Ο Τραμπ δίνει την παράστασή του και ο πλανήτης παρακολουθεί καθηλωμένος

Ο Τραμπ δίνει την παράστασή του και ο πλανήτης παρακολουθεί καθηλωμένος

Ο Τραμπ δίνει την παράστασή του και ο πλανήτης παρακολουθεί καθηλωμένος

Ο νέος πλανητάρχης μπήκε με μπουλντόζα στον Λευκό Οίκο, ξηλώνοντας και χτίζοντας από τις πρώτες κιόλας ώρες, μέρες της προεδρίας του τη δική του Αμερική. Ο κόσμος όλος, παρακολουθεί καθηλωμένος.

Της Θεοδώρας Γιάγκου

Δεκαοκτώ φορές τη λέξη «Αμερική», δεκαέξι φορές τη λέξη «Αμερικανοί», εννιά φορές τη λέξη «χώρα», ήταν ο απολογισμός της σημειολογικής ανάλυσης της πρώτης ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου της Αμερικής. Και με το που κάθισε στο οβάλ γραφείο του, δεν έκανε τίποτα για να διαψεύσει τα προγνωστικά. Το μόνο που διαψεύστηκε ήταν οι όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι θα δούμε έναν διαφορετικό Τραμπ στην προεδρική καρέκλα. Ο νέος «πλανητάρχης» δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να παίξει με τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και επιδίδεται σε βιαστικές κινήσεις. Ήδη, με το άπειρο πολιτικά χέρι του, έχει βάλει την υπογραφή του -τις πρώτες κιόλας μέρες της προεδρίας του- σε διατάγματα που προκάλεσαν τριγμούς παγκοσμίως.

Δεν χρονοτριβεί. Δεν κάνει δεύτερες σκέψεις. Ανακατέβει ξανά την τράπουλα, προσπαθεί να βάλει «τάξη» στην Αμερική που παρέλαβε και να ξεφορτωθεί οτιδήποτε θεωρεί ενοχλητικό από την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα. Από τις βυσσινί κουρτίνες στον Λευκό Οίκο, μέχρι το περιβόητο Obamacare, το σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του Ομπάμα. Με τα πρώτα έγγραφα που υπέγραψε, ζήτησε να καθιερωθεί Εθνική Ημέρα Πατριωτισμού και αργότερα απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο υπηκόων από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Σουδάν, τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Σομαλία στις ΗΠΑ, για να «κρατήσει τους τρομοκράτες έξω». Και ο κατάλογος είναι ακόμη μακρύς.

Με την κοινή γνωμή να παρακολουθεί καθηλωμένη, ακολούθησαν ανάμεσα σε άλλα η εντολή για τη μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, η διακοπή της χρηματοδότησης οργανώσεων που υποστηρίζουν τις αμβλώσεις και η άμεση έναρξη υλοποίησης του σχεδίου του για ανέγερση τεράστιου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο νέος Αμερικανός ηγέτης, που βγήκε από το χώρο της αγοράς και των τηλεοπτικών ριάλιτι, εξακολουθεί να έχει την ίδια συγκρουσιακή συμπεριφορά με την οποία μας συστήθηκε. Μόνο που αυτή τη φορά δεν αναμένουμε να μεταφραστεί σε τηλεθέαση, αλλά σε αναταράξεις εντός κι εκτός Αμερικής. Ήδη, από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη κι από το Παλμ Μπιτς μέχρι το Βερολίνο και το Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του και πάνω από 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει μια διαδικτυακή επιστολή απορρίπτοντας τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του.

Ο πρόσφατος συναγερμός που αφορά τον Τραμπ, είναι οι δηλώσεις του έγκριτου δημοσιογράφου Νταν Ράδερ ότι οι «ύποπτες» σχέσεις του με τη Ρωσία, «μπορούν κάλλιστα να εξελιχθούν σε πολιτικό σκάνδαλο μεγαλύτερο ακόμα και από το Γουότεργκεϊτ». Μετά την αποκάλυψη ότι συνεργάτες του Τραμπ είχαν συστηματικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών τη χρονιά πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δεδομένης της έντονης φημολογίας για την εμπλοκή της Ρωσίας στο εκλογικό αποτέλεσμα –υπέρ του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανών-, οι φωνές που ζητούν να μάθουν πόσα γνώριζε και γιατί δεν έδρασε νωρίτερα, πληθαίνουν.

Το μόνο προφανές μέχρι στιγμής, είναι το φλερτ του Τραμπ με τον Πούτιν. Ο Τραμπ πήρε θέση δημοσίως υπέρ του Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τον «μεγάλο ηγέτη» και ο Ρώσος πρόεδρος ανταπέδωσε αποκαλώντας τον «έναν πολύ ταλαντούχο άντρα». Όταν μάλιστα δημοσιογράφος του Fox News ρώτησε τον Τραμπ εάν ο Πούτιν είναι «δολοφόνος», εκείνος απάντησε «υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Τι; Νομίζετε ότι η χώρα μας είναι τόσο αθώα;».

Το bromance τους είναι μία πρωτοβουλία ενός αφελή, νάρκισσου δισεκατομμυριούχου που απλά βαρέθηκε τις επιχειρήσεις και είπε να παίξει με την πολιτική ή κάτι που ξεπερνά τον ερασιτεχνισμό του νέου «πλανητάρχη»;

Πηγή : ΦιλGood

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *