Ο αστικός μύθος πίσω από «το τραγούδι των αυτοκτονιών»

Ο αστικός μύθος πίσω από «το τραγούδι των αυτοκτονιών»

Ο αστικός μύθος πίσω από «το τραγούδι των αυτοκτονιών»

Το τραγούδι «Gloomy Sunday» («Ζοφερή Κυριακή») συνοδεύει εδώ και πολλές δεκαετίες ένας περίεργος αστικός μύθος, που το κάνει ξεχωριστό. Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, το τραγούδι αυτό είναι υπεύθυνο για πάνω από 100 αυτοκτονίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αφορμή για να γραφτεί το τραγούδι ήταν ο χωρισμός του συνθέτη του -του Ούγγρου Rezso Seress- το 1932. Σύμφωνα με τον θρύλο, το κομμάτι γράφτηκε μια βροχερή Κυριακή στο Παρίσι (ή στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με άλλους). Το προηγούμενο βράδυ, η κοπέλα του συνθέτη τού είχε ζητήσει να χωρίσουν, γι’ αυτό και αυτός εμπνεύστηκε τη μελαγχολική μελωδία του τραγουδιού, την οποία κατέγραψε. Στη συνέχεια, έντυσε τη μελωδία με στίχους, οι οποίοι μιλάνε για έναν άνδρα ο οποίος έχασε την ερωμένη του και σκέφτεται να αυτοκτονήσει για να ξεφύγει από τη μοναξιά του και να συναντηθεί ξανά μαζί της. Αν και ο δημιουργός χτύπησε πολλές πόρτες, για πολύ καιρό κανένας παραγωγός δεν έδινε σημασία στο κομμάτι. Όταν τελικά βρέθηκε παραγωγός και το τραγούδι κυκλοφόρησε, έγινε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη. Με την τεράστια αυτή επιτυχία ήρθαν στην επιφάνεια και κάποια περιστατικά που συνέδεαν το τραγούδι με κάποιες αυτοκτονίες. Σύμφωνα με φήμες, πολλοί άνθρωποι αποφάσισαν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους λόγω της τρομερής θλίψης που τους έβγαζε το κομμάτι όταν το άκουγαν. Για τον λόγο αυτό, ο Ούγγρος ποιητής Laszlo Javor αντικατέστησε τους στίχους με άλλους, λιγότερο λυπητερούς.

Σύντομα, το τραγούδι μεταφράστηκε στα αγγλικά και ηχογραφήθηκε το 1935 από τον Paul Robson, ενώ ένα χρόνο αργότερα έγινε γνωστό και στην Αμερική μέσα από μία καμπάνια που το διαφήμιζε ως το «ουγγρικό τραγούδι αυτοκτονίας». Η διεθνής επιτυχία που είχε το τραγούδι έφερε στο προσκήνιο και άλλες περιπτώσεις αυτοκτονιών που οφείλονταν στην ακρόασή του. Κάτοικοι μιας πολυκατοικίας στο Λονδίνο άκουγαν το τραγούδι να παίζει δυνατά σε διπλανό διαμέρισμα. Όταν χτύπησαν την πόρτα για να παραπονεθούν κανείς δεν άνοιγε, έτσι παραβίασαν την πόρτα. Τότε, βρήκαν την ιδιοκτήτρια νεκρή. Στη Βιέννη, μια κοπέλα πήδηξε και πνίγηκε, έχοντας στο χέρι της ένα αντίγραφο των στίχων του τραγουδιού, ενώ στη Βουδαπέστη ένας καταστηματάρχης έδωσε τέλος στη ζωή του αφήνοντας ως σημείωμα τους εν λόγω στίχους. Αν και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για όλα τα πιο πάνω περιστατικά, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1930 η ουγγρική κυβέρνηση αποθάρρυνε τις μεταδόσεις του τραγουδιού, ενώ και το BBC απαγόρευσε τη μετάδοση της εκτέλεσης του κομματιού από τη θρυλική Billie Holiday από τα ραδιόφωνά του μέχρι το 2002. Εν τω μεταξύ, με το πέρασμα του χρόνου το τραγούδι διασκευάστηκε και από μεγάλα ονόματα του διεθνούς πενταγράμμου.

Η πιο τραγική, όμως, ιστορία που έχει να κάνει με τη «Ζοφερή Κυριακή» αφορά στη γυναίκα για την οποία γράφτηκε. Μετά την επιτυχία που είχε το τραγούδι, ο Seress θέλησε να έρθει σε επαφή μαζί της, επιδιώκοντας μια επανασύνδεση. Ωστόσο, ανακάλυψε ότι η κοπέλα είχε αυτοκτονήσει λίγο καιρό πριν, παίρνοντας δηλητήριο. Δίπλα στο πτώμα υπήρχε ένα χαρτί με τους στίχους του τραγουδιού γραμμένους επάνω …

Πηγή : Φιλgood, τεύχος 227.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *