NEWSΤι ξέρει η Κύπρος από «καλό κρασί», Φλωρεντία; 

Τι ξέρει η Κύπρος από «καλό κρασί», Φλωρεντία; 

Η αρχισυντάκτρια του Taste Wine & Dine, του μοναδικού εξειδικευμένου περιοδικού για το κρασί στην Κύπρο μας μιλά για τη νέα ψηφιακή εποχή του περιοδικού. 

Τα τελευταία επτά χρόνια που είστε αρχισυντάκτρια του περιοδικού Taste Wine and Dine έχετε ασχοληθεί με όλες τις πτυχές της κυπριακής οινοποιίας. Πώς βλέπετε το κυπριακό κρασί σήμερα;

Τις τελευταίες δεκαετίες το κυπριακό κρασί γνωρίζει μια αναγέννηση. Θα έλεγα μάλιστα ότι γίνεται πιο εκλεπτυσμένο, αποκτά τη δική του ταυτότητα και αυτοπεποίθηση. Συμμετέχει άφοβα σε διεθνείς διαγωνισμούς και επιστρέφει με διακρίσεις. Έγινε πιο βιώσιμο, πιο μοντέρνο, αντανακλά καλύτερα το terroir της Κύπρου. Έγινε πιο επιθυμητό, πιο φιλικό αλλά και πιο σοφιστικέ. Όλα αυτά τα χρόνια, το Taste Wine πορεύεται μαζί με το κυπριακό κρασί, το στηρίζει, το προβάλλει, το αναδεικνύει, το τιμά.

Τί καινούργιο έφερε το Taste Wine στο κυπριακό αναγνωστικό κοινό;

Καταρχήν να υπενθυμίσω ότι είναι το μοναδικό εξειδικευμένο περιοδικό για το κρασί στην Κύπρο. Πέρα από αυτό, η προσπάθεια μας είναι να διατηρούμε πάντα μια ευρύτητα οπτικής δηλαδή να καλύπτουμε όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον τομέα του κυπριακού κρασιού, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις παρακολουθώντας τις εκάστοτε σύγχρονες τάσεις. Πιστεύουμε ότι το περιοδικό έχει συμβάλει στον να δημιουργηθεί μια κουλτούρα κρασιού στην Κύπρο και να διευρυνθεί το κοινό που αναζητά το καλό κρασί. Αυτό όμως έχει αυξήσει και τις απαιτήσεις, οπόταν προσπαθούμε πάντα όχι μόνο να ανταποκρινόμαστε σ’ αυτές τις απαιτήσεις αλλά και να τις προλαβαίνουμε.

Taste1

Μιλήστε μας λίγο για τους συνεργάτες του περιοδικού.

Το περιοδικό έχει πολύ καλούς συνεργάτες, θα έλεγα τους καλύτερους στον τομέα του κρασιού. Από σομελιέ και γευσιγνώστες, μέχρι οινολόγους και αμπελολόγους ακόμη και Master of Wine που είναι ο κορυφαίος τίτλος στον χώρο του κρασιού στον κόσμο. Ο Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine) είναι ένας από τους περίπου 400 Masters of Wine στον κόσμο και είναι τιμή μας που συνεργάζεται με το περιοδικό. Συνεργάτης του περιοδικού είναι επίσης και ο Γιώργος Κασσιανός ο οποίος είναι Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων. Τακτική συνεργάτιδα είναι επίσης η Μαριάννα Μακρύγιαννη από την  Ελλάδα η οποία είναι κάτοχος του WSET Diploma. Αλλά και άλλοι αξιόλογοι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τον τομέα της εστίασης όπως η Νταϊάνα Αζά του Φιλελευθέρου. Έχουμε οργανώσει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο αριθμό τυφλών δοκιμών σε συνεργασία με τους καλύτερους οινοχόους και ειδικούς της Κύπρου και έχουμε φιλοξενήσει απόψεις και συνεντεύξεις από οινολόγους, οινοποιούς, αμπελολόγους  της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού. Είμαστε πάντοτε σε επικοινωνία με καβίστες, ιδιοκτήτες wine bar, εστιατορίων και ξενοδοχείων, εισαγωγείς με όλους δηλαδή τους επαγγελματίες στον χώρο του κρασιού. 

Taste4

Τι άλλαξε τώρα με τη νέα ψηφιακή έκδοση;

Από πλευράς περιεχομένου και σχεδιασμού δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Έγινε όμως ψηφιακό ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής. Τα περιοδικά αλλάζουν όπως ακριβώς και το κρασί το οποίο  αλλάζει συνεχώς, εξελίσσεται, ωριμάζει. Το ίδιο και το αμπέλι. Ριζώνει, αναπτύσσεται, μεγαλώνει, κλαδεύεται, καρποφορεί. Το κρασί φτιάχνεται για να μοιράζεται στους καταναλωτές. Το ίδιο και τα περιοδικά. Κι όπως αλλάζουν οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των καταναλωτών για το κρασί, αλλάζουν κι αυτές των αναγνωστών. Τώρα το περιοδικό διαβάζεται αναμφισβήτητα από πολύ μεγαλύτερη γκάμα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και όχι αποκλειστικά στην Κύπρο. Και ειδικά από νέους ανθρώπους για τους οποίους οι ψηφιακές εκδόσεις είναι το αποκλειστικό μέσο ενημέρωσης. Αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πολύ δεκτικοί, εξοικειωμένοι και ευπροσάρμοστοι. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα αφού είχαμε για ένα τεύχος μόνο, 35.000 χρήστες με 55.000 views. 

Taste3

 

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ Taste Wine & Dine

Χαράλαμπος Παναγιώτου – Πρόεδρος Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου ΣΟΚ

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 7 χρόνων από την κυκλοφορία του περιοδικού Taste Wine & Dine, ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου θέλει να εκφράσει τα συγχαρητήρια του στην  ομάδα του περιοδικού και ιδιαιτέρως στην αρχισυντάκτρια του κα. Φλωρεντία Κυθραιώτου, διότι έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην δημιουργία και προβολή μιας οινικής κουλτούρας, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κυπριακή οινογνωσία. Το Taste Wine & Dine αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες του χώρου, ενημερώνοντας τους για τις τάσεις και τις εξελίξεις στον τομέα του κρασιού τόσο σε κυπριακό αλλά και διεθνές επίπεδο. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το κυπριακό κρασί έχει αποκτήσει μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη θέση  στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ σοβαρής δουλειάς που γίνεται από τα οινοποιεία της χώρας μας. Με όραμα και μεράκι, οι κύπριοι οινοποιοί έχουν επενδύσει χρόνο και πόρους για την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών σταφυλιού και του κυπριακού terroir έτσι ώστε να αναβιώσει η οινική μας ταυτότητα. Οι διακρίσεις σε διεθνής διαγωνισμούς αποδεικνύουν ότι το κυπριακό κρασί ανταγωνίζεται ισάξια μεγάλες ετικέτες κρασιού και έχουν τοποθετήσει το όνομα της Κύπρου ψηλά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια είχαμε δίπλα μας συνοδοιπόρους ανθρώπους που αγαπούν το κυπριακό κρασί όπως τη Φλωρεντία Κυθραιώτου και το περιοδικό Taste Wine & Dine  Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη συμβολή τους στα οινικά δρώμενα της Κύπρου.

Μάρκος Ζαμπάρτας – Πρόεδρος Cyprus Wine Consortium – WINECORE

Το Taste Wine and Dine ήταν πάντα, και συνεχίζει να είναι, μοναδικό στο είδος του. Είναι ο συνδετικός κρίκος της οινικής πραγματικότητας της Κύπρου με τον καταναλωτή. Εχει ανιχνεύσει τάσεις, βοηθά οινοπαραγωγούς να δώσουν δημοσιότητα στα νέα τους κρασιά και καλλιεργεί την οινογραστρονομική κουλτούρα της χώρας μας. Είναι το επικοινωνιακό μέσο το οποίο τα 14 Κυπριακά οινοποιεία με το σήμα ποιότητας WINECORE στα κρασιά τους, μπορούν να αναδείξουν τις αρχές τις οποίες έχουν από κοινού αποφασίσει να ακολουθήσουν: αυθεντικότητα, αειφορία και επιστημοσύνη. Το Taste Wine and Dine έχει βοηθήσει κρασιά WINECORE από Κυπριακές ποικιλίες να γίνουν ευρέως γνωστά στο οινόφιλο κοινό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αμπελοοινοκού τομέα της Κύπρου. Ευχαριστούμε!

INFO: Το νέο τεύχος του περιοδικού Taste Wine and Dine κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Απριλίου.

  • Η Φλωρεντία Κυθραιώτου είναι κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου σπουδών επιπέδου 3 του WSET (Wine and Spirit Educational Trust). Είναι οινογράφος, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια από την Ανάδ, συγγραφέας και αρχισυντάκτρια των περιοδικών Taste WineDine και Taste   

All About Gourmets 1

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS