Όλα όσα αξίζει να δείτε αυτή τη βδομάδα

Όλα όσα αξίζει να δείτε αυτή τη βδομάδα

Όλα όσα αξίζει να δείτε αυτή τη βδομάδα

Ο Στέλιος Καλλινίκου συνομιλεί με τον Σωφρόνη Σωφρονίου στο πλαίσιο της τρέχουσας έκθεσης «Where are you going young man, handsome like a legend» στο Point Centre for Contemporary Art, με θέμα «Πέραν του τόπου». Η συζήτηση πραγματοποιείται στις 26/5, 19:30. Θα ακολουθήσει πάρτι με μουσική στον κήπο. Στα decks ο Σωφρόνης. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιουνίου, ο φωτογράφος παρουσιάζει την καινούρια του σειρά εικόνων, έχοντας ξανά για θέμα του την τοπογραφία, με αινιγματικά τοπία της κυπριακής φύσης.

Πέντε πορτρέτα, για τη δημιουργία των οποίων δούλεψε με κολάζ, πίνακες σε λάδι μεγάλης κλίμακας και μια εγκατάσταση, αποτελούν τα νέα έργα της Πορτογαλέζας (με βάση της την Κύπρο) Carla Abrantes, με τίτλο «We are backstage», που παρουσιάζονται σ’ έναν καινούριο χώρο της παλιάς Λευκωσίας, στην Ηρακλέους 7. Με τη δουλειά της αυτή, που αφορά την ταυτότητα ως αρχιτεκτονική, η καλλιτέχνης χτίζει μια πολυεπίπεδη αίσθηση του χώρου μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και του αρχιτεκτονικού στοιχείου, σαν μια μέθοδο δημιουργίας ψυχικής έντασης και δόμησης νοήματος. Η λέξη backstage (παρασκήνιο) δεν αναφέρεται μόνο στην εσωτερική και αόρατη δομή που πλαισιώνει την κοινωνική μας ταυτότητα, αλλά αναδεικνύει επίσης τον καίριο ρόλο της τέχνης. Και η γκαλερί γίνεται το παρασκήνιο όπου εκτίθενται –ή αμφισβητούνται– αφηγήσεις από τη σκηνή της ζωής. Η έκθεση στον χώρο S:2F2 στη Λευκωσία θα εγκαινιαστεί στις 25 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουνίου, τηλ. 22430407.

Το Εργαστήρι Τεχνών Άσπρο, της Μυρτώς Μακρίδου, παρουσιάζει έκθεση των μαθητών του της χρονιάς 2016–2017, στον πολυχώρο των εκδόσεων Εν Τύποις στην Παλουριώτισσα, από τις 26/5 (εγκαίνια στις 19:00) έως τις 28/5. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια τα οποία συνδιοργανώνονται από το Εργαστήρι Τεχνών Άσπρο και τον Κυπριακό Οργανισμό Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνών. Το πρώτο απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες, με τίτλο «Γυμνό μοντέλο για όλους», και θα γίνει το Σάββατο 27 Μαΐου, 16:00–18:00. Το δεύτερο, με τίτλο «Ζωγραφίζω τη μουσική», θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου, 11:00–13:00 και απευθύνεται σε παιδιά 4 χρόνων και άνω, εφήβους και ενήλικες. Πληροφορίες: 99471952.

Ξεφεύγοντας από τις συμβατικές μορφές τέχνης, η καλλιτέχνης-εικαστικός Μαρία Χριστοφόρου και ακαδημαϊκός στο τμήμα Πολυμέσων και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσιάζει, μαζί με ενδιαφέρουσες εικαστικές και ψηφιακές παρεμβάσεις, το διαδραστικό workshop «Tangram: The link between mathematics and art». Η Χριστοφόρου πραγματεύεται τη συσχέτιση των μαθηματικών και της τέχνης, εμπνέεται από τη φιλοσοφία του tangram και εστιάζεται στη γεωμετρία και τα γεωμετρικά σχήματα που βρίσκονται ανάμεσά μας. «Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα μαθηματικά και η τέχνη είναι δύο παραδείγματα της ανθρώπινης συναίσθησης, δηλαδή της διαδικασίας αντίληψης του ανθρώπου, να κατανοήσει την πραγματικότητα. Ο καλλιτέχνης, καθώς και ο μαθηματικός, συμμετέχουν στην ανθρώπινη ανάγκη και προσπάθεια κατανόησης του κόσμου. Συμπερασματικά, μια καλλιτεχνική δημιουργία φαίνεται πολλές φορές να είναι ρεαλιστικά ή αφηρημένα μια μαθηματική κατασκευή». Σάββατο 27 Μαΐου, στις 19.00, Gruppo Casa, Λευκωσία, πληροφορίες: [email protected], 99415511.

To «Έρως, γάμος, κέρατο», μια κωμωδία σε διασκευή Νέαρχου Ιωάννου από το ομώνυμο βιβλίο του, επιδιώκει να απαντήσει σε ερωτήματα περί έρωτα και σχέσεων μέσα από μικρά, σατιρικά σκετσάκια. Με θέμα διάφορες πτυχές των σχέσεων μεταξύ ζευγαριών, όπως τις ζούμε σήμερα στην Κύπρο και στις πλείστες «πολιτισμένες» χώρες, τα σκετσάκια βασίζονται σε διαλόγους μεταξύ ζευγαριών, οι οποίοι αποδίδουν με χιουμοριστικό τρόπο όλες τις διαστάσεις και παρενέργειες των ερωτικών σχέσεων μεταξύ δύο ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντρέας Χριστοδουλίδης. Παίζουν οι Βασιλική Ανδρέου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Μανώλης Μιχαηλίδης, Μάριος Στυλιανού, Έφη Χαραλάμπους. Πρεμιέρα 24/5 στο Foyer του Θεάτρου Ένα, στις 20:30. Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:30. Πληροφορίες/κρατήσεις: 22348203. Κατάλληλο για άτομα άνω των 18 ετών.

Η «Ιωάννα της Λωραίνης» σε σκηνοθεσία της Josie Rourke, με την Gemma Arterton στον ομώνυμο ρόλο, φτάνει μέσω του Νational Theatre Live στο Θέατρο Ριάλτο την Τρίτη 23/5, στις 20:30. Μέσα από το μαρτύριο του Εκατονταετούς Πολέμου, η χαρισματική Ιωάννα της Λωραίνης χάραξε μια νίκη που καθόρισε την ιστορία της Γαλλίας. Το κλασικό αυτό έργο του Tζορτζ Μπέρναρντ Σω απεικονίζει μια γυναίκα με το ένστικτο, τον ζήλο και τη δύναμη για αλλαγή που διακρίνει κάθε επαναστάτη. Κρατήσεις: 77777745.

Έναυσμα και έμπνευση για τη δημιουργία του έργου «Απεριόριστος θρήνος» της Έλλης Κωνσταντίνου αποτελεί ένα βιωματικό, τραυματικό γεγονός στη ζωή της, και η κινησιολογία έχει χτιστεί πάνω σε εκείνη ακριβώς τη στιγμή του γεγονότος. Η χορογραφία βασίζεται σε μια έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς παγκοσμίως θρηνούν σε τελετουργίες θανάτου. Η χορογραφία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Στέγη Χορού Λευκωσίας, στις 28 Μαΐου, 20:00, στα πλαίσια του προγράμματος Interspace. Είσοδος ελεύθερη.

«Τα κοσμήματα» («Jewels»), που αναμεταδίδονται από το Royal Opera House Cinema, παρουσιάζονται στο Θέατρο Ριάλτο την Κυριακή 28 Μαΐου. Ένα μπαλέτο τριών πράξεων, που με βάση τρεις πολύτιμους λίθους ξεκινά μια διαδρομή μέσα από διάφορα μουσικά και χορευτικά μοτίβα, στενά συνδεδεμένα με τη ζωή και τη σταδιοδρομία του χορογράφου George Balanchine. Ώρα έναρξης: 18:30. Πληροφορίες/κρατήσεις: 77777745.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 75 χρόνια προσφοράς του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου Hurricane διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, θέλοντας να τιμήσει τη γειτονιά η οποία το φιλοξενεί εδώ και 33 χρόνια, στο πλαίσιο της μελέτης και της έρευνας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και ιδιαίτερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Η εκδήλωση με τίτλο «Hurricane: To ζαχαροπλαστείο των αναμνήσεών μας» εγκαινιάζει ένα ετήσιο αφιέρωμα στους παραδοσιακούς επαγγελματίες και τεχνίτες οι οποίοι ζωντανεύουν εδώ και πολλές δεκαετίες το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας. 25/5, 19:30. Ομιλήτρια η δημοσιογράφος και ερευνήτρια Αναστασία Σιακαλλή. Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, 22128157. Είσοδος ελεύθερη

Μετά τις sold out παραστάσεις στη Λευκωσία, τον περασμένο Φεβρουάριο, και τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε για δύο συνεχόμενες σεζόν στην Αθήνα, η παράσταση «Αγγελική» της θεατρικής ομάδας Fly Theatre ξαναέρχεται στην Κύπρο, για μία παράσταση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, την Τρίτη 23/5, στις 20.30. Tην παράσταση υπογράφουν οι Κατερίνα Δαμβόγλου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Robin Beer.

Η «Αγγελική» είναι η πραγματική ιστορία μιας προσφυγοπούλας από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης, της Αγγελικής Ματθαίου, όπως η ίδια την παρουσιάζει σε ένα γράμμα της που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. Μια ιστορία ζωής, ένα οδοιπορικό από τη Σμύρνη στα βάθη της Τουρκίας, με κατάληξη το Ρέθυμνο. Τηλ. 25377277  & web: www.pattihio.com.cy

Πέντε γυναίκες, με διαφορετικά βιώματα η μια απ’ την άλλη, εξιστορούν τις μάχες που χρειάστηκε να δώσουν, με τον εαυτό τους και με την κοινωνία, έχοντας ως μοναδικό ζητούμενό τους να καταφέρουν να είναι ευτυχισμένες. Απώτερος στόχος τους, να ζήσουν τη ζωή τους όπως εκείνες την ονειρεύτηκαν. Το έργο «Ιουλιέτα & Ιουλιέτα» γράφτηκε ειδικά για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2017 και ανεβαίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του, με σκοπό να φωτίσει ιστορίες γυναικών που ερωτεύτηκαν γυναίκες. Το έργο σκηνοθετεί ο Μάριος Μεττής, σε κείμενα Χριστιάνας Αρτεμίου. Ερμηνεύουν οι Πόπη Αβραάμ, Ανδρούλα Ηρακλέους, Πολυξένη Σάββα, Χριστίνα Κωνσταντίνου και Μυρσίνη Χριστοδούλου. Κρατήσεις: 70008242. Παραστάσεις 22 και 25/5, 20:30, Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *