Ο δίσκος «Σταυρός του Νότου» μέσα από τα μάτια του συνθέτη του, Θάνου Μικρούτσικου

Ο δίσκος «Σταυρός του Νότου» μέσα από τα μάτια του συνθέτη του, Θάνου Μικρούτσικου

Με αφορμή την πρόσφατη -τελευταία όπως ο ίδιος δήλωσε- συναυλία του στο νησί μας, ας θυμηθούμε ένα δίσκο που όχι μόνο στιγμάτισε την πορεία του, αλλά και άλλαξε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Ο ίδιος διηγείται την ιστορία πίσω από τον Σταυρό του Νότου στον Οδυσσέα Ιωάννου, στο πλαίσιο του βιβλίου Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος (Εκδόσεις Πατάκη, 2011).

Λέει ο ίδιος ο Μικρούτσικος: «Το 1977 ο σπουδαίος παραγωγός κινηματογράφου και εφοπλιστής Γιώργος Παπαλιός έκανε την παραγωγή του σίριαλ Πορεία 090, με τη σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά. […] Μου ζήτησαν να γράψω μουσική και τους πρότεινα να γράψω και ορισμένα τραγούδια μελοποιώντας ποιήματα του Νίκου Καββαδία. Συμφώνησαν και έγραψα επτά τραγούδια για τη σειρά. Αυτά τα τραγούδια τα μελοποίησα σε επτά νύχτες – όχι διαδοχικές». […] Τα τραγούδια ακούγονται κάθε εβδομάδα στο σίριαλ, αλλά δεν κάνουν κάποια ιδιαίτερη αίσθηση». Συνεχίζει την αφήγησή του λέγοντας ότι συνέχισε να γράφει πάνω στην ποίηση του Καββαδία και μετά το τέλος του σίριαλ, μέχρι που θεώρησε ότι είχε έρθει η ώρα να τα δισκογραφήσει. Αν και ο Πατσιφάς (ιδιοκτήτης της εταιρίας Lyra) ήταν αρνητικός στην ιδέα, δέχτηκε να ηχογραφηθούν και τα τέσσερα καινούρια κομμάτια. Συνέχισε, όμως, να είναι αρνητικός και αργότερα. Όπως θυμάται ο Μικρούτσικος, κατά την πρώτη ακρόαση του δίσκου, ο Πατσιφάς του είχε πει τα εξής λόγια: «Σε αγαπώ πολύ και σε πιστεύω, αλλά αυτόν τον δίσκο θεώρησέ τον ένα δώρο από μένα. Δεν πρόκειται να πουλήσει ούτε χίλια αντίτυπα».

Ο Πατσιφάς δεν ήτανε ο μοναδικός που είχε αρνητική άποψη για τον δίσκο. Όλες οι κριτικές που είχαν δημοσιευτεί για τη συγκεκριμένη δουλειά ήταν αρνητικές και χαρακτήρισαν τον δίσκο ως μια ατυχή παρένθεση στη δημιουργική πορεία του συνθέτη. Μία από αυτές τις κριτικές ήταν γραμμένη από τον Ανδρέα Μικρούτσικο, αδελφό του Θάνου, ο οποίος έγραφε τότε κριτικές σε ένα μουσικό περιοδικό, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο: «Τι κρίμα για αυτόν τον συνθέτη να κυκλοφορήσει έναν τέτοιο δίσκο. Ο δίσκος θα έπρεπε να συνοδεύεται και από λεξικό άγνωστων λέξεων, γιατί υπάρχουν περισσότερες από εβδομήντα άγνωστες λέξεις σε έντεκα τραγούδια». Μια άλλη κριτική, στην εφημερίδα Καθημερινή αυτή τη φορά, έλεγε: «Ο Σταυρός του Νότου είναι ένας πληκτικός δίσκος. […] Ευχόμαστε στον ταλαντούχο συνθέτη να τον ξεχάσει το συντομότερο δυνατό». Όπως λέει ο ίδιος ο Μικρούτσικος, «με κατηγόρησαν για πληκτική μελωδική ανάπτυξη, λόγω των επαναλαμβανόμενων μοτίβων, αλλά τους διέφυγε πως ο ίδιος ο Καββαδίας δεν έγραφε κουπλέ-ρεφρέν, αλλά ένα αφηγηματικό παραμύθι πολλών στροφών». Ο Μικρούτσικος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό που ενόχλησε τους περισσότερους δεν ήταν τόσο τα τραγούδια αυτά καθαυτά, όσο η επιλογή να μελοποιηθεί ο Καββαδίας, τον οποίο δεν θεωρούσαν σπουδαίο ποιητή.

Η πορεία του δίσκου τελικά διέψευσε τους πάντες. Ο Σταυρός του Νότου πούλησε περίπου πενήντα χιλιάδες αντίτυπα τους πρώτους έξι μήνες και από τότε μέχρι σήμερα οι πωλήσεις του έχουν υπερβεί το ένα εκατομμύριο.

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *