Ο Χριστόφορος Μιχαλιάς μάς δίνει συμβουλές για καλή ζωή και ευεξία

Ο Χριστόφορος Μιχαλιάς μάς δίνει συμβουλές για καλή ζωή και ευεξία

Ο Χριστόφορος Μιχαλιάς μάς δίνει συμβουλές για καλή ζωή και ευεξία
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαττής

Ο γνωστός γυµναστής µας δίνει συµβουλές για καλή ζωή και ευεξία και µαζί του µαθαίνουµε µε ποιους τρόπους εκγύµνασης το σώµα µας φτάνει σε απόλυτη αρµονία.

Γράφει: Τάσος Ευαγγέλου

Μέχρι σήμερα πόσα χρόνια μετράς στο Nicosia Pilates Studio;
Το Nicosia Pilates Studio δημιουργήθηκε το 2002, μόλις τελείωσα τις σπουδές μου στη Γυμναστική Ακαδημία της Ουγγαρίας. Αμέσως μετά για οκτώ μήνες βρέθηκα στην Αμερική παρακολουθώντας μαθήματα Pilates. Αφού τελείωσα επέστρεψα στην Κύπρο και άνοιξα το Nicosia Pilate Studio που σήμερα μετρά δεκατέσσερα χρόνια ζωής.

Μια μεγάλη πορεία, μια μεγάλη διαδρομή. Αλήθεια τότε πώς δέχθηκε ο κόσμος το pilates νοουμένου ότι ήταν κάτι άγνωστο για τα δεδομένα της Κύπρου;
Είναι αστείο αλλά πριν από δεκατέσσερα χρόνια όταν έλεγα στον κόσμο για το pilates νόμιζαν πως αναφερόμουν στον Bin Laden μιας και ήταν πολύ πρόσφατο το όλο θέμα με τους Δίδυμους Πύργους. Στην αρχή οι περισσότεροι που έκαναν εγγραφή, το έκαναν χωρίς να έχουν ιδέα τι είναι το pilates. Στην πορεία κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι και έγινε με την πάροδο του χρόνου ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Το pilates είναι η μοναδική άσκηση που μπορείς να δουλέψεις πολλές μικρές μυϊκές μάζες, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με άλλο είδος γυμναστικής.

michalias1

Υπάρχει όριο ηλικίας στο pilates;
Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός φίλε μου. Σκέψου ότι στο studio έχω κυρίες μιας προχωρημένης ηλικίας και είναι πραγματικά πάρα πολύ καλές. Το pilates έχει εκτός των άλλων και ευεργετικές ιδιότητες σε θέματα που αφορούν κύφωση, σκολίωση και άλλες. Ανάλογα με το όριο ηλικίας που έχεις κάθε φορά, ετοιμάζεις και το ανάλογο πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις.

Τι είναι το STOTT pilates;
Το Stott pilates είναι η πιο μοντέρνα μέθοδος του pilates. Υπάρχουν levels και πέντε βασικές αρχές που δεν χρειάζεται να μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες, αλλά το πιο σημαντικό είναι το εξής: πως αυτές τις πέντε θα τις βρεις σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή αυτές τις πέντε βασικές αρχές θα τις ακολουθείς είτε πας στην Αμερική, Αγγλία, Κίνα, Ιαπωνία, Τουρκία κτλ.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Πόσο πιστεύεις ότι το έχουμε υιοθετήσει εδώ στην Κύπρο;
Κοίτα «το σώματι υγιεί» το έχουμε νομίζω υιοθετήσει, «τον νου» δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει (χαμόγελο).
Οκτώ στους δέκα πάνε γυμναστήριο. Αυτόματα γίνεται ένα με το lifestyle των Κυπρίων. Ποια η άποψή σου;
Εύχομαι όλο αυτό να μην είναι απλά μια βιτρίνα.

Και τι λέει η διαίσθησή σου επί τούτου;
Έχει ένα μεγάλο ποσοστό σίγουρα που γυμνάζεται για τους σωστούς λόγους αλλά δυστυχώς υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό ειδικά νεαρών που στην προσπάθειά τους να πετύχουν το εύκολο και γρήγορο αποτέλεσμα καταφεύγουν σε άλλα πράγματα. Με στεναχωρεί πραγματικά να βλέπω νέους που καταφεύγουν στην εύκολη λύση, στην άγνοιά τους δεν ξέρουν πως όλο αυτό κρατά το πολύ τρία χρόνια. Δεν σκέφτονται το μετά και τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να τους προκαλέσουν.

michalias2

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε ένα υγιή τρόπο ζωής;
Τρόπος ζωής είναι οι συνήθειές μας, αν σε όλο αυτό αναγνωρίσουμε ποιες είναι οι κακές μας συνήθειες οι οποίες δυστυχώς δεν κόβονται εύκολα. Αν καταφέρουμε να τις αντικαταστήσουμε με σωστές συνήθειες χωρίς απαραίτητα να στερούμε κάτι από τον εαυτό μας, όπως έναν κανονικό τρόπο άσκησης, ένα κανονικό ωράριο ύπνου, τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων.

Ποια είναι τα κύρια λάθη που κάνουμε στην προσπάθειά μας να φτιάξουμε ένα καλύτερο σώμα;
Το μεγαλύτερο λάθος θεωρώ πως είναι ο ανταγωνισμός μας από μια φωτογραφία που είδαμε σε κάποιο περιοδικό ή ακόμα και από κάποιον που είδαμε στην παραλία ή στο δρόμο. Δεν έχεις να ανταγωνιστείς κανένα, πέρα από τον ίδιο σου τον εαυτό. Ας μην εθελοτυφλούμε, ένα ωραίο σώμα δεν χτίζεται μέσα σε ένα χρόνο. Εύχομαι να το καταλάβει ο κόσμος κάποτε όλο αυτό για το δικό του καλό. Ό,τι κτίζεται εύκολα, άλλο τόσο εύκολα γκρεμίζεται.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου ζητούν οι πελάτες σου;
Θέλουν να φτιάξουν το τάδε σημείο στο σώμα τους (χαμόγελο). Είναι φυσιολογικό, κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν σύντομα κάποια άλλα όμως θέλουν χρόνο και σκληρή δουλειά για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είσαι ειλικρινής απέναντί τους, μιας και οι περισσότεροι στην προσπάθειά τους να καλυτερεύσουν το σώμα τους ανατρέχουν στους ειδικούς περιμένοντας το θαύμα;
Πάντα είμαι ειλικρινής με τον κόσμο και με τους πελάτες μου. Δεν θα υποσχεθώ τίποτα εάν δεν είναι και ο άλλος σε θέση να κάνει «θυσίες» για το αποτέλεσμα που επιθυμεί.

michalias3

Έχεις επώνυμους πελάτες.
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ.

Το σέβομαι. Ποιο είναι όμως το πιο παράλογο πράγμα που σου έχουν ζητήσει;
Να με πάρουν μαζί τους στις διακοπές τους για να τους κάνω γυμναστική (χαμόγελο).

Τι εννοούμε όταν λέμε καλή φυσική κατάσταση;
Η φυσική κατάσταση δεν είναι κάποιος που φαίνεται super δυνατός, φυσική κατάσταση δεν είναι κάποιος να τρέχει δύο ώρες μαραθώνιο και δεν είναι να ανοίγει κάποιος spangato. Η υγιής φυσική κατάσταση έχει να κάνει με την ισορροπία του σώματός μας. Δηλαδή να μπορείς να τρέχεις αλλά όχι μόνο να τρέχεις, να μπορείς να τρέχεις γρήγορα αλλά όχι μόνο να τρέχεις γρήγορα. Να έχεις ευλυγισία αλλά όχι μόνο ευλυγισία. Η φυσική κατάσταση του σώματός μας έχει να κάνει με ένα κράμα πολλών πραγμάτων που κτίζεις το σώμα σου με διαφορετικούς τρόπους. Όταν καταφέρεις να φτάσεις το σώμα σου σε απόλυτη αρμονία τότε βρίσκεσαι σε καλή φυσική κατάσταση.

Τι συμβουλές θα έδινες στον κόσμο που γυμνάζεται;
Όσοι μπορούν να γυμνάζονται κάθε ημέρα να το κάνουν, αν κάποιος πάλι λόγω χρόνου πηγαίνει λιγότερο στο γυμναστήριο, πρέπει να προσπαθεί να γυμνάζει όλο το σώμα. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό, να κάνετε πολλά πράγματα, μην κάνετε μόνο crossfit, κάντε crossfit και pilates, κάντε crossfit και yoga, κάντε βάρη και μια πολεμική τέχνη. Ο συνδυασμός πολλών πραγμάτων μαζί με σωστή διατροφή βοηθά το σώμα να φτάσει στη μέγιστη ισορροπία.

Επιμέλεια: Άννα Αποστόλου
Ο κ. Μιχαλιάς φορά δημιουργίες Reebok από Famous Sports.

Πηγή : Περιοδικό Hello, τεύχος 54

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *