Ο «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος», στη Λεμεσό

Ο «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος», στη Λεμεσό

Ο «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος», στη Λεμεσό

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία, με σερί sold out παραστάσεις, που σημείωσε τη φθινοπωρινή σεζόν, η παράσταση “Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος”,το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους – Παπαδοπούλου επιστρέφει στο σανίδι για μια παράσταση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στις 21:00.

“Ο Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος” πραγματεύεται το έργο και τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913 – 1988), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου, αλλά σημαντικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Εμπνευσμένο από τη ζωή του ζωγράφου, με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας για να ενισχύσουν το δραματουργικό ενδιαφέρον του κειμένου, το έργο, καταγράφει τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρά του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και μέσα από τις αγωνιώδης ανησυχίες που χαρακτήριζαν την παλυτάραχη ζωή του.

Ο Αντρόνικος βρίσκεται στο εργαστήρι του στο χωριό του. Μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αθήνα, όπου υποβάλλεται σε θεραπεία ηλεκτροσόκ σε ψυχιατρική κλινική στην Κιφισιά, ο Αντρόνικος μέσα στη σχιζοφρένειά του, αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του στη ζωγραφική, απομονωμένος στο χωριό του – ξεχασμένος από συγγενείς και φίλους. Στην πορεία του μονολόγου, ο χρόνος σμίγει με το παρόν και το παρελθόν, όπου εξελίσσεται ένας διάλογος με τον εαυτό του, αλλά και με πρόσωπα που σημάδεψαν με έντονο τρόπο τη ζωή του. Ο μονόλογος, γίνεται στην ουσία μια κραυγή αγωνίας και πόνου, της αγωνίας και του πόνου του καλλιτέχνη, του αληθινού καλλιτέχνη που ανακαλύπτει την τέχνη του μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και τις αναζητήσεις του για το τι σημαίνει για αυτόν η ζωγραφική. Ο Αντρόνικος ανακαλύπτει το γιατί ζωγραφίζει!

Κείμενο: Ευρυδίκη Περικλέους – Παπαδοπούλου

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής

Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαϊδου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *