Νίκη Μαραγκου: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο της

Νίκη Μαραγκου: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο της

Νίκη Μαραγκου: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο της

«Έχω την εντύπωση ότι η Νίκη έζησε μια ζωή μυθική. Έζησε σε πόλεις με μεγάλη αξία. Έζησε περιστατικά με βαριά σημασία. Γνώρισε ανθρώπους που έπρεπε να γνωρίσει. Έχτισε ομορφιά, όπου μπορούσε να χτίσει. Χάρηκε την ομορφιά όπου μπορούσε να τη χαρεί…» (απόσπασμα από το βιβλίο της Κλαίρης Μητσοτάκη «Για τη Νίκη»)…
Όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν ξέρουν πόσο ξεχωριστός και χαρισματικός άνθρωπος ήταν. Με αξιόλογο λογοτεχνικό και εικαστικό έργο, με συχνές αναζητήσεις, γεμάτη εμπειρίες και όνειρα. Της άρεσε να μαζεύει εικόνες και αρώματα από τα ταξίδια της στον κόσμο, από τις γειτονιές της Κύπρου και την αγαπημένη της Αμμόχωστο. Μέσα από αυτή την αγάπη της για τον άνθρωπο και τον τρόπο που κοιτούσε την πραγματικότητα, έγραψε ποίηση, πεζογραφία, διηγήματα και ζωγράφιζε.

Όσοι δεν είχαν αυτή τη χαρά, θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν, να μάθουν για το έργο και το ταλέντο της μέσα από μια μικρή έκθεση-αφιέρωμα που διοργανώνει η Λεβέντειος Πινακοθήκη.

Με βασικό άξονα το συγγραφικό, αλλά και το εικαστικό της έργο, με τη βοήθεια της κόρης της Κατερίνας και της οικογένειάς της, καθώς και με τη συμβολή φίλων και γνωστών, για πρώτη φορά μετά τον αδόκητο θάνατό της επιχειρείται να παρουσιαστεί η ποιήτρια, η πεζογράφος, η ζωγράφος. Μια γυναίκα ξεχωριστή, μια προσωπικότητα πολυτάλαντη και πολυβραβευμένη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η πτέρυγα Coco-Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης θα φιλοξενήσει σειρά εκδηλώσεων και εργαστηρίων τα οποία θα επιτρέψουν στο κοινό να συναντήσουν και να γνωρίσουν τη Νίκη Μαραγκού: «Τα παραμύθια της Νίκης», μια διαδραστική αφήγηση για παιδιά ηλικίας 5–10 χρονών, 26/3 (10:30–12:00), «Οι φίλοι της Νίκης θυμούνται», 30/3 (19:30), «Ακουαρέλες στην ύπαιθρο» με τον Ανδρέα Κάραγιαν, 9/4, «Η Νίκη», εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 8–14 χρονών, 16/4 (10:30–12:00).
Η έκθεση ανοίγει στις 24/3 και διαρκεί μέχρι τις 9/5, στην Αίθουσα Claude Monet, Coco-Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

 

eeww

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *