Ο δίσκος «Υπάρχω» μέσα από τα μάτια του συνθέτη του, Χρήστου Νικολόπουλου

Ο δίσκος «Υπάρχω» μέσα από τα μάτια του συνθέτη του, Χρήστου Νικολόπουλου

Δεν υπάρχει άνθρωπος σε Ελλάδα και Κύπρο που να μην έχει σιγοτραγουδήσει έστω και μια φορά κάποιο από τα τραγούδια του θρυλικού δίσκου «Υπάρχω», που κυκλοφόρησε το 1975. Ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος μιλά στον Κώστα Μπαλαχούτη στo πλαίσιo του βιβλίου «Χρήστος Νικολόπουλος – Η ζωή μου … τα τραγούδια μου» για την ιστορία πίσω από τον δίσκο αυτό.

Όπως θυμάται ο Νικολόπουλος, ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε υπογράψει στη Minos ένα συμβόλαιο με το οποίο δεσμευόταν να ερμηνεύσει ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών. Θέλοντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος, ζήτησε από τον Νικολόπουλο να του φέρει τραγούδια για να ακούσει, μήπως και έκαναν ένα δίσκο μαζί, σε στίχους του Πυθαγόρα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον συνθέτη, «Το «Υπάρχω» γεννήθηκε βιαστικά, αλλά ο Πυθαγόρας κι εγώ βρισκόμασταν σε ένα δημιουργικό οργασμό». Στην ίδια δουλειά συμπεριλαμβάνονται μεγάλες, διαχρονικές επιτυχίες όπως τα «Υπάρχω», «Αισθηματίες», «Κάτω απ’ το πουκάμισό μου», «Μετάνιωσες» και άλλα. Δώδεκα τραγούδια τα οποία αγαπήθηκαν όλα και τραγουδήθηκαν όσο λίγα. Θυμάται ακόμα πως «παρά τις γρήγορες διαδικασίες, φρόντισα απ’ τη μεριά μου να δώσω στη δουλειά ό,τι καλύτερο είχα αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από τη μέχρι τότε πορεία μου. Η ενορχηστρωτική γραμμή του δίσκου όχι μόνο ήταν μπροστά από την εποχή της, αλλά ακόμα και σήμερα παραμένει διαχρονική. Κάθε εισαγωγή θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα ξεχωριστό τραγούδι. Αποφεύγω σε αυτές να παίζω το ρεφρέν. Θέλω το μπάσιμό μου να είναι ένα αυτόνομο έργο, που στην ουσία όμως θα δένει και θα προλογίζει το κομμάτι που θα ακολουθήσει». Σε σχέση με το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, ο Νικολόπουλος αναφέρει ότι το είχε στείλει αρχικά στον Σπύρο Ράλλη, παραγωγό της Polygram, στον οποίο το είχε στείλει για τον Μητροπάνο. Δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Το τραγούδι δεν ενθουσίασε ούτε και τον Στέλιο Καζαντζίδη: «Καλά ρε πιτσιρίκο, και σλόου-ροκ θα τραγουδήσω τώρα;», είχε πει στον Νικολόπουλο. Μάλιστα αντιπρότεινε να γράψει τους στίχους ο Πυθαγόρας και να το τραγουδήσει η Χαρούλα Αλεξίου. «Ο Πυθαγόρας όμως, που ήταν μεγάλος τεχνίτης αλλά και άνθρωπος που ζούσε καθημερινά τη δισκογραφία, τα ρεύματα και τις τάσεις των καιρών του, κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο και “κάρφωσε” τα λόγια που έπρεπε». Ακόμα και τότε, θυμάται ο Νικολόπουλος, ο Καζαντζίδης είχε τις επιφυλάξεις του, στο τέλος όμως πείστηκε. «Η καλύτερη ανταμοιβή μου, όταν βγήκε ο δίσκος, ήταν τα λόγια του Στέλιου: «Μπράβο, πιτσιρίκο. Είχες δίκιο». Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό που προηγήθηκε της κυκλοφορίας του δίσκου. Σε μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης παρουσιάστηκαν όλα τα τραγούδια του δίσκου από τους ίδιους τους δημιουργούς και αυτό που συνέβη δεν το περίμενε κανείς. Οι δρόμοι σε ολόκληρη τη χώρα άδειασαν και όλοι παρακολουθούσαν την εκπομπή. Μάλιστα, όποιος δεν είχε συσκευή στο σπίτι του, είχε κανονίσει να πάει σε φίλους και γνωστούς για να την παρακολουθήσει. Παρά την επιτυχία του δίσκου, η ψυχολογική κατάσταση του Καζαντζίδη τον έκανε να αναχωρήσει -«μόνιμα όπως έλεγε»- για την Αμερική, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου.

Το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη «Χρήστος Νικολόπουλος – Η ζωή μου … τα τραγούδια μου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλκυών.

https://www.youtube.com/watch?v=zE6LTTgwrZI

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *