Ο έρωτας offline

Ο έρωτας offline

Ο έρωτας offline
Φωτογραφία: 123rf.com

Από την Τώνια Σταυρινού

Η ερωτική ζωή είναι σαν ένα τρένο που περνά και μαζεύει επιβάτες σε σου κάθε σταθμό. Ήταν ο έρωτας του Δημοτικού που σου έφερνε ζωντανές πασχαλίτσες σε σπιρτόκουτα. Μετά στο γυμνάσιο ήταν το αγόρι που κέρδιζε πάντα στους διαγωνισμούς ρεψίματος, αλλά τα έχασε όταν του έδωσε ένα φιλί που μύριζε σάντουιτς ρόστο-χαλούμι από την καντίνα του σχολείου. Ύστερα στα φοιτητικά χρόνια ήταν πολύ νωρίς για να δεσμευτείτε και δεν μπορούσες να τον περιμένεις να αποφασίσει, αν θα πάρει εκείνο το μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Μετά ήρθε η πρώτη σου δουλειά, το πρώτο σου διαμέρισμα, οι νέες παρέες, τα νέα στέκια, όλοι οι σταθμοί είχαν και από ένα ερωτικό επισφράγισμα, κάποιον ήθελες, κάποιος σε έστησε, με κάποιον μέθυσες, με κάποιον χώρισες, με κάποιον ξύπνησες το πρωί. Σήμερα όμως δεν είναι κανείς εκεί που τον θέλεις: δίπλα σου. Έτυχε. Ή δεν έτυχε. Κι ενώ στις μικρές ηλικίες οι σχέσεις ανάβουν σαν σπίρτα με ένα απλό τρίψιμο στη θήκη, όσο μεγαλώνεις το ζευγάρωμα φαντάζει τόσο δύσκολο όσο το να ανάψεις φωτιά με τις πέτρες σαν γυναίκα Νεάντερταλ. Κι αν έχεις δοκιμάσει τις εφαρμογές γνωριμιών χωρίς επιτυχία, τότε είναι λογικό να αναρωτιέσαι πώς στο καλό μπορείς να γνωρίσεις κάποιον μέσα από τις καθημερινές σου διαδρομές. Καταρχάς μην εγκαταλείψεις ακόμη εντελώς το μέσο. Ακόμη και αν έχεις αποκλείσει τις ιστοσελίδες γνωριμιών, μπορείς μέσα από τα social media να γνωρίσεις άτομα που σου φαίνονται ενδιαφέροντα. Στείλε αιτήματα φιλίας όπου βλέπεις ότι μπορεί να υπάρχουν πιθανότητες και μη διστάσεις να γράψεις κάποιο σχόλιο σε μια ανάρτηση ενός «φίλου», για να δεις πού θα σε βγάλει. Θα εκπλαγείς από το πόσες πολλές σχέσεις εκεί έξω έχουν ξεκινήσει μέσω Facebook και Instagram.

Πώς το κάνουν όλοι;
Η εταιρεία Report-linker σε πρόσφατη έρευνα για το θέμα, έδειξε ότι το 54% των ανθρώπων δεν θεωρούν τις ιστοσελίδες και εφαρμογές γνωριμιών καλή επιλογή. Παρόλο που σου δίνουν –υποτίθεται– μεγάλο εύρος επιλογών, για τους περισσότερους δεν έχουν δουλέψει με τον καλύτερο τρόπο ή απλά δεν είναι του γούστου τους αυτός ο τρόπος επαφής. Διεξήγαγε λοιπόν μια έρευνα ανάμεσα σε άτομα που είναι σε σχέση και άλλα που δεν είναι, για να απαντήσει στο καυτό ερώτημα «πώς γνωρίζεις κάποιον τη σήμερον ημέρα»;

Μέσω φίλων
Το 60% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι έχει βρει τον έρωτα μέσω φίλων. Αν δεν έχει τύχει λοιπόν μέχρι τώρα να γνωρίσεις τον αδερφό μιας συναδέλφου, τον μουσικό που κουρδίζει το πιάνο της κολλητής σου ή το νέο συνεργάτη στην εταιρεία της, ίσως είναι καιρός να το επιδιώξεις. Οι φίλοι καμιά φορά λειτουργούν σαν πιστοποιητικό εγγύησης ενός ατόμου, αν το ξέρουν αρκετά καλά, ώστε να σου το προτείνουν. Αν κινείσαι πολύ καιρό στις ίδιες παρέες, ίσως είναι καλή ιδέα, να αρχίσεις να βγαίνεις και με νέο κόσμο για να ανανεώσεις τις γνωριμίες σου.

Στην έξοδο
Ένα από τα κλασικά στέκια γνωριμιών είναι φυσικά τα μπαρ και οι χώροι διασκέδασης. Αν γενικά είσαι σπιτόγατος και βγαίνεις μόνο για κανένα οικογενειακό τραπέζι, ξεσκόνισε τα ψηλοτάκουνά σου και κάνε πρόβα τις χορευτικές σου φιγούρες, γιατί το 37% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε ότι μία βραδινή έξοδος έφερε και μια καινούργια γνωριμία που οδήγησε σε σχέση.

Στη δουλειά
Εκεί περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, επομένως δεν είναι να απορείς που το 27% των ερωτηθέντων ξεκίνησε μία σχέση ανάμεσα σε φωτοτυπικές και αίθουσες συνεδριάσεων στο γραφείο. Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις γραφείου μπορούν εύκολα να περάσουν σε άλλο επίπεδο οικειότητας –κοινές εμπειρίες, πολλές ώρες, αστείες φάσεις και απρόοπτα που έχεις να συζητάς μασουλώντας πάνω από τα ταπεράκια στο μεσημεριανό σου διάλειμμα- γι’ αυτό μην απορρίψεις εντελώς την πιθανότητα να εξερευνήσεις λίγο περισσότερο τις πιθανότητες. Με ένα ποτό μετά το γραφείο μπορεί να δεις με «άλλο» μάτι τον βοηθό του λογιστή στον τρίτο όροφο.

Σε μια εκδήλωση
Κι όταν λέμε εκδήλωση εννοούμε το γήπεδο, την εκκλησία, τα καλλιστεία σκύλων, τον μαραθώνιο της πόλης και όπου μπορούν να συγκεντρωθούν πολλοί άνθρωποι μαζί με κοινό ενδιαφέρον. Με αυτό τον τρόπο βρήκε ταίρι το 27% που απάντησε στην έρευνα και αν το καλοσκεφτείς γιατί όχι. Σκέψου το και αντίστροφα. Πώς θα περνούσε τα Σαββατοκύριακα του αυτός που θεωρείς ιδανικό σύντροφο; Σε φεστιβάλ εναλλακτικού κινηματογράφου; Σε πιτσαρία που προσφέρει τη δεύτερη XL δωρεάν; Πετώντας με ανεμόπτερο ή διδάσκοντας ελληνικά στον προσφυγικό καταυλισμό;

Μέσω της οικογένειας
Ξέρουμε πόσο μισείς τη λέξη προξενιό, αλλά το 25% των ερωτηθέντων δεν το μετάνιωσε, όταν αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στην οικογένεια του για να γνωρίσει κάποιον. Ακόμη και αν έχεις τις χειρότερες εμπειρίες (όπως ο τύπος που «χιόνιζε» πιτυρίδα στο σακάκι του και ήρθε με τις καλύτερες συστάσεις από τη γιαγιά σου) διάλεξε τα άτομα της οικογένειας που εμπιστεύεσαι περισσότερο την κρίση τους και θέσε το ερώτημα πρώτη. Μπορεί να έχουν ήδη σκεφτεί πόσο θα ταίριαζες με τον Γιωργάκη της Ερμιόνης, αλλά δεν τόλμησαν να σου το προτείνουν έως τώρα.

Κανένα από AYTA
Το 28% των ερωτηθέντων ανέφερε άλλους χώρους συνάντησης –εκτός από τους προαναφερθέντες- ως σημείο εκκίνησης μίας σχέσης. Από το κομμωτήριο μέχρι την υπεραγορά και από το να τρακάρετε με το αυτοκίνητο μέχρι να έρθει να σου φτιάξει το πλυντήριο, οι πιθανότητες είναι μάλλον παντού, όπως ήταν από καταβολής του κόσμου, πριν μπουν στη ζωή μας οι «ειδικές εφαρμογές» και τα πράγματα περιπλακούν με ερωτικά πρότυπα του σινεμά και της υποκουλτούρας.

 

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Ζήτα του να βγείτε Σου αρέσει αλλά δείχνει αλλού ξημερωμένος; Μπορείς πάντα να του προτείνεις, στο πολύ χαλαρό, να συνεχίσετε την κουβέντα με ένα ποτό. Ακόμη και αν αρνηθεί θα μάθεις κάτι καινούργιο για τον εαυτό σου: ότι μπορείς να ζητήσεις από κάποιον που σου αρέσει να βγείτε. Και μετά θα μπορείς να το κάνεις συνέχεια.

Πάρε σκύλο Τα πήγαινε- έλα στη γειτονιά, στο πάρκο για σκύλους, στην παραλία για σκύλους, στο pet shop και στον κτηνίατρο είναι μερικά από τα νέα στέκια που θα μπορέσεις να εξερευνήσεις για νέες γνωριμίες αγκαζέ με το κατοικίδιο. Χώρια που θα σε σταματούν στο δρόμο άγνωστοι, για να το χαϊδέψουν και να σε πιάσουν κουβέντα για το σαμπουάν που του έχει κάνει αυτό το γυαλιστερό τρίχωμα.

Ξεκίνα μαθήματα Πάντα ήθελες να ξεκινήσεις μαθήματα ιταλικών, να γραφτείς σε γυμναστήριο, να διευρύνεις το ταλέντο σου στη ζωγραφική. Σωστά; Δεν σου λέμε να πας να γραφτείς επί σκοπού, αλλά αν είναι κάτι που θα ήθελες να μάθεις έτσι κι αλλιώς, σπρώξε λίγο περισσότερο τον εαυτό σου, να βγει από την αναβλητικότητα και να ξεκινήσει. Μπορεί το ένα καλό να φέρει και ένα άλλο.

Ζήτα συμβουλή Παλιό δοκιμασμένο κόλπο (κλασικό στις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη) είναι να ζητάς βοήθεια/συμβουλή/γνώμη για κάτι από έναν άγνωστο. Στο βιβλιοπωλείο τη γνώμη του για ένα μυθιστόρημα, στην υπεραγορά αν δοκίμασε τη συγκεκριμένη μάρκα ηλιόσπορων και στο μπαρ αν το κοκτέιλ που πίνει είναι πολύ γλυκό ή να πάρεις κι εσύ το ίδιο.

Περπάτα Το αυτοκίνητο είναι πολύ μοναχικό μέσο. Πάρε τα πόδια σου και πήγαινε μέχρι τη δουλειά, την άλλη άκρη της παραλίας, το μπακάλικο και τη φίλη σου που μένει είκοσι λεπτά μακριά. Το περπάτημα είναι σίγουρα πολύ πιο κοινωνικό μέσο από το αυτοκίνητο και είναι επίσης μια πολύ αποτελεσματική άσκηση.

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 280

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *