Montblanc Patron of Art Edition – Peggy Guggenheim: Φόρος τιμής σε έναν εκκεντρικό υποστηρικτή της σύγχρονης τέχνης

Montblanc Patron of Art Edition – Peggy Guggenheim: Φόρος τιμής σε έναν εκκεντρικό υποστηρικτή της σύγχρονης τέχνης

Montblanc Patron of Art Edition – Peggy Guggenheim: Φόρος τιμής σε έναν εκκεντρικό υποστηρικτή της σύγχρονης τέχνης

Ως μέρος της συνεχούς δέσμευσής της να συμμετέχει ενεργά στην προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, η Montblanc έχει αναγνωρίσει για πάνω από 25 χρόνια την ανεκτίμητη συμβολή των υποστηρικτών της τέχνης της σύγχρονης εποχής σε 17 χώρες, με το περίβλεπτο βραβείο Montblanc de la Culture Arts Patronage. Κάθε χρόνο, για να συμπέσει με το βραβείο, ένα μοναδικό εργαλείο γραφής περιορισμένης έκδοσης, εμπνευσμένο από έναν ιστορικό υποστηρικτή των τεχνών, ανατίθεται για να τιμήσει τους σύγχρονους υποστηρικτές.

Η Montblanc Patron of Art Edition 2016 αποτίνει φόρο τιμής στην εξαιρετική κληρονομιά ενός από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες τέχνης και εκθέτες της τέχνης του 20ου αιώνα, την Peggy Guggenheim, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην προστασία της τέχνης της εποχής, ανακαλύπτοντας και καλλιεργώντας νέα ταλέντα, ενώ έκτιζε μια σημαντική συλλογή με έργα τα οποία στεγάζονται σήμερα σ’ ένα μουσείο της Βενετίας, που φέρει ακόμα το όνομά της. Γεννημένη το 1898 στη Νέα Υόρκη, η ανιψιά του Solomon R. Guggenheim του επώνυμου ιδρυτή του Μουσείου Guggenheim, άφησε την Αμερική για το μποέμ Παρίσι, όπου εισήχθη στην avant-garde σκηνή της τέχνης από τον καλλιτέχνη Marcel Duchamp. Έγινε υποστηρικτής πολλών νέων καλλιτεχνών της αφηρημένης και σουρεαλιστικής τέχνης, των οποίων τα έργα παρουσιάστηκαν σε Ευρώπη και Αμερική, και αναγνωρίζεται η συμβολή της στη διαμόρφωση της διεθνούς σταδιοδρομίας μερικών από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα όπως οι Καντίνσκι, Pollock και Ernst. Η Montblanc αποτίνει φόρο τιμής στη μεγάλη υποστηρίκτρια της τέχνης του 20ού αιώνα με ένα Patron of Art Edition με σχεδιαστικές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τη ζωή της που ήταν γεμάτη χρώμα και την μακροχρόνια κληρονομιά της ως μιας από τους μεγάλους υποστηρικτές της εποχής της.

guggenheim1

Περιορισμένη σε μόλις 81 κομμάτια, ως αναφορά στην ηλικία στην οποία πέθανε, η Montblanc Patron of Art Peggy Guggenheim Limited Edition 81 είναι ένας προσωπικός φόρος τιμής στη ζωή της από την άφιξή της στην Ευρώπη ως τη μετέπειτα ζωή της στη Βενετία. Δημιουργημένος στο Montblanc Artisan Atelier με τα καλύτερα υλικά και διαμορφωμένο από εξειδικευμένους τεχνίτες, ο σχεδιασμός του οργάνου γραφής είναι εμπνευσμένος από το στυλ art deco που περιέβαλλε την συλλέκτρια καθώς έφτανε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1920, με καθαρές γραμμές που σχηματίζουν το ευθύ σχήμα του καπακιού, του κλιπ και του βαρελιού. Παραπέμποντας στο ταλέντο της να εντοπίζει μεγάλους καλλιτέχνες, η σκελετοποιημένη ατόφια σαμπανιζέ χρυσή Au 750 δομή του κυλίνδρου αντανακλά τις επιβλητικές πύλες στην είσοδο της Συλλογής Guggenheim στη Βενετία, που δημιουργήθηκε από τη παραγωγικότατη γλύπτρια του μοντερνισμού Claire Falkenstein. Ο ιστός από σιδερένια κλαδιά που επεκτείνονται γύρω από κομμάτια βενετσιάνικου γυαλιού έχουν αναδημιουργηθεί με έξοχη δεξιοτεχνία.

Το κλιπ σε σχήμα κεφαλιού λιονταριού αναφέρεται στο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της πόλης όπου η Peggy Guggenheim επέλεξε να στεγάσει τη συλλογή της, ενώ το μοτίβο στο δαχτυλίδι του καπακιού υπενθυμίζει ορισμένες γραφικές λεπτομέρειες που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του ενετικού παλατιού-μουσείου του Guggenheim. Ένα κόκκινο λακαριστό ένθετο σπιράλ είναι εμπνευσμένο από τους χαρακτηριστικούς ριγέ πάσσαλους αγκυροβόλησης που υπάρχουν τα κανάλια της Βενετίας. Στο πάνω μέρος του καπακιού, το έμβλημα της Montblanc είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, μια επιλογή υλικού που αντικατοπτρίζει την διακριτική μαρμάρινη πρόσοψη του «palazzo». Ως μια αναφορά στο πολύ ιδιαίτερο στυλ της, το σαμπανιζέ-χρυσό σε σήμα σκελετού καπάκι με το μαύρο υπόστρωμα από βερνίκι συλλαμβάνει την προτίμησή της για το μοτίβο ζέβρας που χρησιμοποίησε απλόχερα σε όλο το «palazzo» της. Σύμβολο της πληθωρικής της προσωπικότητας, τα εντυπωσιακά γυαλιά που αγαπούσε να φορά αιχμαλωτίζονται στην κομψή χάραξη πάνω στην χειροποίητη Au 750 χρυσή μύτη.

gugenheim

Η τέχνη που ανακάλυψε και προώθησε η Peggy Guggenheim είναι η έμπνευση πίσω από το Montblanc Patron of Art Peggy Guggenheim Limited Edition 888, με ένα εμπνευσμένο από την art-deco γεωμετρικό μοτίβο να κοσμεί το κόκκινο λακαρισμένο και επικαλυμμένο με ρουθήνιο καπάκι και κύλινδρο. Τα χαραγμένα κεφάλια λιονταριών πάνω στον δακτύλιο του καπακιού είναι εμπνευσμένα από το εξωτερικό του “Palazzo Venier dei Leoni”, το σπίτι της Penny για 30 χρόνια, πλούσια διακοσμημένο με αυτό το σύμβολο της Βενετίας. Ο δακτύλιος του καπακιού έχει διακοσμηθεί με 10 γρανάτες στα μάτια των λιονταριών, ενώ ο κώνος, σχεδιασμένος όπως τους κόκκινους και λευκούς πάσσαλους αγκυροβόλησης που βρίσκονται στις πλωτές οδούς της Βενετίας, με κόκκινο χρυσό και ημιδιαφανές κόκκινο βερνίκι, φέρει ένα εξαιρετικό διαμαντένιο δαχτυλίδι στο τέλος του. Στο πάνω μέρος του καπακιού αυτού του εργαλείου γραφής, εμπνευσμένου από την τέχνη, βρίσκεται το έμβλημα της Montblanc σε άσπρο μάρμαρο.

Οι πατούσες, χαραγμένες πάνω στη μύτη από ατόφιο χρυσό Au750, υπενθυμίζουν την ιδιαίτερη αγάπη που είχε στους 14 σκύλους της ράτσας Lhasa Apso. Τα «αγαπημένα παιδιά» της Peggy Guggenheim, που τη συνόδευαν στις διαδρομές της με τη γόνδολα στο Grand Canal, ενταφιάστηκαν δίπλα από την εκκεντρική τους ιδιοκτήτρια στους κήπους του «palazzo» της.
Μέσα από τη μεγάλη δεξιοτεχνία, η Montblanc μοιράζεται την ιστορία της γυναίκας που υπερασπίστηκε τόσους πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες με πάθος και αποφασιστικότητα. Η συνεισφορά της Peggy Guggenheim στην πολιτιστική ζωή είναι αναμφισβήτητη, καθώς εντάσσεται σε μια μικρή ομάδα ιστορικών υποστηριχτών των τεχνών που έχουν τιμηθεί με το Montblanc Patron of Art Limited Edition. Ένα εργαλείο γραφής, σχεδιασμένο για να συμπίπτει με το Montblanc de la Culture Arts Patronage Award, το μοναδικό αναγνωρισμένου κύρους πολιτιστικό βραβείο που απονέμεται από το 1992 σε 17 χώρες και τιμά τους σημερινούς προστάτες των τεχνών που εξακολουθούν να επιτρέπουν στις τέχνες να ανθίζουν, διαθέτοντας με ανιδιοτέλεια οικονομικούς πόρους, χρόνο και ενέργεια σε πολιτιστικά προγράμματα. Κάθε χρόνο, μια ανεξάρτητη επιτροπή εξεχουσών προσωπικοτήτων επιλέγει και βραβεύει αυτούς τους παγκόσμιους υποστηρικτές του πολιτισμού της εποχής μας. Ανάμεσα στους προηγούμενους νικητές βρίσκονται ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και η Yoko Ono, που όχι μόνο βραβεύθηκαν με ένα βραβείο για να υποστηρίξουν τα προγράμματά τους, αλλά και με το πρόσφατο Patron of Art Limited Edition, αφιερωμένο σε έναν από τους μεγάλους ιστορικούς υποστηριχτές της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είναι η απαράμιλλη Peggy Guggenheim.

Πληροφορίες: Montblanc Boutique Nicosia – Limassol – Tηλ: 22897361

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *