Ο Χάρης Κούσιος χορογραφεί ένα μοιρολόι

Ο Χάρης Κούσιος χορογραφεί ένα μοιρολόι

Ο Χάρης Κούσιος χορογραφεί ένα μοιρολόι

O ταλαντούχος χορευτής και χορογράφος, Χάρης Κούσιος, είναι ο πρώτος Κύπριος που παρουσιάζει έργο του στην κεντρική σκηνή της «δύσκολης» Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στην Αθήνα, μετά που οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες της Κύπρου απέρριψαν την πρότασή του.

 Του Θανάση Φωτίου

 

Τελικά, κάθε εμπόδιο για καλό;

Υποθέτω πως δεν θα μάθουμε ποτέ, αφού πέραν της πραγματικότητας τα υπόλοιπα είναι εικασίες. Σημασία έχει ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί και έχουμε την ελευθερία της βούλησής μας, όπως και το δικαίωμα να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Το κάθε εμπόδιο για καλό μού ακούγεται ως δικαιολογία ή παρηγοριά. Ωφέλιμο είναι να βρίσκει κανείς τη λύση, που πολλές φορές μπορεί να μην είναι τόσο κοπιώδης, όσο φαίνεται αρχικά.

Απογοητεύτηκες όταν η πρότασή σου δεν έγινε αποδεκτή στην Κύπρο;

Δεν πρόλαβα να περάσω στο συναίσθημα της απογοήτευσης αφού την ίδια μέρα, λίγες ώρες αργότερα, η ίδια πρόταση που απέρριψαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, έγινε δεκτή από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η τραγική σύμπτωση ήταν κινηματογραφική, έζησα τη μεγαλύτερη αντίφαση στην επαγγελματική μου πορεία.

hariskousios

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πώς αποφάσισες να αποταθείς;

Κυρίως επειδή μια τέτοια ιδέα μόνο από έναν τέτοιο φορέα θα μπορούσε να υποστηριχθεί οικονομικά. Η ΣΓΤ ήταν ένας πιθανός φορέας στήριξης εδώ και καιρό, όμως δεν ήθελα να αποταθώ σε αυτόν βάση της φιλοδοξίας μου αλλά όταν υπήρχε πραγματικός λόγος. Η συνάντησή μου με τον συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα γέννησε αυτόν τον λόγο.

Είσαι όντως ο πρώτος Κύπριος που φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση;

Ισχύει, και πέραν από αυτό είναι η πρώτη φορά που η ΣΓΤ δίνει την Κεντρική Σκηνή σε δύο τόσο νέους καλλιτέχνες. Νέους κυρίως ηλικιακά. Όπως και να το δει κανείς, το γεγονός από μόνο του αμφισβητεί την κρίση της επιτροπής αξιολόγησης, τόσο της Πλατφόρμας Χορού, όσο και του προγράμματος Τερψιχόρη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών της Κύπρου. hariskousios1

Με τον Δημήτρη Σκύλλα πώς γνωριστήκατε;

Τον περασμένο Μάιο, παρακολούθησε το έργο MAN-OEUVRES που παρουσίασα στο ARC for Dance Festival στην Αθήνα και έπειτα ήρθαμε σε επικοινωνία.

Και; Τελικά, χορογραφείται ένα μοιρολόι;

Έχει χορογραφηθεί ήδη! Στο lacrimalοι ερμηνευτές δεν βιώνουν το πόνο αλλά αναπαράγουν τις φόρμες του, τα σχήματα του, αφήνοντας έτσι τον χώρο για να τον βιώσει ο θεατής. Το έργο επικεντρώνεται περισσότερο στην αλλαγή του συνειδησιακού επιπέδου παρά στο βίωμα του πόνου και εν τέλει ο θρήνος γίνεται αποδοχή και η αποδοχή φέρνει την λύτρωση. Θα πρότεινα στους φιλότεχνους της Κύπρου να συνδυάσουν την αργία της 25ης Μαρτίου και να έρθουν ένα ταξίδι στην Αθήνα! Αξίζει κανείς να επισκεφθεί αυτή τη σκηνή, τη σημαντικότερη σύγχρονη σκηνή αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

kentriki

Γιατί, αλήθεια, ήθελες να χορογραφήσεις ένα μοιρολόι;

Το άκουσα και αυτό ήταν αρκετό. Δεν ήξερα πώς και γιατί, αρκούσε η έμπνευση και η επιθυμία που μου δημιούργησε. Το έργο του Δημήτρη Σκύλλα λέγεται Grief Gestures και μπορεί κανείς να το βρει εύκολα στο ίντερνετ.

Και πώς νιώθεις τώρα που πλησιάζει η μέρα της παράστασης;

Ήρεμος.

hariskousios3

Τι άλλο ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;

Υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές  προτάσεις, τόσο με τη χορογράφο Alexandra Waierstall που συνεργάζομαι χρόνια, όσο και διάφορα άλλα, πέραν του χορού όπως τον υπηρετώ μέχρι σήμερα κι αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα. Θα αναφέρω το πιο άμεσο μελλοντικά που είναι το έργο «Μακρινή Χώρα» της χορογράφου Αριάννας Οικονόμου που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του προγράμματος Τερψιχόρη στην Κύπρο, αρχές Ιουνίου.

hariskousios6

Στην Κύπρο θα προτείνεις ξανά στο μέλλον κάποιο project σου;

Μα φυσικά, και ο λόγος χρειάζεται τουλάχιστον δυο σελίδες για να εξηγηθεί, οπότε σταματώ εδώ. Να αναφέρω, ωστόσο, ότι το Ίδρυμα Ωνάση με παρότρυνε να επιδιώξω συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες της Κύπρου για τη συγκεκριμένη παραγωγή και ενώ οι αρμόδιοι έδειξαν ένα σχετικό ενδιαφέρον, τελικά από την Κύπρο δεν υπάρχει η παραμικρή στήριξη πέραν από μια συμβολική βοήθεια από το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Επίσης, κανείς από το ΥΠΠ δεν ενημέρωσε ότι θα δώσει το παρών του στην παράσταση. Η ειρωνεία είναι ότι στα ελληνικά Μέσα γίνεται τεράστια προβολή στο γεγονός ότι ανοίγουν οι πόρτες της ΣΓΤ στον κυπριακό χορό, ενώ ταυτόχρονα η Κύπρος μού κούνησε το δάχτυλο και μου έγραψε ότι η πρόταση που κατέθεσα σε αυτούς δεν συνάδει με το οπτικό δείγμα που έστειλα μαζί με την αίτηση… Χρειάζεται, πιστεύω, λιγότερη δόση αλαζονείας όταν κρίνεις το έργο ενός καλλιτέχνη. Αυτά όλα δεν μπαίνουν στα πλαίσια των παραπόνων, αλλά αποδεικνύουν τις παθογένειες στη λειτουργία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Αρκεί κανείς να κοιτάξει τη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία απαρτίζεται κυρίως από ανθρώπους που η μόνη τους σχέση με το χορό είναι αυτή του εγχώριου θεατή. Αν εγώ που γεννήθηκα το 1988 ξέρω ήδη τα προβλήματα του κράτους, προφανώς τα ξέρουν και οι ίδιοι.

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 487

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *