ΜΟΔΑFASHION NEWSΓιορτάζοντας την Ελλάδα με στιλ

Γιορτάζοντας την Ελλάδα με στιλ

Με έμπνευση την Επανάσταση του 1821 και προσανατολισμό τη σύγχρονη αισθητική, ο οίκος Callista στην Ελλάδα και retrovi στην Κύπρο, δημιούργησαν δύο συλλεκτικές τσάντες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η παραδοσιακή ενδυμασία και η ελληνική σημαία που μεταφράζουν στο σήμερα την ελληνική ιστορία 200 ετών.

Τώνια Σταυρινού   

Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και αρκετοί σχεδιαστές ρούχων, κοσμημάτων και αξεσουάρ έχουν δημιουργήσει συλλεκτικά αντικείμενα εμπνευσμένα από τα σύμβολα, τα πρόσωπα και την παράδοση του ελληνισμού. Ανάμεσα στις προτάσεις ξεχωρίζουν δύο τσάντες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται δύο παλιές συμφοιτήτριες, η Ελένη Αγιοστρατίτη από την Ελλάδα και η Μύρνα Δημητρίου-Παττίχη από την Κύπρο. Η πρώτη βρίσκεται πίσω από την επωνυμία Callista που είναι μια από τις κορυφαίες επωνυμίες στη δερμάτινη τσάντα στην Ελλάδα και η δεύτερη πίσω από τις retrovi, τις τσάντες που είναι φτιαγμένες από λευκαρίτικο κέντημα και φυθκιώτικα υφαντά. Οι τσάντες retrovi έχουν παρουσιαστεί δύο φορές στην Financial Times κι έχουν βάλει την κυπριακή παράδοση στον διεθνή χάρτη της μόδας. Η Callista έχει λανσάρει μία δερμάτινη τσάντα με αναφορές στην φουστανέλα και το τσαρούχι, την παραδοσιακή ενδυμασία του Τσολιά. Η retrovi έχει δημιουργήσει μία τσάντα που παραπέμπει στην ελληνική σημαία με μπλε και ασημένιες κλωστές για να αποδοθεί ο εορταστικός χαρακτήρας της επετείου.

Η τσάντα Callista σχεδιάστηκε από την Ελβίρα Παναγιωτοπούλου η οποία αποκωδικοποίησε την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά σχεδιάζοντας ένα πουγγί. Χρησιμοποίησε ως βάση ένα κόκκινο ανάποδο φέσι και το στόλισε με δερμάτινη φουστανέλα και φούντες τσαρουχιού. «Έχουμε κυκλοφορήσει πολύ λίγα κομμάτια για να δώσουμε συλλεκτικό χαρακτήρα στην τσάντα, η οποία να τονίσουμε ότι φτιάχτηκε από Έλληνες τεχνίτες (όπως το πλισέ) και οι κεντητές λεπτομέρειες έγιναν από το NE.M.A, το υφαντουργείο που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Μουσείου Μπενάκη» λέει η κ. Αγιοστρατίτη. Μια από τις τσάντες κρατάει η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, πρόεδρος της επιτροπής Ελλάδα 2021, η οποία με αυτό τον τρόπο θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι ο λαϊκός πολιτισμός παραμένει επίκαιρος ως στοιχείο της ταυτότητας και του στιλ μας.

Η τσάντα retrovi είναι κεντημένη στα Λεύκαρα με μπλε και ασημένια κλωστή αποτίνοντας φόρο τιμής στα χρώματα του ελληνισμού. «Οι ανάγλυφες σκαλωτές μαργαρίτες δημιουργούν σταυρούς που παραπέμπουν στην ελληνορθόδοξη θρησκεία», λέει η κ Δημητρίου-Παττίχη. «Το σχέδιο είναι απλό γιατί ο ελληνικός πολιτισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με τη δωρικότητα και τη δύναμη της απλότητας. Δεν χρησιμοποιήσαμε λευκές κλωστές αλλά ασημένιες, αφενός για να μην γίνεται άμεσα η αναφορά στην ελληνική σημαία και αφετέρου για να αποτυπώσουμε τη λάμψη και το φως του ελληνικού πνεύματος. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να γιορτάσουμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS