Όλα όσα αξίζει να δείτε αυτή τη βδομάδα

Όλα όσα αξίζει να δείτε αυτή τη βδομάδα

Όλα όσα αξίζει να δείτε αυτή τη βδομάδα

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία, με σερί sold out παραστάσεις, που σημείωσε τη φθινοπωρινή σεζόν, η παράσταση «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος» από την θεατρική ομάδα Σόλο για Τρεις, το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους – Παπαδοπούλου επιστρέφει στο σανίδι για μια παράσταση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού στις 2 Ιουνίου, στις 21:00. Εμπνευσμένο από τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913 – 1988), με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας για να ενισχύσουν το δραματουργικό ενδιαφέρον του κειμένου, το έργο, καταγράφει τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρα του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και μέσα από τις αγωνιώδης ανησυχίες που χαρακτήριζαν την παλυτάραχη ζωή του. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά, τη μουσική ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τα σκηνικά ο Κωνσταντίνος Κουννής και τα κοστούμια η Μαρίνα Νικολαϊδου. Στο ομώνυμο ρόλο ο Νεκτάριος Θεοδώρου.

Μία από τις παραστάσεις που αγαπήθηκαν όσο λίγες τον περασμένο χειμώνα επιστρέφει στο Παττίχειο Λεμεσού για άλλη μια φορά, στις 2 Ιουνίου, ενώ παρουσιάζεται επίσης στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας, στις 30 Μαΐου. Στο «Εννέα και Πέντε», που έχουν απολαύσει 100 χιλιάδες θεατές σε 260 παραστάσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, και αγκαλιάστηκε με ενθουσιώδη σχόλια και κριτικές από το κοινό, συμμετέχουν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ρίτα Αντωνοπούλου και Οδυσσέας Ιωάννου. Υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Παντελή Βούλγαρη, μία μπάντα μουσικών και ένας παραγωγός ραδιοφώνου περιμένουν στον σταθμό ένα τρένο, όπου συναντιούνται μελωδίες, σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα, προσδοκίες και διαψεύσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων.
Ώρα έναρξης 20:30, τηλ. 22380905, 25343341.

Τον ρόλο μιας ιδιωτικής συλλογής στη διαμόρφωση της ιστορίας της τέχνης ενός τόπου και συνεπώς στη χαρτογράφησή της, τη συμβολή ενός συλλέκτη στη στοιχειοθέτηση μιας νέας εικαστικής σκηνής και, τέλος, την προοπτική μιας αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα έργα μιας συλλογής, τους καλλιτέχνες και το φιλότεχνο κοινό, έχει ως κύρια θέματά της η διάλεξη «Ιδιωτικές συλλογές – Εξωστρέφεια και εικαστική πράξη», με ομιλητή τον δρα Κώστα Πράπογλου, αρχαιολόγο-αρχιτέκτονα, κριτικό σύγχρονης τέχνης, επιμελητή εκθέσεων. Η διάλεξη δίνεται με αφορμή την έκθεση «Rooms to Contemplate: Περιεχόμενο και προοπτική μιας συλλογής», την οποία επιμελείται ο δρ Σάββας Χριστοδουλίδης και παρουσιάζει έργα της μεγαλύτερης ιδιωτικής συλλογής στην Κύπρο, αυτής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.1/6, 19:30, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη, 22128157.

Με μια ενδιαφέρουσα και πολυσύνθετη προσέγγιση ενός αρχιτέκτονα που έχει αποκαλύψει πολλές φορές το ενδιαφέρον του για ζητήματα τέχνης και επιστήμης, καταπιάνεται το νέο βιβλίο του Ζήνωνα Σιερεπεκλή «Τρεις φρυκτωρίες και μια εικασία». Τα τρία πρώτα κείμενα αναφέρονται στους περίπτερους ναούς των αρχαίων Ελλήνων, στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και στους ξυλόστεγους ναούς του Τροόδους. Το τέταρτο έχει ως θέμα τη χαμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Μέσα από μια γλώσσα που συνδυάζει την επιστημονική ακρίβεια με την ποιητική, ο συγγραφέας αποκαλύπτει την προσωπική του θεώρηση, μέσα στην οποία ο μύθος και η τεχνολογία, η γνώση και το πνευματικό πάθος αλληλοσυμπληρώνονται. Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης θα απευθύνει χαιρετισμό, ο αρχιτέκτονας Μάριος Οικονομίδης θα παρουσιάσει το βιβλίο και η ηθοποιός Σοφία Καλλή θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο. Ο Ζήνων Σιερεπεκλής θα προβεί σε αντιφώνηση.Το βιβλίο παρουσιάζεται την 1η Ιουνίου, 19:30, στην αίθουσα Ευπαλίνος του Εκπαιδευτικού Πολιτιστικού Κέντρου του ΕΤΕΚ (Θησέως 9-11, παλιά Λευκωσία).

Το εικαστικό κίνημα Idiosynchronism είχε δημιουργηθεί στην Πάφο το 2005 και σταμάτησε να υπάρχει το 2011. Κατά την περιορισμένη του ζωή το κίνημα είχε αποκτήσει περισσότερα από 60 μέλη από όλο τον κόσμο. Έργα από δύο μέλη του –που δεν είχαν γνωριστεί από κοντά, αλλά μοιράστηκαν το ίδιο πάθος για το Idiosynchronism– παρουσιάζονται στα καταστήματα της οδού Ρέμνου της Πάφου. Η έκθεση, που ανοίγει την 1η Ιουνίου και διαρκεί ένα μήνα, πραγματοποιείται σε επιμέλεια του Νικ Κώστα.

Μια παράσταση συγχώνευσης του χορού με το σωματικό θέατρο επιχειρεί η Chacma Performance, μια ανεξάρτητη ομάδα χορού και θεάτρου από τη Δανία. Με τίτλο «Robust» (Εύρωστος), η ομάδα κινείται μεταξύ του δράματος, του σωματικού θεάτρου, του ήχου και του χορού, ξεδιπλώνοντας μια ισχυρή οπτική εμφάνιση, με τέσσερις καλλιτέχνες στη σκηνή. Η παράσταση «Robust» διερευνά τις κοινωνικές ασθένειες του σύγχρονου δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στην παράσταση εργάζονται επαγγελματικά ως ηθοποιοί και χορευτές στις πόλεις Aarhus και Κοπεγχάγη στην Δανία και είναι: Trine Kinch (ηθοποιός και σκηνοθέτης), Ludmilla Faber (ηθοποιός και χορεύτρια), Laura Feline Ebbesen (ηθοποιός και χορεύτρια) και Maria Ulbrandt Laumark (ηθοποιός και χορεύτρια). 1/6, Τεχνόπολις 20, Πάφος, 20:30, 70002420.

Πολυμελές συγκρότημα, μόνιμοι συνεργάτες τραγουδιστές του Μάριου Τόκα, όπως η Κατερίνα Κούκα, ο Στέλιος Διονυσίου κι ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, αλλά και η νεαρή ερμηνεύτρια Κατερίνα Παράσχου, συμμετέχουν στη συναυλία αφιερωμένη στον μουσικοσυνθέτη θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του εννιά χρόνια μετά το θάνατό του. Μαζί τους και η χορωδία του ΙΒ Λανιτείου Δημοτικού Σχολείου. Μαέστρος της ορχήστρας ο Γιώργος Παγιάτης, ενορχηστρωτής  πολλών δίσκων του Τόκα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την 1η Ιουνίου στις 20:30, στο Λανίτειο Στάδιο στη Λεμεσό.

Έναυσμα και έμπνευση για την δημιουργία του έργου «Απεριόριστος Θρήνος» της Έλλης Κωνσταντίνου, αποτελεί ένα βιωματικό τραυματικό γεγονός στην ζωή της, και η κινησιολογία έχει χτιστεί πάνω σε εκείνη ακριβώς την στιγμή του γεγονότος. Η χορογραφία βασίζεται σε μια έρευνα σχετικά με τον τρόπο τον οποίο άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς παγκοσμίως θρηνούν σε τελετουργίες θανάτου. Συνδυάζοντας την κίνηση και την ζωγραφική σώματος, δημιουργήθηκε μια κινησιολογική τελετουργία. Η χορογραφία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Στέγη Χορού Λευκωσίας, στις 28 Μαίου και ώρα 20:00, μέσα στο πλαίσια του προγράμματος Interspace. Είσοδος ελεύθερη.

«Τα Κοσμήματα» (Jewels) που αναμεταδίδονται από το από το Royal Opera House Cinema παρουσιάζονται στο θέατρο Ριάλτο την Κυριακή 28 Μαίου . Ένα μπαλέτο τριών πράξεων που με βάση τρεις πολύτιμους λίθους ξεκινά μια διαδρομή μέσα από διάφορα μουσικά και χορευτικά μοτίβα, στενά συνδεδεμένα με τη ζωή και τη σταδιοδρομία του χορογράφου George Balanchine. Ώρα έναρξης: 18:30. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77777745.

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος σηκώνει αυλαία στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στις 20:30, με τη διάσημη Δανή κολορατούρα σοπράνο Susanne Elmark σε ένα ρεσιτάλ με τραγούδια των Ντεμπισί, Μπεργκ, Ρ. Στράους, Προκόφιεφ και Γκριγκ. Περιζήτητη ανά το παγκόσμιο, η Elmark έχει εμφανιστεί στην Όπερα του Βερολίνου, στη Βαυαρική Κρατική Όπερα του Μονάχου, στο Liceu της Βαρκελώνης και το Teatro Real της Μαδρίτης, στην Όπερα του Όσλο, την Όπερα της Φρανκφούρτης και της Κολωνίας, στην Όπερα της Ζυρίχης και τη Βασιλική Όπερα της Κοπεγχάγης. Για το ρεσιτάλ της στην Κύπρο, η Susanne Elmark ενώνει τις δυνάμεις της με τον πιανίστα Christian Westergaard, νικητή του πρώτου βραβείου στον Διεθνή Διαγωνισμό Ντούο Λιντ το 2015. Τηλ. 22663871.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *