ΜΟΔΑStyle Experts: Τι κρατάμε και τι πετάμε από την ντουλάπα μας αυτή...

Style Experts: Τι κρατάμε και τι πετάμε από την ντουλάπα μας αυτή τη σεζόν;

Ποιες είναι οι καλύτερες συμβουλές για το μακιγιάζ, τα μαλλιά και τα αξεσουάρ; Και πώς κάποιες γυναίκες ακτινοβολούν χωρίς καν να το προσπαθήσουν; Απευθυνθήκαμε σε δέκα ειδικούς και κρατήσαμε πολλές σημειώσεις για να πάρουμε το θέμα στυλ απ’ την αρχή.

Κείμενα: Τώνια Σταυρινού

Άντρια Αλετράρη {fashion blogger}
Kρατάμε
: Tις καουμπόικες μπότες, τα καρό, τα χοντροκομμένα sneakers (αλλιώς dad sneakers), τις artsy τσάντες και τις oversized  σιλουέτες. Πετάμε: Oτιδήποτε με κοχύλια και τις τσάντες με το δίχτυ. Τάση που ξεχώρισα: Τα animal print, τα neon χρώματα και το athleisure που παίρνει νέα αναβαθμισμένη μορφή. Σχεδιαστής: Φέτος είναι η χρονιά του Jacquemous και για την ερχόμενη σεζόν νομίζω θα μιλάμε συνεχώς για τον Hedi Slimane και το τι θα κάνει στη Celine. Δεν αποχωρίζομαι: Tα bike shorts. Κλασικό στιλιστικό λάθος στους δρόμους: Πολλές γυναίκες φοβούνται να πειραματιστούν και επιλέγουν πιο ασφαλείς και να τολμήσω να πω αδιάφορους συνδυασμούς. Εύχομαι να εξαφανιζόταν από προσώπου γης: Οι peeptoe γόβες. Κανόνας: Δεν πιστεύω στους κανόνες και στα στερεότυπα, αυτό που ακολουθώ προσωπικά είναι το mix and match και τα λεγόμενα high lows: να αναμιγνύουμε δηλαδή διάφορα στυλ, υλικά με διαφορετική ύφη, υφάσματα και κομμάτια για να πετύχουμε ένα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Για παράδειγμα να συνδυάζουμε μεταξωτά μαζί με ένα χοντρό ζιβάγκο, ένα φόρεμα με αθλητικά παπούτσια ή ακόμη αθλητικά ρούχα με ψηλοτάκουνα.  Τα απαραίτητα: Ένα καλοραμμένο blazer, οτιδήποτε σε καρό, leather jacket, γούνα, turtlenecks είτε για να φοριούνται μόνα τους είτε ως βάση για layering. Φοράμε ό,τι μας αρέσει, ή ό,τι μας πάει; Ό,τι ταιριάζει στον σωματότυπο και την προσωπικότητά μας. Τι λέει για μας ο τρόπος που ντυνόμαστε; Λέει πολλά κυρίως για το mood στο οποίο βρισκόμαστε.

Φωτό: Χάρης Κυπριανού

 

Αθηνά Διανέλλου {Στυλίστρια, ιδιοκτήτρια μπουτίκ}
Κρατάμε: Τα oversized jumpers, παλτά και κάπες, οτιδήποτε πλισέ και οτιδήποτε δερμάτινο. Δεν πετάμε τίποτα. Τάση: Λάτρεψα τις κάπες/παλτά/κουβέρτες, τα tweet παλτά, το υπερβολικό layering ιδανικό για τον χειμώνα και το 80’s vibe που βλέπουμε από τον οίκο Balmain. Χρώμα: Αυτήν τη σεζόν κυριαρχεί το καφέ σε όλες τις εκδοχές του. Είναι σίγουρα το νέο μαύρο. Δεν αποχωρίζομαι αυτή την εποχή: Το μαύρο μου δερμάτινο biker jacket. Στο Coffret θα δούμε: Πολλά φορέματα σε ρομαντικές δαντέλες και σε όλα τα χρώματα της σεζόν. Αποχρώσεις από σάπιο μήλο, μέχρι κόκκινο και κλασικό μαύρο. Στα πιο καθημερνά ρούχα παίζουν όλες οι αποχρώσεις του καφέ που πάνε χέρι με χέρι με όλες τις τάσεις του φθινοπώρου. Στυλιστικό φάουλ: Η πιστή αντιγραφή των τάσεων της μόδας όταν δεν συμφωνούν καθόλου με τον σωματότυπό μας. Δεν έχει σημασία αν «το φοράνε όλες στο Instagram και τα περιοδικά». Αν δεν σε κάνει να λάμπεις μην το βάλεις. Βασική αρχή: Τα κλασικά είναι πάντα τα πιο διαχρονικά και αυτό ισχύει και για ρούχα, παπούτσια, μακιγιάζ ακόμα και αρώματα. Αν έχεις ένα μαύρο δερμάτινο, ένα κόκκινο κραγιόν, ένα blazer, μια καμπαρντίνα, μια μαύρη τσάντα, κλασικές πέρλες, μπορείς να κτίσεις μια γκαρνταρόμπα προσθέτοντας νέα κομμάτια ανά σεζόν.

Φωτό: Δημήτρης Βαττής

 

Bianca Makris {Σχεδιάστρια κοσμημάτων}
Κρατάμε: Τα πάντα, δεν πετάμε τίποτα. Ανακυκλώνουμε με φαντασία. Τάσεις: Αγαπώ διαχρονικά το δέρμα και το κασμίρι. Χρώμα: προσωπικά δεν αποκλείω κανένα χρώμα, τα αγαπώ όλα. Δεν αποχωρίζομαι αυτή την εποχή: Το μαγιό μου, κολυμπώ μέχρι τον Νοέμβριο! Αγαπημένο αξεσουάρ: Τα μεγάλα σκουλαρίκια. Η νέα συλλογή Bianca Makris: Συνεχίζω να δημιουργώ κοσμήματα από μαργαριτάρια με ένα διαφορετικό twist. Κλασικό στυλιστικό λάθος: Στους δρόμους συνήθως προσέχω τα ωραία… Αυτό που δεν μου αρέσει είναι να βλέπω το ίδιο ρούχα ή αξεσουάρ φορεμένα ξανά και ξανά, παντού. Τα ίδια γυαλιά, τα ίδια chockers, τα ίδια ρούχα… Αυτό θα έλεγα πως είναι το μεγαλύτερο στυλιστικό μας λάθος. Όταν εμφανίζεται κάτι καινούριο το βλέπεις παντού επομένως όσο όμορφο κι αν είναι χάνει τη μοναδικότητα και την ταυτότητά του. Υπάρχει μια βασική αρχή που ακολουθώ πιστά και διαχρονικά για το στυλ: Να ντύνομαι σύμφωνα με την προσωπικότητά μου και φοράω αυτά που πιστεύω ότι μου ταιριάζουν ανεξάρτητα από τις τάσεις της μόδας. Τα πέντε κομμάτια που θεωρώ βασικά σε κάθε χειμερινή γκαρνταρόμπα είναι: Δερμάτινο παντελόνι, biker jacket, καμηλό παλτό από κασμίρι, oxford shoes, καμπαρτίνα. Φοράμε ό,τι μας αρέσει ή ό,τι μας πάει; Είναι εφικτό να συνδυάζουμε και τα δύο.

Φωτό: Xάρης Eυαγόρου

 

Στάλω Μακρίδου – {Σχεδιάστρια ρούχων και αξεσουάρ}
Κρατάμε: Δεν πετάμε τίποτα! Ακολουθούμε πάντα το δικό μας προσωπικό στυλ, αυτό που έχουμε διαμορφώσει μέσα από τα χρόνια, ανεξάρτητα από τις τάσεις της μόδας και κάθε χρόνο προσθέτουμε κάποια κομμάτια της σεζόν που θα το ανανεώσουν. Τάση που ξεχώρισα: Τα 80’s, με τους μεγάλους όγκους και τα prints. Χρώμα: Όλα. Ακόμη και το λευκό με το κίτρινο που θεωρούνται καλοκαιρινά, μπορούν να φορεθούν και το χειμώνα και να δείχνουν υπέροχα. Ειδικά φέτος που είναι πολύ στη μόδα. Αξεσουάρ: Οι τσάντες και τα jackets είναι η αδυναμία μου. Η συλλογή Stalo Markides: Περιλαμβάνει tailored jackets που παραπέμπουν σε εποχές και δημιουργούν μια πολύ κομψή σιλουέτα. Στιλιστικό λάθος: Να ακολουθούμε τυφλά κάποιες τάσεις χωρίς να τις περνάμε μέσα από την προσωπική μας αισθητική, καταλήγοντας να φοράμε όλες το ίδιο πράγμα με τον ίδιο τρόπο. Εύχομαι να εξαφανίζονταν: οι βελούδινες αθλητικές φόρμες και οι Ugg μπότες. Βασική αρχή: Να μην ισοπεδώνουμε την προσωπικότητά μας μπροστά σε κάθε νέα τάση που κυκλοφορεί. Τα απαραίτητα της σεζόν: Σακάκια και παλτά όλων των ειδών και στυλ. Το ντύσιμο: Λέει τα πάντα, για μας, αποκαλύπτει τις ευαισθησίες, τις ανασφάλειες, την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Φωτό: Παναγιώτης Μηνά

 

Filep Motwary – {author, fashion curator, photographer }
Τι κρατάμε και τι πετάμε αυτή τη σεζόν:
Πετάμε ό,τι δεν μας αφορά. Ό,τι θυμίζει κάτι άλλο από αυτό που είμαστε σήμερα. Τάση: Οι ματιέρες του Dries Van Noten με τον οποίο πρόσφατα πέρασα μια ολόκληρη μέρα στο ατελιέ του στην Αμβέρσα, όπου μου έδειξε όλα τα μυστικά του οίκου του. Αυτή είναι η χρονιά του: Yohji Yamamoto, αν και για μένα κάθε χρονιά του ανήκει. Κλασικό στυλιστικό λάθος στους δρόμους: Τα καυτά σορτς το καλοκαίρι και τα παλτά ένα νούμερο μικρότερα το χειμώνα. Εύχομαι να εξαφανιστεί από προσώπου γης: Το καλοκαίρι που μας πέρασε, μου ήταν δύσκολο να βλέπω τις παντόφλες με γούνα, με χάντρες και άλλα διακοσμητικά. Στους άντρες, τα sailor loafers και τις denim βερμούδες κάτω από το γόνατο. Γενικότερα όμως στη μόδα, όλα κάνουν κύκλο, σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Βασική αρχή στο ντύσιμο: Η αυτογνωσία. Πέντε κομμάτια που πρέπει να υπάρχουν στην γκαρνατόμπα μιας γυναίκας το χειμώνα: Ένα κλασικό παλτό ή μια καμπαρντίνα, μια κομψή φούστα κι ένα κλασικό μονόχρωμο πουκάμισο, ένα ψηλόμεσο παντελόνι και ένα ζευγάρι γόβες. Τι λέει για μας ο τρόπος που ντυνόμαστε; Το ντύσιμο είναι αυτό που εμείς θέλουμε να λέει στους άλλους. Επομένως το τι φοράμε είναι ο τρόπος που θέλουμε να μας εκλάβουν οι άλλοι.

Φωτό: Ιωάννα Χατζηανδρέου

 

Χρύσα Γρηγορίου – {Αρωματοποιός}
Κρατάμε: Oversized blazers, jeans, ανδρόγυνα παντελόνια, πολύ κοντά φορέματα συνδυασμένα με μυτερές γόβες, cowboy boots, δερμάτινα, neon χρώματα και πετάω οπωσδήποτε φλόραλ. Αγαπημένο αξεσουάρ: Tα πολύ μεγάλα σκουλαρίκια Balenciaga και τα cat eye γυαλιά ηλίου. Δεν αποχωρίζομαι ποτέ: μαύρο ψηλόμεσο παντελόνι σε κλασική γραμμή. Χρυσή συμβουλή ομορφιά: Aφιερώστε λίγα λεπτά το βράδυ σε ένα μικρό τελετουργικό ομορφιάς ξεκινώντας από το ντεμακιγιάζ και τροφοδοτώντας την επιδερμίδα με σέρουμ και κρέμες βαθιάς θρέψης, γιατί εκείνη την ώρα ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός της είναι περισσότερο ενεργός και έτσι έχει όλο τον χρόνο να αφομοιώσει όλες τις βιταμίνες που της παρέχεις. Το Floricienta Iuvenalis προτείνει για την εποχή: Tο «Coco & Rose» ένα λάδι σώματος με καρύδα και γλυκό τριαντάφυλλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα μαλλιά, aroma inhalers, «Cashmere» αρωματικά άλατα μπάνιου, μια πολυβιταμινούχα κρέμα προσώπου με κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε στο μακιγιάζ; Δεν προετοιμάζουμε σωστά την επιδερμίδα με μια βάση πλούσιας ενυδάτωσης και χρησιμοποιούμε λανθασμένο τόνο απόχρωσης.

Φωτό: Στέλιος Καλλινίκου

 

Χριστίνα Τσερκέζη – {fashion PR and communication expert}
Κρατάμε: Αγαπημένα basics και διαχρονικά κομμάτια. Ανακυκλώνουμε (δεν πετάμε) όσα δεν έχουμε φορέσει για πάνω από ένα χρόνο. Τάση: Αnimal prints, shearling coats, και δερμάτινα φορέματα επανέρχονται δυναμικά. Ξεχώρισα: Μεταλλιζέ, 80’s, καρό/tweed, sporty chic. Αγαπημένο αξεσουάρ: Τα μεταξωτά φουλάρια σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Μπορείς να αλλάξεις ένα σύνολο με την προσθήκη ενός και μόνο φουλαριού, στα μαλλιά, στο λαιμό, δεμένο στην τσάντα, στη μέση ως ζώνη πάνω από ένα blazer ή παλτό με ζώνη. Δεν αποχωρίζομαι:Τα κλασικά Chanel sling-backs, flats παντός είδους και αθλητικά για καθημερινά τρεχάματα. Στυλιστικό λάθος: Η υπερβολή στο ντύσιμο ή το άλλο άκρο, καθόλου προσπάθεια. Ένας κανόνας που μου αρέσει να σπάζω: Να συνδυάζω φαινομενικά αταίριαστα κομμάτια, όγκους, χρώματα, prints. Να σπάζω την επισημότητα μιας βραδινής εμφάνισης με ατημέλητα μαλλιά και να αναβαθμίζω μια καθημερινή εμφάνιση με jeans φορώντας crystal embellished bow kitten heels. Το μυστικό του στιλ: Να ανακαλύπτεις μια συγκεκριμένη φόρμουλα που σε αντιπροσωπεύει και από κει και πέρα να επενδύεις σε κομμάτια που αναβαθμίζουν το ίδιο στυλ.

Φωτό: Χάρης Κυπριανού

 

Ανδρέας Ζεν {make-up artist, fashion stylist
Οι τάσεις του μακιγιάζ:
Το φυσικό γυαλιστερό δέρμα, μεταλλικές σκιές σε ψυχρές αποχρώσεις. Συνεχίζουμε σταθερά να τονίζουμε τα χείλη με σκούρους χρωματισμούς όπως το κόκκινο, το μπορντό και το καφετί. Συνηθισμένο λάθος στο μακιγιάζ: Η υπερβολή. Όταν χάνουμε το μέτρο και βάζουμε υπερβολική ποσότητα βάσης, σχηματίζουμε και χρωματίζουμε πολύ έντονο το φρύδι, το παρακάνουμε με το μπρονζέ, το ρουζ, το μακιγιάζ του ματιού. Μεγαλώνοντας: Πρέπει να αποφεύγουμε τα πολύ ματ προϊόντα στην επιδερμίδα, όπως οι βαριές πούδρες που τονίζουν περισσότερο τις ρυτίδες. Αντιθέτως οι σκιές και τα κραγιόν πρέπει να είναι ματ.  Οι ιριδίζουσες αποχρώσεις που ταιριάζουν στις νεαρές ηλικίες δεν κολακεύουν το ώριμο πρόσωπο. Το χειμώνα: Αποφεύγουμε το κοραλλί, το ροζ και το γαλάζιο και όσο προχωράμε στους φθινοπωρινούς μήνες επιστρέφουμε στο μπορντό, το βαθύ κόκκινο, το δαμασκηνί και τις γήινες αποχρώσεις. Χρώματα: Μεταλλιζέ χρυσό και ασημί.

Φωτό: Στέλιος Καλλινίκου

 

Παναγιώτης Ασσιώτης {κομμωτής}
Οι κυρίαρχες τάσεις στα μαλλιά αυτής της σεζόν: Οι γυναίκες καλούνται να υιοθετήσουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους και να ακολουθήσουν τους φυσικούς τους τόνους. Αντί λοιπόν να προσπαθήσετε να τροποποιήσετε ό,τι σας έδωσε η φύση προσπαθήστε να τα αναδείξετε. Το dirty blonde με τις σκούρες ρίζες είναι ένα από τα δημοφιλέστερα trends για τη νέα σεζόν. Το πλατινέ χρώμα είναι διαχρονικό και είναι πάντα στη μόδα. Η μόδα επίσης προστάζει ανάλαφρα χτενίσματα, χαλαρά πιασίματα και φυσικούς κυματισμούς. Συνηθισμένο λάθος: Να χρησιμοποιούμε σίδερο για τα μαλλιά στο σπίτι. Trend που εύχομαι να μην επιστρέψει ποτέ: Τα πολύ στημένα χτενίσματα. Όσο μεγαλώνουμε: Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στα μαλλιά του ανεξαιρέτου ηλικίας, ανάλογα με το στυλ και τον χαρακτήρα του. Φτάνει να το υποστηρίζει. Ένα άσχημο κούρεμα ή χτένισμα: Μπορεί να καταστρέψει μία ωραία εμφάνιση. Το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Φροντίδα: Μετά την καλοκαιρινή ταλαιπωρία και φθορά των μαλλιών, χρειαζόμαστε σίγουρα καλή ενυδάτωση. Και μερικές ιδέες για να έχουμε πάντα γερά και υγιή μαλλιά: Να μην αλλάζουμε συχνά το χρώμα στα μαλλιά μας. Να προσέχουμε τα κτενίσματα που κάνουμε στο σπίτι με το σίδερο μαλλιών, να χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας προϊόντα αναδόμησης και ενυδάτωσης και να πίνουμε πολύ νερό.

Φωτό: Αλέξανδρος Σταυρινός

 

Γεωργία Μοδίτη {Σχεδιάστρια Μόδας}
Κρατάμε: εκείνα τα κομμάτια που όταν τα πλένεις δεν αντέχεις να περιμένεις να στεγνώσουν για να τα ξαναφορέσεις, να τα κρατήσεις οπωσδήποτε. Τα υπόλοιπα μην τα πετάς αλλά ανακύκλωσέ τα. Τάση της σεζόν: τα δερμάτινα φορέματα. Δεν αποχωρίζομαι: το γαλάζιο πλισέ Georgia Moditi σετ, από την περσινή καλοκαιρινή μου κολεξιόν. Αγαπημένο αξεσουάρ: κλιπ για τα μαλλιά. Η συλλογή Georgia Moditi: από χρώματα κυριαρχούν το κόκκινο, το γκρίζο, το καμηλό και το ροζ. Συνηθισμένο λάθος: να φοράμε το λάθος νούμερο σε παπούτσια. Εύχομαι να εξαφανίζονταν: τα ψεύτικα κοσμήματα. Βασική αρχή για διαχρονικό ντύσιμο: νιώθω πολύ καλά με τις μονοχρωμίες σε total looks. Ένας στυλιστικός κανόνας που χαίρομαι να σπάζω: δεν με ενδιαφέρει να σπάσω κάποιο κανόνα έτσι δεν τους υπολογίζω κιόλας. Πέντε κομμάτια που είναι βασικά σε μια χειμερινή γκαρνταρόμπα: λευκό πουκάμισο, oversized sweaters, κάλτσες, καλτσόν, δερμάτινο φόρεμα. Φοράμε ό,τι μας αρέσει ή ό,τι μας πάει; Το ντύσιμο πέρα από αναγκαίο με τα σημερινά δεδομένα είναι και μια μορφή έκφρασης. Είναι λοιπόν σημαντικό ο καθένας και η καθεμιά μας να αισθάνεται ελευθέρα να εκφραστεί όπως θέλει. Τι λέει για μας ο τρόπος που ντυνόμαστε; Είναι σίγουρα ένας τρόπος επικοινωνίας με τους άλλους αλλά το πώς θα εισπράξουν το μήνυμα εξαρτάται από αυτούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS