Όλα όσα αξίζει να κάνετε αυτή τη βδομάδα

Όλα όσα αξίζει να κάνετε αυτή τη βδομάδα

Όλα όσα αξίζει να κάνετε αυτή τη βδομάδα

Η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. «Ήταν κάτι εντελώς ανόητο, κάτι που συμβαίνει όταν κάποιος δεν μπορεί με τίποτα να είναι ευτυχισμένος», της είπαν. Το κοριτσάκι θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του ξεκινάει μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Ενήλικας πια, έρχεται να διηγηθεί την ιστορία της, παρακινώντας το κοινό να παίξει τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ζωής της. Το πολυβραβευμένο «Every Brilliant Thing» (Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα) του Duncan Macmillan και του Johnny Donahoe, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ένα έργο για την κατάθλιψη ή για το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε γι’ αυτούς που αγαπάμε. Σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και ελεύθερη προσαρμογή από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Άρη Ασπρούλη. Σκηνοθεσία Ιόλη Ανδρεάδη. Ερμηνεύει η Μελίνα Θεοχαρίδου.
17/5 έως 21/5, ARTos Foundation, Τετάρτη έως Κυριακή 20.30 και Κυριακή 19.00

Η ομάδα χορού Transitions, στη φετινή παράστασή της, που περιοδεύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παρουσιάζει έργα των χορογράφων Christian Duarte, Oded Ronen και Charles Linehan. Η ομάδα ξεκίνησε το 1982 από την Bonnie Bird, πρώην μέλος της φημισμένης ομάδας χορού Martha Graham και αναδεικνύει κάθε χρόνο 12 χορευτές της νέας γενιάς, σε τρία νέα έργα καθιερωμένων χορογράφων. 20/5, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Έγκωμη, 20:30, 22781104.

Μπορεί κανείς να ακούσει τους ήχους του μουσείου; Έχει ρυθμό και μελωδία η ιστορία; Καταγράφεται σε μουσικές νότες ο πολιτισμός του τόπου μας; Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου προσκαλεί το κοινό σε μια αλλιώτικη επίσκεψη στους χώρους του, για το δρώμενο «The Sounding Museum», μια πειραματική παράσταση μουσικού θεάτρου που συνδυάζει την εικαστική έκφραση και την ηχητική δημιουργία με τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσα από τη ζωντανή ερμηνεία δέκα μουσικών, οι επισκέπτες θα περιπλανηθούν νοερά στην ιστορία και τη μυθολογία της Κύπρου, σε μια ηχητική ξενάγηση που ξεκινά στο προαύλιο και συνεχίζει στα εκθέματα και τους εσωτερικούς χώρους του Πολιτιστικού. Συνθέτης και επιμελητής της μουσικοθεατρικής παράστασης ο νέος Κύπριος δημιουργός Ανδρέας Παπαπέτρου, ο οποίος ειδικεύεται στη σύνθεση και εκτέλεση έργων σύγχρονης μουσικής και στον αυτοσχεδιασμό.
19/5, 20:30 & 21:30, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, 22128157.

Αν και σταθερά εδραιωμένος στον 21ο αιώνα, ο Gideon Rubin είναι αναμφισβήτητα ένας ζωγράφος της ιστορίας. Η ιστορία του είναι περίπλοκη. Έχει διαμορφωθεί κατά τύχη, με βάση τον τόπο, την οικογένεια, την ομορφιά, τους δασκάλους του παρελθόντος και έχει αναπλαστεί μέσα από τα παιδικά του χρόνια στο Ισραήλ, τα ταξίδια του στο εξωτερικό, τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης και τη Σχολή Slade του Λονδίνου, τις αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης και του Πράδο, και τις σελίδες της «Daily Mail» και του περιοδικού «Hello». Έργα του κάτω από τον τίτλο «Once Removed» παρουσιάζονται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος, από τις 17/5 μέχρι τις 5/7.

Μεταξύ επιστημονικής πραγματικότητας και μεταφυσικής, η σειρά έργων «Current Terrains» πραγματεύεται την έννοια της μεταβατικότητας και της παροδικότητας των υλικών μορφών μέσα στον χώρο και τον χρόνο, όχι απαραίτητα σαν εφήμερες υπάρξεις, αλλά σαν μετατροπή ενός στοιχείου σε ένα άλλο. Η σειρά αυτή αποτελεί τον πρόλογο της νέας δουλειάς της Μαρίας Τριλλίδου, που παρουσιάζεται στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας μέχρι τις 24/5.

Στο σύνολο του έργου της η Ελένη Πρατσή εξετάζει τις απεριόριστες πιθανότητες σύνθεσης χρησιμοποιώντας δύο μόνο μορφολογικά στοιχεία, το σχήμα του κύκλου και το χρώμα. Μέσα από την πρώτη της ατομική έκθεση, με τίτλο «Thinking Circular», η εικαστικός αποκαλύπτει στον θεατή ένα μικρό μέρος από τις συνθέσεις που δημιουργεί με επίκεντρο τον κύκλο. Η δημιουργός ασχολείται με το να κάνει ορατή τη μηχανική της οπτικής σκέψης, καθώς χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να δημιουργήσει φόρμες, χωρίς να προσδίδει καθόλου συναίσθημα στα έργα της. Οι φιλοσοφίες και οι συναισθηματισμοί δεν χωράνε στην εκρηκτική δυναμική που φέρει μαζί της η αποτελεσματική χρήση των εργαλείων και υλικών. Όλη η αλήθεια του έργου της βρίσκεται μπροστά στα μάτια του θεατή. Δεν υπάρχουν κρυμμένοι συμβολισμοί και έννοιες, πάρα μόνο η επιβλητική παρουσία μιας σύγχρονης ζωγραφικής τέχνης. Τα νέα της έργα παρουσιάζονται στην Is Νot Gallery, μέχρι τις 27/5.

Με έναν καινούριο δίσκο, που μόλις κυκλοφόρησε, και μία πορεία που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες, ο Φίλιππος Πλιάτσικας κάνει στάση στη Διαχρονική Μουσική Σκηνή, για να ερμηνεύσει αγαπημένα κομμάτια από το παρελθόν και το παρόν, από τους Πυξ Λαξ, την προσωπική του πορεία και τις συνεργασίες του. Μαζί του θα έχει για καλεσμένο του τον Χρήστο Θεοδώρου. 19/5, 22:00, 99783455

Στην κεντρική σκηνή του ο ΘΟΚ φιλοξενεί για δυο παραστάσεις την παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου «Το δάνειο», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Παντελή Δεντάκη. Πρόκειται για την κωμωδία του Τζόρντι Γκαλθεράν. Μέσα από το έργο του, ο Ισπανός συγγραφέας στοιχηματίζει πως δεν μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με τίμια μέσα. Με μοναδικό του εφόδιο την μπλόφα, ο απεγνωσμένος λόγω της οικονομικής κρίσης ανθρωπάκος ίσως δεν καταφέρει να πάρει το δάνειο, ο διευθυντής της τράπεζας όμως θα πάθει στο τέλος αυτό ακριβώς που φοβάται. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου και Γιάννης Σαρακατσάνης. 16 & 17/5, 20:30, 77772717.

Μια παράσταση που θα διασκεδάσει και την ίδια στιγμή θα συγκινήσει. Ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Λευκωσία, για δύο παραστάσεις, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Pride Days ’17. Πρόκειται για την ανατρεπτική κωμωδία «Smiley» του Γκίλιεμ Κλούα, ενός από τους πιο ταλαντούχους Καταλανούς συγγραφείς, σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία του Μαρίνου Ανωγυριάτη. Ήρωές της είναι δύο αγόρια που ερωτεύονται, μαλώνουν και παλεύουν να βρουν την αγάπη, σε μια εποχή που ο ρομαντισμός (ξανα)γεννιέται μέσα από τα πληκτρολόγια των smartphones. Παίζουν: Θανάσης Ιωάννου, Χάρης Ευριπίδου. Θέατρο Ένα, 15 & 16/5, 20:30, 70008242.

Το Ermis Michael Quintet ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται από μουσικούς από την Ολλανδία, τη Χιλή, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο. Αυτή η πολυεθνική ομάδα απαρτίζεται από μερικούς από τους πιο λαμπρούς αναδυόμενους καλλιτέχνες τζαζ, που εκτελούν νέες, πρωτότυπες συνθέσεις του Κύπριου κιθαριστή Ερμή Μιχαήλ. Το κουιντέτο εμφανίζεται στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού στις 16/5, στις 20:00, 25377277.

Μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου η Λεβέντειος Πινακοθήκη φιλοξενεί την έκθεση «Σολωμός Φραγκουλίδης: Ο ζωγράφος, ο τεχνοκριτικός». Η έκθεση αυτή παρουσιάζει τον Φραγκουλίδη, έναν από τους πρωτοπόρους ζωγράφους της πρώτης γενιάς της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, όχι μόνο ως ζωγράφο, αλλά και ως κριτικό τέχνης. Οι επιμελήτριες της έκθεσης κατάφεραν να συγκεντρώσουν έναν πλούτο από άρθρα που ο Φραγκουλίδης δημοσίευε τακτικά στην εφημερίδα «Χαραυγή» και στο περιοδικό «Νέα Εποχή», και να ανιχνεύσουν στα γραπτά του αυτά μια ξεχωριστή πηγή πληροφοριών για την τέχνη στην Κύπρο εκείνης της περιόδου. Τον γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε η διευθύντρια της Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ. Επιμελήτριες είναι η δρ Ελένη Σ. Νικήτα, επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής, και η Κατερίνα Στεφανίδου, επιμελήτρια και μουσειοπαιδαγωγός στο Coco-Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης.

Η Γκαλερί Opus 39 στη Λευκωσία παρουσιάζει την πέμπτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Έλενας Σαρρή Βαρνάβα, με θέμα «Φιγούρες και μοτίβα», φιλοτεχνώντας ένα πολυεπίπεδο πορτρέτο των διαπροσωπικών της σχέσεων, εξιστορώντας ένα ταξίδι σκέψεων και συναισθημάτων. Η έκθεση ανοίγει στις 15/5 και διαρκεί έως τις 27/5.

Μια διαφορετική παράσταση, βασισμένη σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι και εμπλουτισμένη με ορχηστρικά κομμάτια που εστιάζουν στη μουσική συνάντηση του Χατζιδάκι με τον Βασίλη Τσιτσάνη και με τον Ιταλό Νίνο Ρότα, παρουσιάζει το Σύνολο Πνευστών Quintus. Το σύνολο αποτελείται από μια ομάδα νεαρών Κύπριων επαγγελματιών μουσικών, τους Σάββα Χριστοδούλου (φλάουτο), Νάταλη Νεοφύτου (όμποε), Χριστιάνα Αντωνουδιού (κλαρίνο), Αννίτα Σκουτέλλα (κόρνο) και Ευάγγελο Χριστοδούλου (φαγκότο). Τεχνόπολις 20, Πάφος,15/5, 20:00, 70002420.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *