ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY

GOOD LIFEΠΑΙΔΙNόσος kawasaki: Συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Nόσος kawasaki: Συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία, σε δηλώσεις του στο κυπριακό πρακτορέιο ειδήσεων εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα στη νόσο Kawasaki, με αφορμή το 2,5 ετών αγοράκι που νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο και βρέθηκε θετικός στον Covid-19 και στη νόσο αυτή. 

Ο Δρ Ηλία είπε ότι «ο COVID 19 θεωρείται ότι μπορεί να είναι το εκρηκτικό αίτιο μιας νέας νοσολογικής οντότητας, όπως το σύνδρομο Kawasaki, το Kawasaki light desease που δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι το ίδιο Kawasaki ή παρόμοιο με Kawasaki. Αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά, δεν είναι ο κανόνας. Τα παιδιά νοσούν ήπια από τον COVID 19 και πολύ λίγα θα παρουσιάσουν ανεπιθύμητες σοβαρές επιπλοκές», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η νόσος Kawasaki δεν είναι μεταδοτική. Εξήγησε ότι ο επιπολασμός του COVID 19 στην Κύπρο είναι χαμηλός – έχουμε γύρω στα 50 παιδιά μέχρι τώρα διαγνωσμένα – και δεν αναμένεται ότι θα υπάρξουν πολλά άλλα περιστατικά που να παραπέμπουν σε αυτή τη συμπτωματολογία του συνδρόμου Kawasaki.

Εξήγησε, ότι το σύνδρομο κawasaki χρονολογείται από το 1967, είναι αγνώστου αιτιολογίας και κάθε χρόνο έχουμε γύρω στα 10-12 παιδιά με τυπικό ή άτυπο κawasaki, καθησυχάζοντας τους γονείς ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Τυπικό και άτυπο κawasaki

Ο Δρ Ηλία εξήγησε ότι η ιδιαιτερότητα του συνδρόμου είναι ότι η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα εργαστηριακής τεκμηρίωσης.

«Ένα παιδί με κawasaki κάνει υψηλό πυρετό που η διάρκεια του είναι πάνω από πέντε ημέρες. Κοκκινίζουν τα μάτια, σκάνε τα χείλη του, είναι κόκκινη η γλώσσα και εξέχει, κάνει εξάνθημα, φουσκώνουν οι παλάμες και τα πέλματα του παιδιού και το οίδημα αυτό συνοδεύεται από ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Επίσης μπορεί να κάνει και τραχηλική λεμφανίτιδα», είπε.

Εξήγησε ότι αυτά είναι τα συμπτώματα του τυπικού κawasaki, το άτυπο μπορεί να μην τα συνδυάζει όλα αλλά να έχει μερικά από αυτά. Έχει σημασία, σημείωσε, η διάγνωση γιατί το σύνδρομο κawasaki είναι η πιο συχνή αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας στα παιδιά, προκαλώντας επιπλοκές κυρίως από την καρδιά και ανευρύσματα στα στεφανιαία αγγεία.

Η διάγνωση του συνδρόμου, συνέχισε, γίνεται από την κλινική εικόνα που αν έχει όλα τα κύρια χαρακτηριστικά, είναι εύκολο, αν έχει μερικά από αυτά τότε και ορισμένα εργαστηριακά μπορεί να είναι δύσκολο αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πάρει θεραπεία το παιδί για να μειωθεί η πιθανότητα να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.

Ο Δρ Ηλία είπε τέλος ότι η αιτιολογία του συνδρόμου είναι άγνωστη και φαίνεται ότι προκαλείται από ορισμένους παράγοντες, όπως είναι ορισμένοι ιοί, η βακτηρίδια ή άλλες ουσίες που πυροδοτούν ένα αυτοάνοσο μηχανισμό που προκαλεί την πολυφλεγμονή σε διάφορα όργανα του παιδιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS