Ο αδερφός του Τσε Γκεβάρα σπάει τη σιωπή του

Ο αδερφός του Τσε Γκεβάρα σπάει τη σιωπή του

Ο αδερφός του Τσε Γκεβάρα σπάει τη σιωπή του

Μετά το θάνατο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τα αδέρφια του έδωσαν όρκο σιωπής. Τώρα ένας από αυτούς τον έχει αθετήσει.

Της Θεοδώρας Γιάγκου

O Χουάν Μάρτιν Γκεβάρα, έζησε τη ζωή του κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του αδερφού του. Το πρόσωπο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είναι τυπωμένο σε έναν τοίχο στη γειτονιά του και στις γειτονιές όλου του κόσμου, σε μπλουζάκια, τατουάζ, ποτήρια, αφίσες, τσαντάκια, τασάκια, αναπτήρες, παντού. Αλλά ο Χουάν Μάρτιν ένιωσε πρώτη φορά αηδιασμένος από την εμπορική εκμετάλλευση ενός συμβόλου της επανάστασης, του Τσε, του αδερφού του, το 2014, όταν πήρε την απόφαση που απέφευγε από το 1967.

Χρειάστηκαν 47 χρόνια για να βρει τη δύναμη να επισκεφθεί το σημείο όπου εκτελέστηκε ο αδερφός του, μια σχολική τάξη στο χωριό Λα Χιγκουέρα στη Βολιβία και όταν το έκανε βρέθηκε μπροστά σε έναν χώρο όπου προσγειώθηκαν επιχειρήσεις με τα κάθε λογής αναμνηστικά τους, προϊόν του καπιταλιστικού θεριού που ο αδερφός του ήθελε τόσο πολύ να ρίξει κάτω. Οι ντόπιοι, έχοντας αγιοποιήσει τον Τσε Γκεβάρα, μετέτρεψαν το μνημείο σε προσκύνημα. Είναι ένας χώρος όπου πολλοί πέφτουν στα δυο τους πόδια, σηκώνουν τα χέρια προς τον ουρανό και παρακαλούν τον «άγιο Ερνέστο» για ένα θαύμα.

Εκείνη τη στιγμή, ο Χουάν Μάρτιν έσπασε τον όρκο που είχε δώσει μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια του να μην μιλήσουν ποτέ για τον Τσε δημοσίως, από σεβασμό κυρίως, αλλά και για να μην κατηγορηθούν ότι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη σχέση τους μαζί του. Στα 72 του χρόνια, έγραψε ένα βιβλίο για να κατεβάσει για λίγο τον αδερφό του από το βάθρο του, να του δώσει πίσω το ανθρώπινο πρόσωπό του και να υπενθυμίσει τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο «σταρ» με τον μπερέ.

Όταν ο Χουάν Μάρτιν γεννήθηκε, η οικογένειά του ζούσε σε μια λουτρόπολη στην επαρχία της Κόρδοβα. Οι γονείς του μετακόμισαν εκεί με την ελπίδα ότι ο γιος τους, Ερνέστο, θα ξεπερνούσε το χρόνιο άσθμα του. Η υγεία του 15χρονου τότε Ερνέστο βελτιωνόταν μέρα παρά μέρα και μαζί και η ενέργειά του. Είχε όρεξη να παίζει με τ’ αδέρφια του, να πειράζει τον μικρότερο αδερφό του και να διαβάζει χωρίς σταματημό. «Ήταν συνεχώς με ένα βιβλίο στο χέρι. Έπαιρνε τα βιβλία του ακόμη και στην τουαλέτα και έμενε εκεί για πάντα… Αν του ζητούσες να βγει, άρχιζε να μιλά με τα λόγια του Γκουστάβ Φλομπέρ, του Αλέξανδρου Δουμά, του Τσαρλς Μποτλέρ. Με συμβούλευε πάντα να διαβάζω» θυμάται ο Χουάν Μάρτιν περιγράφοντας τον Τσε ως στοργικό και προστατευτικό μεγάλο αδερφό που «μπαινόβγαινε» στη ζωή του.

Τρία – τέσσερα χρόνια μετά τη γέννηση του Χουάν Μάρτιν, ο Ερνέστο άρχισε να σπουδάζει ιατρική, την οποία αργότερα άφησε για ένα ταξίδι ζωής στη λατινική Αμερική με τη μοτοσικλέτα του. Σ’ εκείνο το ταξίδι ήταν που σφυρηλατήθηκαν οι πολιτικές ιδέες του, ρίχνοντας το φταίξιμο στις ΗΠΑ για την τρομερή ανισότητα και φτώχεια που συνάντησε. «Αλλά ο ακτιβισμός και ο ιδεαλισμός του ήταν καθαρά κάτι που πήρε από το σπίτι του. Στο σπίτι μας δεν μιλούσαμε, κάναμε ντιμπέιτ. Κανείς δεν είχε δίκιο αν δεν μπορούσε να το αποδείξει. Θυμάμαι να επιστρέφω από το σχολείο και να μοιράζομαι με όλους τι με είχε διδάξει η δασκάλα μου, μόνο και μόνο για να βρεθώ σε αντιπαράθεση με τον Ερνέστο και τους άλλους, που επέμεναν ότι η δασκάλα είχε λάθος».

Ο Τσε Γκεβάρα στις σελίδες του βιβλίου «Τσε, ο αδερφός μου» φοράει επίσης την αγαπημένη του φανέλα για συνεχόμενες 10 μέρες, ασυνδύαστα μεταξύ τους παπούτσια, έχει απίστευτη αίσθηση του χιούμορ και πέραση στις γυναίκες, αν και από διαφορετικό κοινωνικό background κάνει παρέα με παιδιά προλετάριων και ακολουθεί το δρόμο που τον οδήγησε στο να γίνει θρύλος. Και σε αυτό το δρόμο δεν υπήρξε ποτέ σκιά για τον αδερφό του αλλά φως!

Πηγή : ΦιλGood

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *