Mπορεί το κακό σεξ να καταστρέψει μια σχέση; Τρία σεξουαλικά σενάρια γάμου και λύσεις διάσωσης!

Mπορεί το κακό σεξ να καταστρέψει μια σχέση; Τρία σεξουαλικά σενάρια γάμου και λύσεις διάσωσης!

Mπορεί το κακό σεξ να καταστρέψει μια σχέση; Τρία σεξουαλικά σενάρια γάμου και λύσεις διάσωσης!
Φωτογραφία: 123rf.com

Μπορεί το κακό σεξ να καταστρέψει τη σχέση;  Κι αντίστοιχα, η φλογίτσα του πάθους που τρεμοπαίζει ξεχασμένη στη γωνία, δίπλα από τον νεροχύτη με τις άπλυτες κατσαρόλες, μπορεί να ξαναφουντώσει; Υπάρχουν τρία βασικά σενάρια στο γάμο. Κι εμείς σου προτείνουμε λύσεις διάσωσης όποιο κι αν είναι το δικό σου.

Από την Τώνια Σταυρινού

Έχεις δει τις ταινίες: Το ζευγάρι τρελαμένο από επιθυμία τραβολογά τα ρούχα του μανιασμένα, στροβιλίζεται χτυπώντας στα έπιπλα σαν να παίζουν ερωτική τυφλόμυγα, μέχρι που σωριάζονται στο κρεβάτι και η κάμερα στρίβει διακριτικά προς το ταβάνι… Με το που πέφτουν τα ρύζια της γαμήλιας τελετής και πέφτει το πλάνο όπου το ζευγάρι συζητά πού θα βάλει την κρεμάστρα για τα παλτά στο σαλόνι, η κάμερα έχει φύγει από τη ζωή τους αφήνοντάς μας να υποψιαζόμαστε μόνο ότι η συνέχεια θα κυλήσει όπως πάνω- κάτω την ξέρουμε όλοι. Το σεξ δεν θα έχει πια τις διαστάσεις του τυφώνα Κατρίνα αλλά την οικειότητα και την ευχάριστη δροσιά μιας ήσυχης καλοκαιρινής μπόρας που καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τη σκόνη της ρουτίνας και της φθοράς στη σχέση του ζευγαριού. Τι γίνεται όμως όταν οι δροσερές ψιχάλες μετατρέπονται σε σκέτη ψυχρολουσία; Όταν το σεξ γίνεται εκνευριστικά βαρετό ή όταν σε αφήνει με το βαθύ κενό του ανικανοποίητου; «Το σεξ, όπως και η ίδια η σχέση, κάνει κύκλους», λέει ο εκπαιδευτικός ψυχολόγος Βασίλης Παυλή. «Δεν είναι κάτι στατικό και επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, εξωγενείς αλλά και εσωτερικούς, επομένως είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να είναι καλό και κάποιες λιγότερο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό σε κάθε φάση να κουβεντιάζουμε να λέμε τι θέλουμε, τι μας αρέσει, τι μας ρίχνει, τι περνάμε εσωτερικά ώστε να κρατάμε την επικοινωνία ζωντανή και να μη χανόμαστε. Η σεξουαλικότητα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και μεταβάλλεται. Έτσι δεν μας αρέσουν κατ’ ανάγκη τα ίδια πράγματα εφ’ όρου ζωής. Γι αυτό κι είναι σημαντικό οι ανάγκες μας να εκφράζονται και να εισακούονται όπως και οι ανάγκες του/της συντρόφου μας». Μερικά συχνά σενάρια γάμου, σεξ και καταστροφής από τα οποία περνάμε οι περισσότεροι, είναι τα ακόλουθα:

Σενάριο πρώτο: Τα φιλαράκια
Γνωριστήκατε στο λύκειο κι έκτοτε τα κάνατε όλα μαζί: σπουδές, πάρτι, μεθύσια, ταξίδια, σε μια σχέση τόσο αρμονική και αλληλοεξαρτημένη που θυμίζει δυο λωρίδες από ζυμάρι που μπλέκονται σε ένα νόστιμο στριφτάρι με σοκολάτα ψημένο στους 200°C της ζωής. Ο ένας συμπληρώνει τις φράσεις του άλλου, αγκαλιάζεστε σαν λούτρινα αρκουδάκια και αγαπιέστε βαθιά σαν… αδέρφια. Το σεξ υπήρξε παθιασμένο (κάπου εκεί πριν την ορκωμοσία του πτυχίου αν θυμάσαι όταν είχατε «χαθεί» για λίγο από τους φίλους για να βρεθείτε στο δωμάτιό του στη φοιτητική εστία και να το κάψετε) αλλά στην πορεία όταν το πάθος γειώθηκε στην καθημερινότητα χάθηκε η χημεία. «Το θέμα της ερωτικής χημείας που εξασθενεί και κατ’ επέκταση της σεξουαλικής επιθυμίας που φθίνει είναι το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο για καλό σεξ στη μακροχρόνια σχέση», λέει ο Βασίλης Παυλή. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να κινούμαστε γύρω-γύρω από το πρόβλημα χωρίς να το ακουμπάμε, αλλά να ανοίξουμε μια καθαρή συζήτηση, χωρίς να αποκλείουμε την παρουσία κάποιου ειδικού. Η ερωτική χημεία δεν είναι τίποτ’ άλλο από συναισθήματα, επομένως ένας ανοικτός κι ειλικρινής διάλογος που θα μας φέρει κοντά, θα μας δώσει το περιθώριο να εξερευνήσουμε τη σεξουαλική μας διάθεση. Αυτός ο διάλογος θα πρέπει να φτάσει και σε μια κοινή απόφαση για το τι θα γίνει αν η ερωτική επιθυμία δεν επιστρέψει. Για κάποιους ανθρώπους ίσως αυτό είναι λόγος χωρισμού, για κάποιους όχι. Δεν υπάρχουν κανόνες. Οι άνθρωποι δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι ούτε έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες».

Σενάριο δεύτερο: νύχτες με τον εχθρό μου
Κάθε βράδυ που επιστρέφει από τη δουλειά και ακούς την πόρτα να κλείνει πίσω του, ξέρεις ότι η ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα του σπιτιού φεύγει από το παράθυρο… Νεύρα, ειρωνεία, ένταση, αμφισβήτηση, παθητική εχθρότητα ή ακόμη και σκέτη ουδέτερη και παγερή αδιαφορία είναι ικανά να βάλουν την καλή σου διάθεση –και σταδιακά όλη σου τη ζωή- στον γύψο. «Κάποιες φορές το κακό σεξ αντικατοπτρίζει απλά μια κακή σχέση», λέει ο κ. Παυλή. «Όταν έχουμε γενικότερα προβλήματα στη συμβίωση, καθημερινό άγχος, οικονομικό άγχος, αδιαφορία του συντρόφου μας και προπαντός έλλειψη επικοινωνίας, είναι αναπόφευκτο να επηρεαστεί η ερωτική μας ζωή. Οι εξωγενείς παράγοντες όταν δεν βρίσκουν μια καλή επικοινωνία μπορεί να βλάψουν συνολικά μια σχέση. Για παράδειγμα μία απόλυση από τη δουλειά, ένας θάνατος στην οικογένεια, η γέννηση ενός παιδιού που μας βρίσκει απροετοίμαστους για τη στέρηση της ελευθερίας μας, οι αλλαγές στο σώμα και στον ύπνο μιας γυναίκας, οι δυσκολίες του μητρικού και του πατρικού ρόλου που δεν ήταν τελικά όπως τον περιμέναμε, μπορούν να ταράξουν τις ισορροπίες μας». Η λύση σε κάθε περίπτωση είναι να αποφασίσουμε αν αυτή η σχέση αξίζει να σωθεί. Μετά από μια απιστία, για παράδειγμα όταν η εμπιστοσύνη κλονίζεται ή όταν το ένα από τα δύο άτομα στη σχέση συστηματικά αδιαφορεί για τις ευθύνες του φορτώνοντας όλο το βάρος στον άλλο, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θέλουμε και αν αξίζει να σώσουμε τη σχέση. «Αν η απάντηση είναι και από τους δύο θετική, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν μπορεί να είναι όμως απόφαση του ενός. Ένας ειδικός, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορέσει να βοηθήσει πολύ».

Σενάριο τρίτο: εμείς οι δυο σαν ένα
Ναι, κάποιες φορές τον χρησιμοποιείς σαν σάκο του μποξ για να βγάζεις τα νεύρα σου, ναι πάλι κάνει αυτό τον σπαστικό ήχο με τα δάχτυλα που σε εκνευρίζει, ναι διαφωνείτε ακόμη αν θα πάρετε σκύλο και ρίχνετε εχθρικά πυρά για το πλύσιμο των πιάτων, αλλά όταν βυθίζεστε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου κάτω από την κουβέρτα είστε τόσο… μαζί που αισθάνεστε αήττητοι. «Οι άνθρωποι που έχουν υγιή επικοινωνία μπορούμε να πούμε ότι έχουν και καλύτερες ερωτικές σχέσεις. Εκφράζουν τις ανάγκες τους, μοιράζονται τις ευθύνες, σέβονται ο ένας τον άλλο και ως επακόλουθο, το καλό σεξ περνά στη φυσιολογία. Μαθαίνεις δηλαδή να κάνεις καλό σεξ με τον άλλο, άρα συνδέεις το άτομο με το καλό σεξ και αυτό γίνεται εξαρτημένη μάθηση. Έχουμε συνδέσει δηλαδή εγκεφαλικά ο ένας τον άλλο με καλό σεξ», εξηγεί ο κ. Παυλή. Στη διάρκεια μιας σχέσης σίγουρα μπορεί να προκύψουν ζητηματάκια. Πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες, μπορεί να πέσουμε στη λούμπα και μιας εσωτερικής κρίσης (κατάσταση «έχω κάτι δικά μου»). Σε κάποια φάση της ζωής μας μπορεί να αναπτύξουμε διάφορες ανασφάλειες, είτε για το σώμα μας, είτε για τις σεξουαλικές μας επιδόσεις, αλλά και κάποια ιατρικά προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία, η κατάθλιψη, η πτώση της λίμπιντο με την εμμηνόπαυση και άλλα. «Υπάρχουν πέντε στάδια στον κύκλο της σεξουαλικής αντίδρασης όπως καταγράφεται στις διεθνείς έρευνες», εξηγεί ο κ. Παυλή.

«Είναι η επιθυμία, η διέγερση, η σταθερή περίοδος, ο οργασμός και το στάδιο λύσης. Το καθένα αλλά και όλα μαζί επιδρούν τόσο στη σεξουαλική όσο και στη συναισθηματική και γνωστική κατάσταση του ζευγαριού. Για παράδειγμα, το στάδιο της επιθυμίας τόσο για τον άντρα όσο και για τη γυναίκα αποτελεί μια μορφή απόδειξης και αυτοενίσχυσης ότι εξακολουθεί να είναι ποθητός/-η στο σύντροφό του/-ης. Το στάδιο της διέγερσης και της σεξουαλικής ικανοποίησης, επιτρέπει στους συντρόφους να έρθουν συναισθηματικά, γνωστικά και σωματικά πιο κοντά εξερευνώντας τις ερωτικές του φαντασιώσεις. Το στάδιο της λύσης επαναπροσδιορίζει την ψυχοσωματική σχέση του ζευγαριού και επιδρά θετικά τόσο στο συναισθηματικό δέσιμο του ζευγαριού αλλά λειτουργεί και ως ένα είδος ενίσχυσης, αναζωογόνησης της σχέσης».

Επομένως στο ερώτημα «πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση» η απάντηση είναι ότι καθορίζει την ποιότητά της αλλά και αντίστροφα. «Μέσω του καλού σεξ, όπως αυτό το ορίζουν οι δυο σύντροφοι, το ζευγάρι έρχεται κοντά, όχι μόνο σε σωματικό επίπεδο αλλά σε νοητικό και συναισθηματικό. Έτσι το σεξ μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κύριο μέσω αναζωογόνησης της σχέσης». Αν θα προσθέταμε κάτι σ’ αυτό –και ας διαφωνήσει ο έγκριτος ψυχολόγος- είναι πως τελικά ναι, όλα λύνονται κάτω από τα σεντόνια…

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 252

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *