Νομάδες, επιζήσαντες και επιβιώσαντες

Νομάδες, επιζήσαντες και επιβιώσαντες

Ή πώς να φύγουμε να πάμε αλλού…

Σπασμένες βιτρίνες, λεηλατημένα μαγαζιά, δαρμένοι τουρίστες, εγκλήματα τόσο παράλογα που καταντoύν αλλόκοτα δαιμονικά σαν να μιλάμε για τη θρίλερ συνέχεια της «Σιωπής των Αμνών» και του «Μωρού της Ρόουζμαρι» μαζί. Κανάλια να μηνύουν την κυβέρνηση, τεράστιες εφημερίδες, ιστορικές στους πλειστηριασμούς, τρελός καιρός και μια Μέδουσα – κομμένο κεφάλι καταιγίδων – πάνω μας. Και σου λέει έξοδος ωσονούπω στις αγορές, μαζί με άλλα θαύματα της Μεγαλόχαρης τώρα με τον Δεκαπενταύγουστο. Και εκκαθαριστικά της εφορίας, διακανονισμοί, η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ και ο ΕΜΦΙΑ και καθημερινές απογνώσεις που μέσα στο κάδρο έχουν και τα σπλάτερ πακέτα τσιγάρα με τα αίματα και τα κολοβωμένα άκρα που θα μας κάνουν να κόψουμε το κάπνισμα…

Αποχαιρετώντας συνεχώς φίλους για το εξωτερικό, με μικρά γλέντια αναιμικής χαράς, με μασκαρεμένη απελπισία και ανασφαλή τρόμο για το άγνωστο και τους οριστικούς αποχωρισμούς, μάθαμε στον καιρό να επιβιώνουμε χωρίς έπαθλα και ασυλίες. Δεν προβλέπει η αληθινή παραγωγή των ζωών μας τέτοιες επιβραβεύσεις επιδόσεων.

Κάπου όμως υποδέχονται τον Ντάνο σαν νέο Ξανθόπουλο, ήτοι παιδί του λαού, σφάζονται κορίτσια για τον Βασάλο και κάποιος ποδοσφαιριστής με ένα -τι άλλο;- μοντέλο ζουν τον έρωτά τους στη Μύκονο με φιλιά φωτορομάντζου σε στημένα παπαράτσι. Μια κρουαζιέρα τύπου αμερικανικού στο Αιγαίο με τους παίκτες του ριάλιτι – φαινόμενου και πόζες με μπικίνι και χαϊδολογήματα. Η Μενεγάκη στα Άχλα, πώς είναι το κορμί της Χρηστίδου, πως δεν έχει κυτταρίτιδα η Σκορδά και η ζωάρα της Οικονομάκου στις παραλίες του κόσμου.

Και τα κανάλια διαλαλούν νέα πράματεια. Survivor 2, Survival, Nomads σε Άγιο Δομίνικο, εξωτική Κουρούτα και Φιλιππίνες. Πείνα, ανταγωνισμός, απλυσιά, λίγο γυμνό, πολύ αλάτι και ιώδιο, για την «εμπειρία», για το «να ανακαλύψουμε τους εαυτούς μας», για το «ευχαριστώ τον κόσμο που με στήριξε γιατί είδε ποσό αυθεντικός είμαι». Αποχαυνωμένη τηλεθέαση και πώρωση για τις ζωές των άλλων και τα δικά τους έπαθλα, μπας και ξεχαστούμε από τα δικά μας μικρά ή μεγάλα ναυάγια με βαρκούλες χάρτινες φτιαγμένες παιδικά από παλιές εφημερίδες, ίσως και από εκείνες που έκλεισαν οριστικά.

Κανάλια που ευθύνονται στο παρελθόν για την αλόγιστη σπατάλη, την υπερτίμηση προσώπων, που νόμισαν πως και στη θάλασσα επάνω μπορούν να περπατήσουν αλλά και το νερό σε κρασί να μετατρέψουν και που πέρασαν σε μειώσεις μισθών των εργατών πάντα του χώρου και των «μικρών», απολύσεις και λογιών περικοπές, μπήκαν σε νέες περιπέτειες. Και εκεί που δεν είχαν για άδειες τηλεοπτικές ή μη και που οι παραγωγές ολοένα φτωχαίναν σε αισθητική και περιεχόμενο, ξαφνικά βρίσκονται λεφτά για προϊόντα ακριβά, εξωτικά, σε άλλες ηπείρους, σε ζούγκλες, τούντρες, στέπες και σαβάνες. Και δως του κινείται κάθε γρανάζι της μηχανής. Ποιοι θα ‘ναι οι παρουσιαστές; Ποιοι διάσημοι έκλεισαν και για ποιο πρόγραμμα; Ποια ισχυρά στελέχη βρίσκονται πίσω απ το κάθε εξωτικό πρόγραμμα; Θα είναι στο Nomads η Σπυροπούλου; Πόσες χιλιάδες αιτήσεις (50.000 αιτήσεις και ανεβαίνει το νούμερο), έχουν μαζευτεί για το Survivor 2; Και όλοι ετοιμάζουν βαλίτσες να φύγουν, να γλιτώσουν από εισπρακτικές εταιρείες, εφορίες και τράπεζες. Κάποιοι για μαγικά ριάλιτι που κατέχουν μυστικά για δόξα, φήμη, χρήμα και κάποιοι άλλοι για τη νέα μετανάστευση σε τόπους που μιλιούνται άλλες γλώσσες και τα σώματα μαθαίνουν να αντέχουν σε άλλο καιρό. Μετακινούμενοι σε αλλωνών πατρίδες που ίσως έχουν ζωή για νέους, για απελπισμένους, για διωγμένους. Νομάδες κανονικοί. Επίζήσαντες και επιβιώσαντες χωρίς ψηφοφορία κοινού και ασυλίες. Όλοι εκείνοι που κανείς δεν θα τους υποστηρίξει για τη μαχητικότητα του χαρακτήρα, την επιμονή, το θάρρος. Όλοι εκείνοι που ξέρουν πως αρκεί…

«ένα σπίτι για να γεννηθείς
ένα δέντρο για ν’ ανασάνεις
ένας στίχος για να κρυφτείς
ένας κόσμος για να πεθάνεις…»…
(Τάσος Λειβαδίτης).

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *