Ο Λώρης Λοϊζίδης δεν μασά το «Παραμύθι»

Ο Λώρης Λοϊζίδης δεν μασά το «Παραμύθι»

Ο Λώρης Λοϊζίδης δεν μασά το «Παραμύθι»

Ο δημοφιλής σεναριογράφος και ηθοποιός μιλά για το επεισοδιακό τέλος της συνεργασίας του με τον Alpha, την αιφνίδια επιστροφή του στον ΑΝΤ1, τις φήμες, το παρασκήνιο και το πιθανό… remake του «Παραμυθιού».

Του Μαρίνου Νομικού

O Λώρης Λοϊζίδης δεν δείχνει να επηρεάζεται από τα όσα ακούγονται και γράφονται για την επεισοδιακή λήξη της συνεργασίας του με τον Alpha – είναι ήδη αρκετά απασχολημένος με τα τελευταία γυρίσματα του «Παραμυθιού», του φιλόδοξου αυτού ελλαδο-κυπριακού υβριδίου που είχε μάλλον άδοξο τέλος και άφησε μια γλυκόπικρη γεύση σε όσους ενεπλάκησαν. Στη σκέψη του, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του, ήταν τα νέα του καθήκοντα στον ΑΝΤ1 με τον οποίο συμφώνησε αίφνης πριν καν προλάβει να κλείσει η πόρτα του Alpha πίσω του.

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά από όλες τις απόψεις» μας είπε όταν τον ρωτήσαμε για τη σεζόν που κλείνει και η οποία τον βρίσκει πίσω στο κανάλι όπου μεγαλούργησε με τα κολοσσιαία hits «Την πάτησα» και «Αίγια Fuxia». «Με το “Παραμύθι” πραγματικά πιστεύουμε πως προσφέραμε κάτι το διαφορετικό στο ελληνικό κοινό, έναν απολαυστικό συνδυασμό ελλαδικής, κυπριακής κωμωδίας και μεσαιωνικής φάρσας που κανείς δεν είχε τολμήσει μέχρι τώρα» εξηγεί και συμπληρώνει «όμως φαίνεται πως δεν βρήκε το κοινό της στην Ελλάδα και το κανάλι αποφάσισε να μην την ανανεώσει για δεύτερη σεζόν».

Πού αποδίδει ο ίδιος αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη; «Έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές. Κλήθηκα να γράψω μια κωμική σειρά όπως εγώ ήξερα να κάνω κι αυτό ακριβώς έπραξα. Τα πρώτα επεισόδια δεν άρεσαν λόγω της κυπριακής διαλέκτου, τα ξαναέγραψα από την αρχή, ξαναγυρίστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδατε κι εσείς». Από κει και πέρα ο Λώρης Λοϊζίδης έχασε πλέον τον έλεγχο της σειράς, τα κείμενα στέλνονταν στην Αθήνα για επιμέλεια και το χιούμορ χανόταν κάπου στη διαδρομή (κι ενίοτε στη μετάφραση). «Το χιούμορ είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση» τονίζει ο ίδιος «αυτό που εγώ θεωρώ αστείο εσύ μπορεί να το βρεις σαχλό. Από την άλλη όταν προσλαμβάνεις ένα συγκεκριμένο δημιουργό εξυπακούεται ότι σου αρέσει η δουλειά του και τον αφήνεις να την κάνει. Δεν μπορούσα να δεχτώ κάποιον τρίτο να μου λέει “αυτό εδώ δεν είναι αστείο, γράψτο έτσι”».

Όμως το δέχθηκε, όπως δέχθηκε και την πρώτη -γενναία- μείωση του budget όταν η διοίκηση του Alpha φρίκαρε από τη διόγκωση του κόστους των τριών πρώτων επεισοδίων (που πλησίασε το υπέρογκο για τα δεδομένα της αγοράς ποσό των 100 χιλ. ευρώ). «Το δέχθηκα γιατί δεν ήμουν μόνος. Υπήρχε μια ολόκληρη ομάδα πίσω μου, ηθοποιοί, τεχνικοί, που με εμπιστεύτηκαν και δεν μπορούσα να τους αφήσω ξεκρέμαστους. Αυτοί οι άνθρωποι με εμπιστεύτηκαν ως δημιουργό, δεν θα ήταν σωστό να θέσω σε κίνδυνο τη δουλειά τους επειδή έτυχε να διαφωνώ σε κάποια θέματα με την παραγωγή».

Το «Παραμύθι» αλλιώς γεννήθηκε μέσα στο μυαλό του ταλαντούχου σεναριογράφου και ηθοποιού, αλλιώς εξελίχθηκε και αλλιώς κατέληξε στη μικρή οθόνη. «Τις λεπτομέρειες τις έχει στο μυαλό του μόνο ο δημιουργός. Αυτός ξέρει -ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει- τι είναι αστείο, πώς να στηθεί μια σκηνή, πώς να ειπωθεί μια ατάκα, αν αρχίσουν οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές τότε χάνεται η ουσία, η λεπτομέρεια. Αυτό πιστεύω πως συνέβη με το “Παραμύθι”, στην πορεία χάθηκε η ατμόσφαιρα, αυτό που ήθελα εξαρχής να δώσω στον κόσμο» τονίζει για να καταλήξει «στην ουσία συγκρούστηκαν δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις και λειτουργίας. Στην Ελλάδα έμαθαν να γράφουν μια σειρά δέκα άτομα κι άλλα τόσα να κάνουν επιμέλεια. Στην Κύπρο είναι κάπως διαφορετικά. Προσωπικά δεν μ’ αρέσει να μπαίνω σε καλούπια και ν’ ακολουθώ κανόνες και στερεότυπα. Γράφω μόνος και αφήνω το κείμενο ελεύθερο να το πάνε όπου θέλουν οι χαρακτήρες, δεν θέλω να το περιορίζω με κλισέ και σεναριακά στεγανά».

Πάντως μέχρι και την υστάτη από τον Alpha Κύπρου επέμεναν ότι θα έσωζαν τη σειρά, συνεχίζοντας το «Παραμύθι» μόνο στην κυπριακή διάλεκτο και με μειωμένο budget. Τι πήγε όμως στραβά; «Ναι είναι αλήθεια πως ο (σ.σ διευθυντής του Alpha Κύπρου) Πέτρος Πέτρου μας ζήτησε να συνεχίσουμε τη σειρά, έχοντας τον πλήρη έλεγχο όμως με υπερβολικά χαμηλότερο προϋπολογισμό. Αρνήθηκα γιατί δεν ήθελα να προβώ και σε άλλες, μεγαλύτερες, εκπτώσεις. Ήδη ένιωθα πως είχα υποχωρήσει σε πολλά. Δεν ήθελα να κάνω κάτι που δεν θα αντιπροσώπευε όχι μόνο εμένα αλλά κανέναν από όσους ενεπλάκησαν με τη σειρά. Οπότε έδωσα ένα οριστικό τέλος…». Όσο για κάποια (κυρίως ιντερνετικά και ανυπόγραφα) δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Alpha λόγω «αντι-επαγγελματικής και αλαζονικής συμπεριφοράς», δεν φαίνεται να τον αγγίζουν. «Δεν θα μπω καν στη διαδικασία να απαντήσω σε ανυπόστατες φήμες. Το μόνο που έχω να πω είναι, ότι όποιος έχει δουλέψει μαζί μου γνωρίζει το επαγγελματικό και προσωπικό ποιόν μου. Τίποτα άλλο».

Και… remake του «Παραμυθιού»;

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται τα τελευταία γυρίσματα της σειράς «Παραμύθι αλλιώς», την άλλη εβδομάδα οι δρόμοι των συντελεστών και του Alpha Κύπρου θα χωρίσουν. Ο Λώρης, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, έκλεισε με τον ΑΝΤ1 Κύπρου και σε πόστο που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αλλά σίγουρα θα είναι επιτελικό. “Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι πως θα επιμελούμαι τις κυπριακές σειρές του καναλιού, την καθημερινή κοινωνική κομεντί και την κωμική που βρίσκονται ήδη στα σκαριά” μας ανακοινώνει. Κατά μία ειρωνεία της τύχης θα κάνει εκείνος αυτό που του έκανε ο Alpha (και δεν του άρεσε), δηλαδή τη γενική επίβλεψη της συγγραφικής ομάδας και την επιμέλεια (script doctoring) του σεναρίου.

Η -ατιτλοφόρητη- ακόμα σειρά θα είναι συμπαραγωγή με Ελλάδα οπότε νομίζουμε πως το επόμενο ερώτημα είναι εύλογο: Δεν φοβάται μήπως την ξαναπάθει; “Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε ακόμα σε συζητήσεις για τον ακριβή ρόλο μου” λέει και προσθέτει “αν δεν ξεκαθαρίσει το ότι θα έχω τον ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο του project δεν πρόκειται να συμφωνήσω – σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται να ξαναπεράσω τα ίδια”.

Τα νέα αυτά καθήκοντα είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για τον δημιουργό της “Αίγιας” που μέχρι τώρα είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια σειρών από δικά του σενάρια. Αυτό σημαίνει όμως πως δεν θα δούμε σύντομα μια καθαρά “λοϊζιδική” σειρά; “Την ερχόμενη σεζόν θα είμαι απασχολημένος με τα νέα μου καθήκοντα, όμως δεν θα απέχω για πολύ από το γράψιμο. Πιστεύω πως το concept του “Παραμυθιού” προσφέρει άφθονο κωμικό υλικό και δεν έχω τελειώσει ακόμα μαζί του”. Όπα, τον σταματάω εκεί. Δηλαδή μιλάς για ένα είδος… remake/reboot κάτι εντελώς ασυνήθιστο για τα κυπριακά δεδομένα; “Κάτι τέτοιο, ίσως σε μια άλλη εποχή αλλά σίγουρα με τους ίδιους ή παρόμοιους χαρακτήρες γιατί πιστεύω πως οι Κύπριοι τους αγάπησαν στη σύντομη παρουσία τους στην οθόνη. Γι’ αυτό συμφωνήσαμε με τα παιδιά πως πρέπει να τους δοθεί ακόμα μία ευκαιρία και σε ένα υγιέστερο τηλεοπτικό πεδίο”. Προς το παρόν τα παιδιά (οι ηθοποιοί φίλοι και μόνιμοι συνεργάτες του Λώρη όπως ο Μάριος Δημητρίου, ο Φώτης Γεωργίδης, η Πολυξένη Σάββα κ.α) θα αξιοποιηθούν στις φετινές παραγωγές του ΑΝΤ1 που είναι ως επί το πλείστον κωμικές κι εκείνοι αναμφισβήτητα οι καλύτεροι του είδους που κυκλοφορούν και πλέον είναι διαθέσιμοι.

Πηγή : Περιοδικό TvMανία Τεύχος 1230

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *