ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

ΜΟΔΑDetox στην ντουλάπα

Detox στην ντουλάπα

Όπως σε βαραίνουν οι τοξικές σχέσεις, οι συνθετικοί υδατάνθρακες, μια δουλειά που σε αφήνει ανικανοποίητη και κουρασμένη, κάπως έτσι επιδρά στην ψυχολογία σου και μια ασφυκτικά γεμάτη ντουλάπα με ρούχα που ζουν εκεί σαν παράσιτα και δεν κάνουν αυτό που πρέπει, να σε ντύσουν.

Από την Τώνια Σταυρινού

Μπορεί το χάος που επικρατεί σε μια ντουλάπα να τροφοδοτεί ένα γενικότερο αίσθημα αποσυντονισμού και αποδιοργάνωσης στη ζωή μας; Η απάντηση της Annmarie O’ Connor, δημοσιογράφου μόδας, στυλίστριας και ειδικού στην ευεξία της ντουλάπας (ναι υπάρχει αυτός ο όρος, χωρίς πλάκα) μέσα από το βιβλίο της «The Happy Closet» προσφέρει έναν οδηγό, βήμα με βήμα, για να καθαρίσεις και να οργανώσεις την ντουλάπα σου, ώστε να αντανακλά αλλά και να τροφοδοτεί την ισορροπία στην υπόλοιπη ζωή σου. «Η ντουλάπα είναι ένας χώρος που μπορεί να μας κάνει πολύ ευάλωτους, γιατί περιέχει πολλές στρώσεις από την ενέργεια που κουβαλάμε από το παρελθόν μας», λέει η O’Connor. Αυτό εξηγεί και το λόγο που ένα απλό ξεκαθάρισμα μπορεί να μας φέρει στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού φέρνοντας στην επιφάνεια συναισθήματα που ίσως θεωρούμε ανόητο να ενεργοποιούνται από μια συστάδα παλιά τζιν και μπλουζάκια. Εδώ θα βρεις όλα τα βήματα για να κάνεις αποτελεσματικά μια βουτιά στην ντουλάπα σου χωρίς να κινδυνεύσεις να πνιγείς.

1. Βρες τον τύπο (σου)
Αν έχεις αλλάξει μερικά νούμερα λόγω αλλαγής στα κιλά σου, αν έχεις περάσει σε άλλη ηλικιακή φάση, αν έχεις περάσει σε μια νέα φάση γενικότερα -μόλις έχεις πάρει διαζύγιο, αποκτήσει παιδί, αλλάξει καριέρα- τότε είναι μια καλή ευκαιρία να πάρεις το θέμα στυλ απ’ την αρχή. Μη λάβεις υπόψη τη μόδα, αλλά μόνο τι σου ταιριάζει, πώς θες να σε βλέπουν οι άλλοι και προπαντός πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου.

2. Πάρε το αργά
Δες τον χρόνο που θα χρειαστείς για το ξεσκαρτάρισμα ρεαλιστικά. Και μετά διαίρεσέ το σε μέρες. Αν για παράδειγμα θα χρειαστείς ένα 12άωρο καλύτερα να το διαιρέσεις σε τρεις μέρες ή δυο Σαββατοκύριακα. «Μην υποτιμήσεις καθόλου το συναισθηματικό φορτίο που εμπεριέχει μια τέτοια αποστολή» προειδοποιεί η O’Connor. «Απαιτεί τόση ενέργεια που θα είναι εξαντλητικό». Συμβουλεύει να ξεκινάμε με κάτι σχετικά εύκολο όπως το συρτάρι με τα εσώρουχα, ώστε να αρχίσουμε την αποστολή με μια επιτυχία.

3. Φτιάξε ένα βουνό
Άδειασε εντελώς τις ντουλάπες φτιάχνοντας ένα βουνό από ρούχα πάνω στο κρεβάτι. Χώρισε τα σε κατηγορίες: παντελόνια, φούστες, παλτά, πουκάμισα, ζώνες κ.λπ. Εκεί θα φανεί πόσες φορές έχεις πάρει πανομοιότυπα πουλόβερ ή πόσες παρόμοιες καρό φούστες έχεις. Θα ανακαλύψεις επίσης χαμένους θησαυρούς, αλλά και κάποια πράγματα που δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί βρίσκονται ακόμη εκεί.

4. Ένα προς ένα
Η επόμενη διαδικασία είναι κουραστική, ψυχοφθόρα και μπορεί να σε φέρει στο σημείο να θες να τα παρατήσεις. Προετοιμάσου. Θα ήταν χρήσιμη η συμβολή μιας φίλης που θα μπορέσει να κρίνει αντικειμενικά, αφού δει φορεμένο, κάθε αμφιλεγόμενο ρούχο σου. Το σημαντικό είναι να προσηλωθείς στο παρόν. Ακόμη και αν έβρισκες κάποτε θεϊκή μια φούστα, το ερώτημα είναι αν σε κολακεύει πραγματικά σήμερα. Ή αν θα ξαναγόραζες σήμερα αυτό το παλτό αν το ξανάβρισκες μπροστά σου. Και μην μπεις στη διαδικασία να κρατήσεις ρούχα με την ελπίδα ότι θα χάσεις (κάποτε) κιλά γιατί αυτό δεν θα σου δώσει κίνητρο, θα σε εξαντλήσει ψυχολογικά και θα σε φορτώσει ενοχές.

5. Πουλήστε, χαρίστε, τελειώσατε
Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες στο διαδίκτυο, αλλά και γκρουπ στο Facebook όπου μπορείτε να πουλήσετε ή να χαρίσετε ρούχα, παπούτσια και τσάντες, αρκεί να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν έχουν την παραμικρή φθορά, αν έχουν αποχρωματιστεί, ξεχειλώσει ή χνουδιάσει, καλό είναι να τα ρίξετε στον κάδο της ανακύκλωσης.

6. Ή τώρα ή ποτέ
Όταν κάτι είναι σωστό –είτε είναι η σχέση με έναν άνθρωπο, είτε ένα ζευγάρι γόβες- το νιώθεις από την πρώτη στιγμή. Γίνεται αβίαστα και χωρίς προσπάθεια. Επομένως φράσεις όπως «αν χάσω κιλά θα μου κάνει», «αν πάω κάποτε κάπου που θα ταιριάζει μπορώ να το φορέσω», «αν σφίξω την κοιλιά μου θα το αντέξω μια μέρα» δείχνουν ότι απλά θα συνεχίσει να παίρνει άσκοπα χώρο στην ντουλάπα και να σου ρουφάει ενέργεια.

7. Δες μπροστά
Προσπάθησε στο εξής να κρατήσεις ως κανόνα αυτόν της αντικατάστασης. Π.χ. αν θα αγοράσεις ένα τζιν θα πρέπει να φύγει ένα άλλο. Σοφό θα ήταν επίσης να ακολουθήσεις τη φιλοσοφία των capsule συλλογών των σχεδιαστών μόδας. Φτιάχνουν μια ολοκληρωμένη «ντουλάπα» που αποτελείται από 20-30 ποιοτικά κομμάτια που δημιουργούν συμπληρωμένα looks για όλες τις ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS