Μωρό μετά τα 45

Μωρό μετά τα 45

Μωρό μετά τα 45
Φωτογραφία: 123rf.com

Η Rachel Weiss το έχει κάνει να φαίνεται εύκολο,  η Μανίνα Ζουμπουλάκη το έχει προσγειώσει με χιούμορ και ο δρ Ανδρέας Σταυρούλης εξηγεί την πλευρά της επιστήμης.  Μία γυναίκα που γίνεται μητέρα μετά τα 45 θα πει πως έχει αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα στις επιθυμίες της αντί σε ένα κοινωνικό ταμπού. Γι’ αυτό ας ακουμπήσουμε στο πάτωμα τις προκαταλήψεις.

«Εγώ στην ηλικία σου είχα δυο παιδιά» άκουσες ξανά και ξανά από μαμάδες, γιαγιάδες, θείες και γειτόνισσες, επιστρέφοντας ξημερώματα από το club και βρίσκοντάς τες όλες μαζεμένες στην κουζίνα να βουτάνε κουλουράκια στον πρωινό καφέ τους. Ναι, κάποτε οι γυναίκες στα 25 και στα 30 είχαν ήδη από δύο έως τέσσερα παιδιά, ενώ σήμερα στις αντίστοιχες ηλικίες έχουν το πολύ ένα κατοικίδιο, δόσεις φοιτητικού δανείου και hangover. Δεν είμαστε καλύτερα σήμερα, ούτε όμως χειρότερα, απλώς είμαστε αλλιώς και το μόνο που δεν φαίνεται να έχει ακόμη προλάβει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα –θα του πάρει μερικούς αιώνες ακόμα- είναι το βιολογικό μας ρολόι. Κάποιες από μας γύρω στα 40 ίσα που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τη μητρότητα, ενώ άλλες βιώνουμε ένα δεύτερο ξεκίνημα, με ένα νέο γάμο και το ενδεχόμενο ενός μωρού με τον καινούριο σύντροφο. Τα καλά νέα είναι ότι με την εξέλιξη της επιστήμης, ακόμη και γυναίκες που έχουν περάσει τα 45 μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, είτε χρησιμοποιώντας μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είτε ακόμη και χωρίς ενισχύσεις, αλλά με στενή ιατρική παρακολούθηση.

Η Δανή ηθοποιός Brigitte Nielsen, αφού απέκτησε τέσσερις γιους από προηγούμενους γάμους –μεταξύ των οποίων με τον Silvester Stallone- αποφάσισε να φέρει στον κόσμο το πέμπτο της παιδί, με τον 39χρονο σύζυγό της. Γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μερικές εβδομάδες αργότερα, έκλεισε τα 55 της χρόνια. Απαντώντας προληπτικά σε αυτούς που είχαν έτοιμο το επικριτικό σχόλιο στην άκρη της γλώσσας, είπε: «Βρείτε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους και παλέψτε γι’ αυτό». Ακόμη και αν το δικό της παράδειγμα είναι κάπως τραβηγμένο, ο αριθμός των γυναικών που αποκτούν παιδί μετά τα 40 έχει αυξηθεί κατά… 30 φορές από το 1980 μέχρι σήμερα.

Αυτό που φαίνεται πως δεν «ακολουθεί» όμως με τους ίδιους ρυθμούς τη γυναικεία επιθυμία για παιδί είναι η ίδια η φύση καθώς οι πιθανότητες μιας υγιούς εγκυμοσύνης χωρίς βοήθεια μετά τα 42 χρόνια πέφτει στο 10%. Βεβαίως υπάρχει κι η επιστήμη… Οι κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες μεταξύ 40 και 45 ετών έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 15 χρόνια και αρκετά διαδεδομένο πια σε νεαρές γυναίκες είναι να αποφασίζουν να καταψύξουν τα υγιή τους ωάρια ώστε να τα έχουν φυλαγμένα για το μέλλον. Με τον τρόπο που φθίνει η γονιμότητα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά και την αύξηση των γυναικών που περνούν τα 40 χωρίς να έχουν προχωρήσει σε μια συντροφική σχέση ή και γάμο, μάλλον πολύ καλά κάνουν.


Brigitte Nielsen

Ποτέ δεν είναι αργά;
Η Gwen Stefani έγινε μητέρα στα 45, η Halle Berry στα 46 και η Rachel Weisz στα 48 της πρόκειται να γεννήσει πολύ σύντομα το δεύτερο παιδί της με τον νέο της σύντροφο Daniel Craig. Με τις υπέροχες στυλάτες καμπαρντίνες της, την υπέροχη σιλουέτα με την κοιλιά της να ξεπροβάλλει από σινιέ τουαλέτες στο κόκκινο χαλί, μιλά με λαχτάρα για τον «νέο άνθρωπο» που θα έρθει σύντομα στη ζωή τους κάνοντάς το να φαίνεται τόσο εύκολο όσο μια βόλτα σε ηλιόλουστη παραλία.


Gwen Stefani

Τίποτα όμως δεν θα είναι εύκολο αν αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα παιδί στο παρά τσακ της εμμηνόπαυσης. Πέρα από τον κοινωνικό περίγυρο που θα σε περιλούσει με όλο το μούδιασμα της αμφισβήτησης για την επιλογή σου, θα έχεις να αναμετρηθείς με την αγωνία των στατιστικών για τους αυξημένους κινδύνους. Οι λέξεις προεκλαμψία, υπέρταση, διαβήτης, γενετική ανωμαλία, είναι μερικές από αυτές που θα ακούσεις να απαριθμεί η/ο γυναικολόγος σου. Υπολογίζεται ότι μόλις 5 στις 100 γυναίκες άνω των 45, δίχως ιστορικό υπογονιμότητας, μπορούν να μείνουν έγκυοι με φυσικό τρόπο αλλά μόλις 1-3% από αυτές θα καταφέρουν να γεννήσουν ένα υγιές μωρό. Ωστόσο, κάθε υγιής γυναίκα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας μπορεί να αποκτήσει μωρό, είτε με δικά της κατεψυγμένα ωάρια ή έμβρυα, είτε με ωάρια από δότρια. Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι να βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα υγείας. Να μην καπνίζει, να έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος, να μην πάσχει από χρόνιες παθήσεις και να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση.


Halle Berry

«Το να μπορέσει να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί μετά την ηλικία των 40 και των 45 είναι μια σύγχρονη ιατρική και κοινωνική πραγματικότητα», λέει ο δρ Ανδρέας Σταυρούλης, εξειδικευμένος σε θέματα υπογονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Είναι γνωστό ότι η γονιμότητα μίας γυναίκας μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 37, όμως με τις σημερινές επιλογές δεν είναι αδύνατο να αποκτήσει ένα υγιές παιδί». Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές και οι εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι με το μέρος μας. «Η κατάψυξη ωαρίων αλλά και η δωρεά ωαρίων είναι δύο από τις επιλογές που υπάρχουν, αλλά σε κάθε περίπτωση κάθε τι πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά και ο γιατρός είναι απόλυτα ειλικρινής δίνοντας όλα τα δεδομένα στη γυναίκα για να αποφασίσει. Αυτές οι διαδικασίες είναι αρκετά πολυέξοδες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο της εκμετάλλευσης της επιθυμίας μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί. Πρέπει κάθε στιγμή να έχει όλα τα δεδομένα μπροστά της». Έτσι κι αλλιώς αυτή η απόφαση φέρει τόσα βαρίδια μαζί της που για να την πάρει μια γυναίκα και να την σηκώσει, πάει να πει πως έχει ήδη μετρήσει καλά τις δυνάμεις της και της αντοχές της, έχει εισπράξει τα σηκωμένα φρύδια και τα στραβωμένα στόματα και έχει αποφασίσει ότι την παίρνει να τα αγνοήσει.


Rachel Weisz

Μανίνα  Ζουμπουλάκη, Συγγραφέας – δημοσιογράφος
Όταν γέννησε δίδυμα στα 47 της χρόνια, όλο το σύμπαν είχε γνώμη για τη ζωή της και τις επιλογές της. «Ναι, όταν γέννησα τα δίδυμα είχε στηθεί ένα ολόκληρο debate κατά πόσο «είναι σωστό» ή «δεν είναι σωστό». Και φυσικά όλο αυτό ήταν μια τρέλα. Έχω ένα φίλο που έκανε παιδιά στα 50 του και του την πέφτανε όλοι και του λέγανε «μα θα ζεις όταν η κόρη σου γίνει 20 χρόνων;». Μου είχε φανεί τόσο κακό αυτό. Και ξέρεις ποια είναι η ειρωνεία; Ότι η γυναίκα του που ήταν δέκα χρόνια νεότερη πέθανε πρόωρα και αυτός σήμερα μεγαλώνει τα παιδιά μόνος. Πραγματικά δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Αλίμονο αν ζούμε τη ζωή μας έτσι… Ναι, σαφώς μπορεί να πεθάνω αύριο, όμως, αυτό μπορεί να συμβεί και σε μια 30χρονη. Και για να κάνεις τα παιδιά στα 47 σου θα πει ότι τα θέλεις δεν είναι για πλάκα… Ο γιος μου, από τον πρώτο μου γάμο, είναι σήμερα 24 χρόνων. Μια ζωή είχε φαγωθεί ότι θέλει αδελφάκι και τώρα με τα δίδυμα, που είναι 10 χρόνων, έχει τρελαθεί. Σαφώς είναι πολύ διαφορετική η μητρότητα σ’ αυτή την ηλικία. Είμαι πολύ πιο cool σήμερα από ό,τι ήμουν με τον γιο μου. Τότε θυμάμαι ότι συχνά τα έχανα, έκλαιγα, νευρίαζα, δεν ήξερα τι να κάνω. Τώρα δεν φωνάζω, δεν ξεσυνερίζομαι τα παιδιά, πράγματα που δεν ήξερα τότε. Δεν είχα ιδέα πώς να χειριστώ αυτό το ρόλο, δούλευα και σαν το σκυλί, είχα πολλά στο κεφάλι μου και δεν είχα κανέναν να μου πει το απλό μη σκας, έτσι είναι, θα περάσει. Ίσως δεν μπαίνεις και πολύ συνειδητοποιημένα σ’ αυτό το ρόλο μερικές φορές, απλώς σου έρχεται ένα παιδί και λες οκ».


Μάνια Ζουμπουλάκη

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 268

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *