NEWSΟ Άντυ Παναγιώτου έγινε δότης μυελού και ήρθε η στιγμή να χαρίσει...

Ο Άντυ Παναγιώτου έγινε δότης μυελού και ήρθε η στιγμή να χαρίσει ζωή

Μία απλή πράξη μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Μπορεί το όνομα του Άντυ Παναγιώτου να μας φέρνει στο νου το ραδιόφωνο, αφού ο ίδιος μετρά χρόνια πορείας στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ εδώ και δύο χρόνια τον ακούμε καθημερινά στο Kiss Breakfast του Kiss Fm.

Ο ίδιος κάθε πρωί φροντίζει να μας γεμίζει με θετική ενέργεια για να ξεκινήσουμε σωστά τη μέρα μας, ωστόσο σήμερα δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτό. Θα μιλήσουμε για την μέρα που τον άλλαξε σαν άνθρωπο και αυτή είναι η χθεσινή, όπου βρέθηκε συμβατός δότης και έσωσε μια ζωή.

Ο Άντυ μίλησε στο like.com.cy για αυτή την απόφαση και μας μεταφέρει ένα πολύ όμορφο και σημαντικό μήνυμα.

Πότε και πως πήρες την απόφαση να γίνεις δότης;

Για να είμαι ειλικρινής είναι κάτι το οποίο το σκεφτόμουν εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά για κάποιο λόγο δεν έκανα ποτέ την κίνηση να γίνω εθελοντής δότης. Η δική μου ιστορία είναι σύντομη και καρμική θα έλεγα! Για να καταλάβετε μόλις πέρσι έκανα εγγραφή στη βάση εθελοντών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, στο πλαίσιο live link του Kiss FM που είχε φιλανθρωπική δράση, και φέτος έτυχε να βρεθώ συμβατός με ασθενή που χρειάστηκε την άμεση βοήθειά μου!

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα όταν σου ανακοινώθηκε πως βρέθηκες συμβατός;

Δεν θέλω να φανώ κλισέ αλλά μπορώ με πάσα ειλικρίνεια να σας πω ότι ένιωσα ένα ανεπανάληπτο συναίσθημα. Θα το περιέγραφα ως χαρά και λύπη ταυτόχρονα, μαζί με ρίγος συγκίνησης! Το αίσθημα της λύπης αφορά στο γεγονός πως κάποιος συνάνθρωπός μας σε κάποιο μέρος της γης παλεύει για τη ζωή του, όπως δυστυχώς εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η χαρά φυσικά είχε να κάνει με την αντίστοιχη χαρά που θα ένιωσε ο ίδιος όταν έμαθε πως βρέθηκε συμβατός δότης.

Πώς η εμπειρία αυτή άλλαξε τη ζωή σου;

Στη ζωή μας προσπαθούμε να περνάμε όσο πιο καλά γίνεται! Με την οικογένειά μας, τους φίλους μας, το ταίρι μας, τη δουλειά μας… ακόμη και τα λεφτά, όσο κι αν μερικοί λένε πως δεν φέρνουν την ευτυχία. Αυτό που έζησα μέσα από αυτή την εμπειρία είναι ξεκάθαρα ευλογία! Ό,τι και να σας πω θα είναι λίγο μπροστά σε αυτό που νιώθω μέσα μου. Για να απαντήσω στο ερώτημά σας θα τολμήσω να πω πως νιώθω άλλος άνθρωπος!

Πόσο σημαντική είναι η δωρεά μυελού των οστών για την Κύπρο;

Συζητώντας με τους ανθρώπους του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος έμαθα πως για το μέγεθός της η Κύπρος διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις εθελοντών παγκοσμίως. Επειδή όμως οι ανάγκες για μεταμόσχευση μυελού των οστών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό είναι πάντα στα ύψη, αντιλαμβάνεστε πως όσο πιο πολλοί άνθρωποι γίνουν δότες τόσο το καλύτερο. Η εγγραφή είναι πραγματικά παιχνιδάκι! Με λίγο σάλιο και μόλις μερικά λεπτά από το χρόνο σας γίνεστε και επίσημα εθελοντές παγκόσμια. Τόσο απλά…

Πιστεύεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, φοβούνται ή απλώς αδιαφορούν και δεν το κάνουν;

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα κάνει εξαιρετική δουλειά ως προς την ενημέρωση του κοινού για τη διαδικασία εγγραφής εθελοντών δοτών. Μπορεί σε κάποιους να μην έφτασε το μήνυμα. Εάν μιλάμε για τους ανθρώπους εδώ στην Κύπρο είμαι απόλυτα σίγουρος πως δεν τίθεται θέμα αδιαφορίας. Οι περισσότεροι απλά φοβούνται. Κακώς θα έλεγα. Χωρίς να θέλω να ακουστώ επικριτικός…

Τί μήνυμα θα ήθελες να δώσεις σε όσους ενδεχομένως διστάζουν να γίνουν δότες;

Χωρίς πολλά πολλά θα ήθελα να παρακαλέσω τους αναγνώστες σας να βρουν λίγο χρόνο και να επισκεφτούν το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ή τα συνεργαζόμενα χημεία για να δώσουν ελάχιστο σάλιο και να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τους χρειαστεί κάποιος συνάνθρωπός μας. Είναι κρίμα να μην είναι στη διάθεσή τους. Κι επειδή πολλοί θα αναρωτιούνται για το μετά, παρόλο που δεν είναι ο ρόλος μου να αναλύσω τη διαδικασία, προσωπικά θα το περιέγραφα ως κάτι πολύ μικρό μπροστά στον γολγοθά που ανεβαίνουν οι ασθενείς που παρακαλούν για ένα “θαύμα”, αναμένοντας υπομονετικά για έναν συμβατό δότη.

Από Μαρία Πορφυρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS