασμιριού υπάρχουν μόλις 1,2 εκατομμύρια κατσίκες -στη Μογγολία, την Κίνα και το Αφγανιστάν- οι οποίες κουρεύονται μόνο μία φορά το χρόνο με ειδικό τρόπο χτενίσματος. Το τρίχωμα που συλλέγεται περνά από μία ειδική διαδικασία από όπου αφαιρούνται οι λιπαρές ουσίες και τυχόν άλλες τρίχες από το τρίχωμα, οπότε η τελική ποσότητα είναι ελάχιστη. Για να φτιαχτεί ένα πουλόβερ από κασμίρι χρειάζεται το μαλακό μέρος του τριχώματος από 6-8 κατσίκες Κασμίρι, εξ ου και η διαφορά στην τιμή του από το συνηθισμένο μαλλί. Οι κατσίκες Κασμίρι βρίσκονται σε περιοχές που οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -30 βαθμούς Κελσίου και η γούνα τους είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να αντέχει το ανυπόφορο κρύο. Γι’ αυτό και είναι τόσο ζεστό.

Falconeri: διαχρονική κομψότητα
Γεννημένος στις αρχές του 1800 ο Σκωτσέζος γεωολόγος Hugh Falconer, ξεκίνησε να ταξιδεύει από τη Σκωτία και την Αγγλία μέχρι την Ινδία, παρατηρώντας τη φύση, συγγράφοντας μελέτες και αποκτώντας μια βαθιά σύνδεση με τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Το βραβευμένο έργο του οδήγησε και στην ονομασία διαφόρων ειδών με το επώνυμό του όπως το Capra Falconeri ένα είδος γίδας που βρέθηκε στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν γνωστή για το πολύτιμο τρίχωμά της. Αυτό το σπάνιο ζώο είναι σήμερα στη λίστα με τα είδη προς εξαφάνιση. Ο Ιταλός επιχειρηματίας Pierangelo Fenzi έδωσε το όνομα της σπάνιας γίδας και κατ’ επέκταση του Σκωτσέζου εξερευνητή στη βιοτεχνία κασμιριού που δημιούργησε. Το 2009 ο Sandro Veronesi και ο οίκος Calzedonia Group αγόρασαν τη βιοτεχνία τοποθετώντας το όνομα Falconeri στο επίκεντρο της διεθνούς μόδας. Ένα όνομα που έγινε γρήγορα διεθνές σύμβολο της ποιότητας, της διαχρονικής αισθητικής αξίας και της ιταλικής φινέτσας. Σήμερα, το όνομα Falconeri αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της κασμιρένιας αίσθησης στο σώμα και του διαχρονικού και εκλεπτυσμένου καθημερινού στυλ.

Μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, μέσα από το Philenews.
Εγγραφή στο Newsletter

Δείτε Επίσης

Like Recommends