ΕκδηλώσειςΜΟΥΣΙΚΗΟ Μίκης Θεοδωράκης στον Μακρύδρομο!

Ο Μίκης Θεοδωράκης στον Μακρύδρομο!

Δρόμοι παλιοί που αγάπησα/Και μίσησα ατέλειωτα/Κάτω απ’ τους ίσκιους των σπιτιών να περπατώ/Νύχτες των γυρισμών αναπότρεπες/ Κι η πόλη νεκρή/ Την ασήμαντη παρουσία μου/Βρίσκω σε κάθε γωνιά/Κάμε να σ’ ανταμώσω κάποτε…

Το νήμα από την ποίηση του σπουδαίου Μανώλη Αναγνωστάκη, πιάσαμε μια ομάδα καλλιτεχνών, η πλειοψηφία εξ ημών νέοι άνθρωποι, περπατώντας στους γραφικούς αλλά τραυματισμένους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας, τις σκληρές μέρες της πανδημίας. Ύστερα καταφεύγαμε στη μουσική μας, στην ποίηση, στη σύνθεση. Δημιουργήσαμε τραγούδια, δημιουργήσαμε νέες σχέσεις, γεννήσαμε νέες ιδέες. Μια από αυτές ήταν ο Μακρύδρομος. Μια παρέα που ψάχνει στην παράδοση το άφθαρτο γενετικό υλικό της λαϊκής τέχνης, που συζητά με τη διαλεκτική ποίηση, που φτιάχνει με πηλό και νερό εδώλια παλιάς τεχνικής και σύγχρονης σκέψης, που το περιβάλλον όσο και την ίδια της τη ζωή. Μια κομπανία που αρνείται να βουλιάζει στο τέλμα του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας γι’ αυτό και προχωράει πράττοντας. Μια σύμπραξη καλλιτεχνών που διαρκώς μεγαλώνει και που τώρα προχωρά επίσημα στην πρώτη της κίνηση «κάτω απ’ τη μαρκίζα», όπως λέει ο Μάνος Ελευθερίου, με την ένδειξη «Πολιτιστικές Δράσεις Μακρύδρομος».

Η πρώτη δράση, δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να αγνοήσει την μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό, αυτή της εκδημίας του Μίκη Θεοδωράκη. Έτσι το Μουσικό Σχήμα Μακρύδρομος, θα παρουσιάσει τη συναυλία «Επιτάφιος στον Μίκη Θεοδωράκη», στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, στις 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 8:30 μ.μ.

Πρόκειται για εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, που έφυγε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, σε διασκευές του συνθέτη Γιώργου Καλογήρου και ερμηνείες καλλιτεχνών της νέα γενιάς της Κύπρου των Δημήτρη Μεσημέρη, Κατερίνας Παράσχου, Φρειδερίκης Τομπάζου, Ανδρέα Ελεσνίτσαλη και Πάρη Παράσχου.

Αφηγητής ο Νεοκλής Νεοκλέους.

Θα ακουστούν τραγούδια από τον Επιτάφιο σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, όπως, «Πού πέταξε τ’ αγόρι μου», «Μέρα Μαγιού» και «Νάχα τ’ αθάνατο νερό». Επίσης αποσπάσματα από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, όπως το «Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού», «Με το λύχνο του άστρου» και «Της αγάπης αίματα». Στη συνέχεια πολλές επιλογές από σημαντικά έργα του Μίκη, όπως το «Άσμα ασμάτων», «Στα περβόλια», «Αυτά τα δέντρα», «Ποιός τη ζωή μου», «Σαββατόβραδο», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ» και άλλα άσματα που καταγράφηκαν στη μνήμη του λαού ως μνημεία της έντεχνης λαϊκής μουσική τέχνης.

Έτσι ξεκινά το ταξίδι του το Μουσικό Σχήμα Μακρύδρομος, διασχίζοντας δρόμους παλιούς στη ραϊσμένη καρδιά της Λευκωσίας με στόχο να τσακίσει τη διαχωριστική γραμμή και να γράψει πάνω στα χαλάσματα της, με τη γραφίδα του Ρίτσου ότι, «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε απ’ τον κόσμο/Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»!

Συναυλία «Επιτάφιος στον Μίκη Θεοδωράκη», στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, στις 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 8:30 μ.μ. Εισιτήρια: soldoutticket.com

Χορηγοί επικοινωνίας «Ο Φιλελεύθερος» και ο Active 107,4.  

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS