ΜΟΔΑFASHION NEWSΒασίλης Ζούλιας: Ντύνοντας την Emily in Paris

Βασίλης Ζούλιας: Ντύνοντας την Emily in Paris

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «Emily in Paris» είναι αναμφίβολα η μόδα. Και πίσω από μερικές από τις πιο ποθητές εμφανίσεις της Lilly Collins βρίσκεται ο Έλληνας σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας. Λάτρης της ραφιναρισμένης αισθητικής του 1950, εμπνέεται από τις ηρωίδες του Φελίνι, αλλά κυρίως από τη μεγάλη ηρωίδα της ζωής του, τη μητέρα του. 

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΩΝΙΑ ΣΤΥΑΡΙΝΟΥ

Βρισκόμαστε στα εγκαίνια του εστιατορίου Chez Lavaux με σεφ τον Gabrielle και η Emily καταφτάνει με ένα σατέν φόρεμα σε 50s γραμμή και χρώμα magenta, με μανίκια τρία τέταρτα και ένα βαθύ άνοιγμα στην πλάτη… Είναι ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που φοράει η πρωταγωνίστρια, σε μια παραγωγή που έχει επενδύσει περισσότερο στο στιλ παρά στο σενάριο και κάλυψε επάξια το κενό που είχε αφήσει πίσω του το Sex And the City. Και φέρει την υπογραφή του Βασίλη Ζούλια, στην ιστοσελίδα του οποίου μπορεί να το βρει κανείς και σε μαύρο. Ο συνδετικός κρίκος των δύο τηλεοπτικών σειρών, είναι η ενδυματολόγος Patricia Field, η οποία απογείωσε και αποθέωσε το mix and match παραδίδοντας μαθήματα ισορροπίας σε ένα «χάος» από χρώματα, σχέδια και μοτίβα. Αυτή τη φορά, η Ελληνοαμερικανίδα στιλίστρια, τίμησε ιδιαίτερα την ελληνική μόδα, θέλοντας να την αναδείξει εκτός συνόρων. «Αγαπώ την ελληνική μόδα και θα ήθελα να κάνω γνωστούς μερικούς σχεδιαστές και τη δουλειά τους στο εξωτερικό», δήλωσε η ίδια.

«Ναι, κάποια ελληνικά brands έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν τάσεις και στιλ στη διεθνή αγορά». Για τις πρωταγωνίστριες του Emily in Paris, επέλεξε ένα φόρεμα της Mary Katrantzou από συλλογή του 2013 με θέμα τα γραμματόσημα, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου του οίκου Zeus+Dione, κοσμήματα ειδικά σχεδιασμένα για τη σειρά από την Ιλεάνα Μακρή και μια τούλινη κάπα των Deux Hommes με κεντημένα παραδείσια πουλιά και κρύσταλλα Swarovski την οποία φοράει η Mindy. Την μεγαλύτερη συμβολή στο στιλ της Emily έχει ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας, με πέντε δημιουργίες του να εμφανίζονται σε μια σειρά μόλις δέκα επεισοδίων και το ενδιαφέρον για τη δουλειά του να γίνεται παγκόσμιο. «Η δύναμη της σειράς είναι απίστευτη», δήλωσε ο σχεδιαστής. «Με το που ξεκίνησε η προβολή αντιλήφθηκα τι σημαίνει διεθνής ανταπόκριση.

Μπήκαν στο e-shop μου μερικές χιλιάδες επισκέπτες από 75 διαφορετικές χώρες και είδα αύξηση της κινητικότητας σε μια εποχή μάλιστα που η αγορά δείχνει μουδιασμένη». Ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του είναι το κίτρινο σακάκι με τα λευκά λουλούδια, που φορέθηκε στο τέταρτο επεισόδιο πάνω από ένα φόρεμα της διάσημης Ελληνίδας σχεδιάστριας Mary Katrantzou και έγινε ανάρπαστο. «Έχω ήδη πουλήσει ορισμένα από τα σακάκια και δέχομαι κι άλλες παραγγελίες. Η Patricia Field έκανε και πάλι τη διαφορά με τις στιλιστικές επιλογές της προτάσεις και μπράβο της. Για μένα ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί για τη νέα χρονιά!». Η Patrizia Field.

Η Σοφία Λόρεν και οι άλλες

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διεθνής μόδα κοντοστέκεται στο όνομα Ζούλιας. Στην τελετή για της Χρυσές Σφαίρες του 2018, όταν όλες οι παραβρισκόμενες σταρ φόρεσαν μαύρα σε μια συμβολική κίνηση κατά της έμφυλης βίας, αυτή που ξεχώρισε ήταν η Alison Brie. Με ένα εντυπωσιακό μεταξωτό strapless jumpsuit με ενσωματωμένη φούστα ανοικτή μπροστά, θύμιζε την αίγλη του παλαιού Χόλιγουντ. «Οραματίζομαι κι εγώ τα ρούχα μου στο κόκκινο χαλί» είχε πει τότε ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Ο,τι δημιουργώ εδώ, το κάνω γιατί αισθάνομαι ότι η Ελλάδα και το ελληνικό κοινό αξίζουν αυτή την μεταχείριση. Η πρωτιά στην Αμερική ήταν μια επιβράβευση αλλά δείχνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άξιοι που αν βρεθούν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή, κι έχουν πίσω τους μια επαγγελματική πορεία, μπορούν να μεγαλουργήσουν. Χαίρομαι γιατί μετά τα Χρυσές Σφαίρες, το ρούχο μου με το παντελόνι δημιούργησε τάση -από έναν Έλληνα».

Οι δεκαετίες του 1950-60 παραμένουν η αστείρευτη πηγή έμπνευσής του, από την εποχή που παρακολουθούσε τη Σοφία Λόρεν, την Γκρέις Κέλι τις ηρωίδες του Χίτσκοκ και του Φελίνι στο σινεμά. «Ήταν οι εποχές της εφαρμοσμένης τελειότητας. Από το πρωί μέχρι το βράδυ ο κόσμος πρωταγωνιστούσε σε ιλουστρασιόν σελίδες περιοδικών», είπε σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό Omikron. «Ακόμη και οι συμπεριφορές είχαν κώδικες. Αδιαμφισβήτητα οι δύο αυτές δεκαετίες είναι υπαίτιες για πολλά από τα πράγματα που βλέπουμε τώρα. Ακόμη και το σινεμά ήταν κάτι που σήμερα κρατάμε σαν δυνατό σημείο αναφοράς». Ένα από τα πρώτα αισθητικά του πρότυπα ήταν η μητέρα του, την οποία θεωρεί την προσωπική του ηρωίδα. «Ναι, η μητέρα μου με καθόρισε. Ηταν και είναι μια γυναίκα με έμφυτη κομψότητα, χωρίς ιδιαίτερους πόρους ή πλούσια οικογένεια. Μπορούσε με τα λίγα που είχε να ντύνεται σωστά, όμορφα και κομψά. (…) Ήταν μια θαρραλέα γυναίκα εκείνη την εποχή, αφού αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κακοποίηση και να φύγει».

Μαζί με τις αδερφές του και την θεία του, υπήρξαν οι πρώτες επιρροές του στη μόδα. «Είμαι ένας άνθρωπος με εμμονές, με τη μόδα, με τις γυναίκες, με τον κινηματογράφο. Παρατηρούσα από παιδάκι τις γυναίκες, έβλεπα τις φίλες της μητέρας μου που έρχονταν να παίξουν κουμκάν και τις γυναίκες απ’ όλους τους ορόφους που μαζεύονταν στο θυρωρείο της θείας μου και πρόσεχα τι φορούσαν». Δούλεψε για πολλά χρόνια ως στιλίστας για σχεδιαστές μόδας όπως ο Billy Bo και περιοδικά όπως η Γυναίκα και το Votre Beaute. Το 2002 έκανε το μεγάλο βήμα. Δημιούργησε μια δική του συλλογή παπουτσιών και άνοιξε μία μπουτίκ στο Κολωνάκι. Το στοίχημα πέτυχε και στην πορεία άρχισε να σχεδιάζει τις πρώτες συλλογές ρούχων με το χαρακτηριστικό, σήμερα πια, στιλ του. Αυτό που είδε και η Patrizia Field όταν του ζητούσε να συνεργαστούν για τη σειρά Emily in Paris, διακρίνοντας στις συλλογές του την επιτομή της γαλλικής φινέτσας. Μοιράζονται άλλωστε μια κοινή βασική αρχή. Ότι το στιλ δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. «Βλέπουμε γύρω μας πλούσιες γυναίκες να είναι κακοντυμένες. Προτιμώ πάντως μια καθαρά κακόγουστη γυναίκα, γιατί είναι πιο διασκεδαστική, παρά μια που προσπαθεί. Προτιμώ το original. Από κάποια στιγμή και μετά όμως το κακόγουστο γίνεται ενδιαφέρον, οπότε καταλήγω λέγοντας ότι δεν υπάρχει κακόγουστο».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS